Het heeft de kortste plaatsnaam ter wereld, is piepklein en er wonen waarschijnlijk meer meeuwen dan mensen. Maar het vissersdorpje Å, gelegen op de Lofoten, is ondanks zijn kleine formaat en lage inwoneraantal een populaire bestemming onder toeristen en dat is niet zonder reden. Zo heb je prachtige uitzichten over zee en de bergen in de omgeving, kun je er meer leren over de visserscultuur en eet je er de lekkerste kaneelbroodjes van de Lofoten!
Wat te zien en te doen in Å i Lofoten?
De eilandengroep de Lofoten is misschien wel een van de mooiste bestemmingen ter wereld, maar het staat toch ook vooral bekend vanwege de visserij. Kleine vissersdorpjes zoals Å mogen dan ook zeker niet ontbreken bij je bezoek aan de Lofoten!
#1 Stokvismuseum
Dat de Lofoten vol ligt met pittoreske vissersdorpjes zoals Å is natuurlijk niet zonder reden. Tot 1990 draaide de economie hier namelijk bijna volledig op vis. Vooral stokvis zorgde voor goede handel en was zelfs het eerste exportproduct van Noorwegen. In het Stokvismuseum, dat is gevestigd in een oud vislandingsstation, leer je alles over het proces vanaf het moment dat de vis aan land wordt gebracht tot het verpakken en exporteren van de vis. Wil je de stokvis ook buiten het museum zien? Bezoek de Lofoten dan tussen februari en mei. De gevangen stokvis wordt in deze periode namelijk buiten aan houten rekken gehangen om te drogen. Het klimaat in deze periode is ideaal, waardoor de stokvis hier als de beste ter wereld wordt beschouwd.
#2 Noors Vissersdorpmuseum
Een ander museum om te bezoeken is het Noors Vissersdorpmuseum. Dit is een museum dat specifiek is gewijd aan de visserij in het dorpje Å. Verschillende gebouwen, waaronder een botenhuis en levertraan faciliteit, bieden verschillende tentoonstellingen over het leven in de Lofoten visserij in de afgelopen 200 jaar. Centraal in het museum staat het leven in het vissersdorpje Å van 1840 tot 1960.
#3 Bakkerij met de lekkerste kaneelbroodjes van de Lofoten
Op de Lofoten zijn er meerdere bakkerijen die claimen de beste kaneelbroodjes ter wereld te verkopen. Althans, de ene bakkerij claimt het en bij de andere is het vooral van ‘horen zeggen’. Omdat we gek zijn op kaneelbroodjes was het voor ons geen probleem om ze overal te proeven om zo duidelijk een keuze te kunnen maken. Maar de duidelijke winnaar is tocht echt de oude bakkerij in Å. Het zijn misschien niet de beste kaneelbroodjes ter wereld (die aten we tot nu toe in Trondheim), maar het zijn absoluut de lekkerste kaneelbroodjes van de Lofoten! Misschien heeft het iets te maken met de manier van bakken. De broodjes worden namelijk gebakken in een oude houtoven uit 1878. Lekker om te eten, maar zeker ook leuk om een kijkje te nemen in de oude bakkerij! Deze is open van begin juni tot eind september.
#4 Uitzichtpunt
Het vissersdorpje Å ligt helemaal aan het einde van de weg op de Lofoten. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de indrukwekkende bergpieken. Om bij het uitzichtpunt te komen loop je vanaf de grote parkeerplaats niet richting het dorpje, maar juist naar de andere kant. Volg het korte en goed begaanbare pad richting de grote stenen en rotsblokken voor een mooi uitzicht.
#5 Meeuwen
Sinds het toerisme op de Lofoten flink is toegenomen zijn er een aantal vissersdorpjes, waaronder Å, waar nog nauwelijks mensen wonen. De visserij heeft hier plaatsgemaakt voor het toerisme, waardoor de Noorse meeuwen de vissersdorpjes hebben overgenomen. Ze zijn vaak in grote getalen aanwezig en kunnen flink van zich laten horen. Het is een leuk tafereel om naar te kijken, maar pas wel op. De meeuwen kunnen ook erg brutaal zijn. Voer ze dus niet en let op je spullen.
Hoe kom je er en snelste route naar Å
Het oude vissersdorpje Å is gelegen in de gemeente Moskenes op een van de vele eilanden en het uiterste puntje van de Lofoten. Je kunt Å bereiken over de weg via de E10. Vanaf Narvik is het 5,5 uur rijden en vanaf Svolvær ongeveer 2 tot 2,5 uur rijden, of met de veerboot vanuit Bodø die in zo’n 4 uur naar het nabijgelegen Moskenes vaart. Vanaf het noorden of Kiruna in Zweden is de snelste route via de E10, maar als je vanuit het zuiden komt kun je een heel stuk afsnijden door de veerboot te pakken. Dit kun je eventueel ook op de terugweg doen als je de route op de Lofoten andersom reist en Å als laatste bezoekt.
Omdat er nauwelijks tot soms geen openbaar vervoer rijdt in de Lofoten kun je het beste een huurauto regelen als je met het vliegtuig komt. Deze zijn niet goedkoop, maar wel echt aan te raden als je snel en op eigen houtje de Lofoten wilt verkennen. Je kunt er natuurlijk ook met de eigen auto of camper naartoe rijden. Hou er dan wel rekening mee dat de wegen hier erg smal zijn en niet geschikt zijn voor grote campers. Voor het huren van een auto raden wij Sunny Cars aan. Zo kun je verschillende auto’s en prijzen met elkaar vergelijken + dat alles is inbegrepen. Je hebt dus geen extra verzekeringen meer nodig. Tip: huur een kleine auto i.v.m. de vele smalle weggetjes.
Rijden en kamperen op de Lofoten
Reis je met de camper naar de Lofoten, pas je rij- en kampeergedrag dan aan. Zo zijn zoals gezegd de vele smalle wegen niet geschikt voor grote campers, maar ga ook aan de kant als je merkt dat een auto achter jou sneller is en je graag wil passeren. Kamperen (en parkeren) doe je niet op plekken waar duidelijk staat dat dit niet mag, op privé terrein, op alle plekken waar geen duidelijke weg naartoe leidt (rij dus niet de natuur kapot), bij passeerhavens (aangegeven met een blauw bordje met de letter M erop) of langs/op de weg (waar het dus vaak al zo smal is). Doe dit ook niet als je ziet dat anderen het wel doen.
Kamperen op de begraafplaats (ja echt, mensen doen dit…), onder de houten rekken met stokvis (nee, ook niet als ze leeg zijn) of je complete kampeerset uitstallen op de parkeerplaats bij de supermarkt is helemaal not done. Er is weinig plek op de Lofoten terwijl het er – vooral in de zomer – wel steeds drukker wordt. Maar er is vanuit de locals steeds meer kritiek doordat toeristen denken overal maar te parkeren en kamperen. Dit brengt grote ergernissen met zich mee en dat zorgt er alleen maar voor dat wildkamperen of vrij kamperen in Scandinavië in de toekomst steeds lastiger wordt of zelfs helemaal verboden dreigt te worden. Pas je rijgedrag dus aan en kampeer en parkeer alleen waar dat is toegestaan.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.