Het is dat de bouwstijl van de huizen een andere bestemming verraadt, maar anders waan ik mij even terug thuis. Het straatbeeld wordt gedomineerd door fietsers. Kopenhagen lijkt ingezet te hebben op een typisch Hollands vervoersmiddel met brede fietspaden en overzichtelijke routes door de hele stad. Maar zo Hollands is het niet meer. In 2017 fietst Kopenhagen ons eigen Amsterdam voorbij en mag de titel Meest vriendelijke fietsstad ter wereld overnemen. Wie had dat gedacht…
Ook toeristen kunnen op elke hoek van de straat een fiets huren en ergens anders in de stad weer inleveren. Fietsend in Kopenhagen verken ik de stad in een dag of twee. In de eerste plaatst lijkt dat voldoende, vooral omdat de stad een aanslag is op het reisbudget. Kopenhagen bungelt vast ergens bovenaan de categorie dure stedentrips, maar het is een leuke stad dus ik neem het een paar dagen voor lief.
Koninklijk Amalienborg
Vanuit onze hotelkamer maken we een rit door de stad. We zijn wat laat uit bed gestapt en kunnen wel een brunch gebruiken. Op zoek naar een leuke lunchtent fietsen we onszelf al snel vast in een menigte mensen. Tussendoor vang ik een blik op van hoge zwarte wollen mutsen. Met toeval stuiten we op de wisseling van de wacht die elke dag om klokslag 12 uur plaatsvindt.
Afgestapt volgen we de menigte naar het koninklijk paleis Amalienborg. Het paleis bestaat uit vier langwerpige gebouwen die in een vierkant om een plein zijn gelegen. In het midden pronkt vol trots het standbeeld van Frederik V, koning van Denemarken en Noorwegen tussen 1723 en 1766. Het plein is vrij toegankelijk waardoor we voor het gevoel dichtbij de koninklijke familie kunnen komen. De wachters houden echter een oogje in het zeil en wuiven iets te nieuwsgierige toeristen beheerst, maar nadrukkelijk weg. Soms heb je geluk en rijden er prinsen en prinsessen in en uit, en is het mogelijk een glimp van ze op te vangen. Dat geluk hebben wij dit keer niet.
Het sprookje van Hans Christian Anderson
Na een stevige lunch zetten we koers naar onbekend terrein. We doen maar wat, maar fietsen opnieuw op een menigte mensen af. Aan de rand van het water staan ze als een groep Chinese toeristen iets of iemand vol overgave te fotograferen. Het is fascinerend om naar te kijken.
Iets dichterbij zien we het beeld van De Kleine Zeemeermin opduiken. Het is een van de beroemdste sprookjes van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. In opdracht van Carl Jacobsen (van de brouwerij Carlsberg) werd het beeld gemaakt door Edward Eriksen. In 1913 werd De Kleine Zeemeermin op een rots in de haven gezet en is het uitgegroeid tot de populairste toeristische trekpleister van Kopenhagen. Klein is hier zeker op zijn plaats, want het beeldje is slechts 1,25 meter groot.
Hans Christian Anderson is een Deense schrijver en vooral bekend om zijn sprookjes. De kleine zeemeermin is een van zijn bekendste werken, maar ook sprookjes zoals De prinses op de erwt, Het meisje met de zwavelstokjes, Duimelijntje en Klaas Vaak maken bij veel mensen een sprongetje naar hun jeugd.
Een van de oudste attractieparken ter wereld
Onze eerste avond in Kopenhagen brengen we door in een van de oudste attractieparken ter wereld. Tivoli Gardens is opgericht in 1843 en is met jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers het meest bezochte attractiepark van Denemarken. In 1914 werd de houten achtbaan gebouwd die zich op het moment de oudste nog werkende houten achtbaan ter wereld mag noemen
Een ander bijzonder feitje is het bezoek van Walt Disney in de jaren 50, hij bezocht het park om inspiratie op te doen voor de bouw van zijn eerste Disneypark. Ik geef hem geen ongelijk. Tivoli Gardens is geen typisch attractiepark. Het is zelfs relatief klein van opzet, maar het is zoveel meer dan alleen een paar leuke attracties. Men kan dan ook kaartjes kopen voor toegang tot het park en apart kaartjes kopen om in de attracties plaats te mogen nemen. Wij kiezen voor de eerste optie en laten ons leiden door de lichtjesstroom door het park.
In de zomermaanden wordt het park verlicht met maar liefst 115.000 lampen! Onderweg drinken we een biertje en lopen we langs attracties, parktuinen, speeltuinen, eetgelegenheden en concertplaatsen. Bijna elke dag is er wel ergens live entertainment dat gratis te aanschouwen is.
De haven van de dronken zeelui
Op steenworpafstand van ons hotel ligt Nyhavn, de kleurrijke ‘nieuwe haven’ vol bars en restaurants. Het is een toeristische trekpleister, maar ook de lokale bevolking neemt hier graag plaats op het terras. Dat was vroeger wel anders. In opdracht van koning Christiaan V werd de haven gebouwd, maar het trok vooral zeelieden die de vele cafés en bars vulden en zich vermaakten met veel drank en vrouwelijk vermaak.
De kleurrijke havenhuizen kennen een oud verleden. Sommige zijn zelfs meer dan drie eeuwen oud. Het oudste huis in Nyhavn, nummer 9, stamt zelfs af uit het jaar 1681. De bekende Deense schrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen in Nyhavn gewoond voordat hij in 1875 overleed.
Het begint te regenen en het nodigt niet echt uit om plaats te nemen op een van de vele terrassen. In de haven ligt een bescheiden aantal houten zeilschepen die me doen denken aan piratenfilms. Op de kop kant ligt een aanlegplaats voor rondvaartboten. We twijfelen even om op te stappen vanwege het hoge toeristengehalte, maar hier zitten we droog en kunnen we ondertussen toch de stad bekijken.
De gids spreekt verassend goed Engels en voorziet de aanwezigen van de nodige informatie over de geschiedenis, architectuur, wijken en belangrijke gebouwen die onderweg langskomen.
Hip Kopenhagen
Berlijn is misschien wel de hipste stad die we kennen, maar ook andere Europese steden doen een gooi naar de opkomende hippe trend. Zo ook Kopenhagen. Op de rondvaartboot vertelt de gids over de fabriekshal gelegen aan de overkant van Nyhavn op Paper Island. De oude fabriekshal genaamd Papiroen is omgetoverd tot een walhalla voor hipsters en food liefhebbers. We besluiten om er een kijkje te nemen en daar onze laatste avondmaal te nuttigen.
De ruimte is voorzien van 35 eetstalletjes in de vorm van foodtrucks en containers aangevuld met houten picknicktafels en oude barkrukken. Hipsters met lange baarden, tuinbroeken en hoge knotten voeren de boventoon als publiek. De sfeer is gemoedelijk en hip is het zeker. Het aanbod aan eten is internationaal vertegenwoordigd. We kunnen kiezen uit hamburgers, sushi, pad thai en pizza’s. Allemaal in klein streetfood formaat zodat je van alles wat kan proeven.
Volgens planning verdwijnt Papiroen in 2018. Wees er dus snel bij. Een alternatief is de Torvehallerne waar op het gebied van eten ook van alles en nog wat is te vinden. De Torvehallerne is echter ingericht als markt met vers en divers voedsel en is minder geschikt om ter plekke te nuttigen.
Extra Kopenhagen tips: Gefion fontein, Vrijstad Christiania, Kongens Have, Amager Strandpark, musea, toren van Christianborg & Vor Frelsers Kirke.
Accommodatie tip: Wakeup hotel & Generator hostel