Ayutthaya was in 1351 voor ruim 400 jaar een belangrijk Koninkrijk in Thailand. In deze periode werd Ayutthaya door 33 koningen opgebouwd en werd als belangrijke handelsstad gezien vanwege de omringende waterwegen. Veel buitenlandse handelaren, waaronder de Nederlandse VOC hadden een handelspost in Ayutthaya.
In 1767 kwam er een einde aan dit koninkrijk vanwege verwoesting van de stad door de Birmezen die waren binnengevallen in Siam (de naam van Thailand vroeger) en verder optrokken richting Ayutthaya.
Historisch park Ayutthaya
De oude hoofdstad van het koninkrijk bevat het historische park Ayutthaya. Over dit park liggen eeuwenoude tempels, paleizen en Boeddhabeelden verspreid. Veel is verwoest door de inval van het Birmese leger, maar er zijn gelukkig nog genoeg overblijfselen te vinden om dit stukje geschiedenis van Ayutthaya te kunnen bezichtigen. Dit historische park is dan ook door de UNESCO in 1991 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
Je kan nog meer bezichtigen, maar de bekendste en wat wij tijdens ons verblijf in Ayutthaya hebben bezocht lees je hieronder.
Wat Pra Si Sanphet
Deze boeddhistische tempel was een van de belangrijkste tempels van Ayuthhaya. In een van de heiligdommen plaatste koning Rama Thibodi de tweede de Phra Si Sanphet die later volledig verwoest zou worden. Het was een Boeddhabeeld bedekt met goud van maar liefst 16 meter hoog! Dit was een van de grootste staande Boeddhabeelden in de wereld.
Viharn Phra Mongkhon Bophit
Dit tempelcomplex ligt ten zuiden van de Wat Pra Si Sanphet. In deze moderne tempel bevindt zich een groot bronzen Boeddhabeeld. Dit is een van de grootste van Thailand!
Wat Phra Ram
Niet ver van het vorige tempelcomplex ligt de Wat Phra Ram. Wanneer dit tempelcomplex is gebouwd is niet helemaal duidelijk. Het oudste verhaal zegt 1369, maar er zijn ook verhalen dat het complex zou afstammen uit 1434. Je vindt hier vooral eeuwenoude ruïne tempels.
Wat Phra Mahathat
Ook dit is een complex waar je vooral eeuwenoude ruïne tempels gaat tegenkomen. Echter staat dit complex vooral bekend om het Boeddhahoofd dat is vastgegroeid tussen de wortels van een bodhiboom. Hoe het Boeddhahoofd daar precies terecht is gekomen is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat dat de Birmezen het Boeddhahoofd wilden stelen, maar het te zwaar vonden om te tillen. Ze lieten het achter waarnaar de boom eromheen is gegroeid.
Wat Yai Chai Mongkhon
Dit is een van de weinige complexen waar veel Boeddhabeelden nog intact zijn gebleven. Je vindt er dan ook veel meer toeristen, locals en monniken in oranje gewaden dan bij de andere tempels in Ayutthaya.
Wat Na Phra Meru
Dit is een gerenoveerde Boeddhistische tempel waarin een van de best bewaarde Boeddha’s te vinden is, de crowned Buddha. Dit is een 6 meter hoge zittende Boeddha die bedekt is met bladgoud.
Wat Lokayasutharam
Deze gigantische Boeddha zie je in de verte al aankomen. Dit is een liggende Boeddha van maar liefst 37 meter lang en zo’n 8 meter hoog!
Vervoer naar en in Ayutthaya?
Ayutthaya ligt zo’n 80 kilometer ten noorden van Bangkok. Je kan met de taxi, trein, bus en de minivan eenvoudig van Bangkok richting Ayutthaya.
Taxi: De taxi is de duurste optie, maar niet perse de snelste manier van reizen. Het verkeer in Bangkok is druk, heel druk. De rit kan dus een stuk langer duren dan je had gedacht. Mocht je toch de taxi kiezen, spreek dan van te voren een bedrag af met de chauffeur.
Minivan: Een minivan kun je boeken bij verschillende reisbureaus en soms via je accommodatie. Je deelt dan het vervoer met een handjevol andere reizigers. Dit ritje duurt eveneens anderhalf tot twee uur en is de een na duurste optie. Het is wel een veel goedkopere optie dan de taxi, maar je zit net zo comfortabel.
Bus: Vanaf het noordelijke busstation Mo Chit in Bangkok pak je de bus die je in een ritje van zo’n anderhalf tot twee uur midden in de stad Ayutthaya afzet.
Trein: De goedkoopste optie is toch wel de trein. Vanaf het treinstation Hua Lamphong in de wijk Chinatown in Bangkok ben je opnieuw in zo’n anderhalf tot twee uur in Ayutthaya. Wij kozen voor deze optie en waren bij elkaar nog geen €1 kwijt! Je zit dan tussen de locals 3e klas in de trein. Het kan erg warm zijn, zeker in de maanden maart en april, maar een toffe ervaring is het zeker!
In Ayutthaya liggen veel tempels, ruïnes en Boeddhabeelden vlak bij elkaar. Je kan opnieuw voor de duurdere taxi kiezen, maar het huren van een tuktuk, motorbike of een fiets is een betere optie. Tijdens ons verblijf in maart liep de temperatuur richting de 40 graden, waardoor we fietsen als echte Hollanders toch niet zo’n goed idee vonden. De tuktuk was voor ons een betere keuze en tevens erg leuk omdat het een typisch Thais vervoersmiddel is!
Kosten entree tempels Ayutthaya
Van te voren las ik verschillende prijzen op het internet. Tijden veranderen, dus ook de entreeprijzen zullen zo nu en dan veranderen. Duur is het in ieder geval niet. Een aantal complexen in Ayutthaya zijn gratis te bezoeken, zoals bijvoorbeeld de liggende Boeddha. Waar wel entreegeld betaald moet worden ben je niet meer dan tussen de 20 en 50 baht kwijt. 50 baht is ongeveer €1,25 (maart 2016).