De tijd van de Vikingen is voorbij, maar het landschap van hun thuisland mag er nog steeds zijn. Noorwegen wordt genoemd als een van de mooiste bestemmingen van Europa. Toch blijven veel toeristen er weg vanwege de hoge kosten of beperken hun komst met een bliksembezoek. Met een camper is dat een ander verhaal. Een route van 3 tot 4 weken door Noorwegen is perfect om een groot deel van het land te verkennen en je mag er zelfs wildkamperen!
Laten we eerlijk zijn. €10 moeten aftikken voor een biertje op het terras is niet niks. Je bent weliswaar op vakantie, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk. Gelukkig is Noorwegen een perfecte bestemming voor een reis met de camper. En dus namen we een voorraad boodschappen mee voor een paar weken natuurschoon. Tijd voor een road trip! Bijna vier weken, een hike door de bliksem, een ontmoeting met een muskusos en een hoop avontuur!
Rijden, hiken en natuurschoon
Aangekomen in Noorwegen komen we direct in een totaal andere wereld terecht. Binnen no time rijden we dwars door de bergen en langs de fjorden waar het land zo bekend om staat. Via het zuidelijkste puntje in Lindesnes pakken we de route langs de kust langzaam richting het noorden. Langzaam, want hier in Noorwegen zijn er amper snelwegen te vinden en rijd je niet harder dan zo’n 60 kilometer per uur. Overigens is dat totaal geen straf. De routes zijn hier fantastisch mooi!
Het is juni en daarom nog niet overlopen met toeristen. Toch blijven plaatsen zoals Stavanger en Bergen altijd wel druk. Lang blijven we er dan ook niet hangen, we komen immers vooral voor de natuur. Beginnend met de beroemde hike naar de Preikestolen. Onderweg worden we bijna getroffen door de bliksem, maar op de top hebben we mooi weer en een prachtig uitzicht die we alleen hoeven te delen met een handjevol andere mensen. We vervolgen onze weg via de scenic route ‘13’. Een lange en vaak smalle route richting Bergen, maar zo mooi dat je ‘m zeker niet mag overslaan.
Route + wat te doen in de omgeving?
- Lindesnes vuurtoren
- Stavanger
- Hike naar Preikestolen, Kjerag en Trolltunga
- Scenic route ‘13’ met o.a. Suldal (zalm kijken) en Tyssedal (waterkrachtcentrale)
- Hardangervidda Nationaal Park
- Eidfjord met het Natursenter Hardanger en de waterval Voringfossen
Bergen, sneeuw en gletsjers
We treffen het kleine Bergen in de regen, niet zo verwonderlijk want het is de stad in Europa waar de meeste regen valt. We bezoeken de hoogtepunten, drinken een kop koffie en gaan er snel weer vandoor om de natuur weer op te zoeken. Binnen het Jostedalsbreen Nationaal Park zien we vervolgens de eerste tekenen van winters Noorwegen! We bezoeken het gletsjermuseum, kamperen met uitzicht op een gletsjer en bezoeken er nog een aantal voor we koers zetten richting het beroemde Geiranger fjord.
We stoppen bij het plaatsje Hellesylt met uitzicht op het fjord, maar dan zonder alle toeristen. Veel van de cruiseschepen naar Geiranger varen eerst deze zijtak nog even in en dat laten ze niet onopgemerkt, want de scheepshoorn gaat door merg en been. We besluiten via de scenic route ‘63’ richting Geiranger zelf te rijden. Het dorp geeft een mooi uitzicht op het fjord, maar verder voelt het vooral als een grote tourist trap. De ‘63’ route is echter fantastisch. Zelfs in de maand juni rijd je dwars door een gebied vol bevroren meren en besneeuwde hoogvlaktes!
Route + wat te doen in omgeving?
- Stad Bergen met o.a. Bryggen, Fisketorget, Floibanen en Byparken
- Jostedalsbreen Nationaal Park met gletsjers en het museum
- Geirangerfjord
- Scenic route 63 inclusief de Trollenroute
Ålesund
Van natuur naar overvolle parkeerplaatsen en wegafzettingen, Ålesund maakt een slechte start bij ons. Het gezellige dorp met oude panden in de haven en het fantastische uitzicht vanaf de hoge berg Aksla maakt echter alles weer goed. We overnachten buiten Ålesund bij het aquarium waar een park met oude WW2 bunkers en stellages ligt. Via bloemeneiland Midøya en Otrøya trekken we verder noordwaarts. We volgen wegnummer ‘64’ en passeren zo ook de ‘Atlantic Road’, die zich het best laat omschrijven als ‘kort maar krachtig’. Na de nodige foto’s, we hebben tenslotte er weer een stralend zonnetje bij, volgen we de route verder naar Kristiansund. Daar belanden we midden in een gezellige zaterdagmiddag, want het is havendag en dan laat iedereen zijn mooiste boot zien.
Route + wat te doen in omgeving?
- Stad Alesund met o.a. Aksla, Hellebroa en oude haven
- Scenic route de Atlantic Road
- Stad Kristiansund met o.a. sundbaten en het scheepsmuseum
Kleurrijk Trondheim
Vanuit Ålesund rijden we richting Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen. Het lukt om de camper in het centrum te parkeren zodat we de stad direct per voet kunnen verkennen. Het is gezellig druk en met de zomerse temperaturen zitten de terrassen vol met mensen die genieten van een hapje en een drankje. Op de top vanaf het Kristiansten fort kijken we uit over het hele gebied, waarna we besluiten om in het zonnetje plaats te nemen op de oude brug Bybrua. Het is trouwens absoluut geen straf om hier te zitten in plaats van op het terras. Vanaf hier kijken we namelijk recht op alle oude gekleurde huizen langs de kade.
Route + wat te doen in omgeving?
- Nidaros Domkerk
- Bybrua (oude brug)
- Bicycle lift en wijk Bakklandet
- Kristiansten Fortress
- Natuurgebied ten westen van Trondheim
Wilde muskusossen in Dovrefjell
Binnen een route van 3 tot 4 weken door Noorwegen is Trondheim vaak het meest noordelijkste punt. Vanaf hier gaan we dan ook weer zuidwaarts, maar wel via het binnenland in plaats van de kust. Daar bezoeken we Dovrefjell Nationaal park, ook wel ‘het dak van Noorwegen’ genoemd. Op dit bergplateau is het niet alleen mooi wandelen, maar het is ook nog eens de perfecte plek voor het spotten van wilde muskusossen. Wij hadden geluk en zagen er direct twee na het passeren van de boomgrens! Kamperen doen we even verderop bij de parkeerplaats van het viewpoint Snøhetta, een prachtig stukje Scandinavisch design met uitzicht over het nationale park.
We rijden door naar het bergsport dorp Lom. Dit is een perfecte uitvalsbasis om het Jotunheimen Nationaal Park te bezoeken, waar men volop kan wandelen, fietsen en andere actieve sporten kan beoefenen. Wij hebben in tegenstelling tot het grootste deel van onze reis even iets minder geluk met het weer en beperken ons daarom tot een wandeling door het dorp en een bezoek aan het plaatselijke informatiecentrum. Voor de scenic route ‘55’ die we daarna pakken maakt het minder goede weer echter niet zoveel uit. Ook deze toeristische route is weer indrukwekkend om te rijden!
Route + wat te doen in omgeving?
- Muskusossen spotten in Dovfrefjell Nationaal Park
- Uitzichtpunt Snøhetta
- Jotunheimen Nationaal Park
- Scenic route 55
Flåm
We eindigen de toeristische route in Lærdal. Vanaf daar gaat een eindeloze tunnel richting het plaatsje Flåm, maar als echte bergpas liefhebbers nemen we natuurlijk de oude weg. Deze route loopt weer dwars door de bergen en eindigt bij de Stegastein, een uitkijkpunt over het Aurlandsfjord dat we de hele reis al ‘de skischans’ noemen. Vanaf de skischans is het slechts een paar minuten rijden naar Flåm, een dorp dat vooral bekend is vanwege de steile spoorlijn en als uitvalsbasis dient voor het Nærøyfjord. Deze staat net als het Geirangerfjord op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Tijdens onze reis hebben we ontelbaar veel mooie fjorden gezien, maar voor het eerst besluiten we een echte fjordcruise te maken. Als duurzame reizigers vallen we direct met onze neus in de boter. We kunnen namelijk mee met de allereerste 100% elektrisch aangedreven carbon boot van de wereld! Zo maken we niet alleen een mooie vaartocht, maar doen dat ook nog eens hartstikke duurzaam. Het is 22 juni wanneer we in Flåm zijn en dat is niet alleen rond de middernachtzon, maar ook nog eens op mijn verjaardag! In de stijlvolle pub laten we daarom het naar god van het bier Ægir vernoemde vloeibare goud goed smaken.
Route + wat te doen in omgeving?
- Uitkijkpunt Stegastein
- Steile spoorlijn Flåmsbana
- Elektrische fjordcruise door het UNESCO Nærøyfjord
- Ægir bierbrouwerij
Het achtste wereldwonder en einde reis
En dan zit onze reis er bijna op. Via het wintersport gebied Geilo rijden we richting een plaats waar men een inventieve oplossing voor de donkere dagen in Noorwegen heeft bedacht. Rjukan ligt verscholen in een dal tussen de bergen en tijdens de wintermaanden lukt het de zon nauwelijks om het plaatsje te voorzien van zonlicht. Daarom is er op de berg een spiegel geplaatst die het zonlicht projecteert op het dorpsplein (geniaal toch?!). Verder lijkt het plaatsje weinig te bieden, maar een bezoek aan het Industriarbeidermuseum is zeker nog de moeite waard als ook de Krossobanen voor een wandeling met uitzicht op de Hardangervidda hoogvlakte.
We eindigen onze 3 tot 4 weken route door Noorwegen en doorkruizen nog de provincie Telemark. Daar bezoeken we de 13-eeuwse staafkerk van Heddal, de grootste in heel Noorwegen. Voor we de boot in Larvik pakken richting Denemarken nemen we nog een kijkje bij de Telemarkkanalen. Ooit werden ze beschouwd als het achtste wereldwonder, vooral vanwege de kenmerkende handbediende sluizen. Wij bezoeken de grootste van het Telemarkkanaal, de Vrangfoss en Ulefoss sluizen. Daarna is het weer tijd om naar huis te gaan en rijden we onze camper aan boord van de veerboot.
Route + wat te doen in omgeving?
- Rjukan met o.a. de spiegel op het dorpsplein, de Krossobanen en het Industriarbeidermuseum (waterkrachtcentrale met WW2 verhaal)
- Staafkerk Heddal
- Telemarkkanalen en sluizen
Route 3 tot 4 weken Noorwegen
Onze route van 3 tot 4 weken Noorwegen doorkruist slechts een deel van het land. De reisduur is door het grote formaat van Noorwegen en een gemiddeld veel lagere rijsnelheid te kort om het hele land in één keer te zien. Toch is deze route perfect om met de camper af te leggen en om het land op verschillende manieren te leren kennen. Van de meest mooie fjorden tot de populaire hikes zoals de Preikestolen en van het spotten van de indrukwekkende muskusos tot de duurzame waterkrachtcentrales waar Noorwegen het hele land mee van stroom voorziet.
Hoe kom je er?
Met de camper moet je eerst richting het noordelijkste puntje van Denemarken rijden. Afhankelijk van de gemiddelde snelheid van de camper is dat meestal best een lange zit. Wij verbleven daarom twee nachten op Rømø, een eiland in het noorden van Denemarken waar je overdag zelfs met de camper het strand op mag. Er ligt een dijk waardoor je niet met de boot hoeft en het is een prima uitvalsbasis voor de veerboot richting Noorwegen. Met onze 3 tot 4 weken route door Noorwegen adviseren wij om heen de ferry van Hirtshals naar Kristiansand te pakken en terug de ferry van Larvik naar Hirtshals.
Handig om te weten
Tijdens een route van 3 tot 4 weken door Noorwegen zul je ongetwijfeld vaak met de ferry moeten reizen. De kosten daarvan variëren, maar vallen duidelijk hoger uit voor campers die langer zijn dan zes meter. Ook moet er op sommige wegen tol betaald worden, maar de rekening ontvang je als het goed is later als verrassing netjes op de deurmat thuis. En vergeet niet dat Noorwegen een duur land is, neem daarom zeker een voorraad boodschappen mee en zoek mooie plekken uit om te gaan wildkamperen volgens het allemansrecht.