Het doorsnee beeld van gepensioneerden die reizen in een polyester camper is al even niet meer. Mensen van alle leeftijden zien inmiddels de voordelen van reizen in een eigen huis op wielen en geven daar een eigen draai aan door zelf busjes om te bouwen. Dankzij de hashtag #vanlife is deze manier van wonen, reizen en werken enorm aan populariteit toegenomen. Ook wij hebben ons laten verleiden door het beeld dat is ontstaan rondom deze levensstijl en bouwden een bestelbus om tot camper.
In dit artikel nemen we jullie graag mee wat het concept ‘vanlife’ voor ons betekent. Deze levensstijl is immers voor iedereen weer anders en niets daarin is goed of fout. Zo zijn er mensen die zelf een busje ombouwen en er veel mee reizen tot mensen die met het hele gezin fulltime in een camper wonen en werken. Iedereen heeft zo zijn eigen manier en we vertellen jullie graag wat vanlife voor ons betekent.
#1 Minder materialisme is meer vrijheid
Onze samenleving is vooral gericht op meer, maar op reis kom je erachter dat materialisme alleen maar beperkend is. Minder spullen maakt het reizen alleen maar makkelijker. Niet alleen omdat je minder hoeft mee te nemen, maar ook omdat er meer vrijheid ontstaat in tijd en geld. En daarmee creëer je steeds meer vrijheid om het leven in te vullen met zaken die écht belangrijk voor je zijn. Zo kiezen wij bewust niet voor kinderen, een groter/duurder huis, een nieuwe auto en zijn we thuis zelfs alleen maar aan het minimaliseren. #vanlife is al helemaal een vrije manier van reizen. Het is niet alleen minimalistisch, maar je hebt ook altijd je eigen huis op wielen mee. Daardoor ben je vrij om te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Zo zijn we vrij om de zon achterna te reizen of een andere overnachtingsplek te zoeken als de huidige niet bevalt. We zijn vrij om op reis te gaan naar tientallen landen, maar net zo vrij om weer terug naar huis te gaan. Met een camper hoef je immers geen vliegtickets of accommodaties vast te leggen.
Reizen helpt je om te realiseren dat ‘minder’ vaak ‘meer’ is. Ons geeft het de vrijheid om te kunnen reizen. Maar ook om onze ideeën uit te kunnen werken als ondernemers. Om te investeren in onze toekomst. En om te sparen voor spullen die we echt leuk en belangrijk vinden.
#2 Zelfontwikkeling
Reizen is veel meer dan alleen van A naar B komen. Door tijdelijk uit je vertrouwelijke omgeving te stappen creëer je ruimte om jezelf opnieuw te leren kennen. Niet dat we thuis onszelf niet zijn, maar door druk vanuit de maatschappij worden we onbewust soms best een beetje gestuurd in de keuzes die we maken. Familie en vrienden, maar ook wat ‘hoort’ en de media hebben invloed in hoe we allemaal ons leven inrichten. Door op reis te gaan maak je jezelf daar tijdelijk van los en kun je op een eigen manier uitvinden wie je bent en wat je wilt.
En reizen is daar perfect voor omdat er onderweg een hele hoop nieuwe dingen op je af komen. Het is een aaneenschakeling van onbekende omgevingen met verschillende landen, mensen, talen en culturen. Daardoor word je gedwongen om uit je comfortzone te stappen en bewust over dingen na te denken, je aan te passen aan de situatie en je intuïtie te volgen. En zeker wanneer je alleen reist en/of dat doet zonder andere verplichtingen zoals werk, is er tijd om daar met volle aandacht op te focussen. Dat is allemaal super spannend, maar tegelijkertijd een hele goede zelfontwikkeling.
#3 De realistische wereld
Tijdens het reizen leer je niet alleen jezelf kennen, maar ook de wereld waarin we leven. We groeien op met wat ons wordt aangeleerd en het beeld dat door de media wordt geschetst. Maar pas op reis wanneer je zelf een land ziet, met de mensen praat en een cultuur leert kennen wordt die wereld echt. En die echte wereld is soms heel hard, maar vaak genoeg ook heel mooi. Het zorgt in ieder geval voor meer begrip voor onze medemens en de wereld. Daardoor ga je meer nadenken over wat jouw plek is en welke invloed je hebt (hoe klein ook) om een positieve verandering te maken. Zo zagen we in Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Australië bijvoorbeeld duidelijk de gevolgen van klimaatverandering. Daardoor zijn we veel minimalistischer en milieuvriendelijker gaan leven. Maar als er iets is wat je ook leert onderweg, dan is het wel dat het grootste deel van de mensen goed is. Door berichten uit de media worden we soms wat wantrouwend, maar wanneer je zelf met de mensen praat en een cultuur leert kennen blijkt dat wantrouwen vaak niet terecht te zijn.
Die realistische wereld geeft alles dan ook wat meer perspectief. Bijvoorbeeld dat we het in Nederland ontzettend goed hebben en dat we dat soms best eens wat meer mogen waarderen. Maar ook dat we soms best eens wat minder veroordelend kunnen zijn over zaken zoals vluchtelingen, klimaatverandering en oorlog als we eigenlijk nauwelijks benul hebben van de feiten en over het wie en waarom. Ga eens op reis buiten de toeristische trekpleisters om en neem de moeite om een land, de mensen en hun cultuur echt te leren kennen. De realistische wereld. En vanlife is daar de perfecte manier voor!
#4 Duurzaam reizen
Klimaatverandering is het probleem van deze tijd en vooral de hoeveelheid mensen i.c.m. welvaart zorgt ervoor dat we meer vervuiling uitstoten dan de aarde lief is. Door een stijgende welvaart zijn er steeds meer mensen in de gelegenheid om te kunnen reizen met het vliegtuig en dat is natuurlijk slecht nieuws voor het milieu. Vliegen beslaat namelijk samen met spullen kopen en vlees eten de top 3 als het gaat om vervuiling. Reizen krijgt dus steeds vaker een slecht imago, maar dat is niet helemaal terecht. De toeristische sector is namelijk een van onze grote wereldeconomieën waar heel veel mensen afhankelijk van zijn. Stoppen met reizen is dan ook niet de oplossing, wel de manier waarop we reizen.
Duurzaam reizen kan wel en de meest milieuvriendelijke manieren zijn natuurlijk wandelen, fietsen en het openbaar vervoer. Maar ook vanlife kan een duurzaam reisalternatief zijn. Dat gaat helaas niet op als je een oude vervuilende diesel hebt en in je eentje reist, maar anders is reizen met de camper vaak milieuvriendelijker dan dezelfde reis per vliegtuig. Vooral ook omdat de camper op locatie beter scoort. Kamperen is beter voor het milieu dan slapen in een hotel bijvoorbeeld. Maar je kan natuurlijk nog veel meer doen om duurzaam met de camper rond te reizen. Koop geen grotere camper dan nodig, neem ook niet meer spullen mee dan nodig, plaats zonnepanelen op het dak en steun lokale ondernemers onderweg.
Voor ons was de realistische wereld uit punt #3 reden om minder met het vliegtuig te reizen. Sinds die beslissing hebben we niet vaker dan één keer per jaar gevlogen en de bedoeling is om dat zo te houden. De vliegreizen bewaren we nu voor werk gerelateerde reizen en verre bestemmingen waar we echt graag heen willen. Voor de rest hebben we het backpackers bestaan ingeruild voor een bestaan als vanlifers. Daarmee kunnen we op een duurzame manier door heel Europa reizen en zelfs daarbuiten!
#5 Thuis is ook fijn
Er zijn mensen die dromen van een fulltime reizend bestaan, maar wij hebben ervaren dat juist het hebben van een eigen plek heel fijn is. Zo hou je niet alleen de vrijheid om op reis te gaan maar juist ook de vrijheid om weer terug naar huis te gaan. Voor ons het beste van beide werelden. Het fijne is dat we nu voor een manier van reizen hebben gekozen waar we onderweg ook een stukje thuis kunnen meenemen. Door met de camper te reizen hebben we altijd onze eigen huis- en kantoor op wielen bij ons. Het is een stukje comfort en veiligheid, maar ook echt een eigen plek. Zo slapen we altijd in ons eigen bed, rijden we altijd in ons eigen vervoersmiddel en ga zo maar door. Aanrader!