Voor de watervoorziening in je camper heb je natuurlijk een kraan nodig. Om de kraan te kunnen bedienen dien je gebruik te maken van een waterpomp zodat het water uit de schoonwatertank richting de kraan gepompt wordt. Maar welk type waterpomp kies je voor in de camper? Een dompelpomp of drukpomp? In deze blog leggen we de verschillen tussen beide uit en bespreken we de voor- en nadelen.
Voor we verder ingaan op de verschillen tussen de type waterpompen voor in een camper is het eerst handig om te weten hoe een waterpomp precies werkt. Een waterpomp wordt – afhankelijk van het type dat je kiest – in de buurt van of in de schoonwatertank van je camper geplaatst en aangesloten. De waterpomp zuigt het water uit de tank en pompt deze door middel van druk door de leidingen naar de kraan. Op deze manier heb je toegang tot stromend water uit de kraan in je camper.
Verschillen dompelpomp en drukpomp
Voor een waterpomp in een camper wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee type waterpompen: een dompelpomp en een drukpomp. Een dompelpomp hangt in het waterreservoir van de tank en wordt in- en uitgeschakeld door middel van een elektrische schakelaar. Het grote voordeel van een dompelpomp is dat deze goedkoop in aanschaf is en weinig geluid maakt doordat het geluid wordt gedempt door het water. Een nadeel is dat het water terugloopt zodra de dompelpomp wordt uitgeschakeld en het dan weer even duurt voordat er water uit de kraan komt. Daarnaast is een dompelpomp meestal niet te gebruiken i.c.m. een keukenkraan waardoor je afhankelijk bent van minder mooie campingkraantjes (met ingebouwde microschakelaar) en gaat een dompelpomp snel stuk als er onvoldoende water in de tank zit. Een dompelpomp kan namelijk niet tegen drooglopen.
Een drukpomp wordt buiten het waterreservoir in de buurt van de watertank gemonteerd en wordt gestuurd door drukverschillen in plaats van een aparte schakelaar. Het grote voordeel hiervan is dat je door deze techniek gelijk druk met stromend water hebt zodra je de kraan opendoet en deze druk weer wegvalt als je de kraan weer uitdoet. Eigenlijk net zoals thuis. Een drukpomp is daardoor ook te gebruiken i.c.m. een mooie keukenkraan als je dat zou willen en is ook beter bestand tegen (tijdelijk) drooglopen. Wel maakt een drukpomp meer geluid en blijft deze doorlopen als er een lekkage is. Er staat tenslotte altijd druk op de leidingen. Daarom is het aan te raden om een drukpomp aan te sluiten op een schakelpaneel zodat je deze uit kan schakelen wanneer de kraan niet wordt gebruikt.
Waar op te letten bij een camper waterpomp?
Buiten de keuze voor een dompelpomp of drukpomp in je camper moet je letten op het voltage van de waterpomp. Dit is vooral van toepassing wanneer je kiest voor een drukpomp. Deze zijn namelijk verkrijgbaar in zowel 12 Volt als 24 Volt uitvoeringen. Daarnaast moet je letten op de druk. De druk wordt aangegeven in bar en geeft de kracht van de waterstaal aan. Een hoger bargetal betekent dus een hogere druk en een krachtigere straal. Dit heb je vooral nodig als er veel bochten in de leidingen aanwezig zijn of wanneer de kraan relatief ver van de watertank af zit.
De druk van een dompelpomp varieert van 0,5 tot 2,1 bar en die van een drukpomp van 0,5 tot 3,1 bar. Heb je een boiler voor warm water in de camper of ben je nog van plan om die te kopen? Let dan ook op het maximaal aantal bar van de boiler. Je kunt een boiler geschikt tot bijvoorbeeld 1,5 bar niet aansluiten op een waterpomp met 2,8 bar. De druk is dan te hoog waardoor de boiler kan knappen. Hetzelfde geldt voor een terugslagventiel. Deze zorgt ervoor dat het water in de leiding niet terugloopt wanneer je de kraan dichtdraait. Hierdoor hoef je niet te wachten en heb je gelijk water als je de kraan weer opendraait. Maar een boiler mag niet continu onder druk staan. Neem daarom geen terugslagventiel in combinatie met een boiler. Een waterpomp met automatische ontluchting mag dan weer wel. De automatische ontluchting zorgt ervoor dat zuurstofbelletjes uit de leidingen wordt gehaald zodat er een constante waterstraal uit de kraan komt.
Verder kun je kiezen tussen verschillende soorten kranen. Bij de keuze voor een dompelpomp ben je meestal aangewezen op een klein campingkraantje met ingebouwde microschakelaar, terwijl je bij een drukpomp kan kiezen voor mooie keukenkranen. Maak je ook gebruik van een boiler? Zorg er dan voor dat je kiest voor een mengkraan zodat je zowel koud als warm water kan gebruiken in de camper. Wellicht wil je het warme water wel gebruiken om ermee te kunnen douchen. Let dan ook op de capaciteit van het aantal liter water per minuut. Meer liters water per minuut doucht comfortabeler, maar houd er rekening mee dat de watertank dan ook sneller leeg is.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.