In de markt van energiebronnen zit veel innovatie en daardoor is er ook voor campers op dit gebied veel te kiezen. Dit geldt met name voor de overgang naar lithium accu’s, een stap die velen overwegen vanwege de voordelen op het gebied van efficiëntie en prestaties. Zo is een lithium accu lichter van gewicht, kun je deze dieper ontladen en kan deze langdurig grote hoeveelheden stroom leveren. Maar bij de keuze voor een lithium accu in de camper zijn er wel een aantal belangrijke aspecten om op te letten. In deze blog deel ik daarom een aantal belangrijke tips waar op te letten bij de keuze voor een lithium accu in de camper.
#1 Type lithium accu
Hoewel de meeste lithium accu’s die verkocht worden voor in recreatievoertuigen standaard om het type LiFePO4 (een lithium-ijzer-fosfaat accu) gaat, is het toch goed om nog even extra te benadrukken om alleen voor dit type accu te kiezen. Er bestaan namelijk ook li-ion en lipo-accu’s bijvoorbeeld. Deze worden vooral in laptops, telefoons, drones en elektrische auto’s gebruikt. De meeste lithium accu’s voor campers zijn dus al van het type LiFePO4, maar het is dus goed om daar wel op te letten. De andere accu’s hebben namelijk een andere samenstelling en zijn daardoor minder milieuvriendelijk en bovendien een stuk onveiliger. Zo hebben de andere accu’s door hun samenstelling en het missen van extra beveiliging een grotere kans op zelfontbranding en zijn daarmee veel brandgevoeliger. Let verder bij de keuze voor een accu op het voltage (ga je voor 12V of 24V), of de accu in serie en/of parallel te schakelen is als dat je wens is (dit kan niet met elke lithium accu) en een eventueel ingebouwd warmte-element als je ook tijdens vorst in de winter gaat kamperen. Lithium accu’s kun je namelijk wel ontladen bij vorst, maar niet opladen. Dit betekent dat eventuele zonnepanelen of een DC-DC charger voor het opladen tijdens het rijden geen effect hebben en de accu alleen maar leger raakt. In de praktijk komt dit echter niet zo vaak voor omdat een huishoudaccu meestal binnen wordt geplaatst en het daar warm wordt gestookt als het zo koud is buiten. Wil je er toch zeker van zijn dat je lithium accu oplaadt als de temperatuur toch onder die drempelwaarde komt? Kies dan voor een lithium accu met een ingebouwd warmte-element.
Lees hier meer over hoe veilig een lithium camper accu is
#2 Benodigde accucapaciteit
De benodigde accucapaciteit is afhankelijk van je dagelijks stroomverbruik en hoeveel dagen je off-grid wil kunnen kamperen zonder de accu tussendoor op te laden via walstroom, DC-DC charger tijdens het rijden of zonnepanelen. Wij verbruiken dagelijks zo’n 50Ah aan stroom en zouden met de wens om 3 dagen vrij te staan dan genoeg hebben aan een lithium accu van zo’n 150Ah. Echter mag je een lithium accu niet helemaal ontladen, anders kan deze beschadigd raken en de levensduur verkorten. De meeste lithium accu’s mogen niet meer dan 90% ontladen worden. Om dit mee te nemen in de berekening moet je dus nog dat verschil van 10% opvangen door een beetje extra capaciteit te nemen. Uit het voorbeeld zou je dan uitkomen op een accucapaciteit van ongeveer 165Ah. Maar omdat wij ook koken op inductie (zie volgende punt) en ook in de winter (wanneer de zonnepanelen minder opwekken) kamperen hebben wij gekozen voor een 200Ah lithium accu.
#3 Maximale ontlaadstroom lithium accu
Heb je net als wij de wens om in de camper te koken op inductie? Dan moet je naast het dagelijks stroomverbruik en het aantal dagen dat je off-grid wil kunnen kamperen, ook rekening houden met de maximale (continu) ontlaadstroom van de lithium accu. Dit is extra goed om op te letten, want veel merken lithium accu’s vallen hierdoor af. Veel lithium accu’s hebben namelijk een maximale ontlaadstroom van 100A. Dit betekent dat je de accu maximaal mag belasten met een vermogen van 1200 Watt (100A x 12V = 1200W). Een inductiekookplaat vraagt tijdens het koken vaak tussen de 600W en 1600W, met uitschieters daarboven afhankelijk van de werking van de kookplaat, hoeveel kookzones je gebruikt en wat/hoe je kookt. Wanneer je in de camper gaat koken op inductie kun je daarom het beste kijken naar een lithium accu met een maximale ontlaadstroom van minimaal 150A of liever nog 200A. Dit kunnen overigens ook twee lithium accu’s met een maximale ontlaadstroom van 100A zijn die je parallel of in serie schakelt. De maximale ontlaadstroom vind je bij de specificaties. Let er trouwens op dat ook het maximaal continu vermogen van de omvormer voldoet aan het vermogen dat je gaat gebruiken tijdens het koken.
Lees hier meer over koken op inductie in de camper
#4 Ingebouwd of extern BMS
Bij een lithium accu is het gebruikelijk om te werken met een BMS (Battery Management System). Dit is een speciale beveiliging voor lithium accu’s en controleert de status van de accu. Zo houdt het BMS de cel voltages, eventuele onbalans tussen individuele cellen, de temperatuur en de capaciteit in de gaten indien de accu te diep ontladen wordt (1%) en daarmee definitief defect dreigt te raken. Bij constatering hiervan zal het BMS de acculaders en verbruikers uitschakelen ter bescherming van de accu. Het BMS is dus (naast een BMV + Battery Protect die ook als beveiliging in je elektrasysteem zijn aan te raden) een extra controle ter bescherming van de accu waardoor deze veilig gebruikt kan worden en een langere levensduur heeft. Bij aanschaf van een lithium accu is het goed om te letten of de accu een ingebouwd BMS heeft. Dit is namelijk niet altijd het geval. Je zal dan een extern BMS moeten toevoegen.
#5 Garantie, klantenservice, reviews etc.
Als laatste is het natuurlijk goed om te letten op een aantal algemene zaken bij het kopen van een lithium accu voor in de camper. Een lithium accu is namelijk best prijzig en daardoor zijn mensen sneller geneigd om deze elders goedkoper aan te schaffen. Dit hoeft niet altijd gelijk een mindere accu te zijn, maar doe wel onderzoek naar de kwaliteit van de fabrikant en het product zelf. Goedkoop kan anders ook weleens duurkoop worden. Ga daarom op zoek naar betrouwbare reviews, controleer hoe het zit met garanties en let op dat er voldoende informatie beschikbaar is over het product, zoals datasheets. Koop verder bij voorkeur via een Nederlandse winkel of webshop (met goede reviews en duidelijke contactgegevens zoals KvK, telefoonnummer en e-mailadres op de website) i.v.m. de klantenservice. Zo heb je meer zekerheid dat je goed wordt geholpen als er toch iets mis is met de accu.
Lithium accu tips:
Met de volgende merken lithium accu’s hebben wij zelf goede ervaring of weten we dat veel andere professioneels daar goede ervaringen mee hebben:
- Victron
- Wattstunde (met geïntegreerde verwarmingsmat)
- Liontron of Liontron met geïntegreerde verwarmingsmat
Verder goed om op te letten
Houd er bij de keuze voor een lithium accu verder rekening mee dat ook je elektrasysteem er wat anders uitziet dan wanneer je zou kiezen voor een loodaccu. Zo moet je alle apparatuur zoals de MPPT, acculader/omvormer en accumonitor instellen op lithium en moet je voor het opladen van de accu tijdens het rijden werken met een DC-DC charger in plaats van een scheidingsrelais zoals de Cyrix-CT. Ga je door de keuze voor een lithium accu grotere vermogens gebruiken? Zorg dan ook voor een grotere omvormer, dikkere bekabeling en zekeringen met een passende zekeringwaarde om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is.
Meer weten over de installatie van een lithium accu? Bestel dan het E-book Camper Elektra.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.