Met 80 kilometer per uur over het zandstrand rijden en met een 4×4 scheuren door de bush waarbij de wielen loskomen van de grond. Normaal kan dat alleen in films, maar het ongerepte en grootste zandeiland ter wereld Fraser Island maakt het ook voor avontuurlijke reizigers onder ons mogelijk.
Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en ligt langs de oostkust van Australië. Het is een populaire toeristische ‘attractie’, maar omdat er maar een beperkt aantal auto- en campingpermits afgegeven kunnen worden is het er nooit echt druk te noemen.
Het eiland is dan ook alleen te verkennen met een 4×4 wagen. Hoewel er tientallen mogelijkheden zijn om een georganiseerde tour te boeken, is het veel leuker om met eigen vervoer zelf achter het stuur te kruipen. Dat vergt wel enige voorbereiding. Over zand rijden, scheuren door de hobbelige bush en rekening houden met getijde is iets anders dan de moderne infrastructuur thuis. Veel van je voorgangers overschatten zichzelf en komen dan ook vast te zitten. Gelukkig helpt iedereen elkaar, maar de waardering verdwijnt snel als blijkt dat je onvoorbereid op pad bent gegaan of domme keuzes hebt gemaakt.
Daarom de ultieme handleiding om zonder problemen het avontuur op Fraser Island aan te gaan!
#1 Koop een 4×4 auto
Zonder 4×4 is er geen mogelijkheid om het eiland te verkennen, maar niet elke 4×4 is even geschikt. Bij slechte omstandigheden op het eiland trekt een gewone 4×4 het niet en voor je het weet ben je vaker zand aan het scheppen dan genieten van wat Fraser Island te bieden heeft.
Kijk daarom liever voor een 4×4 die een high en low 4WD stand heeft. Zo heeft de auto minder kracht per band nodig op het harde zand waardoor er harder gereden kan worden en heeft de auto meer kracht in de low stand om in de bush steile en oneffen obstakels te overwinnen.
Een diff-lock (vaak alleen tussen de voor- en achterwielen, maar soms ook tussen links en rechts) helpt je in de echt zware en langzame stukken. De diff-lock zorgt ervoor dat er evenveel kracht naar beide wielen gaat, als er één wiel slipt gaat niet alle kracht daarheen.
Kies ook voor een handgeschakelde 4×4 of een automaat die de mogelijkheid heeft om handmatig te kunnen schakelen. De auto trekt heuvels beter met een hoog toerental en dat gaat ‘m met een automaatbak niet worden.
#2 Check/test de auto
Een inkoppertje natuurlijk, maar het is wel handig als je weet dat de 4×4 aandrijving ook echt werkt. Vast komen te zitten op Fraser Island is nog tot daaraan toe, maar als de auto kapot gaat heb je een groter probleem. Weggesleept worden door een vrachtwagen die mee op de ferry moet is dan nog de enige optie. En dat mag wat kosten…
Terreinrijden is dan ook zwaar werk voor een auto, dus test voor de aanschaf alle 4×4 standen en let op het rijgedrag. Vanzelfsprekend is het aan te raden om ook andere belangrijke onderdelen te controleren zoals je dat ook zou doen bij de aanschaf van een gewone/eigen auto. Controleer op lekkages, het bandenprofiel en de onderhoudshistorie bijvoorbeeld.
Extra tip: neem het instructieboekje goed door over hoe je de verschillende 4×4 standen inschakelt. Een verkeerde manier kan de onderdelen beschadigen of zelfs kapot maken.
#3 Extra mankracht
Wat als je vast komt te zitten? Soms is er hulp, maar soms sta je er alleen voor. Een beetje zelfredzaamheid kan geen kwaad en dus moeten er spullen gekocht worden.
Bandenpomp
Op het zand rijden gaat beter wanneer er wat lucht uit de banden wordt gehaald. Terug naar het vaste land kun je de banden weer oppompen tot de gewenste bandenspanning.
Bandenspanningsmeter
Met de meter kun je de bar van de wielen meten om zo de banden leeg te laten lopen of op te pompen tot de gewenste spanning.
Reservewiel
Handig bij een lekke band, maar check van tevoren ook even of deze ook echt past. Je zal niet de eerste zijn die een heel andere band op de achterdeur van de auto heeft zitten.
Krik + stevige planken
Een krik is handig om de auto te liften wanneer er bijvoorbeeld een lekke band verwisselt moet worden. Het zand en de bush op Fraser Island is geen stabiele ondergrond, dus met een paar stevige planken is het mogelijk de krik stabiel neer te zetten. Ook kun je de planken gebruiken ter tijdelijke ondersteuning van de wielen om weg te kunnen rijden wanneer je vast komt te zitten in het zand. Anderen adviseren hier recovery tracks voor, maar deze zijn duur en overbodig als je twee stevige planken bij je hebt.
Schep
Handig om jezelf of anderen te helpen met het uitgraven van de auto wanneer deze vast komt te zitten in het zand.
Snatch strap (sleeptouw)
Koop een échte! Een snatch strap is een soort sleeptouw elastiek waarmee je met veel kracht een auto uit het zand kan trekken. Er wordt echter zoveel kracht uitgeoefend op het elastiek dat het knappen ervan met een dodelijk gevolg kan aflopen. Kwaliteit gaat hier dan ook zeker boven goedkoop, maar blijf ook dan tijdens het trekken uit de buurt van het touw!
Kwalitatieve snatch straps zijn prijzig, maar overweeg zeker om er een te kopen. Omdat er een maximaal gebruik aan het elastiek zit lenen mensen niet graag uit. Wij kochten een nieuwe bij Super Cheap Auto en brachten deze na afloop ongebruikt terug.
#4 Laatste voorbereidingen
Er zijn weinig voorzieningen op Fraser Island en anders is het erg duur. Neem vanaf het vaste land voldoende eten, drinken en brandstof mee, uiteraard afhankelijk van hoeveel dagen je gaat.
Pak je de ferry vanaf Inskip Point met de Manta Ray Barge, laat dan de banden net voor het strand leeglopen tot ongeveer 22 PSI / 1.5 Bar. De banden worden hierdoor langer en breder waardoor er meer grip is tijdens het rijden op zand. Bij een vertrek vanaf Hervey Bay kan dit op Fraser Island in het dorpje Kingfisher Bay worden gedaan waar nog wat asfalt ligt en er kleine voorraad voorzieningen zijn.
#5 Rijden op Fraser Island
Het rijden met een eigen auto op Fraser Island is in het begin even spannend, maar het went al snel. Rij voorzichtig en heb respect voor medeweggebruikers en de omgeving. De mogelijkheid om hier zelfstandig te kunnen rijden is een privilege die immers alleen toegestaan blijft bij verantwoordelijk (rij)gedrag.
Rijden op het strand gaat het best met de 4×4 ingeschakeld, zonder diff-lock, in de normale 4×4 stand (high). De Maximale snelheid op het strand is 80 km/uur en dat is meer dan prima. Omdat het getijde elke dag veranderd ontstaan er op diverse plekken stromende beekjes, variërend van 5cm tot 50cm diep. Zout water is slecht voor de auto en niet elke diepte is veilig om zonder kleerscheuren te doorkruizen (o.a. bij Eli Creek ligt een beruchte diepe beek tijdens hoog getijde). De diepte inschatten kan pas op het laatste moment, dus rem even af om te checken op welk punt het best overgestoken kan worden.
Het lekkerst rij je langs de rand van de branding waar het zand het hardst is, maar rij niet door het water. Zacht zand in combinatie met water kan de auto flink doen afremmen en over de kop laten slaan wanneer je met 80km/uur komt aanzetten.
Vanaf het strand leiden diverse bushpaden naar het binnenland van het eiland. Rij hier maximaal 30km/uur, want met veel eenbaanswegen ligt een botsing met een tegenligger op de loer. Flinke hobbels en kuilen maken het zwaar rijden. Het belangrijkste is om gewoon gang te houden zonder te overdrijven, stel dus rustig bij indien nodig zonder vol gas te geven of te remmen. Zo houdt de auto de meeste grip en voorkom je slippen en het ingraven van de auto. Dit lage tempo rijdt het fijnst in de low 4×4 stand. De banden hebben dan genoeg kracht zonder dat de motor wordt overbelast.
In de bush vormen hoogteverschillen, hobbels en grove boomwortels soms voor spannende steile wegstukken. Stop hier (en laat zo nodig iemand controleren of niemand vanaf de andere kant komt) en schakel de diff-lock in. Rij niet vol gas, maar in een goed tempo naar boven.
#6 Extra tip: lift kit
Omdat iedereen op Fraser Island dezelfde wegen rijdt zijn sommige paden flink uitgesleten. Om de onderkant van de auto te besparen kan een lift kit uitkomst bieden. Op onze Pajero hadden we +5cm, maar zelfs daarmee raakten we af en toe de grond. Een lift kit is echter een flinke investering (+$1500), dus overweeg het vooral als je voor maanden in Australië verblijft of koop zoals wij een 4×4 die al van een lift kit is voorzien.
#7 Permits, camping en ferry
Door regelgeving kun je niet zomaar met eigen vervoer het eiland bezoeken. Er moet een Vehicle Permit en een Camping Permit/Reservering vooraf worden aangeschaft. Daarmee krijg je toestemming om met eigen vervoer Fraser Island op te gaan en daar de nacht door te brengen.
Vehicle Permit: Onder het kopje Bookings staat waar je de permit kan aanschaffen.
Camping Permit & Reservering: Park name = Fraser Island Recreation Area.
Fraser Island is alleen te bereiken per ferry. Er vertrekt er eentje vanaf Kingfisher Bay en Manta Ray Barge.
Benieuwd hoe zelf rijden op Fraser Island is? Ik maakte een video van onze trip, deze is hier te bekijken.
Zou jij zelf durven te rijden op Fraser Island?