Wie regelmatig met de camper reist en graag off-grid in de natuur kampeert is een toilet geen overbodige luxe. Met een toilet aan boord van je camper ben je immers niet afhankelijk meer van campings of openbare toiletten waardoor je een sanitaire stop kan maken wanneer je wil. Maar welke soorten toiletten voor in de camper zijn er eigenlijk en welke kies je dan? Wij zetten de opties voor je op een rij en bespreken de voor- en nadelen.
Misschien twijfel je nog of een toilet in de camper wel zo handig is. Een toilet neemt natuurlijk ook best wat ruimte in en die ruimte kun je mogelijk ook voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld voor het realiseren van extra opbergruimte. Want zeker in kleine camperbusjes neemt een toilet al snel veel ruimte in. Maar een toilet in de camper heeft vooral voordelen. Want wildplassen is niet altijd een optie (en soms ook gewoon verboden). Voor wildpoepen geldt dit natuurlijk al helemaal en als het slecht weer is wil je liever niet naar buiten voor een sanitaire stop. Maar ook onderweg is een toilet in de camper fijn of als je ’s nachts moet en geen zin hebt om naar het toilet op de camping te gaan. Met een toilet aan boord ben je voor een sanitaire stop dus niet afhankelijk van openbare toiletten of campings. Daardoor kun je vrij in de natuur kamperen zonder dat je jouw behoefte buiten in de natuur hoeft te doen. Zo kun je de kampeerplek schoon achterlaten. Wel zo netjes! Ook is een eigen toilet natuurlijk hygiënischer dan wanneer je altijd naar openbare toiletten moet.
Kortom: een toilet in de camper heeft dus vooral voordelen, maar welk toilet voor in de camper kies je dan? Een WC-emmer, een chemisch toilet of een composttoilet?
De meest simpele en goedkope oplossing is een WC-emmer. Je doet een afvalzak in de WC-emmer, doet daar zowel boodschap #1 als eventueel #2 in, je knoopt de zak dicht en gooit deze weg in een hondenpoep afvalbak, bij het GFT (indien je gebruik maakt van een biologisch afbreekbare zak) of bij het restafval. Het is beter iets dan niets, maar het nadeel is wel dat je de afvalzak gelijk moet weggooien om nare geurtjes te voorkomen. De WC-emmer heeft namelijk geen aparte tank waar je vloeistof in kan gooien die ervoor zorgt dat de uitwerpselen en het toiletpapier worden afgebroken en die de geur minimaliseert. Daardoor ben je minder flexibel en vrij om off-grid in de natuur te kamperen. Een WC-emmer is dus erg basic, maar voor sommigen is dat genoeg.
Een chemisch toilet is verkrijgbaar als inbouw of in een draagbare uitvoering. Fabriekscampers en grotere campers hebben vaker een inbouw cassettetoilet, terwijl buscampers en zelfbouw campers vaker kiezen voor een draagbaar chemisch toilet zoals de populaire Porta Potti van het merk Thetford. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen waarbij de ene wat luxer is dan de ander. Zo is de luxe Porta Potti Excellence uitgerust met een elektrisch spoelsysteem en een indictor zodat je precies weet wanneer je de tanks moet vullen of legen, terwijl de kleinste Porta Potti zo compact is dat deze makkelijk op te bergen is in een kastje of zelfs tussen de voorstoelen.
Hoe werkt een chemisch toilet?
Een chemisch toilet is vergelijkbaar met een toilet zoals thuis en is voorzien van bril met deksel. Het grote verschil is dat een chemisch toilet in de camper niet is aangesloten op het riool en je de uitwerpselen dus niet netjes kunt afvoeren. De uitwerpselen dienen daarom opgevangen te worden waarnaar je de inhoud later kan legen op een daarvoor bestemde loosplek. Dit doe je door middel van een knop die bij indrukken het water en de toegevoegde chemicaliën met kracht door de pot spoelt zodat de inhoud in de vuilwatertank eronder komt. De chemicaliën zorgen ervoor dat het toilet minder ruikt en dat toiletpapier en uitwerpselen worden afgebroken. Daardoor is het toilet makkelijker te legen.
Het legen van een chemisch toilet doe je in de daarvoor bestemde loosplekken, meestal op campings of bij speciale servicepunten met een loosplek voor toiletten. Het toilet legen in een openbaar toilet kan als de nood erg hoog is, maar netjes is het absoluut niet. De inhoud ruikt sterk bij het legen en het is ook niet ongebruikelijk dat er wat naast spettert. Dat maakt het erg onhygiënisch voor mensen die na jou gebruik willen maken van het toilet. Bovendien kunnen de chemicaliën het riool aantasten. Legen in de natuur is overigens helemaal not done! De chemicaliën die worden gebruikt om de inhoud af te breken zijn slecht voor het milieu en sowieso is het niet netjes om de inhoud zomaar in de natuur te gooien.
Het nadeel van een chemisch toilet in de camper is dan ook dat je deels toch nog afhankelijk blijft van campings en speciale loosplekken. Ook het legen wordt door veel mensen als een niet al te fris klusje ervaren en de chemicaliën die worden gebruikt zijn slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel milieuvriendelijkere alternatieven, zoals Solbio.
Voordelen chemisch toilet:
Nadelen chemisch toilet:
Een composttoilet is een droogtoilet die uitwerpselen droog verzameld zodat het door biologische processen kan composteren. Het toilet verbruikt dus geen water of chemicaliën. Het organische materiaal (urine en ontlasting) wordt tijdens het composteerproces afgebroken door schimmels en bacteriën. Als alles volledig gecomposteerd is (dit duurt meestal een paar maanden tot twee jaar) kun je er planten, bomen en andere gewassen mee bemesten. Zo krijgen je uitwerpselen een tweede leven. Een composttoilet is daardoor een milieuvriendelijk alternatief voor een chemisch toilet in de camper, ook omdat je een composttoilet dus niet hoeft te spoelen.
Hoe werkt een composttoilet en stinkt het niet?
Een composttoilet is voorzien van een bekisting met bril en deksel met daarin een separator die ervoor zorgt dat de urine en ontlasting apart van elkaar worden opgevangen. De urine wordt opgevangen in een jerrycan die aan de voorzijde onder de separator wordt geplaatst en de ontlasting in een emmer met biologisch afbreekbare zak die aan de achterzijde onder de separator wordt geplaatst. Door beide uitwerpselen gescheiden van elkaar op te vangen voorkom je nare geurtjes. Dit komt omdat de ontlasting apart van urine sneller uitdroogt en daardoor minder snel gaat ruiken. Ook worden nare geurtjes voorkomen doordat er geen ammoniak (wat in urine zit) bij de ontlasting komt. Om nare geurtjes nog sneller en zoveel mogelijk te minimaliseren gooi je na elk toiletbezoek (voor de grote boodschap) wat houtzaagsel in de emmer met biologisch afbreekbare zak. Ook kun je indien gewenst nog een kleine ventilator monteren. Deze blaast de lucht uit het toilet via een buis naar buiten.
*Let buiten maar eens op: verse hondenpoep ruikt heel erg, terwijl hondenpoep die al even ligt en uitgedroogd is minder of zelfs helemaal niet meer stinkt.
Waar mag je een composttoilet legen?
Het voordeel van een composttoilet is dat het geen water of chemicaliën gebruikt en dat je beide uitwerpselen op verschillende plekken kan legen. Uiteraard op campings of op speciale loosplekken, net zoals bij een chemisch toilet. Maar ook op een daarvoor bestemde composthoop (let wel even op als je de pil of andere medicijnen gebruikt i.v.m. hormonen en die je beter niet op een composthoop kan gooien die bedoeld is voor het bemesten van eetbare gewassen), in een hondenpoep afvalbak en anders bij het GFT of restafval. Ook zou je de inhoud in de natuur kunnen legen. Dat is niet zo netjes, maar verder kan het niet zoveel kwaad. Doe het daarom alleen als je geen andere opties hebt en doe het alleen op plekken waar geen andere mensen komen en begraaf het netjes. Hoe vaak je een composttoilet moet legen hangt af van het aantal personen dat gebruik maakt van het toilet en van de inhoud van de emmer en jerrycan. Wij hebben bijvoorbeeld een 10L emmer en legen deze ongeveer een keer per één tot twee weken, terwijl we de 10L jerrycan voor de urine meestal een keer in de drie tot vier dagen legen.
Het nadeel van een composttoilet is dat kant-en-klare opties redelijk prijzig zijn of dat je er zelf eentje moet klussen met behulp van een separator. Ook neemt een composttoilet wat meer ruimte in dan een chemisch toilet omdat je ook wat ruimte moet maken voor het opbergen van houtzaagsel.
Voordelen composttoilet:
Nadelen composttoilet:
Een populair kant-en-klaar composttoilet is die van Nature’s Head. Deze is erg prijzig, maar dan heb je wel een compleet toilet. Een goed en betaalbaar alternatief is het Trobolo composttoilet. Van hetzelfde merk kun je ook alleen onderdelen zoals de separator en bril met deksel bestellen, zodat je zelf een bekisting kan maken en eventueel een emmer en jerrycan met een inhoud naar wens kan gebruiken.
Welk toilet het beste is voor in een camper is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, de beschikbare ruimte en het budget. Wij hadden in onze eerste camper een chemisch toilet, maar hebben in onze huidige camper gekozen voor een composttoilet en zijn daar erg blij mee. Het is milieuvriendelijk en we hebben veel meer opties om te legen waardoor we minder afhankelijk zijn van campings. Ook is het veel makkelijker en minder vies om te legen dan een chemisch toilet. Omdat we een redelijk compact camperbusje hebben (Mercedes Sprinter L1H1), hebben we zelf een composttoilet gemaakt. Het grote voordeel van zelf een composttoilet maken is dat je het compacter kan maken en dat het goedkoper is dan een kant-en-klaar composttoilet. Alles bij elkaar (separator en bril met deksel, emmer, jerrycan, hout voor de bekisting, scharniertjes etc.) kost dat ongeveer €200 tot €250. Heb je net als wij nog wat hout, schroeven en scharnieren over van het bouwen van je camper en ergens nog een emmertje en/of jerrycan liggen? Dan ben je minder geld kwijt.
Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer.