De grootste landverhoging ter wereld als gevolgen van het verdwijnen van het ijs uit de ijstijd, dat is de Hoge Kusten in Zweden. Het gebied is te vinden in Ångermanland aan de westkust van de Botnische Golf en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Hoge Kusten biedt een variatie aan schattige meertjes, eindeloze heuvels en ongerepte bossen, een ideale omgeving voor de outdoor liefhebber.
Hoge Kusten Zweden als gevolg van de ijstijd
Ijs ligt er niet meer, maar in de ijstijd lag in het Hoge Kusten gebied van Zweden een laag landijs van maar liefst 3 kilometer dik. Dat bracht zo’n zwaar gewicht met zich mee dat het ijs het land eronder omlaag de oceaan in drukte. Sinds het laatste ijs zo’n 9600 jaar geleden is gesmolten, begint het land langzaam weer terug te veren. Sindsdien is het land ongeveer 285 meter gestegen en daar komt elk jaar nog eens 8 mm bij.
Het terugveren van het land zorgt voor een snelle landschapsverandering. Zo ontstaan er in korte tijd nieuwe eilanden en heuvels, veranderen baaien in meren en worden losse eilanden weer verbonden met het vaste land. De verwachting is dat de komende 2500 jaar het Hoge Kusten gebied in Zweden nog zover stijgt dat er een landelijke brug gevormd wordt tussen Zweden en Finland.
Skuleskogen National Park
In het midden van het Hoge Kusten gebied in Zweden ligt het Skuleskogen National Park waar de Botnische Golf samenkomt met het veranderlijke landschap.
Skuleskogen National Park leent zich uitstekend voor de outdoor liefhebber die van wandelen, fietsen, vissen, kajakken en paardrijden houdt. Vooral het maken van verschillende wandeltochten is een aanrader voor in het Hoge Kusten gebied in Zweden. Het brengt je door de dichtbegroeide bossen, langs schattige meertjes en naar uitzichtpunten die je alleen nog op de ansichtkaart van Zweden bent tegengekomen.
In het Skuleskogen National Park liggen meerdere wandelpaden gericht op dagtochten of meerdaagse trekkingen, geschikt voor beginners en gevorderde wandelaars. In het park zijn meerdere rustplaatsen, dry toilets en trekkingshutten gerealiseerd. Hier kun je gratis rusten, een kampvuur maken, barbecueën en overnachten. Kamperen mag ook, maar alleen op de daarvoor aangegeven plekken en alleen als je respectvol omgaat met de natuur.
Benieuwd naar meer beelden van de Hoge Kusten in Zweden? Ik maakte ook een video van onze reis door Zweden.