Zonnepanelen voor de camper zijn ideaal voor wie graag off-grid wilt kamperen. Door de opgevangen energie afkomstig van de zonnepanelen op te slaan in een huishoudaccu ben je zelfvoorzienend en niet meer afhankelijk van campings. Daardoor kun je flexibeler reizen en heb je de mogelijkheid om vrij in de natuur te kamperen. Maar welke zonnepanelen kies je dan? Zonnepanelen voor de camper zijn er namelijk in verschillende soorten: vaste zonnepanelen, flexibele zonnepanelen en draagbare zonnepanelen die je op kan vouwen en los in de meeneemt. In deze blog vergelijken we de drie soorten zonnepanelen met elkaar en zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.
Vaste zonnepanelen voor de camper
Het meeste populaire zonnepaneel voor campers is een vast zonnepaneel op het dak. Het voordeel van een vast zonnepaneel is dat je vrijwel altijd wel iets van energie opwekt. Als de camper in de zon staat, maar ook tijdens het rijden en zelfs een beetje als je in de schaduw staat. Omdat het zonnepaneel vast op het dak zit bevestigd maakt het niet uit of je bij de camper aanwezig bent of niet. Ook als de camper op een parkeerplaats of kampeerplek staat en je op pad bent voor een wandeling of een dagje strand kan het zonnepaneel energie blijven opwekken. Het grote voordeel van een vast zonnepaneel is dan ook dat je er weinig omkijken naar hebt. Je bevestigd ze op het dak van je camper, maakt ze af en toe schoon en de zon doet de rest. Verder zijn vaste zonnepanelen voor de camper ook nog eens goed betaalbaar en hebben ze een hoog rendement. Een nadeel is echter dat je de camper – vooral tijdens de warme zomermaanden – misschien niet altijd in de zon wilt zetten. De zonnepanelen liggen dan automatisch ook (deels) in de schaduw en dat heeft logischerwijs effect op het rendement.
Zonnepanelen in serie of parallel schakelen
Afhankelijk van hoeveel je met de camper in de zon of schaduw staat kun je ervoor kiezen om zonnepanelen in serie of parallel te schakelen. Met het in serie schakelen van zonnepanelen haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen. Dat komt omdat met deze manier van schakelen een hogere spanning wordt bereikt en de opgevangen energie daardoor sneller omgezet kan worden door een MPPT laadregelaar. Een nadeel is dat de opbrengst wordt bepaalt door het zwakste zonnepaneel. Eén zonnepaneel in de schaduw heeft dan invloed op alle zonnepanelen in de serie. Wil je dit niet, dan kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen parallel te schakelen. Eén zonnepaneel in de schaduw heeft dan geen invloed op de rest. Wel haal je met deze manier van schakelen een lagere spanning waardoor er meer warmteverlies optreedt tijdens het doorgeven van de opbrengst aan de MPPT laadregelaar. Daardoor haal je minder rendement uit je zonnepanelen.
Flexibele zonnepanelen voor de camper
Ook populair voor campers is het gebruik van flexibele zonnepanelen. Maar omdat deze zonnepanelen vaak direct op het dak van een camper worden geplakt is er geen ruimte voor ventilatie. De cellen in het paneel worden dan te warm waardoor ze minder rendement opleveren dan vaste zonnepanelen en mogelijk ook sneller stukgaan. Daarnaast zijn flexibele zonnepanelen voor de camper meestal duurder in aanschaf dan een vast zonnepaneel. Je kunt voor je camper daarom het beste alleen kiezen voor een flexibel zonnepaneel als je daar een goede reden voor hebt. Bijvoorbeeld omdat je een hefdak. Het voordeel van een flexibele zonnepaneel is namelijk dat deze een stuk lichter is dan een vast zonnepaneel. Flexibele zonnepanelen zijn daarom ideaal voor als je gebruik maakt van een hefdak en daar niet te veel gewicht op mag hebben. Flexibele zonnepanelen zijn ook veel platter dan vaste panelen en worden vaak direct op het dak van een camper geplakt. Dat maakt deze panelen ook interessant voor wie graag zo stealth mogelijk wilt kamperen, maar wel gebruik wilt maken van zonnepanelen. Kies bij de keuze voor flexibele zonnepanel voor de camper in ieder geval altijd voor een semi-flexibel zonnepaneel dat is voorzien van een dunne aluminiumplaat. Het paneel is dan wat stugger en kan daardoor meer hebben. Voor extra ventilatie kun je overwegen om een dunne kanaalplaat tussen het dak en het zonnepaneel te lijmen. Het wordt steeds vaker toegepast en veel mensen hebben er goede ervaringen mee.
Lees hier meer over de installatie van vaste- én flexibele zonnepanelen op een camper
Los draagbaar zonnepaneel voor de camper
Een andere mogelijkheid is om een opvouwbaar of draagbaar zonnepaneel los mee te nemen tijdens je reizen met de camper. Het grote voordeel is dat je zo’n zonnepaneel in de buurt van je kampeerplek direct in en richting de zon kan plaatsen terwijl je camper gewoon in de schaduw kan blijven staan. Een nadeel is echter dat een opvouwbaar/draagbaar zonnepaneel duurder is in aanschaf dan vaste- of flexibele zonnepanelen met een vergelijkbaar wattage en ze ook minder efficiënt zijn omdat ze niet in elke situatie stroom opwekken en omdat ze diefstalgevoelig zijn. Omdat een draagbaar zonnepaneel los in de buurt van de camper op de grond wordt geplaatst is het gevoelig voor diefstal op het moment dat je op pad gaat voor boodschappen of om wat leuks te doen zoals een dagje stad of strand. Je loopt het risico dat het zonnepaneel dan wordt gestolen of je moet het in de camper opbergen. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat het zonnepaneel op dat moment geen energie opwekt. Hetzelfde geldt tijdens het rijden. Waar een vast- en flexibel zonnepaneel op het dak tijdens het rijden energie blijft opwekken, doet een draagbaar zonnepaneel dat niet omdat deze binnen in de camper moet worden opgeborgen. Een draagbaar zonnepaneel is verkrijgbaar in drie types: alleen met USB-aansluiting om bijvoorbeeld je telefoon rechtstreeks via het zonnepaneel op te kunnen laden, met zonnegenerator waardoor de opgewekte energie in een kleine batterij kan worden opgeslagen en met een 12V-aansluiting die je direct kan aansluiten op het stopcontact in je camper.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.