Om de opbrengst vanaf een zonnepaneel door te kunnen geven aan de huishoudaccu in een camper heb je een laadregelaar nodig. Een laadregelaar voor zonnepanelen in campers zijn verkrijgbaar als MPPT of PWM. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen beide laadregelaars zodat je na het lezen weet welke laadregelaar je het beste kan kiezen voor de zonnepanelen in jouw camper.
Hoe werkt een laadregelaar voor zonnepanelen?
Zowel een MPPT als PWM laadregelaar zorgt ervoor dat de opbrengst van een zonnepaneel aangepast wordt aan de spanning waarmee de huishoudaccu in de camper wordt geladen. Dit is belangrijk omdat de levensduur van een huishoudaccu wordt verkort op het moment dat deze niet met de juiste spanning wordt geladen. Met welke spanning een huishoudaccu geladen moet worden is afhankelijk van het type accu dat je in de camper hebt. Zo moet een AGM loodzwavelzuur accu geladen worden met een spanning van ongeveer 14,6 Volt en een lithium accu met 14,2 Volt. Een laadregelaar voor zonnepaneel zorgt er in de basis dus voor dat de stroom afkomstig van een zonnepaneel op de juiste spanning aan de huishoudaccu wordt doorgegeven.
Laadregelaar met of zonder bluetooth
MPPT laadregelaars zijn vaak zowel verkrijgbaar in een variant met als zonder bluetooth. Victron MPPT laadregelaars zijn er bijvoorbeeld in een BlueSolar variant (zonder bluetooth) en een SmartSolar variant (met bluetooth). Het grote voordeel van een MPPT laadregelaar met bluetooth is dat je kan uitlezen hoeveel de zonnepanelen op het dak van je camper opwekken. Zo heb je niet alleen inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen, maar weet je ook gelijk of het systeem goed werkt. Dat heb je namelijk niet altijd meteen door, zeker niet op dagen dat het meer bewolkt is of in de winterperiode wanneer de zon lager staat en sowieso al wat minder opwekt. Daarnaast kun je via een app (bijvoorbeeld de gratis Victron Connect App) eenvoudig instellen of de laadregelaar de spanning moet aanpassen aan een lithium of loodzwavelzuuraccu. De laadregelaar past daarna automatisch de spanning aan zodat de huishoudaccu op de juiste manier wordt geladen.
*Vind je het interessant om de opbrengst van de zonnepanelen ook via een externe monitor in de camper uit te kunnen lezen? Schaf dan naast een MPPT laadregelaar ook een MPPT Control aan.
Laadregelaar voor 12 of 24 Volt
In de meeste campers wordt gebruik gemaakt van een 12 Volt systeem, maar sommigen hebben er een 24 Volt systeem in liggen. Gelukkig zijn veel MPPT en PWM laadregelaars zowel verkrijgbaar voor 12 Volt als voor 24 Volt. Maak je gebruik van 24 Volt? Let er bij de installatie van een zonnepaneel dan extra op dat deze een hogere spanning heeft dan de huishoudaccu. Een laadregelaar kan de spanning namelijk alleen naar beneden bijstellen en niet naar boven. Dit wordt ook wel step-down of buck genoemd. Een zonnepaneel met een output van 20 Volt is daardoor wel geschikt om een 12 Volt huishoudaccu op te laden, maar niet om twee geschakelde accu’s van 12 Volt op te laden omdat deze door het schakelen 24 Volt worden. Is dit bij jou wel het geval, dan kun je ervoor kiezen om meerdere zonnepanelen te installeren en deze in serie te schakelen zodat de spanning wordt verhoogd.
PWM laadregelaar camper
De afkorting PWM staat voor Pulse With Modulation. Een PWM laadregelaar koppelt een zonnepaneel met de huishoudaccu in de camper en zorgt ervoor dat de spanning van het zonnepaneel (meestal tussen de 18 Volt en 20 Volt) naar beneden wordt bijgesteld zodat deze gelijk is aan de spanning van de huishoudaccu. De laadspanning van een AGM accu is zoals eerder gezegd zo’n 14,6 Volt en van een lithium accu 14,2 Volt (doe dit x twee als je gebruik maakt van 24 Volt). Het grote nadeel van een PWM laadregelaar is dat door bijvoorbeeld meer bewolking de spanning van een zonnepaneel mogelijk lager is dan de spanning waarmee de accu moet worden geladen. Dit zorgt ervoor dat de huishoudaccu niet alleen inefficiënt wordt geladen, maar ook niet op de juiste manier. Dit kan invloed hebben op de levensduur van de accu. Dit principe geldt natuurlijk ook als je een zonnepaneel kiest dat op voorhand al een lagere spanning heeft dan de huishoudaccu. Een zonnepaneel met een hogere spanning dan de huishoudaccu is dan weer geen probleem omdat de laadregelaar de spanning naar beneden kan bijstellen.
Een PWM laadregelaar is een wat oudere techniek laadregelaar voor zonnepanelen en eigenlijk alleen nog geschikt voor relatief kleine sets waarbij het niet noodzakelijk is om een hoog rendement uit de zonnepanelen te halen.
MPPT laadregelaar camper
De afkorting MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Een MPPT laadregelaar stelt net als de PWM laadregelaar de spanning van een zonnepaneel bij (naar beneden) zodat deze gelijk is aan de spanning van de huishoudaccu. Maar waar een PWM laadregelaar het verschil in spanning tussen een zonnepaneel en de huishoudaccu weggooit, vormt een MPPT laadregelaar deze spanning om naar meer stroom richting de accu. Met deze techniek probeert een MPPT altijd het maximale uit de zonnepanelen te halen, ook op dagen dat er weinig zon is of op dagen dat de zon minder sterk is, zoals in de winter. Een MPPT laadregelaar haalt daardoor tot wel 30% meer rendement dan een PWM laadregelaar. Een MPPT is vanwege deze techniek duurder in aanschaf, maar daar krijg je dan ook een veel efficiëntere laadregelaar voor je zonnepanelen voor terug.
Een MPPT laadregelaar is vooral voor wie maximaal rendement uit een zonnepaneel wil halen en voor wie meerdere zonnepanelen in serie heeft geschakeld omdat de spanning van deze panelen dan bij elkaar wordt opgeteld. Een PWM laadregelaar gooit deze extra hoge spanning weg, waardoor je met die laadregelaar alleen maar rendement verliest met twee of meerdere zonnepanelen.
Welke MPPT Laadregelaar voor zonnepanelen camper?
Na het lezen van dit artikel is de kans groot dat je voor een MPPT laadregelaar kiest. Logisch, want de techniek van een PWM laadregelaar is wat verouderd en met een MPPT wordt je accu efficiënter opgeladen waardoor je meer rendement uit je zonnepanelen haalt. Een MPPT laadregelaar is daardoor ook de meest populaire laadregelaar voor zonnepanelen in campers en op boten. Welke MPPT je specifiek moet kiezen wordt deels bepaalt door de elektra installatie in jouw camper (12 of 24 Volt) en deels door de zonnepanelen en of deze parallel of in serie zijn geschakeld. Op de MPPT wordt dit weergegeven met twee cijfers, bijvoorbeeld 100/20. Het eerste getal staat voor de maximale ingangsspanning om aan te geven dat een zonnepaneel niet boven de 100 Volt mag komen. Controleer hiervoor de maximale nullasspanning (Uoc) van het zonnepaneel bij de specificaties en vermenigvuldig dit als je de zonnepanelen in serie schakelt. Houd hierbij een ruime marge aan als je ook van plan bent om te kamperen bij temperaturen onder de 20 graden, omdat de opgegeven nullast van een zonnepaneel bij 20 graden Celcius is. Als het kouder is stijgt de nullast spanning namelijk. Het tweede getal is de maximale stroom in Ampère die de MPPT laadregelaar kan leveren aan de huishoudaccu. Controleer de maximale stroom van het zonnepaneel bij de specificaties en vermenigvuldig het als je meerdere zonnepanelen hebt om te bepalen of je het maximale uit de zonnepanelen kan halen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.