“Everything in Australia wants to kill you”. Het is een bekende uitspraak onder vakantiegangers en is natuurlijk wat overdreven, maar veel gevaarlijke dieren in Australië zijn wel degelijk dodelijk of wil je liever op gepaste afstand houden. Ook ik ging naar Australië en maakte kennis met het land dat misschien wel de meest dodelijke en gevaarlijke dieren ter wereld huisvest.
Gevaarlijke dieren in Australië
Wil je ook naar Australië? Kijk dan uit voor deze gevaarlijke dieren tijdens het zwemmen, wandelen of bij een bezoekje aan het toilet.
Slangen
Van alle giftige slangen op aarde kruipen er meer dan de helft rond over Australisch grondgebied. Niet elke slang is giftig, maar als je niet luistert naar de naam Freek Vonk is het moeilijk achterhalen welke slang giftig is of niet. Het is vooral oppassen geblazen voor de bruine slang en tijgerslang. Beiden zijn dodelijk als er niet op tijd een antigif wordt toegediend. De meest giftige soort is echter de Taipan waarvan één beet een volwassen man binnen een paar minuten fataal kan zijn.
Redback spider
Dit spinnetje, niet groter dan één tot drie centimeter, heeft meer gif in zich dan zijn kleine lichaam doet vermoeden. Deze roodrugspin komt voor in heel Australië en voelt zich vooral thuis op donkere plekken, bijvoorbeeld bij slecht verlichte openbare toiletten. Voor een plaspauze altijd even onder de wc bril kijken dus. De roodrugspin is zwart en heeft een rode ruit of streep op de rug (afhankelijk of het een mannetje of vrouwtje is). Ze blijven meestal in hun web wachtend op insecten. Wanneer je niet in het web komt is de kans op een beet klein. Voor gezonde volwassenen is een beet niet per se dodelijk. Je beroerd voelen is wel een van de verschijnselen, net als roodheid en zweten op de plek van de beet. Houden de klachten aan of word je ziek dan is een bezoekje aan een dokter voor wat antigif aan te bevelen.
Sydney Funnel-web spin
De funnel-web spin is een van de dodelijkste spinnen ter wereld. Deze leeft in en rondom Sydney en gaat graag aan de wandel. Hoewel de spin tegen het lijf lopen niet vanzelfsprekend is, komt het weleens voor dat de spin zich schuilhoudt in schoenen en iemand bijt tijdens het tuinieren. Een beet is dodelijk en kan voor een klein kind zelfs binnen een kwartier fataal zijn. In 2017 had een 10-jarige jongen maar liefst 12 buisjes antigif nodig om de zeer giftige beet te overleven. Hij kwam er goed vanaf, net als veel van zijn voorgangers trouwens. Sinds het antigif zijn er geen dodelijke slachtoffers meer gevallen.
Irukandji kwal
Het kwalletje is zelf niet groter dan een vingernagel, maar zijn tentakels kunnen een lengte hebben tot wel 50 centimeter. Een steek geeft een ondraaglijke pijn in alle spieren en zorgt voor een zeer hoge bloeddruk, misselijkheid en vochtophoping in de longen. Een steek kan dodelijk zijn, maar dat is vrijwel nooit het geval. Of dat een geruststelling is gezien de pijnklachten is de vraag. Een antigif is er namelijk niet en dus moet de pijn worden uitgezeten. Omdat ze doorzichtig zijn is de Irukandji kwal onder water nauwelijks met het blote oog waar te nemen. Er is een duidelijk kwallenseizoen waar de risicostranden voor waarschuwen. Ook buiten het seizoen is het aan te raden alleen het water te betreden met een wetsuit. Kwallen kunnen immers niet klokkijken en achterblijvers komen dan ook geregeld voor.
Krokodillen
Steven Irwin werd er wereldberoemd mee, maar de gewone vakantieganger blijft liever bij ze uit de buurt of bekijkt ze op gepaste afstand. Australië kent zowel zoet- als zoutwaterkrokodillen die vooral in het noorden en noordoosten van het land voorkomen. Alleen die laatste is echt gevaarlijk te noemen. Er staan genoeg waarschuwingsborden in de risicogebieden en blijkbaar schrikt dat voldoende af. Jaarlijks overleeft één à twee mensen een aanval van een krokodil niet. Het gaat hier meestal om lokale bewoners die denken de omgeving goed te kennen en daardoor onnodig risico nemen. Geen risico nemen lijkt dus de beste tactiek om niet op het dagmenu van de krokodil te belanden.
Haaien
Haaien komen overal in Australië voor. Echter is er wel een duidelijk onderscheid te maken in de soorten. Zo heb je in het beroemde Great Barrier Reef vriendelijke rif haaien rondzwemmen en zwemt in de zuidelijke streken de gevaarlijke witte haai rond. Surfers zijn zo nu en dan ook een makkelijke prooi. De haai is angstaanjagend, maar de kans op een aanval blijft aanzienlijk klein. Populaire kustgebieden worden goed in de gaten gehouden en speciale netten houden bij sommige stranden de haaien op afstand.
Kangaroos
Het iconische dier van Australië oogt misschien schattig, maar een wilde kangaroo kan behoorlijke schade aanrichten. Wilde kangaroos rondom de steden zijn meestal wel wat bekijks gewend, maar daarbuiten kan een kangaroo zich snel bedreigd voelen. Zeker als er ook kleintjes in de buurt rondhuppelen. De grote achterpoten zijn beresterk en een trap doet dan ook niet onder voor een professionele kickbokser. De voorpoten kent een stel scherpe nagels die je open kunnen risten als een sporttas. Kom dan ook niet te dichtbij een wilde kangaroo en zoek dekking als ze met volle snelheid jouw kant op huppelen. Dat doen ze namelijk niet om een aai over hun bol te krijgen.
Welke gevaarlijke dieren in Australië heb jij al eens gezien?