Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd. Het eiland gelegen in het noorden van het land heeft een gevarieerd landschap die vrijwel de hele Noorse natuurlijke geologie weerspiegelt. Zo staat Senja aan de ene kant bekend om het ruige landschap met steile bergen, kliffen en uitzichten op zee, en aan de andere kant om het mildere landschap met bossen, rivieren en pittoreske vissersdorpjes. Dit alles bij elkaar maakt Senja één van de mooiste plekken van Noorwegen en is daarom zeker een bezoek waard! In deze blog delen we daarom onze best tips over wat er is te zien en te doen in Senja!
Wat te zien en doen in Senja
Senja is het op twee na grootste eiland van Noorwegen en ligt voor de kust in het noorden boven de Lofoten. Het eiland was lange tijd afgesloten van de buitenwereld en alleen te bereiken per boot. Sinds 1972 is Senja ook per auto te bereiken via de Gisundbrug die het eiland met het vaste land verbindt. Door de ligging aan zee is de visserij hier nog altijd de belangrijkste industrie, hoewel het toerisme de afgelopen jaren langzaam maar zeker ook op gang begint te komen. Het ruige landschap met steile bergen, de rust in de mildere bossen en de pittoreske vissersdorpjes waar soms maar een paar honderd mensen wonen zijn dan ook perfect voor wie houdt van natuur, cultuur en uitdagende outdoor activiteiten zoals hiken, bergbeklimmen en kajakken. Hieronder vind je een top 10 met de beste bezienswaardigheden voor een bezoek aan Senja in Noorwegen.
#1 Nationale Toeristische Route
Wie al eens eerder in Noorwegen is geweest weet dat alleen erdoorheen rijden al een bezienswaardigheid op zich is. De landschappen zijn zo mooi, dat je wel kan blijven rijden en kijken. Dit geldt ook zeker voor Senja. De Nationale Toeristische Route is 102 km lang en doorkruist het eiland met op de route ook veel van onderstaande mooie plekken.
#2 Ånderdalen Nationaal Park
Nationaal park Ånderdalen is 134 vierkante kilometer groot en is absoluut een bezoek waard voor wie houdt van natuur, wildlife en wandelen. Het fijne aan dit nationale park is dat er geen sprake is van grote hoogteverschillen en de wandelingen daardoor voor bijna iedereen goed te doen is. En dat is toch een beetje bijzonder, want door het bergachtige landschap moet je bij veel hikes in Noorwegen juist flink naar boven stampen. Dat is in dit park niet het geval, ondanks dat er meerdere wandelroutes door het park lopen en er voor elk niveau wel een passende wandeling te vinden is. Het park zit vol berkenbossen, uiterwaarderbossen en dennenbossen, met in sommige delen zelfs nog oerbos met bomen van meer dan 600 jaar oud. Verder kun je onderweg onder andere elanden, rendieren en vossen tegenkomen, en vind je meerdere uitzicht- en kampvuurplekken om uit te rusten.
#3 Hike Segla en Hesten (+ andere hikes)
De wandeling naar Segla en Hesten met uitzicht op Segla zijn de twee populairste hikes op Senja. De wandelingen zijn niet per se heel lang (zo’n 5 kilometer met een totale duur van zo’n 3 tot 4 uur), maar zoals gebruikelijk in Noorwegen is het wel even flink naar boven stampen. Zeker het laatste stuk naar de top is erg steil en rotsachtig. Dit geldt voor beide wandelingen. Het uitzicht is het echter meer dan waard! Welke hike je ook kiest, beide zijn erg mooi en de moeite waard. Mocht je toch moeten of willen kiezen, dan is de hike naar Hesten misschien de beste optie. Dit is namelijk de hike met uitzicht op de indrukwekkende top van Segla! Senja is sowieso een walhalla voor wie graag bergwandelingen maakt. Het eiland Senja ligt namelijk vol met indrukwekkende en ruige berglandschappen en naast Segla en Hesten zijn er dan nog veel meer mooie hikes te maken. Denk bijvoorbeeld aan Husfjellet, Barden, Sukkertoppen en Grytetippen.
#4 Husøy
Dit pittoreske vissersdorpje ligt midden in Øyfjord in het noorden van Senja en is de thuisbasis van slechts een paar honderd mensen. Het kleine eilandje Husøy is vooral bekend vanwege de actieve vissersgemeenschap. Op Husøy zelf is niet veel te doen, maar de route ernaartoe en vooral het uitzicht vanaf boven op het eiland is absoluut de moeite waard! Mocht je toch ook een kijkje in het vissersdorpje zelf willen nemen dan kan dat. Husøy was vroeger namelijk alleen bereikbaar per boot, maar tegenwoordig is er een vaste verbinding waardoor je er ook met de auto of te voet heen kan.
#5 Gryllefjord
Er is niet veel te doen in het kleine dorpje waar slechts een paar honderd mensen wonen, maar de typerende rode houten cabins en de prachtige omgeving met de bergen en het fjord maken een ommetje naar Gryllefjord best de moeite waard als je de tijd hebt. Je kan Gryllefjord ook als startpunt van je roadtrip over Senja nemen. Vanaf Andenes in Vesterålen vertrekt er namelijk een veerboot richting Senja, waarbij je aankomt in Gryllefjord.
#6 Ersfjord Strand
Bij het noorden van Noorwegen denk je misschien niet meteen aan het strand, maar dat het meestal geen strandweer is betekent niet dat Senja geen mooie stranden heeft. In tegendeel zelfs. Vaak gelegen tussen de bergen kent Senja juist een aantal hele mooi stranden. En met een beetje geluk is het in de zomer toch aangenaam mooi weer, maar anders is het ook de ideale plek voor een fijne strandwandeling, lunchpauze of een verfrissende snelle dip. Een van die mooie stranden is het bekende Ersfjord Strand. Hier vind je een fijn wit zandstrand met extra voorzieningen zoals picknick tafels, kampvuur/grillplekken, een publiek toilet en zelfs een plek waar je mag kamperen.
#7 Uitzichtpunt Tungeneset
Tungeneset is een uitzichtpunt met een houten loopbrug die leidt naar een plateau vol rotsen met uitzicht op de pieken van de berg Okshornan. De steile bijna zwartkleurige bergtoppen met groen en de woeste zee die op de rotsen beukt, maken dit een magische plek om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.
#8 Uitzichtpunt Bergsbotn
Een ander uitzicht dat de moeite waard is voor een stop is die bij Bergsbotn. Dit 44 meter lange houten platform geeft een uitzicht op Bergsfjord en de prachtige omgeving.
#9 Verblijf in Hamn i Senja
Ben je voor je trip naar Senja nog op zoek naar een accommodatie? Overweeg dan in ieder geval om één of meerdere nachten te verblijven in Hamn i Senja. Dit oude vissersdorpje is omgetoverd tot vakantieresort en is een goede uitvalsbasis om de rest van het eiland Senja te verkennen. Verder biedt het resort fijne accommodaties en een gemeenschappelijke sauna en hot tub, kun je lokale gerechten eten in het bijbehorende restaurant en heb je de mogelijkheid om verschillende activiteiten te boeken.
#10 Noorderlicht / Midzomernacht
Senja bevindt zich boven de poolcirkel en daardoor wordt het in de winter bijna niet meer licht overdag en in de zomer juist bijna niet meer donker ’s nachts. Dit is dan ook de ideale plek om het noorderlicht te spotten en te genieten van de midzomernacht.
Wat is de beste tijd om naar Senja te gaan?
Zoals gezegd ligt Senja boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen. Door deze noordelijke ligging zit er een groot verschil in de seizoenen, zeker tussen de zomer en de winter. Wat de beste tijd is voor een bezoek aan Senja is daarom erg afhankelijk van wat je er wil zien en doen. Wil je bijvoorbeeld het noorderlicht spotten, dan is een bezoek in de winter de beste optie. In de zomer wordt het namelijk ’s nachts amper donker i.v.m. midzomernacht. Maar wil je juist veel hiken en zoek je daarbij iets aangenamere temperaturen? Dan is een bezoek is het late voorjaar, de zomer of het vroege voorjaar de beste optie. De sneeuw is dan grotendeels weg waardoor wandelpaden beter begaanbaar zijn en door de midzomernacht is het lang licht buiten en kun je veel doen op een dag.
Wat dat betreft kun je het eiland het hele jaar eigenlijk wel bezoeken, afhankelijk dus van wat je wil zien en doen in Senja. Hou er in ieder geval rekening mee dat het er nooit echt warm is en dat het weer het hele jaar door erg wisselvallig kan zijn met veel sneeuw, regen en wind. Ook goed om rekening mee te houden is dat het wegennet, parkeerplaatsen en de kleine vissersdorpjes niet echt gemaakt zijn voor grote voertuigen zoals campers en caravans. Zeker tijdens het hoogseizoen in juni, juli en augustus kan het dan erg druk en chaotisch zijn. Wat ons betreft is de beste tijd om Senja te bezoeken daarom half februari t/m half juni en eind augustus en september. Je ontloopt dan de meeste toeristen, terwijl je wel maximaal kan genieten. Vanaf half februari is het namelijk alweer langer licht buiten en minder koud waardoor je meer kan ondernemen, terwijl Senja dan nog wel vol ligt met sneeuw en er nog een goede kans is om het noorderlicht te zien. In het late voorjaar en vroege najaar kun je dan juist weer genieten van wat meer aangenamere temperaturen en meer groen of juist de mooie herfstkleuren!
Hoe kom je er en hoe reis je op Senja?
Senja kun je het beste verkennen met eigen vervoer zoals een eigen auto, huurauto of een camper. Het openbaar vervoer is hier namelijk niet zo goed geregeld en dat maakt het lastig om te reizen zonder eigen vervoer. Een nadeel is ook dat alle opties best wat budget vragen. Huurauto’s zijn hier niet goedkoop, maar vanaf Nederland ben je ook al snel zo’n 3000 km heen en 3000 km terug aan het rijden. Dat kost overigens niet alleen veel brandstof, maar ook veel tijd. Zeker omdat je in Noorwegen doorgaans niet zo hard kan rijden. Je kan daarom het beste aan bezoek aan Senja brengen wanneer je toch al van plan was om richting het noorden van Noorwegen te reizen. Zo is Senja bijvoorbeeld ook goed te combineren met de Lofoten en de stad Tromsø.
*Reis je met de camper naar Senja? Lees dan hier de regels over wildkamperen met een camper in Scandinavië