Opwarmen bij het kampvuur, het surfboard inruilen voor een snowboard en wakker worden met een vers laagje sneeuw rondom de camper. Veel mensen moeten er niet aan denken, maar winterkamperen heeft zo zijn charme. Van de frisse nachten in Spanje tot bevroren wenkbrauwen in het hoge noorden. Tijdens de wintermaanden kunnen de dagen én nachten in Europa nogal koud op je dak vallen.
Ben jij niet bang voor een paar wintertenen en wil je graag tijdens de winter eens met de camper op pad? Met deze tips houd ook jij het deze winter warm in de camper!
#1 Kachel
Een koud kunstje is natuurlijk een kachel, die stookt de boel wel warm. Je kunt namelijk van alles doen om geen warmte uit de camper te laten ontsnappen, maar als er geen warmte wordt toegevoegd zal het binnen ook niet opwarmen tot comfortabele temperaturen. Een elektrisch exemplaar is een optie, maar wanneer je ook graag gaat wildkamperen trekt zo’n ding je hele accu leeg. Een dieselkachel is dan een beter alternatief. Het voordeel is dat ze het binnen goed warm stoken en het niet eens zoveel brandstof verbruikt.
#2 Isoleren
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Je kunt het binnen opwarmen tot aangename temperaturen, maar als er nauwelijks iets is gedaan om dat binnenshuis te houden blijf je de boel warm stoken. Isoleren is dan de beste optie, ook om roest op de camper te voorkomen vanwege condensvorming. Twee vliegen in één klap dus. We schreven eerder een artikel over een camper isoleren met onder andere meer informatie over de verschillende soorten isolatiematerialen, welke voor- en nadelen er zijn en je kunt het isolatiemateriaal zelfs direct bestellen via de link in het artikel.
#3 Raamisolatie
Via de ramen van een camper ontsnapt warmte als sneeuw voor de zon. Met een stuk isolatie ervoor merk je dan ook snel verschil. Denk aan gordijnen bijvoorbeeld, maar er bestaan ook window covers voor bestelbussen die precies in het raam passen. Daarmee zijn ook alle open kieren dicht en heb je de mogelijkheid voor een extra beetje isolatie. Ben je een handige harry en kun je overweg met een naaimachine? Maak dan zelf een window cover of raamkussen door een stuk schuim op maat te snijden en deze te bekleden met een stof naar keuze.
#4 Parkeer in de zon en uit de wind
Tijdens de zomermaanden warmt een camper in de zon binnen no time op naar loeihete temperaturen. Tijdens de wintermaanden zal dat niet het geval zijn, maar dat gele bolletje hoog in de lucht doet ondanks haar lage zonkracht nog altijd haar werk. Ook uit de wind parkeren kan helpen. Vooral zelfbouw campers die gebouwd zijn met oude voertuigen of klassieke bestelbussen hebben namelijk veel kieren. Bij de achterdeuren, portierdeuren en de schuifdeur. Met een harde wind vol op de camper is het bijna een open huis, dus parkeren achter wat beschutting is zeker een aanrader.
#5 Warme kleding
Dit is natuurlijk een open deur intrappen, maar met de juiste warme kleding gaat de winter je niet in de koude kleren zitten. Uh… letterlijk dan. En met warme kleding bedoelen we vooral laagjes warme kleding. Thermokleding met daarbovenop een warme laag kleding werkt fantastisch, maar denk bijvoorbeeld ook aan wollen sokken en een muts op je hoofd. De meeste kou verlies je immers via het hoofd en de voeten. Heb je nog steeds last van wintertenen? Dan helpt het ook om een extra kleed op de campervloer te leggen.
#6 Elektrisch deken
Sommige mensen vinden het niks, maar als je om wat voor reden dan ook de kachel niet de hele nacht wil laten loeien is een elektrisch deken echt een life saver! Zo’n ding verbruikt echt een appel en ei aan stroom terwijl het je wel de hele nacht heerlijk warm houdt. Ben je ondanks de frisse nachten een warme slaper? Koop er dan eentje met verschillende warmtestanden en eentje die na een x aantal uur vanzelf uitgaat.
#7 Kampvuur
Kind of niet, buiten een fikkie stoken vinden we allemaal wel leuk. Wil je ondanks de kou nog even buiten zitten, bijvoorbeeld om gezellig nog een borrel te drinken met de buurman van de camper verderop, dan is een kampvuur ideaal. Niet alleen om het buiten warm te houden, maar natuurlijk ook omdat een kampvuur zo lekker goed past in het vanlife beeld.
#8 Warme dranken
Een inkoppertje natuurlijk, maar na een winterse activiteit buiten in de sneeuw doet een warm kopje thee wonderen. Zeker als de kachel nog niet lekker warmgedraaid is en de ijspegels aan de dakrand van de camper hangen. Of een kop koffie natuurlijk. Of een heerlijk kopje soep als maaltijd. Genoeg warme opties in de camper!
#9 Antivries of zout in de afvalwatertank
Tegenwoordig hebben de meeste campers hun afvalwatertank buiten hangen, bijvoorbeeld onder de camper. Super praktisch om het afvalwater te lozen, maar tijdens een winterkampeertripje loop je het risico dat de inhoudt bevriest en dat zou toch wel erg onhandig zijn. Dat probleem is simpel op te lossen door een beetje antivries of zout in de afvalwatertank te gooien. Zolang je dit proces maar blijft herhalen na het lozen van het afvalwater, anders kun je nog weleens van een koude kermis thuis komen ;-)
Heb jij nog tips om warm te blijven tijdens het winterkamperen met een camper?
1 Comment
Vloerkleedjes voor warme voeten , achterdeuren afdichten met een oude deken van de kringloop.