Slovenië is slechts een land op onze route met de camper richting het zuiden, maar het indrukwekkende decor vol imposante bergen, duistere grotten en kletterende watervallen laten we niet zomaar aan ons voorbijgaan. Die benaming voor de groene parel van Midden-Europa hebben ze immers niet voor niets gekregen. Dat moeten we zien!
Het gras is altijd groener aan de overkant, maar in Slovenië is dat écht zo. Maar liefst de helft van het land is bebost en de natuur vormt een indrukwekkend decor vol diverse landschappen. Van enorme grottenstelsels en smaragdgroene wateren tot wilde beren tussen het dichte struikgewas. Die laatste zijn we overigens niet tegen het lijf gelopen, maar toch. We bezoeken de bekende highlights en verdwalen soms ongewild tussen de minder bekende plekken.
Route Slovenië 1 tot 2 weken
Tijd voor een road trip met de camper. Ruim een week, een hike langs diepe kloven, fietsen rond schilderachtige meren en op bezoek bij de thuisbasis van de holenbeer!
#1 Naar Slovenië!
Via de indrukwekkende Grossglockner bergpas in Oostenrijk en een mini stukje Italië rijden we verder richting het zuiden om ons avontuur in Slovenië te starten. Daar begint het gezeik al, want verdomme wat zijn die bergweggetjes hier gevaarlijk smal. Er rijden zelfs complete touringcars overheen die je zo het ravijn in flikkeren als je niet uitkijkt. Afijn, de reis begint in ieder geval met een flinke shot adrenaline en een gevoel alsof we leven. Prima start. Onderweg maken we een korte stop bij Fort Kluze, gebouwd in de 15e eeuw en in elke lokale oorlog wel betrokken. Vanaf daar maken we een klim naar het half in puin gevallen Fort Hermann, wat wordt beloond met een mooi uitzicht over het groene Sloveense landschap.
#2 Bovec en de Soca rivier
Na van de eerste schrik bekomen te zijn komen we aan bij onze eerste standplaats in Bovec. Dit plaatsje is de perfecte uitvalsbasis voor de westkant van het Triglav National Park. Dit park ligt in de Julische Alpen en bezit met 2864 meter de hoogste berg van Slovenië: Mount Triglav. De Soca rivier loopt als een rode draad door dit park, met natuur- en buitensportmogelijkheden waar de outdoor liefhebber alleen maar blij van kan worden. Vanuit de uitvalsbasis Bovec bezoek je dan ook zo de talloze watervallen en kloven die Slovenië rijk is, maar je kan er ook uitgebreid wandelen, mountainbiken, raften en paragliden. Genoeg vertier hier voor iedereen.
#3 Brda regio
Volgen we vanaf het plaatsje Tolmin de Soca rivier verder richting het zuiden, dan komen we uit in de gemeente Brda. Geen idee hoe deze naam uit te spreken, maar gelukkig hebben we de lokale klanken niet nodig gehad om onze weg te vinden (lange leve Google Maps). Brda ligt op de grens met Italië waar het bergachtige landschap van het Triglav gebergte over gaat in laagland, en dat zich prima laat vergelijken met Toscane. De mensen leven hier vooral – hoe kan het ook anders – van de wijnbouw. Zelf drinken we liever een koud pintje en dus laten we een wandel- of fietstochtje langs de verschillende wijnboeren over aan de vinoloog hobbyisten. De beste uitvalsbasis hiervoor zijn de plaatsen Dobrovo en Smartno.
#4 Tolmin en de mooiste meren van Slovenië
Terug in Tolmin bezoeken we de gelijknamige kloof. Uitgesleten door de rivier met helder water wandelen we over een uitgezet pad dwars door de kloof. Door het laagseizoen struikelen we gelukkig niet over de hordes toeristen en genieten we van een mooi stukje Sloveense natuur. Aan de andere kant van deze bergketen ligt het Bohinj meer. Het meer is te bereiken per spoor (met de auto op de trein) die je dwars door de bergen van Podbrdo naar Bohinj leidt. Als je dat iets te spannend vindt kun je ook gewoon de bergpas nemen, al werd aan het begin van deze route duidelijk dat dit ook niet altijd de veiligste optie is. Afijn, Bohinj is net als het verderop gelegen meer Bled zeker een bezoekje waard en leent zich uitstekend voor een suptochtje op het water of een rondje wandelen/fietsen om het meer. Breng dan gelijk een bezoekje aan het kasteel van Bled.
#5 Hoofdstad Ljubljana
Vanaf Bled rijden we door naar de hoofdstad Ljubljana en parkeren aan de rand van het Tivoli park, vanwaar we zo het centrum in lopen. Het relatief kleine hoofdstadje ademt een gemoedelijke sfeer en we wisselen het ontdekken van de leuke straatjes dan ook regelmatig af met een terrasbezoek. Want lekker eten (hallo vegan walhalla) en drinken kunnen ze hier wel. Ljubljana is dan ook eerder een stad die je moet ervaren in plaats van gezien moet hebben. Echte eyecatchers heeft de hippe stad niet. Hier zijn het voornamelijk de bruggen (Drie Bruggen, Dragon Bride, Butcher’s Bridge en Cobbler’s Bridge) die toeristisch zijn. We steken ze allemaal een keer over en lopen via de bijzondere straat Trubarjeva Cesta vol graffiti, boetiekjes en leuke cafeetjes aan het eind van de dag weer terug naar de camper.
#6 Slovenië ondergronds
Slovenië is nog niet half zo groot als Nederland, maar telt ruim 7000 grotten en dat is alleen nog het aantal dat bekend is. De vele rivieren die Slovenië rijk is hebben veel van deze grotten uitgesleten waardoor complete gangenstelsels zijn gevormd. Een aantal van deze grotten zijn opengesteld voor nieuwsgierige toeristen die Slovenië ook ondergronds willen ontdekken. De meest bekende, en daarmee uitgemolken tourist trap, is het Postojna grottencomplex. Hoewel zeker indrukwekkend is het ook wel een beetje een attractie (al is de nabijgelegen Predjamaburcht wel een bezoekje waard). Je wordt namelijk in groepjes per tijdslot in een treintje naar de verlichte duisternis gebracht voor een wandeling over een aangelegd pad. Hoe anders (en avontuurlijker) is dat bij de Krizna Jama grotten! Gewapend met een flinke zaklamp en een paar regenlaarzen dalen we met zes man + gids af naar de donkere thuisbasis van de holenbeer. We zijn er geen tegen het lijf gelopen, ze leven al een tijdje niet meer, maar de gevonden schedel maakt indruk. Net als de ondergrondse meren waar we in het donker een tochtje over maken.
#7 Havenstad Piran
Op de Google Maps kaart moet je even inzoomen, maar Slovenië heeft toch echt een kuststrook(je). Wij brengen een bezoek aan het kleine havenplaatsje Piran, waar een ontspannen mediterraanse sfeer ons overvalt als we langs de kust naar het centrum lopen. Voordat we op een van de vele terrasjes neerploffen voor een koud pintje maken we eerst een rondwandeling door de vele kleine straatjes. Via het Tartinijev plein, de middeleeuwse huisjes en over de oude stadsmuur met uitzicht over Piran. In het zonnetje daarna pal aan de Adriatische zee een mooie afsluiter van onze reis door Slovenië dacht ik zo!
Bonus Slovenië route 1 tot 2 weken
Wij hebben oost-Slovenië eigenlijk helemaal links (rechts?) laten liggen. Heb jij wel de tijd om hier rond te reizen, dan hebben we een paar tips. Vanaf Ljubljana rij je in een uur naar Celje, waar de twee rivieren Voglajna en Savinja samenkomen, met een rijke romeinse historie. Een bezoek waard is het kasteel van Celje, het is namelijk de grootste vesting van Slovenië. Vanaf Celje rij je verder naar Maribor en Ptuj. Beide mooie steden, met een lange geschiedenis en gelegen in een prachtige omgeving. Slovenië heeft in het zuiden nog een echt oerbos waar bruine beren wonen. Zelf op zoek gaan heeft waarschijnlijk geen nut, ze hebben jou eerder door, maar met een gids is dit zeer goed mogelijk en niet gevaarlijk (zeggen ze). De regio Kočevje in het zuiden van Slovenië is zeer dichtbevolkt door bruine beren en een perfecte uitvalsbasis voor een fototour. Bovenal is Slovenië volledig ingericht op een actieve vakantie, overal waar we kwamen kun je mountainbiken, raften, hiken, kajakken etc.