Een scooter huren in Thailand is dé manier om het land in alle vrijheid te verkennen. Een scooter is snel, behendig en je kan je eigen route en tempo bepalen. Ook is het een goedkoop vervoersmiddel om in Thailand te huren (voor 150 tot 300 baht kun je al 24 uur rondtoeren), waardoor het een geliefde optie voor vervoer is onder toeristen die graag zelfstandig op willen gaan. Echter zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om een scooter te huren in Thailand. Zo is het voor veel mensen eigenlijk helemaal niet toegestaan om een scooter te rijden. In deze blog leg ik uit hoe dat precies zit en waar je verder allemaal rekening mee moet houden.
#1 Een scooter in Thailand is een motor
Wat veel mensen niet weten is dat een scooter in Thailand niet vergelijkbaar is met een scooter in Nederland. De cilinderinhoud van veel scooters in Thailand is namelijk 110 tot 125cc. Volgens de Nederlandse én Belgische wetgeving vallen deze vermogens onder de categorie motoren, wat betekent dat je officieel een motorrijbewijs nodig hebt om een scooter in Thailand legaal te mogen besturen. En hoewel veel Nederland wel beschikken over een rijbewijs voor categorie AM, is dit niet voldoende. De categorie AM is namelijk alleen goedgekeurd voor motorfietsen met een cilinderinhoud tot 50cc. Omdat dit vermogen te weinig is om goed mee te komen in het verkeer bij steile hellingen, worden scooters tot dit vermogen nauwelijks tot niet verhuurd in Thailand. Als je legaal een scooter in Thailand wil huren, is het dus echt nodig om een motorrijbewijs te halen. Dit is overigens niet alleen belangrijk om na te leven i.v.m. je reisverzekering die de kosten van schade of letsel na een ongeval anders mogelijk niet vergoed. Ook in Thailand mag je deze scooters alleen besturen als je in het bezit bent van een motorrijbewijs. Het is dus niet zo dat als je een scooter meekrijgt van de verhuurder je ook automatisch bevoegd bent om daar scooter te rijden.
Doe dit dan ook niet, ook al zie je het veel anderen wel doen. In Thailand vallen namelijk veel verkeersslachtoffers met scooters en hoewel er door de drukte vaak niet zo hard wordt gereden, is de schade toch vaak behoorlijk. Niet alleen aan de scooter zelf, maar wie om zich heen kijkt ziet regelmatig toeristen rondlopen met flinke schaafwonden op armen, benen of in het gezicht of lopend met verband of gips om omdat ze een flinke wond hebben opgelopen of iets hebben gebroken. Dit komt deels doordat mensen motorrijden terwijl ze hier helemaal geen ervaring mee hebben, maar ook door de soms chaotische drukte in het verkeer die wij niet gewend zijn en doordat veel toeristen zonder helm en met zomerkleding (lees: T-shirt, korte broek en slippers) op een scooter stappen. Als iemand in Nederland zo motor zou rijden vinden we dat ook levensgevaarlijk. Dat is in Thailand niet anders. Dus bescherm jezelf een beetje als je motor gaat rijden, ook al is het buiten warm.
#2 Internationaal rijbewijs Thailand
Om legaal in Thailand een scooter te huren en rijden moet je niet alleen beschikken over een geldig motorrijbewijs, maar ook over een internationaal rijbewijs. Alleen je Nederlandse rijbewijs is namelijk niet voldoende om een voertuig in Thailand te mogen besturen. Doe je dit toch, ook al ben je in het bezit van een motorrijbewijs, dan ben je niet verzekerd en loop je het risico dat de verzekeraar niets uitkeert bij schade of letsel na een ongeval. Het aanvragen van een internationaal rijbewijs kan bij de ANWB. Voor Thailand kun je het model 1968 met grijze omslag aanvragen, deze is drie jaar geldig. Het internationale rijbewijs is overigens geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs. Op reis moet je dus beide documenten (Nederlands rijbewijs en internationaal rijbewijs) meenemen.
#3 Paspoort afgeven
Er gaan al langere tijd verhalen rond van toeristen die in de problemen zijn gekomen na het afgeven van hun paspoort bij het huren van een scooter. Bij veel verhuurbedrijven in Thailand is het namelijk gebruikelijk om je paspoort af te geven wanneer je een scooter wilt huren. De verhuurder houdt je paspoort dan achter de hand voor als er eventueel problemen zijn. Bijvoorbeeld als je scooter niet of te laat inlevert of als je schade hebt gereden. Met je paspoort heeft verhuurder iets achter de hand, zodat je niet zomaar met de noorderzon kan vertrekken. Dat is op zich logisch, maar er wordt soms ook misbruik van gemaakt. Zo claimen verhuurders dat je schade hebt gereden, ook als dat niet zo is, waardoor je eerst moet betalen voordat je je paspoort terugkrijgt. Maak daarom in het bijzijn van de verhuurder altijd eerst goede foto’s van schades die al op de scooter zitten voordat je deze meeneemt en probeer in plaats van je paspoort, de scooter mee te krijgen met een ander document. Voor de verhuurder is dat wel zo fijn als dit een officieel document is, maar dat kan bijvoorbeeld ook een kopie van je paspoort zijn.
#4 Huurcontract
Een huurcontract wordt niet altijd gegeven, maar het is beter om er toch naar te vragen, bij voorkeur een contract die ook in het Engels is opgesteld in plaats van alleen in het Thais. Alleen zo weet je wat je precies meekrijgt, onder welke voorwaarden en welke kosten er eventueel worden gerekend bij bepaalde schade mocht je die toch rijden. Want als je wel schade rijdt, is het natuurlijk wel zo netjes om dat te betalen als je de scooter weer inlevert. Maar zonder foto’s als bewijs van eventuele andere schades die er al op zaten (zie vorige tip) of een contract met tarieven, borg of een eigen risico bij bepaalde schades weet je niet wat redelijk is om te betalen. Ontstaat er toch onenigheid en wordt er gedreigd om de politie te bellen? Bel dan zelf politie en zorg ervoor dat je de toeristenpolitie (1155) belt. De gewone politie kan i.v.m. corruptie soms op voorhand de kant van de verhuurder kiezen waardoor je altijd als schuldige aangewezen zal worden.
#5 Verkeersregels
De verkeersregels wijken soms wat af van de verkeersregels in Nederland. Wel goed om te weten is dat deze verkeersregels door de Thai zelf niet altijd even netjes worden nageleefd. Zeker in grote steden zoals Bangkok is dat het geval. Het resultaat is echter dat Thailand al jaren in de top staat met de meeste verkeersdoden ter wereld en zo’n driekwart daarvan zijn bestuurder van scooters. Ze rijden dan ook veel rond en zijn natuurlijk ook kwetsbaar in het verkeer. De meeste verkeersdoden vallen overigens door roekeloos rijgedrag, alcohol en het niet dragen van een helm, drie punten waar jij in ieder geval iets aan kan doen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je wel risico loopt. Houd je daarom altijd aan de verkeersregels, draag een helm en bij voorkeur ook fatsoenlijke kleding (ga dus niet met je teenslippers aan scooter rijden). Hieronder vind je een aantal verkeersregels en nog een aantal andere belangrijke tips voor als je in Thailand een scooter wil huren.
Verkeersregels Thailand
- In Thailand rijden ze aan de linkerkant
- Bestuurders op de hoofdweg, van links en op een rotonde hebben voorrang
- Inhalen doet men rechts, tenzij er meer dan twee rijstroken zijn. Dan mag je aan beide kanten inhalen
- Bij het inhalen wordt er geregeld getoeterd. Dit doen ze om je te laten weten dat ze gaan inhalen
- Ook bij onoverzichtelijke bochten hoor je te toeteren. Aan de andere kant van de bocht weet men dan dat er verkeer aankomt
- Alcohol in het verkeer is verboden
Verder goed om rekening mee te houden:
- Draag altijd een helm en bij voorkeur een echte motorhelm. In Thailand krijg je namelijk vaak een simpele helm aangereikt die alleen het hoofd bovenop beschermd en niet de rest van het gezicht. Ook zijn de bandjes die onder je kin zitten niet altijd goed aan te trekken waardoor de helm stevig om het hoofd zit. Vraag daarom naar een goede helm als je deze niet direct krijgt van de verhuurder.
- Motor rijden in Thailand is een hele andere ervaring dan motor rijden in Nederland. Zo kan het op sommige plekken erg druk zijn en ligt ook het wegdek er niet altijd even strak in. Huur daarom bij voorkeur een kleine ‘scooter’ met een cilinderinhoud van 110 tot 125cc. Je hebt de scooter dan beter onder controle.
- Aanhakend op het vorige punt is het misschien sowieso beter om alleen een scooter te huren op plekken waar het iets rustiger is en de verkeersregels wat beter worden nageleefd. Dit is bijvoorbeeld op de eilanden het geval en op plaatsen zoals Ayutthaya, Chiang Mai en Pai.
- Er leven veel zwerfhonden in Thailand die gewend zijn aan alle drukte, mensen en het verkeer. Ze zijn zich daarom niet altijd bewust van het gevaar en kunnen plots de straat over steken. Kijk daarom altijd goed om je heen en verder vooruit om dat situaties op tijd in te kunnen schatten.