Winterkamperen is niet bij iedereen het favoriete kampeerseizoen. Het is tenslotte koud en daarom brengen mensen hun camper liever naar de stalling of vertrekken naar het warme zuiden. Maar winterkamperen met de camper heeft ook zo zijn charme. Van de rust overal en besneeuwde landschappen tot warme kampvuuravonden en de hele avond kunnen kijken naar de sterren. Maar winterkamperen met de camper kan ook een flinke uitdaging zijn. Daarom deel ik in deze blog mijn beste tips voor wat je allemaal nodig hebt of rekening mee moet houden.
Winterkamperen met de camper: wat heb je allemaal nodig?
De zomer is het meest populaire seizoen om te kamperen, maar een van mijn favoriete seizoenen om op pad te gaan met de camper is de winter. Bij voorkeur vertrek ik dan richting Scandinavië. Daar waar het in dit seizoen extra rustig is en je continu door een groot winter wonderland rijdt. De sneeuw, de landschappen, de rust, de kampvuuravonden en het magische noorderlicht is iets wat me maar blijft trekken. Maar temperaturen tot -25°C zijn geen grapje en daardoor is een goede voorbereiding noodzakelijk. Met de ervaring van kamperen met de camper tijdens deze Scandinavische winters weet ik – ook na veel leermomenten – wat nou echt handig is voor tijdens het winterkamperen. In deze blog deel ik mijn beste tips.
#1 Dieselkachel
Je kan een camper isoleren, maar om het binnen warm te krijg zal je eerst warmte moeten toevoegen. Zeker bij lage temperaturen onder het vriespunt is een kachel noodzakelijk. Niet alleen om het binnen aangenaam warm te krijgen, maar ook om te voorkomen dat er binnen dingen bevriezen of onbruikbaar worden. Denk aan de watertank of de huishoudaccu die door de kou sneller leeg raakt en mogelijk niet meer oplaadt. De beste optie voor een kachel is wat mij betreft een dieselkachel. De meeste campers rijden op diesel (waardoor je de brandstof altijd bij je hebt en geen aparte tank nodig hebt) en de kachel is erg efficiënt.
#2 Isolatie voor de ramen en op de vloer
Vanaf de ramen en de vloer komt veel kou binnen. Daardoor is het fijn om op die plekken naar wens een beetje extra te isoleren om de kou zoveel mogelijk buiten te houden en de warmte juist binnen. Dit kun je doen door isolatiematten of gordijnen voor het raam te plaatsen en op de vloer een warm kleed te leggen.
#3 Gordijn tussen leefruimte en de cabine
In tegenstelling tot de leefruimte wordt de cabine voorin de camper meestal niet geïsoleerd. Dat is ook lastig, omdat in de cabine extra veel ramen aanwezig zijn. Een oplossing om de kou vanuit de cabine toch zoveel mogelijk buiten de leefruimte te houden is door er een gordijn tussen te hangen. Dit maakt echt een enorm verschil. Wil je toch liever de cabine zelf ook wat warmer? Schaf dan een isolatiedeken aan die je aan de buitenkant over de voor- en zijramen plaatst. Dit houdt niet alleen de kou beter buiten, maar zorgt ook voor veel minder condens en je hoeft ‘s ochtends de ramen niet te krabben.
#4 Camper in goede conditie
De kou zorgt ervoor dat je camper het extra zwaar krijgt. Bereid deze daarom goed voor en zorg dat belangrijke onderdelen in goede conditie zijn. Denk aan een goede startaccu en vloeistoffen zoals koelvloeistof en ruitersproeiervloeistof die geschikt zijn voor temperaturen in het land waar je heen gaat. In mijn geval waarbij ik naar Scandinavië reis kijk ik bijvoorbeeld naar vloeistoffen die geschikt zijn tot -30°C. Maar mogelijk ga je alleen winterkamperen in Nederland of het Alpengebied en voldoet tot -15°C over het algemeen ook.
#5 Winterbanden en sneeuwkettingen
in de winter rijden met winterbanden is sowieso aan te raden, maar zeker bij sneeuw is het veel prettiger om te rijden met meer grip. Afhankelijk van waar je heen gaat voldoet een gewone winterband of rij je mogelijk liever op spijkerbanden. Zorg er in ieder geval voor dat je ook altijd sneeuwkettingen bij je hebt (in sommige landen is het ook verplicht om deze bij je te hebben).
#6 Sneeuwschep, sleepkabel en recovery tracks
Een beetje zelfredzaamheid kan geen kwijt, maar ook als er hulp voorbij komt kan je er niet altijd maar vanuit gaan dat zij de juiste spullen bij zich hebben. Dus voor het geval je toch een keer ergens vast komt te zitten in de sneeuw, een aantal handige accessoires om mee te nemen: sneeuwschep, sleepkabel (let erop dat deze het gewicht van jouw camper kan trekken) en eventueel recovery tracks. Zo kun je mogelijk jezelf eruit rijden of eventueel met behulp van een voorbijganger. Maar gaat het echt niet? Maak het dan niet erger, bel een berger.
#7 Tankverwarming
De schoonwatertank staat bij veel mensen binnen de camper, maar om ruimte te besparen (en het is makkelijker met lozen) wordt de afvalwatertank vaak onder de camper gemonteerd. Omdat de warmte van de kachel daar niet bij komt, is de inhoud van de tank en de schuif waarmee je de tank kan openen/sluiten extra gevoelig voor bevriezing. Sommige winterkampeerders plaatsen daarom tijdelijk een jerrycan binnen voor het afvalwater, maar mensen met een kleinere camper hebben daar niet altijd de ruimte voor. Een oplossing is dan om te werken met tankverwarming, bijvoorbeeld een 12V verwarmingsmat die je onder de tank plakt. Deze slaat aan bij een temperatuur van een paar graden boven 0 om bevriezing te voorkomen en slaat weer uit als het weer voldoende op temperatuur is gekomen.
#8 Propaan voor als je kookt op gas
Hoewel het meeste gebruikte gas in Nederlandse campers sowieso al propaan is, wil ik het toch even apart benoemen. Misschien verblijf je namelijk een groot deel van het jaar in de zuidelijke helft van Europa of kook je met een gasbus/cartouche. Mogelijk kook je dan op butaan, maar dit gas is niet geschikt voor winterkamperen. Het kookpunt van butaan ligt namelijk rond het vriespunt. Het kookpunt van propaan ligt echter rond de -40°C en is daardoor wel geschikt tijdens winterkamperen met de camper. En anders is koken boven een kampvuur natuurlijk altijd nog een optie 🙂
#9 Warme kleding
Warme kleding is natuurlijk altijd een goed idee in de winter. Mocht het echt koud zijn, dan kun je het beste werken met laagjes kleding. De laagjes zorgen namelijk niet alleen voor een extra isolerende laag, maar je hebt ook de mogelijkheid om weer iets uit te trekken als het toch te warm is. Bijvoorbeeld tijdens een activiteit zoals sneeuwschoenwandelen of skiën. Daarmee voorkom je dat je gaat zweten en je het later juist koud krijgt als je weer even wat minder actief bent. Een goede laagjesstructuur is bijvoorbeeld:
Onderlaag = thermokleding van merinowol
Broek = gevoerde broek, eventueel met fleece aan de binnenkant voor als het echt koud is
Trui = Fleecetrui
Jas = Isolatiejas met wol of dons (het liefst natuurlijk wel duurzaam)
Denk verder ook aan dikke merinowollen sokken, een warme muts, handschoenen (of wanten, die zijn warmer) en isolerende en waterdichte snowboots. Koop je snowboots trouwens gerust 1 of 2 maten groter. Je kan dan dikke sokken erin aandoen en de extra lucht zorgt voor een extra isolerend laagje in tegenstelling tot wanneer je schoenen te strak zitten.
#10 Vuurkorf
Bij winterkamperen met de camper hoort natuurlijk ook het maken van een kampvuur. Hier heb je een vuurkorf voor nodig, maar niet elke vuurwerk werkt even prettig. Je kent vast wel die standaard vuurkorven en vuurschalen waarbij er altijd wel iemand middenin de rook zit. Ik gebruik daarom sinds een aantal jaar de Solo Stove Ranger. Het mocht wat kosten, maar man wat ben ik blij met dat ding. Door de efficiënte verbranding komt er weinig tot geen rook vrij en krijg je mooie vlammen. Ideaal ook om boven te koken door er een BBQ rooster op te leggen of een Dutch Oven boven te hangen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.