Woelen in bed met hevige buikkrampen en om de zoveel tijd naar de wc rennen omdat je moet overgeven of last hebt van diarree. Nee, een voedselvergiftiging zoals Bali Belly is absoluut geen pretje om te hebben. Toch krijgen veel toeristen ermee te maken tijdens hun vakantie op Bali en in Indonesië. Zonde, want het kan je vakantie behoorlijk verpesten en sowieso zit niemand er op te wachten om zijn tijd ziek door te brengen. In deze blog gaan we daarom dieper in op wat Bali Belly precies is en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen!
Reizigersdiarree kennen de meeste mensen wel en als je zelf regelmatig reist zal je er misschien ook al enige ervaring mee hebben. Ook de gevreesde Delhi Belly is menig reiziger bekend en is één van de redenen waarom sommige een bezoek aan India liever vermijden. De hygiëne is gewoon niet overal even goed en hoe erger het is, des te groter de kans dat je hoe dan ook de klos bent. Maar hoe zit het dan met Bali Belly? Indonesië en zeker het eiland Bali zijn juist heel erg populair onder toeristen om te bezoeken. Van beginnende backpackers to digital nomads en ook de gewone vakantieganger. Blijkbaar is Bali Belly minder bekend onder toeristen of is de vrees om het te krijgen gewoon minder dan bijvoorbeeld Delhi Belly het geval is. Beide belly ziektes zijn in ieder geval geen pretje om te hebben, dus laten we snel verder gaan.
Wat is Bali Belly?
Bali belly is een variant op de beruchte Delhi belly. Het is een cynische benaming voor een zware voedselvergiftiging die vooral westerse toeristen treft. Dat is bijzonder, want waar veel westerse toeristen in hun broek schijten voor India vanwege de gevreesde Delhi belly lijkt het Indonesische Bali nergens last van te hebben. Het eiland wordt overspoeld met toeristen, waaronder ook heel veel Nederlanders. Een Bali belly moet echter niet onderschat worden. In plaats van een keertje haastig naar het toilet moeten omdat wat eten verkeerd is gevallen, duurt Bali Belly een paar dagen tot ruim een week met klachten zoals hevige buikkrampen, overgeven en diarree. De grote boosdoener: hygiëne. Onder het mom ‘lokaal reizen’ nemen we al snel plaats in een traditionele Warung waar eten soms klaar wordt gemaakt naast een open riool en waar salades worden gewassen onder de kraan met niet drinkbaar water. Dit is natuurlijk niet overal zo, maar de hygiëne standaard zijn daar nu eenmaal anders dan bij ons in het westen. Dit is ook precies de reden waardoor westerse toeristen er veel sneller last van hebben. We zijn weinig gewend en daardoor is het al snel raak. Daarom is het toch goed om extra op te letten waar je gaat eten en wat voor eten en drinken je nuttigt.
Want ondanks dat wij erg voorzichtig zijn geweest ging het toch mis en kregen we allebei last van Bali Belly. Vanwege een visumrun voor Australië vlogen we voor een week richting het Indonesische Bali. Na maanden in Oceanië te hebben doorgebracht was de Zuidoost-Aziatische drukte toch weer even wennen, al was het eilandje Nusa Lembongan redelijk rustig. De eerste paar dagen genoten we van het eilandleven en de verfrissende wind in onze haren tijdens het verkennen van het eiland per scooter. Tot ik op een dag de hele middag lag te woelen in bed met hevige buikkrampen. Diezelfde avond was het raak en hang ik een paar keer boven een Balinese pot om mijn maaginhoud te legen. Niet veel later volgde Niels en renden we ‘s nachts om beurten naar de traditionele buiten badkamer. Omdat we maar niks binnen konden houden en het naar een paar dagen niet veel beter werd, bezochten we een lokale dokterspost die naar onze buiten luisterde. De diagnose: Bali Belly. We kregen een pak diarreeremmers en antibiotica mee (tip: dit werkt dus niet tegen een zware voedselvergiftiging) werden we weer weggestuurd. Gelukkig verbleven we in een traditionele hut van een super vriendelijke familie die ons goed verzorgde met warme washandjes en kopjes gemberthee en knapte we uiteindelijk toch weer een beetje op. Maar een pretje was het zeker niet…
Bali belly, Delhi belly en buiktyfus voorkomen
Met een goede voorbereiding en een beetje oplettendheid blijft de porseleinen pot voor jou wel een verre vriend. En gelukkig hoef je daarvoor niet aan de diarreeremmers waardoor je met een opgezette buik en een geblokkeerd darmkanaal hoeft rond te lopen. Daarom hieronder 5 tips om Bali belly, Delhi belly en buiktyfus te voorkomen:
#1 Drink alleen schoon water
Het wordt afgeraden om in Indonesië en India water uit de kraan te drinken (dit geldt ook voor ijsklontjes). Drink daarom alleen uit afgesloten flesjes water en water dat minimaal vijf minuten heeft staan koken. Dit advies geldt overigens ook voor ijsklontjes en juist daar zou het weleens mis kunnen gaan voor veel mensen. In restaurants en cafés wordt je glas frisdrank namelijk bijna standaard geserveerd met ijsklontjes. Vraag daarom liever om drinken zonder ijs erin.
#2 Eet vegetarisch
Vlees eten is sowieso niet zo goed voor het milieu, maar vlees inclusief vis en schaaldieren zijn doorgaans een risicovolle bron van bacteriën. Zeker als het ergens te lang heeft gelegen (zeker in het warme Indonesische klimaat) of als het niet goed gaar wordt gemaakt waardoor eventueel aanwezige ziekteverwekkers achterblijven.
#3 Vermijd rauw voedsel
Rauw voedsel zoals salades, maar bijvoorbeeld ook de populaire Japanse sushi kun je beter links laten liggen. Het wordt vaak gewassen met kraanwater en sowieso is rauw voedsel gevoeliger voor het aantrekken van bacteriën. Het wordt tenslotte niet verhit en niet altijd koud genoeg bewaard om de groei van bacteriën tegen te gaan. Dit geldt trouwens ook voor fruit dat vaak wordt gewassen met kraanwater. Kies daarom bij voorkeur voor een fruitsoort met schil zodat je deze kan schillen en zo zonder al te veel risico vers en gezond kan eten.
#4 Handen wassen
In dit soort landen waar de hygiëne soms ver te zoeken is kun je niet vaak genoeg je handen wassen. Doe dit het liefst met schoon water en zeep of een desinfecterende gel zodat je ook de mogelijkheid hebt om onderweg je handen weer even op te frissen.
#5 Eet waar het druk is
Helaas gaat dit trucje niet altijd op, maar je kan er wel redelijk vanuit gaan dat het eten er in ieder geval verser is dan bij een restaurant waar niemand komt. Er moet tenslotte regelmatiger eten worden ingekocht. Ook terugkerende gasten en de locals weten waar je goed kan eten waardoor drukke hotspots ontstaan. Het is misschien niet altijd zo ‘onontdekt’, maar soms is daar ook gewoon een goede reden voor.