In de wereld van reizen op wielen zijn er twee termen die steeds weer opduiken: vanlife en overlanding. Hoewel beide manieren van leven en reizen erg op elkaar lijken en je ook zowel vanlifer als overlander kan zijn, is er ook een duidelijk verschil. In deze blog gaan we wat dieper in op wat het verschil is tussen vanlife en overlanden en delen we alles om te ontdekken welke manier van reizen op wielen het beste bij jou past.
Wat is Vanlife?
Het woord vanlife is afgeleid van het Engelse woord “van” (bestelwagen of busje) en “life” (leven). Het is een manier van leven waarbij mensen in een omgebouwde camper wonen en reizen. Het was al populair bij de hippies met hun klassieke Volkswagen busjes in de jaren zestig en zeventig, maar dankzij de #vanlife op social media heeft deze levensstijl de afgelopen jaren weer een enorme vlucht genomen. De invulling van het concept is in de loop der jaren echter wel veel breder geworden. Zo gaat het niet alleen meer om omgebouwde campers en busjes (al blijft het wel populair om je eigen huisje op wielen te bouwen), maar ook om mensen die wonen en reizen in kant-en-klare campers, digital nomads die werken vanuit hun kantoor op wielen en mensen die parttime wonen, werken en/of reizen in hun camper. In de basis is vanlife dus een levensstijl waarbij de camper een belangrijk rol speelt in de huisvesting en als transportmiddel. Iemand die elk jaar een paar weken met een camper op vakantie gaat is in theorie dus geen vanlifer, al is deze blog absoluut niet bedoeld om mensen uit te sluiten. De vanlife community is erg vriendelijk en open minded, waarbij iedereen met een camper(bus) welkom is.
Bij vanlife is de intentie dus niet per se om echt op reis te gaan of om het avontuur op te zoeken. Voor een grote groep mensen is vanlife gewoon een alternatieve manier van wonen. Dit is vaak uit vrije wil, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Voor sommige mensen is het pure noodzaak om in een camper te wonen, bijvoorbeeld omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn in het land waar je woont. Vanlife is wat dat betreft dus ook niet altijd zo rooskleurig als je online veel ziet. Maar dat een camper ook ideaal is om mee te reizen moge duidelijk zijn. Veel camperaars maken daar dan ook dankbaar gebruik van en gaan graag op pad met hun huis op wielen. Maar in tegenstelling tot overlanding gaat het bij vanlife vaker om vakanties, korte reizen en specifiek naar een bepaalde bestemming gaan. Het doel van vanlife is in de basis daardoor net even anders dan bij overlanden.
Wat is Overlanden?
Het concept overlanden of overlanding vindt zijn oorsprong in de Australische Outback, een gebied dat bijna driekwart van heel Australië beslaat, grotendeels ontoegankelijk is en ver van de bewoonde wereld ligt. Vroeger toen er nog geen wegen waren reisde men hier nog te voet en met kamelen. De term “overlanding” betekent natuurlijk reizen over land, maar is oorspronkelijk om het drijven van vee over zeer lange afstanden aan te duiden. Het overlanden zoals we het vandaag de dag kennen begon halverwege de vorige eeuw toen 4×4 terreinwagens zoals Land Rovers, Jeeps en Unimogs op de markt kwamen en die vaker geschikt waren om verre-, lange- en avontuurlijke reizen mee te maken. Dit is ook het verschil met vanlife. Het gaat bij overlanden dus niet om het wonen in een voertuig of recreëren, maar om het avontuur en de zelfredzaamheid. Overlanding is eigenlijk een mix tussen reizen, off-road rijden, off-grid kamperen en alles wat daarbij komt kijken. En hoewel deze reizen vaak worden gemaakt met een 4×4 en het moderne overlanden daarmee is begonnen, is het niet per se een essentieel onderdeel van overlanding. Je kan namelijk ook overlanden met een AWD SUV, 2WD auto met daktent, camperbusje of een motor. De nadruk bij overlanding ligt echt op het avontuur en hierin zo zelfredzaam mogelijk zijn.
Overlanders zijn dan ook vaker langere periodes van huis en reizen meerdere maanden tot soms zelfs jaren aaneengesloten. Het liefst reizen ze zo ver mogelijk, door afgelegen gebied en/of in uitdagende seizoenen en andere spannende condities. Dit betekent ook dat je een reis goed moet voorbereiden en goed moet weten wat je doet. Een beetje op de bonnefooi door afgelegen woestijn, koud arctisch gebied of ver van huis richting Afrika, Zuid-Amerika of Azië reizen is geen goed idee. Als overlander ben je over het algemeen dus goed voorbereid als het aankomt op bijvoorbeeld recovery gear, navigeren, grensovergangen, extreme weersomstandigheden en het kennen van je voertuig zodat je zoveel mogelijk zelf kan repareren als onderweg iets stuk gaat. Gelukkig weten andere overlanders in wat voor nijpende situaties je soms terecht kan komen onderweg en is de community erg hecht en behulpzaam. Afspreken om samen door afgelegen gebied te reizen, meedenken bij pech onderweg, tips voor specifieke garages in de buurt of elkaar uit het mulle zand trekken is heel gebruikelijk bij overlanders.
Het verschil tussen Vanlife en Overlanden
Het grote verschil tussen vanlife en overlanden is het doel van wonen en reizen in een camper versus de drang naar verre-, lange- en/of avontuurlijk reizen over land met een voertuig en de zelfredzaamheid die daarin onderweg nodig is. Maar vanlife en overlanden kunnen ook heel goed samengaan. Overlanden kan tenslotte ook met een camper. Wat dat betreft is het dus ook heel goed mogelijk om zowel vanlifer als overlander te zijn!