Zelf een camper raam inbouwen is een spannend klusje. Als je zoiets nog niet eerder hebt gedaan voelt het toch wat tegenstrijdig om zomaar een zaag in je bus te zetten. Toch zijn er veel losse camper ramen op de markt die gemaakt zijn om door zelfbouwers in een bus te plaatsen. Laat je dus niet zomaar afschrikken door dit relatief eenvoudige klusje. Met goed gereedschap en de juist afmetingen heb je bijna de helft van het werk er al op zitten.
Het inbouwen van een extra camper raam is een populair klusje onder zelfbouwers wereldwijd. Online is er dan ook genoeg aanbod te vinden. De meest populaire camper ramen om te plaatsen zijn originele ramen van de fabrikant en de schuif- en klapramen van het merk Dometic. In onze vorige bus hebben we een origineel raam met privacy glas in de schuifdeur laten plaatsen en in onze huidige bus hebben we gekozen voor een Dometic S4 klapraam in de schuifdeur en twee schuifraampjes van CRL aan beide zijkanten van de bus. Omdat elk raam weer anders is en anders gemonteerd moet worden, focussen we ons in dit artikel vooral op de populaire ramen van Dometic. Dit zijn niet de meest goedkope ramen, maar ze zijn van goede kwaliteit en vaak compleet inclusief verduisteringsgordijn en insectenhor. Wij hebben gekozen voor een Dometic S4 klapraam 700 x 450, maar de ramen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar.
Bij het inbouwen van een camper raam is goed gereedschap en weten wat de juiste maten zijn het belangrijkste. Verder is het vooral een kwestie van doen en goed blijven opletten tijdens het werk. Volg het 5-stappenplan hieronder voor het inbouwen van een camper raam.
Stap 1: Positie en aftekenen
Een camper raam kun je in de schuifdeur plaatsen, in de zijkanten van de bus of als achterraam bijvoorbeeld. Voorkom dat het raam op een plek komt waar dragende spanten zitten of waar de vorm van het metaal van de bus te bol loopt. Een vlak stuk is niet alleen de beste plek om het raam waterdicht te krijgen, maar is ook makkelijker om te plaatsen. Aftekenen doe je altijd aan de kant van het raam dat aan de binnenkant van de bus komt, maar je kan ook het houten frame dat je moet maken gebruiken als mal. Omdat de metalen carrosserie van een bus heel dun is, zal er bij de Dometic ramen eerst een houten frame gemaakt moeten worden die precies rondom het camper raam past (dikte staat in de handleiding). Het houten frame zorgt ervoor dat het metaal en het raam strak op elkaar vastklemmen.
Stap 2: Voorbereiden
Het voelt wat tegenstrijdig om zomaar een zaag in je bus te zetten, maar dat moet je dan ook niet zomaar doen. Zo kan het zijn dat je nog een verstevigingsprofiel (deels) moet verwijderen om te kunnen zagen. Doe dit met een multitool of slijptol met een dun blad en ga voorzichtig te werk. Het metaal van de carrosserie is best wel dun, dus je gaat er zo doorheen als je niet oplet. Vijl de randen na het slijpen glad met een metaalvijl en smeer het in met Hammerite om het te beschermen tegen roest. Plak vervolgens de afgetekende zaaglijn af met tape om te voorkomen dat de decoupeerzaag het omringende metaal beschadigd tijdens het zagen.
Stap 3: Camper raam zagen
Het zagen van het raam doe je bij voorkeur met een knabbelschaar, maar anders voldoet een decoupeerzaag met een fijn metaalzaagje ook prima. Zorg er in beide gevallen voor dat je de metalen delen van de bus rondom het raam netjes afdekt met bijvoorbeeld kranten, folie of een verhuisdoek. Daarmee voorkom je dat metaalslijpsel op de bus terechtkomt en er later allemaal roestpitjes ontstaan. Boor vervolgens vier gaten in elke hoek zodat je makkelijk in een rechte lijn het raam uit kan zagen. Zaag voorzichtig en gebruik een veiligheidsbril en oorkappen ter bescherming. Tape het metaal van het te zagen gat als je bijna klaar bent vast aan de rest van de bus om te voorkomen dat het gaat klapperen. Dat maakt het laatste stukje zagen makkelijker.
Stap 4: Afwerking en frame plaatsen
Als het raam past kun je de randen van het uitgezagen gat glad vijlen met een metaalvijl en insmeren met Hammerite metaalverf om het te beschermen tegen roest (laat dit goed drogen). Daarna kan het houten frame precies om het gat bevestigd worden door deze te lijmen met Polymax en vast te zetten met een paar lijmklemmen. Laat ook hier weer het geheel eerst goed drogen voordat je door gaat met de volgende stap en het camper raam gaat inbouwen. Wil je extra zekerheid dat het houten frame goed klemt met het raam waardoor het 100% waterdicht is? Gebruik dan niet alleen lijmklemmen om het houten frame vast te zetten tijdens het drogen van de Polymax, maar zet ook een aantal plankjes aan de buitenzijde van het frame tegenover elkaar vast met schroeven waardoor het frame extra strak tegen het metaal wordt gedrukt.
Stap 5: Camper raam inbouwen
Dan is het tijd om het camper raam te gaan plaatsen. Maar breng voordat je dat doet eerst een laag Sikaflex 521 UV aan op de rand van het raam en druk deze stevig in het eerder gezaagde gat. Binnen plaats je de andere kant van het raam om vervolgens beide delen tegen elkaar aan vast te zetten met de bijgeleverde schroeven. Test het raam of deze echt waterdicht is door de tuinslang op sproeistand op het raam te richten. Spoel dan gelijk de bus zoveel mogelijk af om mogelijk achtergebleven metaalslijpsel te verwijderen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.
12 Comments
Hoi Wanderrebel!
Dank voor de toffe site en mooie instructies.
Ik vind de CRL ramen in dit artikel mooi, zou je kunnen delen welk type het is en waar te bestellen?
Groetjes,
Marco
Hoi Marco, dankjewel! Leuk om te horen :) De CRL ramen zijn van het typenummer VW1033 en dan heb je een L (links) en R (rechts) variant. De ramen komen uit de UK en konden wij niet zelf bestellen. Wij hebben ze via Marcel besteld van glaslookspecialist.nl
Hoi,
Wij hebben een Seitz S4 zijraam in onze bus geplaatst volgens deze stappen. Super thanks voor jullie uitleg!
Nu blijkt alleen dat het niet volledig waterdicht is. Wat raden jullie aan om te doen? Extra kitlaag aan de buitenkant (wat er niet mooier op gaat worden) of op een andere manier proberen?
Groet,
Marvin
Hoi Marvin,
Leuk om te horen dat jullie onze uitleg hebben gebruikt. Je kunt inderdaad, en dat is vaak ook wel aan te raden, een (extra) kitlaag onder de buitenste rand aanbrengen voordat je het raam plaatst. Om het nu dus waterdicht te krijgen zul je het raam moeten demonteren. Vervolgens kun je in de buitenste rand van het zwarte kozijn (waar het raam ook aan vast zit) een extra strook kit aanbrengen, dit mag best wel royaal (dikke strook/rups). Bij het terug plaatsen zit de kit dan tussen buitenkant camper en het zwarte kozijn, dat kun je vanaf de buitenkant niet zien. Mocht er toch iets onderuit komen dan kun je dat met een doekje schoonmaken/wegvegen, maar er zit niet snel teveel kit onder. Qua kit zou ik voor een Sikaflex 521 of 221 kiezen.
Hopelijk krijg je het hiermee waterdicht, mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!
Groeten,
Niels
Goedemiddag samen,
Ik zit nog in de fase van het kopen van een geschikte bus om te gaan ombouwen tot camper. Nu is het vaak zo dat bussen (en zeker de Mercedes Sprinter waar ik naar kijk) ook ramen hebben in de schuifdeur, zijkant of achterdeuren, “af fabriek”.
Wat zou het advies zijn? Bij voorkeur een bus zoeken die de ramen al heeft zitten op de plekken waar je ze wilt, of ze zelf juist later inbouwen en zoeken naar en bus zonder zij- en achter-ramen.
Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een onnozele vraag, maar ik denk met name aan aspecten als isolatie van het fabrieksraam t.o.v. een camper/caravan raam en ventilatie, verduistering en horren.
Ik hoor het graag.
Hallo Erik, het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het aanbod in bussen en hoeveel tijd je hebt om een geschikte te zoeken. Maar als het aankomt op isolatie van een fabrieksraam is dit vrijwel altijd lastiger, met losse isolatiematten en gordijntjes voelt het een beetje behelpen, dan met de camper/caravan ramen. Het Dometic raam wat wij geplaatst hebben is dubbelglas (kunststof) en heeft ingebouwde hor + verduistering, daar kan geen fabrieksraam tegenop. Als isolatie en verduistering het belangrijkste argument is zou ik zeker kiezen voor camper/caravan ramen. Deze zijn echter wel een stuk duurder en vaak minder mooi, er zit dus ook een keerzijde aan. Qua beveiliging denk ik dat er weinig verschil tussen zit, verwacht van beide niet al teveel.
Hoi Wander,
Leuke site hebben jullie.
Even een vraagje, Waar hebben jullie de smalle schuiframen gekocht die achter in de zijwanden zijn geplaatst.
Ik kan ze niet vinden,
Alvast bedankt
Hoi Michel, dankjewel! De smalle schuifraampjes zijn van CRL en zijn als het goed is niet in Nederland verkrijgbaar. Wij hebben ze daarom via Marcel van de Glaslookspecialist.nl besteld en door hem laten plaatsen.
Beste,
Ik vroeg mij af welke houtsoort er wordt gebruikt als frame voor o.a. de ramen, dakventilatie en andere materialen die aan de carrosserie worden verbonden?
Met vriendelijke groeten
Kevin
Hoi Kevin,
Wij gebruiken over het algemeen ‘populier multiplex gegrond’ (om later te verven), radiplex underlayment voor de vloer en berken multiplex als je het hout en structuur er van zichtbaar wil laten. Voor het frame van de ramen en dakventilatie hebben we ook deze soorten gebruikt (meestal restanten radiplex). Heb je mogelijk te maken met vocht dan kun je betonplex of een HPL/Trespa gebruiken, let op dat je met betonplex de gezaagde randen opnieuw moet behandelen en dat trespa een heel hard materiaal kan zijn om te zagen. Daarnaast zijn beide snel zwaar, zeker bij betonplex zijn hier verschillende varianten in dus informeer goed bij de handelaar naar het gewicht. Ik zou zeker afraden om MDF en spaanplaat te gebruiken, dit is erg vocht gevoelig en vind ik persoonlijk ook niet prettig om constructies mee te maken. Ik weet niet zeker of je met de dakventilatie ook daadwerkelijk buiten bedoelt, als opvulling tussen de ribben op het dak, daar hebben we een kunststof plaat gebruikt en niet hout.
Groeten, Niels
Dag Niels,
Bedankt voor je uitgebreide uitleg!
Mijn vraag gaat inderdaad meer over de houten frames die binnen rechtstreeks tegen het metaal van de camper worden vastgelijmd/vastgeschroefd zoals in dit artikel met het S4 klapraam. Ik zou voor mijn dakventilatie ook een houten binnen frame gebruiken om mijn schroeven daaraan te bevestigen voor meer stevigheid en een cleanere look.
Met dat ik de beplating van mijn camper zal doen met berken multiplex wou ik weten of dit ook gebruikt kan worden als binnen frames omdat ik gelezen had dat berken multiplex ook vochtbestendig is, perfect om tegen het het metaal van de camper te bevestigen. Ik zal zeker eens onderzoek doen naar de radiplex.
Met vriendelijke groeten
Kevin
Hallo Kevin,
Voor zover ik weet kun je inderdaad berken multiplex ook prima gebruiken voor de houten binnen frames. We hebben ook voor de dakventilatie van onze vorige camper een zelfde manier gebruikt. Radiplex hebben we gebruikt ivm beschikbaarheid en prijs, voor looks is berken mooier denk ik maar kijk ook naar de kwaliteit van het hout.