Kampeer je het hele jaar door met je camper? Dan is een kachel in de camper geen overbodige luxe en in sommige winteromstandigheden misschien zelfs noodzakelijk. Maar ook buiten de wintermaanden om kan een kachel in de camper comfortabel zijn. Want ook in het voor- en najaar kan het tenslotte koud zijn of voldoende afkoelen waardoor het fijn is om verwarming in de camper te hebben.
Voor een kachel in de camper heb je in de basis de keuze voor een elektrische kachel, een gaskachel of een dieselkachel. In dit artikel bespreken we de verschillende opties en zetten we de voor- en nadelen van elke kachel voor je op een rij.
Elektrische kachel in de camper
Een elektrische kachel voor in de camper is goedkoop in aanschaf, compact in formaat en makkelijk in gebruik. De stekker in het stopcontact en klaar. Afhankelijk van het vermogen kan zo’n elektrische kachel ook best wat warmte afgeven. De ideale kachel voor in de camper zou je zeggen, maar wel alleen als je aan de walstroom op een camping staat. Dat heeft alles te maken met het hoge vermogen (vaak zo’n 500 tot 2000 Watt) en de duur dat zo’n kachel aan staat. Dat is te veel en te lang voor de gemiddelde elektra set-up die mensen in hun camper hebben geïnstalleerd en bovendien trek je hiermee in rap tempo de huishoudaccu leeg. Een elektrische kachel is daardoor niet geschikt voor off-grid kamperen. Maar als je vooral op campings staat en een warmtebron zoekt voor de koude avonden of een enkele wintertrip, is zo’n elektrische kacheltje ideaal. Let wel op het vermogen van de kachel en het aantal Ampère dat een camping levert. De meeste walstroompalen op campings leveren namelijk tussen de 6 en 10 Ampère. Met een 230 Volt kacheltje kun je dan tussen de 1380 Watt en 2300 Watt tegelijk gebruiken. Daardoor is het – afhankelijk van welke kachel je hebt en andere verbruikers die aan staan – niet op elke camping mogelijk om de kachel op de hoogste stand te gebruiken.
Gaskachel in de camper
Een andere optie om de camper te verwarmen is met een gaskachel. Een gaskachel is duurder in aanschaf dan een elektrische kachel, maar is afhankelijk van los of inbouw nog steeds relatief goedkoop. Daarnaast komt er veel warmte vanaf. Maar een gaskachel heeft ook een paar duidelijke nadelen. Zo zijn de meeste gaskachels vrij groot van formaat en nemen ze best wat ruimte in, tenzij je voor een draagbare gaskachel kiest. Deze werken met een gasbusje en zijn goed voor een paar uur warmte. Met meerdere gasbusjes die vanwege hun kleine formaat makkelijk mee te nemen zijn, is het een prima kachel voor de koude avonden of een enkele wintertrip tijdens het off-grid kamperen. Kampeer je het hele jaar door/vaker, dan kun je misschien beter voor een inbouw kiezen. Een inbouwkachel is wel groter en duurder in aanschaf, maar het voordeel is dat je deze op het bestaande gasnetwerk kan aansluiten. Bijvoorbeeld omdat je ook kookt op gas en een absorptiekoelkast hebt. Een nadeel is dat je moet zorgen voor extra ventilatie (aanzuiging verse lucht via de vloer en de afvoer van verbrandingsgassen via het dak) en het gas met gasflessen van gemiddeld 5 tot 10 kg snel op kan gaan. Zo verbruikt bijvoorbeeld de Truma S 3004 60 tot 280 gram gas per uur, afhankelijk van de stand waar je de kachel op zet. Met een gasfles van 10 kg en de kachel op de laagste stand met een gemiddeld verbruik van 60 gram per uur, kun je 10.000 : 60 = 166,66 uur de kachel aan laten. Dat is bijna een hele week. Dit wordt echter gehalveerd als je een gasfles hebt van 5 kg en nog meer als je de kachel op een hogere stand zet. Bovendien gebruik je de gasfles waarschijnlijk ook voor het koken en een mogelijke absorptiekoelkast. Een inbouw gaskachel is vooral interessant als je het op een bestaande gasinstallatie wilt aansluiten en je voldoende gas mee kan nemen, bijvoorbeeld met een LPG damptank die een veel grotere inhoud heeft dan een losse gasfles.
NOTE* Gas is brand- en explosiegevaarlijk en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging als er sprake is van een onvolledige verbranding. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie en plaats een rook-, gas-, en koolmonoxidemelder.
Dieselkachel in de camper
Als laatste en ook de meeste gekozen optie voor verwarming in de camper is een dieselkachel. Een dieselkachel is compact (past vaak in de onderbak van de bijrijdersstoel), zuinig in gebruik, veel minder brandgevaarlijk dan gas en het vraagt weinig onderhoud als je de dieselkachel zo nu en dan even op de hoogste stand goed laat schoonbranden. Bovendien rijden de meeste campers op diesel en dus heb je altijd diesel bij je. De meeste dieselkachels hebben dan ook de optie om deze direct op de dieseltank van de camper aan te sluiten. Dat is niet alleen handig wat betreft brandstof – de tank vullen bij het tankstation en klaar – maar het scheelt ook ruimte voor een extra tank in de camper zelf. Nog een groot voordeel van de kachel direct op de dieseltank van de camper aansluiten is dat je gelijk een grote hoeveelheid brandstof bij je hebt. Daardoor kun je langer gebruik maken van de kachel, ook omdat een dieselkachel erg zuinig is. Het gemiddelde verbruik van een dieselkachel ligt rond de 0,2 liter diesel per uur. Heb je een compacte camper en is deze goed geïsoleerd, dan kun je de dieselkachel vaak op een lagere stand zetten en verbruik je nog minder is onze persoonlijke ervaring (wij hebben een Mercedes Sprinter L1H1). Met een tankinhoud van 70 liter kun je dan zo’n 350 uur de kachel aan laten staan. Dat is ruim twee weken. Om te voorkomen dat je de dieseltank helemaal leeg trekt kun je trouwens de standleiding iets boven de bodem van de tank monteren. Zo houd je altijd nog een beetje diesel over om naar een tankstation te rijden. Diesel is overal in de wereld ook goed verkrijgbaar, dus je kunt de tank altijd snel en overal weer vullen. Een dieselkachel is vooral geschikt voor wie graag off-grid kampeert en een camper heeft die op diesel rijdt waardoor je de kachel op de dieseltank van het voertuig kan aansluiten.
Wil je meer weten over het aansluiten van de kachels en andere tips voor het isoleren, verwarmen en ventileren van je camper? Check dan ons E-book Camper Isoleren, Ventileren & Verwarmen of bestel onze voordelige E-book Bundel Camper Bouwen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.