Het begon allemaal met de aanschaf van een tweedehands Volkswagen Crafter 28 L2H2 uit 2007 met als doel om deze om te bouwen naar camper. De L2H2 geeft aan dat de bestelbus een maat extra is verlengd en verhoogd. Daarmee zijn we voorzien van stahoogte binnen de bus, is de lengte lang genoeg voor een comfortabele camper en kort genoeg om op een normale parkeerplaats te kunnen parkeren. Het getal 28 staat voor 2800 kg en is het maximaal toelaatbare gewicht van de bus.
Verder is onze Volkswagen Crafter camper voorzien van een 2.5L dieselmotor met 109 pk, staan er weinig kilometers op de teller (zo’n 150.000 km bij aanschaf) en hebben we bewust gekozen voor een wit exemplaar (minder warm in de zomer). Verder waren we erg blij met de vorige en tevens eerste eigenaar. De bus werd gebruikt door een lokale meubelmaker en we weten uit ervaring dat zzp’ers zuiniger omgaan met hun spullen dan wanneer zo’n bus bijvoorbeeld van je werkgever is.
Volkswagen Crafter zelfbouw camper
In plaats van direct het eindresultaat te laten zien lijkt het ons leuker om jullie mee te nemen tijdens het ombouwen van onze Volkswagen Crafter naar camper. Dan kunnen jullie het hele project van begin tot eind zien. Van het isoleren van de bus tot het plaatsen van zonnepanelen en van de VW Crafter camper geschikt maken voor het meenemen van onze kat tot het verhogen van het maximaal toelaatbare gewicht. Wel zo leuk en leerzaam toch!
Stap 1: isoleren
Na het leeghalen en schoonmaken van de bus hebben we de wanden voorzien van een ontdreuningsplaten. Trillingen worden dan beter opgevangen waardoor je tijdens het rijden minder geluid hoort van achterin. Daarna hebben we zoveel mogelijk metaal proberen te isoleren (wat een werk!). We hebben gekozen voor Armaflex (19 mm voor de grote oppervlakten en 6 mm voor de spanten) zodat het isolatiemateriaal direct op het metaal geplakt kan worden en er geen ruimte overblijft voor vocht.
Stap 2: Wanden en vloer
Voor de zijwanden hebben we gekozen voor 4 mm betonplex. Achteraf gezien is dit wat aan de zware kant en voldoet een plaat multiplex van dezelfde dikte ook prima. Het is in ieder geval zeer sterk en kan goed tegen vocht, dus we hebben het zo gelaten. Op de ondervloer hebben we tussen de ribbels houten balken igelijmd met Polymax zodat er geen onnodige gaten onderin de bus geboord hoeven te worden. De balken zorgen voor extra stevigheid van de bovenvloer, die we met 12 mm triplex erop hebben geschroefd. Het afwerken van de vloer hebben we gedaan met vinyl.
Stap 3: Plafond
Het plafond is bij ons lange tijd alleen bekleed geweest met isolatie en wat balken om er een definitief plafond op te schroeven. Deels door tijdgebrek en deels omdat we geen goed idee hadden voor een lichtgewicht plafond. Houten schrootjes zijn bijvoorbeeld wel mooi, maar ook vrij zwaar. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een plaat triplex van 3 mm die we hebben bekleed met 4 mm kurk. Zo is ons plafond niet alleen licht van gewicht, maar werkt het ook nog eens extra isolerend door de kurk. In het plafond hebben we spotjes verwerkt en boven het bed hebben we hemelverlichting in het kurkplafond geprikt.
Stap 4: Bed frame
Misschien was het je al opgevallen bij stap 2, maar tussendoor hebben we een uitschuifbaar bed frame van aluminium (sterk en lichtgewicht!) laten maken. We hadden geen zin om elke avond een bank om te toveren tot bed, dus we hebben bewust gekozen voor een vast exemplaar. Het frame is vastgezet aan de spanten van de bus en is verder aan elkaar gelast. Bovenop hebben we nu genoeg ruimte om te zitten/slapen en onder het bed is genoeg ruimte om spullen op te bergen. Het frame is uitschuifbaar zodat een bed ontstaat van 1.75 breed en 1.90 lang.
Stap 5: Zitruimte
De poten van het bed frame hebben we in een specifieke hoek laten neerzetten zodat deze gelijk dienst konden doen voor de rugleuning van de bank. Het is een hoekbank geworden met daarin genoeg opbergruimte voor boodschappen, spelletjes en andere accessoires. Een jaar later hebben we het tussenschot verwijderd en de keuken verplaatst naar de zijwand. Zodoende hebben we er nog een draaibare bijrijdersstoel bij gekregen en een poef tussen de voorstoelen waar ons toilet en de kattenbak van Saartje in is verwerkt.
Verder is de bank voorzien van een tafelpoot met een blad van bamboo. De poot is draaibaar en in hoogte verstelbaar zodat we er alle kanten mee op kunnen, maar vooral zodat we met een goede houding kunnen werken achter de laptop. In de bank zitten ook twee grote kledingbakken verwerkt. Door de hoogte van het bed is er zoveel ruimte achterin de garage dat dit makkelijk past. De kledingbakken zijn uitschuifbaar en bereikbaar via de rugleuning achter de kussens.
Stap 6: Keuken
In onze eerste versie hadden we een tussenschot met raam waar we de keuken onder hadden geplaatst. Later hebben we ervoor gekozen om het tussenschot toch weg te halen. Het scheelde maar liefst 35 kilo aan gewicht en nu kunnen we zonder problemen van voor naar achter lopen (prettig wanneer je plots weg wil omdat het onveilig is) en hebben we een stoel draaibaar kunnen maken. De keuken is daardoor verplaatst naar de zijkant, maar hebben we grotendeels intact kunnen houden.
De keuken is voorzien van een kraan, tweepits gasfornuis en een bamboo keukenblad. Verder hebben we de nodige opbergruimte voor pannen, borden, bestek, de gastank etc. Alles past erin. In het midden van de keuken hebben we een luik gemaakt naar de zelf gemaakte koelkast met een inhoud van 64 liter. Dit is toevallig ontstaan nadat ons keukenframe te klein bleek te zijn voor een standaard compressor koelkast. Met veel werk en een boel polyester is het gelukt om een koelkast te maken die onze biertjes gelukkig super goed koud houdt!
Stap 7: Water en elektra
Aan de achterzijde onder het bed hebben we een groot deel van de apparatuur bij elkaar geplaatst. De schoonwatertank staat precies in het midden en is geschikt voor 64 liter water. We hebben bewust gekozen om deze tank binnen te plaatsen, dat voorkomt bevriezing in de winter en mogelijke bacteriën die kunnen ontstaan als zo’n tank bijvoorbeeld in de zon staat. Daarvoor staat nog een 10 liter boiler om warm water te krijgen. De afvalwatertank hebben we onder de bus bevestigd. Het bespaart niet alleen ruimte binnen, maar het is vooral handig met lozen. Met een beetje antivries of zout erin doet de tank het ook prima tijdens de koude wintermaanden.
Verder achterin vind je onze 180 Ah accu, de laadregelaar van het zonnepaneel en de gecombineerde acculader en omvormer van 12 Volt naar 230 Volt. Dan kunnen we binnen onze telefoons en laptops op de gebruikelijke manier opladen. Binnen zit een schakelpaneel om de verbruikers te kunnen schakelen en zijn er twee meters geplaatst voor de omvormer/lader en de zonnepaneel laadregelaar. De accu is via een relais gekoppeld aan de dynamo zodat deze ook tijdens het rijden kan opladen.
Stap 8: Dak accessoires
Op het dak hebben we een Maxxfan dakraam met ventilatie geplaatst. Goed ventileren is immers belangrijk en dit is eigenlijk het enige exemplaar dat we tegen zijn gekomen dat daaraan voldoet. Het dakraam kan namelijk open blijven staan wanneer het regent (juist dan wil je goed ventileren i.v.m. veel vocht) en het systeem kan lucht zowel van binnen naar buiten blazen als andersom. Verder hebben we een 160 watt zonnepaneel op het dak gelegd die samen met onze 180 ah accu ervoor zorgt dat we zeker een week kunnen wildkamperen als we dat willen!
Stap 9: Kachel
Omdat we ook in de winter op pad willen hebben we er later voor gekozen om een dieselkacheltje te plaatsen. Eerder hebben we een elektrisch kacheltje geprobeerd, maar het vermogen is te groot voor onze accu en op campingstroom konden we ook niet volle bak opwarmen. Nu hebben we onder de bijrijdersstoel een 2 kW dieselkacheltje geïnstalleerd. Dat leek ons minder milieuvriendelijk dan de elektrische kachel, maar ze zijn zeer efficiënt en stoken de boel binnen no time warm tot aangename temperaturen. Wanneer de bus goed geïsoleerd is en ramen bedekt zijn met bijvoorbeeld gordijnen kun je deze warmte ook lange tijd binnenhouden.
Stap 10: Overig
Een nog verder eventueel interessante toevoeging is het opbergvak dat we hebben gemaakt boven de cabine. Ideaal voor het opbergen van tassen, jassen en extra dekens. Ook hebben we een zijraam laten plaatsen met privacyglas. Men kan dan niet zomaar naar binnen kijken, maar ons levert het binnen aanzienlijk meer daglicht op. Wel raken we via het grote raam nu extra veel warmte kwijt.
Stap 11: Gewicht verhogen
En dan als laatste nog even kort over het gewicht van onze Volkswagen Crafter Camper. Zoals je aan het begin hebt kunnen lezen hebben we een 28 versie gekocht waarmee we in totaal 2800 kg mochten wegen. Ondanks dat we redelijk licht gewicht hebben gebouwd kwamen we helemaal bepakt toch een paar tientallen kilo’s tekort. Gelukkig bleek een 28 versie officieel helemaal niet te bestaan en konden we voor relatief weinig geld en zonder technische aanpassingen het gewicht verhogen naar 3000 kg.
Wil je ook zelf een camper bouwen? Bestel dan onze E-book Bundel Camper Bouwen