Benieuwd naar de vanlife stories van anderen? Wij gaan voor je op zoek naar de meest bijzondere verhalen van vanlifers uit binnen- én buitenland. Van toffe campers tot digital nomads op wielen en van de meest bijzondere camperavonturen tot duurzaam reizen. Lees mee en laat je inspireren!
Vroeger bestonden er al nomadische volkeren, maar met de komst van het internet is er een nieuwe groep bijgekomen. De hedendaagse digital nomads werken vooral achter hun laptop vanaf tropische bestemmingen zoals Thailand en Indonesië. Maar bestaan er eigenlijk ook nomads die wonen en werken vanuit een camper? En wat voor nomads zijn dat dan?
Nomads ons wheels verteld ons er graag meer over!
#1 Vertel eens. Wie ben je?
Ik ben Diana Beekvelt, 45 jaar oud en geboren in Naarden. Sinds 1998 ben ik zzp-er als grafisch ontwerper, en vanaf 2015 ben ik ook als fotograaf werkzaam. Eind oktober in 2018 ben ik met een Volkswagenbus LT28 uit 1991 gaan reizen om huidige nomaden in Europa in beeld te brengen.
#2 Je doet onderzoek naar waarom mensen in een busje wonen en werken. Kun je daar meer over vertellen?
Tijdens de voorbereiding van mijn reis kwam ik erachter dat er een groeiende groep reizigers is, de digital nomads die locatie-onafhankelijk willen werken en geen vaste woonplaats hebben. Een jonge groep die bewust voor deze levensstijl kiest. Ik ben zelf ook een digital nomad geworden en gebruik de bus om in contact te komen met groepen die wonen en werken op wielen in Europa. Zo ben ik uiteindelijk een ervaringsdeskundige geworden.
Leven in een bus is niet gebruikelijk en daarom zijn er een aantal dingen waar je dan tegenaan loopt. Zo is de wetgeving totaal niet voorzien op deze manier van leven. Je dient bijvoorbeeld vier maanden per jaar in Nederland te zijn om ingeschreven te mogen blijven op je woonadres en verzekeringen zijn voornamelijk ingesteld op een maximum van zes maanden per jaar. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar ondanks dat zijn er groepen die al decennia lang met een woonwagen door Europa trekken. Denk aan Roma, woonwagenbewoners, kermisgezelschappen en circusartiesten. Deze mensen hebben al vele jaren problemen vanwege hun levensstijl, maar de wens om een reizend bestaan te houden is voor hen belangrijker.
In mijn onderzoek staat de hamvraag centraal: is de groeiende groep huidige nomads een tijdelijke trend of zal hun aantal en populariteit in de toekomst juist stijgen? Het Nomads-on-Wheels onderzoek duurt nog een aantal jaren omdat ik met de bus zoveel mogelijk Europese landen en verschillende mensen wil bezoeken uit verschillende groepen.
#3 Wat is jouw reden voor een leven als ‘vanlife nomad’ en hoe ben je begonnen?
Binnen de familie is reizen geen vreemd fenomeen, het reizen zit letterlijk in mijn bloed. Mijn oma en vader zijn in een woonwagen geboren en later in een trekschuit opgegroeid. Ook zijn er nog familieleden actief in de kermiswereld met o.a. een oliebollenkraam. Als jonge tiener was ik al een reislustig typje en reisde ik naar verre oorden. De wens om uit mijn dagelijkse routine te stappen en te reizen was al vroeg aanwezig. Later ben ik tijdens mijn reizen gaan werken. Ik heb altijd gezegd: “Zolang ik maar internet heb, dan kan ik overal werken!”. Die uitspraak moest ik maar eens waar gaan maken.
Tezamen met de groeiende behoefte om onderweg te zijn én locatie-onafhankelijk mijn geld te kunnen verdienen, maakte de stap naar een reizend bestaan klein. Een bus voor mij is een prima oplossing omdat de apparatuur waarmee ik werk makkelijk mee kan en ik zo mijn woning altijd bij de had heb. Dus eind oktober vorig jaar startte ik de motor en ben voor acht maanden door België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal gereden. Onderweg heb ik prachtige gebieden gezien en mede vanlifers ontmoet.
Het leven in de bus is voor mij zo heerlijk en ik kan het inmiddels omschrijven als mijn levensstijl. Mijn zintuigen en intuïtie zijn veel sterker geworden doordat het contact met de omgeving veel sterker is. Je leeft veel meer buiten en beleeft alles intenser. Het leven in een huis is voor mij nu geen optie, het sluit mij te veel af.
#4 Je bent ook werkzaam als grafisch vormgever en fotograaf. Combineer je dat met project ‘NOW’ en hoe bevalt dat?
Overdag reis ik en ga ik eropuit om de omgeving te verkennen. Ik wandel erg graag, maar een klauterpartij de berg op ga ik ook niet uit de weg. Als ik een berg zie wil ook op de top staan. In de avond werk ik aan het NOW-project en aan grafische opdrachten. Via mijn website (link) en op social media post ik wekelijks en dagelijks nieuws over mijn avonturen.
#5 Inmiddels ben je weer terug in Nederland. Is het project daarmee afgerond en wat zijn je volgende plannen?
Nee hoor. Ik ben nog lang niet klaar, maar moet zo af en toe ook in Nederland zijn. Hierbij heb ik fase 1 afgerond, maar begin oktober begint fase II met de NOW-bus richting Italië. Dit keer ga ik niet alleen, maar met mijn vriend Thomas die ik in Spanje heb ontmoet. Hij reisde toen twee maanden met een VW T4-busje door Zuid-Spanje met daarin een motor en racefiets. Na deze periode heeft hij besloten om ook niet meer in een huis te wonen. We gaan nu samen voor minimaal zes maanden op pad.
#6 De route die je hebt afgelegd door Frankrijk, Portugal en Spanje is populair onder vanlifers. Ben je onderweg nog onbekende plekken tegengekomen die je anderen zou willen aanraden?
Ja, de route die ik heb afgelegd is heel spontaan gegaan. Ik heb mij laten inspireren door tips van reizigers onderweg. Ik vind vooral het gebied rond Altea, Cabo di Gata en Alicante een échte aanrader. Het landschap is daar zo divers, dat ik daar 330 km in zo’n vijf weken tijd heb afgelegd. Om op de meest idyllische plekken te parkeren heb ik de app Park4Night veel gebruikt. Op Polarsteps ben ik verder aan het aanvullen waar ik in Fase 1 ben geweest, daar kun je mijn leuke parkingspots vinden.
Wil je de avonturen van Nomads on Wheels volgen? Dat kan op de website en Instagram.