Bij sommige mensen lopen de koude rillingen al over de rug bij het idee, maar het bijzondere ijshotel in Zweden is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent! Je kunt er overnachten in een van de kunstzinnige kamers, maar dat hoeft niet per se. Je kunt er namelijk ook alleen een kijkje nemen en ook in de omgeving is genoeg te zien en te doen!
Het bijzondere ijshotel ligt 200 kilometer boven de poolcirkel vlakbij de bekende mijnstad Kiruna in het nabijgelegen dorpje Jukkasjärvi in Zweden. Het idee voor het hotel is ontstaan in 1989 toen een van de inwoners, Yngve Bergqvist, geïnspireerd raakte door de Japanse traditie van ijssculpturen. Na het bouwen van ijssculpturen in zijn atelier ging hij in de jaren daarna steeds een stap verder. Zo bouwde hij een iglo die diende als kunstgalerie genaamd ARTic Hall. Dit bouwwerk groeide elk jaar in vierkante meters, waarna op een dag een groepje mensen vroeg of ze een nachtje in het bouwwerk mochten slapen. En zo was daar ineens het eerste ijshotel ter wereld.
Wat is er te zien en te doen in het ijshotel?
Het ijshotel in Zweeds Lapland is niet alleen bijzonder omdat het is gemaakt van ijs, maar ook omdat het wordt gebouwd door zo’n 40 kunstenaars afkomstig uit verschillende landen. De kunstenaars gaan in november naar de locatie van het hotel om daar hun creatieve ideeën om te vormen naar kunstwerken van ijs. Deze kun je bezichtigen in de slaapkamers die vaak zijn voorzien van een eigen thema. En het leuke is dat je deze slaapkamers gemaakt van ijs ook kan bekijken zonder er per se te overnachten, al is dat natuurlijk wel een unieke ervaring. Zorg er dan in ieder geval voor dat je een volle portemonnee bij je hebt, want een overnachting is niet goedkoop. Eenmaal binnen kun je alle slaapkamers met ijssculpturen bekijken, maar er is meer te zien en te doen in en rondom het ijshotel. Zo kun je onder andere ook een kijkje nemen in de ceremonie hall waar bruiloften plaatsvinden en een ijskoud drankje drinken in de ijsbar waar zelfs de glazen van ijs gemaakt zijn. Ook in de omgeving is er genoeg te doen. Zo kun je een husky sledetocht maken, met een sneeuwscooter op pad, skiën en natuurlijk het magische noorderlicht spotten.
*Een dagticket voor volwassen kost ongeveer €32 (dec t/m apr 2022/2023)
*Overnachten kan vanaf ongeveer €650 p.n. voor een ijskamer geschikt voor 1 tot 2 personen (dec t/m apr 2022/2023)
Hoe koud is het in het ijshotel?
Het ijshotel heeft ook warme ruimtes en kamers, maar in de koude ruimtes wordt de temperatuur continu tussen de -5 en -7 graden gehouden. Zo blijft het ijs koud en sterk genoeg. Met dit soort koude temperaturen is het belangrijk om je goed warm te kleden, ook als je niet blijft overnachten en alleen een dagticket boekt. Warm kleden doe je door gebruik te maken van laagjes en kies vooral kleding gemaakt van wol (of een vegan alternatief) in plaats van bijvoorbeeld katoen. Draag verder warme sokken + snowboots eventueel met spikes eronder om te voorkomen dat je uitglijdt, een warme jas, handschoenen en een muts. Dit soort kleding is sowieso aan te raden omdat het in de winterperiode buiten vaak kouder is dan in het ijshotel zelf. Hartje winter kunnen zelfs temperaturen van -40 voorkomen. Als je blijft overnachten ontvang je van het hotel extra warme kleding en slaapzakken die geschikt zijn tot extreme temperaturen. Verder heb je toegang tot het verwarmde servicegebouw die 24 uur per dag open is en waar je spullen achter kan laten die warm moeten blijven. In het servicegebouw vind je ook de toiletten, douches en sauna. De deluxe suites hebben een verwarmde privé badkamer met douche en toilet met direct toegang vanuit de slaapkamer.
Duurzaamheid
Elk jaar opnieuw een hotel van ijs maken en deze op een bepaalde temperatuur houden klinkt niet als heel duurzaam. Maar de Zweden vinden duurzaamheid erg belangrijk en daarom streeft ook het ijshotel ernaar om CO2-negatief te worden. Dit doen ze door gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen, de temperatuur te regelen via zonnepanelen en het ijs dat uit de rivier de Torne komt, in de lente weer terug te brengen naar de bron.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.