Na een half jaar Australië en Nieuw-Zeeland in 2017 waarbij we zowel met een klein camperbusje als een 4×4 met daktent reisden, besloten we thuis zelf een bestelbus om te bouwen naar camper. Een eigen huisje- en kantoor op wielen beviel ons namelijk erg goed, maar we hadden te veel eigen ideeën waardoor we liever zelf een bus wilden ombouwen in plaats van een camper te kopen die al helemaal af was. In 2018 bouwden we onze eerst camper, maar een paar jaar later volgde versie twee, onze huidige camper. We wilden meer flexibiliteit zodat we zo min mogelijk beperkt zouden worden door het formaat van de bus en toch genoeg comfort creëren om er een paar maanden per jaar in te kunnen wonen, werken en reizen. En zie hier het resultaat: onze Mercedes Sprinter Zelfbouw Camper!
Mercedes Sprinter L1H1 Zelfbouw Camper
We hebben gekozen voor een Mercedes Sprinter L1H1 uit 2011 met toen we ‘m kochten 239.000 km op de teller. Dat is iets meer km dan waar we normaal gesproken voor zouden kijken, maar de automaatbakken van Mercedes schijnen erg sterk te zijn en bussen met vijf ton op de klok zijn dan ook geen uitzondering. We hadden er daarom wel vertrouwen in en bovendien was de bus goed geprijsd waardoor er genoeg budget overbleef voor eventuele grote reparaties als die er eventueel toch aan zaten te komen met deze km stand. Verder heeft de bus een 130 pk dieselmotor, airco, cruise control, achteruitrijcamera, parkeersensoren en een luchtgeveerde bestuurdersstoel. Omdat we graag wildkamperen en graag zo flexibel mogelijk willen zijn hebben we gekozen voor een L1H1. Dit is de meest korte en lage versie die er is. Voor de meeste mensen is de bus dan ook te klein i.v.m. stahoogte en bijvoorbeeld een bed in de breedte. Wij zijn echter niet zo lang – ik ben 1.55 m – en kunnen daardoor ook zonder hefdak comfortabel in de bus verblijven. Ik ben zelfs klein genoeg om er volledig rechtop in te kunnen staan en languit in de breedte te kunnen liggen 🙂
Exterieur camper
Omdat we het hele jaar door reizen, graag wildkamperen en met enige regelmaat offroad rijden hebben we onze bus van een aantal upgrades voorzien. Zo is de bus uitgerust met een set all terrain banden, hebben we een bullbar met twee verstralers gemonteerd en hangt er op de achterdeur een reservewieldrager met all terrain band en een koffer waar we de waterslang, elektrakabels en onze wandelschoenen in bewaren. Bij slecht weer worden die al snel vies en dan is het prettig om ze buiten de bus op te kunnen bergen.
Cabine
In de cabine verblijven we natuurlijk tijdens het rijden, maar de ruimte kan ook nog voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo hebben we een draaiplateau onder de bijrijdersstoel gemonteerd zodat we deze naar de leefruimte binnen kunnen draaien. Daardoor wordt de cabine wat meer bij de leefruimte betrokken en wordt de ruimte groter. Verder hebben we een opbergnetje aan het plafond bevestigd waar we onder andere onze jassen en de isolatiematten voor de ramen netjes kunnen opbergen.
Indeling en inrichting
Met een compacte camper is de ruimte binnen beperkt en daarom moesten we creatief zijn met de indeling. Om voor het voordelige wegenbelastingtarief voor campers in aanmerking te komen moesten we een slaaphefdak laten plaatsen. Alleen zo kwamen we op de gestelde eis van minimaal 1.70 m stahoogte en een bed van minimaal 1.80 m lang. Verder wilden we ruimte voor o.a. een composttoilet, klein koelkastje en een boiler. Ook wilden we graag van de cabine naar achter kunnen lopen, voldoende opbergruimte om genoeg spullen mee te kunnen nemen als we lang op reis zijn en natuurlijk een fijne zitplek om goed te kunnen werken en die we om kunnen bouwen tot bed zodat we tijdens koudere periodes warm beneden kunnen slapen met het hefdak dicht. Zodoende ontstond onderstaande indeling. Met achterin een bedbank combinatie, een complete keuken met daarin veel opbergruimte en ruimte voor o.a. een composttoilet en tussen de voorstoelen een doorgang van de cabine naar de leefruimte achter.
Isolatie, ventilatie en verwarming
Omdat we het hele jaar door kamperen is isolatie, ventilatie en verwarming extra belangrijk. We hebben de bus daarom geïsoleerd met Armaflex. Daarmee voorkomen we dat er condens op het metaal komt en dit gaat roesten, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor betere isolatie. Voor de ramen hebben we gordijntjes en isolatiematten die we in het raam kunnen plaatsen. Dit werkt prima, maar als het echt koud wordt is condens op de ramen het beste te voorkomen door extra te ventileren (wij zetten regelmatig de ramen van de bestuurder- en bijrijderskant op een kiertje) of met een speciale isodeken die je aan de buitenkant op het raam plaatst.
Condens is zoals gezegd vooral ook te voorkomen door voldoende te ventileren. We hebben daarom aan beide zijkanten van de bus twee schuifraampjes geplaatst die we ’s nachts vaak een stukje openlaten (vaak ook in de winter met een gordijntje ervoor). De raampjes zijn voorzien van een hor zodat er in de zomer geen muggen binnenkomen. In de schuifdeur hebben we een klapraam geplaatst. Hier hebben we bewust voor gekozen zodat we ook kunnen blijven ventileren als het regent. Het klapraam is standaard voorzien van een hor en verduistering.
Isoleren is prettig om de warmte beter binnen de camper te houden, maar om het warm te krijgen zal er eerst warmte moeten worden toegevoegd. In de onderbak van de bijrijdersstoel hebben we daarom een 2kW dieselkachel geplaatst en deze op de dieseltank van de bus aangesloten We hoefden dan geen ruimte te maken voor een losse tank binnen en als je toch altijd diesel bij je hebt kun je er maar beter gebruik van maken. Verder hebben we een 230V vloerverwarmingsmatje onder het vinyl liggen die we aan kunnen doen als we aan de walstroom op de camping staan. De meeste kou komt van onderaf en dan zijn warme voeten echt heel erg fijn! Ook een elektrisch deken hebben we mee als we tijdens de wintermaanden gaan kamperen.
Betimmering en afwerking
Onze bus mag maximaal 3500 kg wegen, maar mede omdat we een compact model hebben hoefden we veel minder op het gewicht te letten tijdens het bouwen dan bij onze vorige bus die maar 3000 kg mocht wegen. Voor een warme look hebben we daarom de wanden afgewerkt met 7 mm houten schrootjes en deze afgelakt met decowax. Overige delen hebben we afgewerkt met vilt. Het frame van de bankjes en de keuken hebben we gemaakt van 12 mm populieren multiplex en afgewerkt met witte verf. Alles hebben we zowel aan de wand als de vloer bevestigd zodat het geheel stevig vaststaat. Omdat de vloer de hele inrichting moet dragen hebben we gekozen voor 12 mm Radiplex.
Elektra
We hebben genoeg stroom nodig om goed te kunnen werken, maar we wilden ook graag koken op inductie. Het is milieuvriendelijker dan gas en we hoefden zo geen ruimte te maken voor een losse gasfles. Elektra was daarmee misschien wel onze grootste uitdaging. Na héél véél uitzoekwerk, klussen en weer dingen aanpassen hebben we nu een off-grid elektrasysteem waar we heel erg blij mee zijn! De basis van onze elektra set-up bestaat uit een 200Ah lithium accu met BMS, 12/2000 Multiplus (omvormer + lader in één) met een continu vermogen van 1600 Watt, Digital Multi Control, DC/DC charger, een set 320 Watt semi-flexibele zonnepanelen en een 100/20 MPPT laadregelaar met bluetooth.
Aan 12V verbruikers hebben we ledverlichting, een waterpomp, koelkast, dieselkachel en een mi-fi router. Via de omvormer kunnen we ook gebruik maken van de 230V stopcontacten, nespressomachine, boiler, vloerverwarming en inductie kookplaat. Warmte vraagt het meeste vermogen en omdat de boiler en vloerverwarming voor hun warmte langer aan staan gebruiken we deze alleen als we op de camping aan de walstroom staan. Off-grid gebruiken we via de omvormer daarom alleen de stopcontacten, nespressomachine en inductie kookplaat. Koken op inductie vraagt ook warmte en daardoor ook best wat stroom. Echter is dat vaak maar van relatief korte duur en het scheelt ook dat wij niet uitgebreid koken. Dit is daarom makkelijker te realiseren in een camper dan veel mensen denken, al vraagt het nog steeds wel wat budget omdat je voor een lithium elektrasysteem moet gaan.
De digital multi control is trouwens voor als we aan de walstroom op de camping staan. Stel dat deze maar 4 Ampère levert (4 x 230V = 920 Watt), dan is dat nog niet eens genoeg voor de nespressomachine, laat staan voor koken. Met de digital multi control kunnen we de stroomlimiet van de camping aansluiting instellen. Op het paneel kunnen we dan de 4 Ampère uit het voorbeeld instellen, waarnaar de resterende benodigde hoeveelheid stroom tijdelijk wordt aangevuld door de Victron Multiplus. Zo kunnen we ook met een kleine campingaansluiting toch grotere vermogens gebruiken in de camper.
Keuken
De keuken is zoals eerder aangegeven gebouwd met 12 mm populieren multiplex en afgewerkt met witte verf. Het bamboo keukenblad is 20 mm dik en afgelakt met speciale coating zodat vlekken en kringen niet in het bamboo trekken. Verder is de keuken voorzien van een RVS spoelbak, mengkraan, inductie kookplaat met twee kookzones, 50L compressor koelkast en een 15L boiler. De boiler werkt op 230V, maar is ook aangesloten op het koelvloeistofsysteem van de bus. Daardoor hebben we ook altijd warm water nadat we gereden hebben en houden dat een paar uur warm door de goede isolatie van de boiler. De 60L verswatertank staat stevig in het middelste opbergvak van een van de bankjes en de afvalwatertank hangt onder de bus.
In onze keuken hebben we ook een composttoiletje en de kattenbak voor onze poes Saartje verwerkt. De rest is allemaal opbergruimte. Zo hebben we lades voor bestek, servies en pannen, maar ook aparte lades voor onze toiletspullen, boodschappen, schoonmaakspullen, kleding en wat overige spul zoals spelletjes, hoofdlampjes, de waterkoker en voer voor Saartje. Verder hangt er in de keuken een spiegel, een fruit hangmatje en een rook + koolmonoxidemelder. De prullenbak staat tussen de keukenwand en de bestuurdersstoel.
Bedbank combinatie
Achterin de camper hebben we twee bankjes gemaakt met daarin verschillende opbergvakken. De verwijderbare tafelpoot is van Lagun met een Bamboo tafelblad erop. In het midden ligt een verhoogde vloer. Daardoor is de opbergruimte in de bankjes wat dieper en kunnen we onze campingtafel en stoeltjes onder de verhoogde vloer kwijt waar we vanaf de achterkant bij kunnen. De kussens zijn gemaakt van kunstleer zodat ze makkelijk schoon te houden zijn en 10 cm dik om er comfortabel op te kunnen slapen. De verhoogde vloer is namelijk voorzien van twee losse vloerplanken die we op de rand van de bankjes kunnen leggen om er een bed van te maken. Door de kussens naar binnen te schuiven ontstaat er een bed van 120 x 175 cm. Voor de meeste mensen is dit te klein, maar Niels en ik zijn allebei niet zo groot dus dat gaat prima.
In het linker bankje bevindt zich onze elektra set-up met onder andere de lithium huishoudaccu, Multiplus omvormer en MPPT regelaar. Daar bovenop blijft dan nog opbergruimte over voor kleding en wat klein spul zoals gereedschap, voorraad eten en kattengrit voor Saartje. In het andere bankje staat de vers watertank, bewaren we het dekbed en hebben we wat opbergruimte voor o.a. de solo stove.
Wat willen we nog doen?
Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen die we willen toevoegen of aanpassen, een camper is eigenlijk nooit echt af is onze ervaring. Er zijn altijd wel dingen die beter, mooier of efficiënter kunnen 🙂 Zo moeten we nog een aantal plekken in de bus afwerken met viltbekleding, gaan we het losse isolatiekussen die we in de schuifraampjes drukken vervangen voor vaste gordijntjes en zouden we graag (een deel van) de bus willen laten spuiten in een andere kleur.
Wil je ook zelf een camper bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? Bestel dan onze E-book Bundel Camper Bouwen.