Pinguïns spotten in Nieuw-Zeeland is een populaire activiteit onder zowel toeristen als de lokale bevolking. Hoewel er meerdere soorten pinguïns voorkomen in Nieuw-Zeeland, zijn het vooral de Blauwe Pinguïns en de Geeloogpinguïns die de show stelen. De ene pinguïn bestempeld als veilig en de ander bestempeld als bedreigd.
Kleinste pinguïn ter wereld
De Dwergpinguïn, in Nieuw-Zeeland beter bekend als de Blauwe Pinguïn (in Maori: Kororā), is de kleinste soort ter wereld. Ze worden niet groter dan slechts 40 centimeter en wegen zo’n één kilo. De vacht is blauwkleurig en dankt daardoor zijn naam die veelal in Nieuw-Zeeland voor hem wordt gebruikt. Dit kleintje wordt gemiddeld niet ouder dan een jaar of zes en een half, maar desondanks is de populatie hoog en wordt deze pinguïnsoort bestempeld als veilig.
Spotten van deze kleinste pinguïnsoort ter wereld kan op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland. Populair zijn de plaatsen Oamaru en Otago Peninsula, beiden gelegen op het zuidereiland. In de haven van Oamaru en in het noordelijkste puntje van Otago Peninsula zijn speciale centra ingericht waarbij men plaats kan nemen op de tribune om deze blauwe pinguïns na zonsondergang het strand op te zien komen. Hoewel het plaatsnemen op een tribune overkomt als een toeristische show, valt er ook wat voor te zeggen. Hun leefgebied wordt afgesloten voor mensen zodra er een mogelijkheid is dat de pinguïns aan land kunnen komen, en dankzij een tribune krijgen wij mensen de mogelijkheid om het kleine beestje op natuurlijke wijze te bewonderen.
Echter zijn er meer plekken die op een bepaald tijdstip worden afgesloten voor mensen, maar waar er toch een mogelijkheid is om de blauwe pinguïn in zijn eigen leefomgeving te aanschouwen zonder het te storen. En dat helemaal gratis, zonder met een groep toeristen plaatst te hoeven nemen op de tribune.
Spot de blauwe pinguïn gratis bij Sandfly Beach, Katiki Point, Shag Point, Pilot Beach en in de haven van Oamaru.
Beste spottijd: vlak na zonsondergang
Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Ze komen veelal in groepjes het strand op rennen
Let op: wees stil, respecteer hun leefomgeving en bekijk ze alleen veilig op afstand
Spot de zeldzame geeloogpinguïn
De geeloogpinguïn (in Maori: Hoiho) is moeilijker te spotten dan de blauwe pinguïn. Ze komen in mindere mate voor, zijn erg schuw en komen veelal individueel het strand op waggelen. Daardoor wordt het spotten bemoeilijkt, ook al lijkt de geeloogpinguïn met een gemiddeld formaat van 65 tot 68 centimeter en een gewicht van vijf tot acht kilo misschien eenvoudig te vinden. De pinguïn loopt in de verte zo individueel het strand op zonder dat je het door hebt. De geeloogpinguïn is duidelijk herkenbaar aan de witte borst en zwarte rug met op de kop een gele band die van de snavel via de ogen naar achteren loopt. Ze worden gemiddeld 22 jaar oud.
Deze middelgrote pinguïn kent slechtere tijden dan zijn eerdergenoemde soortgenoot. De populatie van de geeloogpinguïn wordt op het moment geschat op slechts 3500 tot 4200 volwassen individuen en ze komen alleen voor rondom Nieuw-Zeeland. De status van de geeloogpinguïn is dan ook bedreigd. Het afnemen van de populatie komt voort uit houtkapping, een bacteriële infectie met voor pinguïns een dodelijke afloop, en huis- en weidedieren die het op de eieren of de kuikens hebben gemunt.
Tevens is de geeloogpinguïn erg schuw en op zichzelf. Nesten worden bij voorkeur gemaakt in laag en dichtbegroeid struikgewas en elk jaar nestelen ze het liefst op diezelfde plek. Wanneer andere diersoorten of de mens deze plek verstoren is het mogelijk dat ze op zoek moeten naar een moeilijk te vinden nieuwe plek of worden wellicht eieren of kuikens achtergelaten.
Spot de geeloogpinguïn gratis bij Bushy Beach en Nugget Point.
Beste spottijd: halverwege de middag tot zonsondergang
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. De juiste plek, het tijdstip en een onverstoorde omgeving vergroten de kansen op succes.
Let op: wees stil, respecteer hun leefomgeving en bekijk ze alleen veilig op afstand