Reizen met een busje is nog nooit zo populair geweest als nu. Dit is allemaal te danken aan de hashtag #vanlife op social media, waar je de meest creatieve zelfbouw campers en busjes op de meest idyllische bestemmingen voorbij ziet komen. Reizen in een camper is dan ook de perfecte manier van reizen voor wie gek is op roadtrippen en graag nieuwe plekken ontdekt, maar ook de vastigheid van een eigen huisje mee wil hebben. Maar zo idyllisch als vanlife op social media eruitziet is het natuurlijk niet altijd. Daarom deel ik in deze blog mijn persoonlijke ervaring met vanlife en zet ik alle voor- en nadelen voor je op een rij zodat je kan bepalen of vanlife ook wat voor jou is.
Voordelen Vanlife
Vrijheid
Misschien wel het grootste voordeel van vanlife is de vrijheid die je hebt. Met een camper heb je altijd je eigen vervoer én huisje op wielen mee, waardoor je vrij bent om te gaan waar en wanneer je maar wilt. Je zit tenslotte niet vast aan boekingsdatums van vliegtickets of accommodaties. Bovendien reis je zo weer verder als er slecht weer voorspelt is of als je gewoon graag even ergens anders wil kijken. Die vrijheid is natuurlijk super fijn en voor veel mensen het grootste voordeel van vanlife.
Altijd je eigen huisje mee
Vanlife is natuurlijk niet te vergelijken met een echt huis, maar met een beetje creativiteit zijn zelfs de kleinere kampeerbusjes uit te rusten met een zithoek, bed (eventueel m.b.v. bankjes die je ombouwt of een slaaphefdak), keukentje en een toilet. Behalve een douche hebben de meeste vanlifers dus bijna alles wat je nodig hebt in hun huisje op wielen, alleen iets compacter. Dit maakt reizen een stuk comfortabeler.
Een camper is een grote koffer
Waar je normaal gesproken setjes kleding bij elkaar moet zoeken en moet kijken wat past in de koffer, hoef je je daar bij een camper niet zo druk over te maken. In principe kan alles wat je nodig hebt mee + vele extra’s. Van kleding, spelletjes en de laptop tot campingstoelen, koude biertjes in de koelkast en fietsen achterop. Veel mensen weten overigens nog steeds zoveel spullen mee te nemen dat hun camper te zwaar beladen is, maar als je alleen kijkt naar wat je echt nodig hebt en gaat gebruiken, kun je meestal bijna alles wel meenemen wat je wil. Kortom, geen keuzestress tijdens het inpakken.
Relatief goedkoop
Reizen met een camper is relatief goedkoop als je kijkt naar de bedragen die je anders kwijt zou zijn aan een huis (als je in een camper woont) of aan accommodaties wanneer je met de auto of het vliegtuig zou reizen. Een plekje op de camping is nu eenmaal goedkoper dan een hotel of Airbnb en dan kun je ook nog regelmatig op gratis camperplaatsen overnachten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf eten te koken, waardoor je kan kiezen tussen een avondje uiteten in een duur restaurant of gewoon een keertje eenvoudig ‘thuis’ koken.
Duurzaam
Hoewel veel campers nog altijd op diesel reizen, is vanlife nog steeds een relatief duurzame manier van reizen. Je reist tenslotte niet per vliegtuig (wat véél slechter is) en de meeste vanlifers hebben een aanzienlijk lagere voetafdruk door het zuinige verbruik als het gaat om schoon drinkwater (want dat heb je niet onbeperkt bij je) en stroom (ook beperkt bij je) die bovendien vaak duurzaam wordt opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak.
Nadelen Vanlife
Veel mensen kijken alleen naar de geromantiseerde vanlife plaatjes op social media, maar gezegd moet worden dat dit in de praktijk echt een beetje tegenvalt. Niet dat vanlife niet leuk is, maar het is vaak gewoon niet zo idyllisch als sommige mensen doen voorkomen. Vanlife is namelijk ook primitief en vaak ook minder flexibel dan je in eerste instantie misschien had gedacht.
Zoeken naar een overnachtingsplek
Wildkamperen met een camper is in veel Europese landen verboden. Wel zijn er soms mogelijkheden om vrij te kamperen of gratis te overnachten op specifieke camperplaatsen. Hier zijn echter wel een aantal regels aan verbonden. Zo mag je vaak maximaal 24 tot 72 uur ergens staan. Dit betekent dat je soms dagelijks op zoek moet naar een nieuwe overnachtingsplek. Tijdens een vakantie is dat misschien niet zo erg, maar als dat je dagelijks leven is omdat je in een camper woont, wordt dat al snel minder leuk. Elke dag autorijden kan soms best vermoeiend zijn, net als het steeds opnieuw moeten zoeken naar een plek. Zeker in het hoogseizoen waardoor de beoogde plek mogelijk al vol staat en je dus verder moet reizen.
Leven in een kleine ruimte
Een camper is nu eenmaal niet te vergelijken met een gewoon huis. De ruimte is klein en dat heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Zo wordt een camper al snel een zooitje als je spullen geen vaste plek geeft en voelt het erg opgesloten als je veel binnen moet zitten omdat het zo slecht weer is. Bovendien krijg je dan ook nog te maken met andere uitdagingen. Denk aan condens en weinig privacy als je met meer personen reist. Een camper is dan ineens toch wel erg primitief.
Beperkt water en elektriciteit
Ook primitief is dat je als vanlifer zuinig moet zijn met je energieverbruik. Je hebt tenslotte niet onbeperkt water en elektriciteit. Ik heb zelf bijvoorbeeld een 60 liter schoonwatertank en doe daar ongeveer een weekje mee. Ter vergelijking: thuis gebruiken Nederlanders gemiddeld zo’n 129 liter schoon drinkwater per dag. Als je in de camper hetzelfde zou doen, moet je dus elke dag of zelfs meerdere keren per dag je watertank opnieuw vullen. Dat doet niemand, maar dat betekent dus wel zuinig aan doen.
Invloed buitentemperatuur
Een ander nadeel van vanlife is de invloed van de buitentemperatuur. In de herfst en winter is het vrij snel koud en moet je veel sneller een kachel aan zetten om het binnen aangenaam warm te houden. En die kachel (ook al is het een dieselkachel) kost weer veel stroom als je de kachel hele dagen aan laat staan. Andersom geldt hetzelfde. Door de zon en oplopende temperatuur in het voorjaar en de zomer wordt het binnen in de camper snel warm. Je kan dan lekker buiten gaan zitten en de deuren openzetten, maar bij echt warm weer krijg je de warmte ook dan moeilijk uit de camper. Slapen is dan moeilijker en als je ook huisdieren hebt is het helemaal lastig. Die kan je ook niet zomaar achterlaten in een hete camper.
Een camper gaat kapot
Als laatste gaat een camper natuurlijk ook een keer kapot en dat gebeurt natuurlijk nooit wanneer het jou uitkomt. Ik heb het zelf meerdere keren meegemaakt, zelfs drie keer tijdens één reis. Zo ging eerst de cardanas stuk, waar ik 3 weken op moest wachten. Weliswaar op de Lofoten met heerlijk zomers weer (je kan het slechter treffen), maar door het hoogseizoen was er geen vervangend vervoer beschikbaar. Ik kreeg dus een huurauto om de omgeving te kunnen verkennen en sliep in de camper op de parkeerplaats van de garage. Terug naar huis ging op de grens tussen Denemarken en Duitsland de startmotor stuk, op een vrijdag… Ik heb dus weer een weekend op de parkeerplaats bij de garage moeten overnachten. Die maandag daarna ging het mis op de grens tussen Duitsland en Nederland. Dit bleken de verstuivers te zijn, waarna de camper opgehaald werd en ik een huurauto kreeg om verder naar huis te rijden.
Dit was natuurlijk wel super veel pech in korte tijd, maar het geeft wel aan dat een camper ook weleens stukgaat (ook als je deze gewoon netjes onderhoud) en je dan soms voor lastige situaties komt te staan. Van lang moeten wachten op onderdelen en dure rekeningen tot zelfs repatriëring van de camper. En wat als je niet zo lang kan wachten? De rekening veel duurder is dan je hoopte en je misschien niet eens kan betalen? Je huisdieren mee hebt waar je iets mee moet? Of zelf tijdelijk een ander onderkomen moet zoeken omdat je camper voorlopig in de garage staat? Het zijn doemscenario’s waar je soms niet te lang over na moet denken, maar het hoort er wel bij en een beetje voorbereiding kan dan geen kwaad. Denk aan het hebben van voldoende spaargeld, weten hoe je reisverzekering met huisdieren omgaat als de camper stukgaat etc.
Conclusie: wel of geen vanlife?
Ik ben gek op reizen in een camper en doe dat ook meerdere maanden per jaar. Echter ben ik me ook erg bewust van de nadelen en vind ik het daarom ook fijn om af en toe naar een vaste thuisbasis te kunnen. Dat kan een vaste eigen woning zijn, maar bijvoorbeeld ook een vakantiehuis of een seizoensplaats op de camping. Ik denk dat je op die manier (ik wel in ieder geval) meer rust vindt. Het is in veel opzichten namelijk comfortabeler (vaste plek waar je langere tijd kan blijven, beter toegang tot water en elektriciteit, geen hoge brandstofkosten etc.) en voor mij is dat toch het beste van beide werelden.