Hoe leuk het ombouwen van een camper ook is, wie slim is doet er goed aan om eerst te beginnen met de isolatie. Een (bestel)bus bestaat namelijk alleen uit metaal en een paar ramen, perfecte geleiders voor kou en warmte. Zonder isolatie blijft het geheel gevoelig voor temperaturen van buitenaf, maar door condens is er ook een grotere kans op roestvorming. Er zijn dus meer goede redenen om een camper te isoleren:
Een buscamper isoleren doe je om de temperatuur binnen te reguleren, roestvorming te voorkomen en om geluidsoverlast door trillingen te beperken. Maar voor het isoleren zijn er eerst nog een paar andere zaken om rekening mee te houden. Zo heb je met een tekening van de inrichting meer zicht op waar bijvoorbeeld de watertoevoer, de dakventilatie en de zonnepanelen moeten komen. Daarmee kunnen alvast voorbereidingen getroffen worden met het boren van de gaten, dat logischerwijs makkelijker gaat als er nog geen isolatie is aangebracht. Verder is het goed om alle roestplekken aan te pakken en het metaal helemaal stof- en vetvrij te maken.
– Lees hier meer over het behandelen van kleine roestplekken op de camper
De grote metalen oppervlakten van een bus veroorzaken veel geluid door trillingen. Dit is vooral hoorbaar achterin en het geluid wordt erger naarmate de snelheid tijdens het rijden toeneemt. Zeker voor campers die geen tussenschot hebben maakt dat in de cabine best wat herrie. Voor je begint met het echte werk is het daarom nog het overwegen waard om de buscamper te isoleren tegen geluid door trillingen. Dit kan eenvoudig door een paar ontdreuningsplaten op het metaal te plakken. Maar wat zijn ontdreuningsplaten? Dit zijn platen die bestaan uit een laag bitumen die het metaal verzwaren waardoor het minder snel gaat resoneren. De galmende geluiden vanuit het metaal worden daarmee direct geminimaliseerd en dat verschil is gelijk hoorbaar. Veel ontdreuningsplaten zijn trouwens niet nodig, want het metaal hoeft niet volledig bedekt te zijn en de vormvaste metalen delen zoals de vloer kunnen worden overgeslagen. Je kunt het verschil horen door op het metaal te kloppen, mét ontdreuningsplaten is er minder galm en klinkt het doffer.
– Bestel hier voordelig een rol ontdreuning (indicatie: 1 rol voor een L2H2)
De meest belangrijke redenen om een buscamper goed te isoleren is om de temperatuur binnen te reguleren en om condens tegen te gaan. Thermisch isoleren wordt gedaan om warmte en kou buiten of binnen de camper te houden. Zo wil je tijdens de wintermaanden de kou zoveel mogelijk buitenshuis houden en de warmte die wordt toegevoegd door bijvoorbeeld een kachel juist binnen. Tijdens de zomermaanden wil je hetzelfde effect, maar dan andersom om de warmte buiten en de kou die wordt toegevoegd door bijvoorbeeld een airco juist binnen te houden. Daarnaast is het isoleren van een camper belangrijk om condens tegen te gaan. Na een nacht slapen of wanneer het buiten regent en je binnen met de deuren/ramen dicht zit ontstaat er condens op het koude metaal. Op de lange termijn zorgt dit voor schimmel- en roestvorming.
– Lees hier meer over het installeren van een dieselkachel
Veel zelfbouwers kiezen voor glas-, steen- of schapenwol als isolatiemateriaal. Deze vorm van isolatie wordt veel in de bouw gebruikt en is goedkoop verkrijgbaar. Wij adviseren echter om geen van deze materialen te kiezen omdat ze vocht opnemen en ruimte overlaten tussen het metaal van de bus en de isolatie. Wanneer de metalen oppervlakten van een camper namelijk nog koud zijn en er warmere lucht met een hoge luchtvochtigheid langs stoomt leidt dit tot condens. Wanneer condens niet weg kan ventileren, bijvoorbeeld omdat er isolatie wol en betimmering voor zit, blijft het zitten en ontstaat er schimmel en roest. Goed ventileren kan achter de wanden niet en precies daarom is het goed om een isolatiemateriaal te kiezen dat direct op het metaal van de bus geplakt kan worden en een gesloten celstructuur heeft.
Ons advies is daarom om voor Armaflex te kiezen. Deze vorm van isolatie kan direct op het metaal van de bus geplakt worden en heeft een gesloten celstructuur. Daardoor blijft er geen ruimte over voor vochtige lucht tussen het metaal van de bus en de isolatie en dat voorkomt condens. Ook is het goedkoper en minder brandbaar dan het vergelijkbare X-trem. Armaflex is verkrijgbaar in de varianten AF, XG en ACE. De AF variant heeft de beste kwaliteit en is daardoor ook wat duurder, maar het verschil in warmtegeleidingscoëfficiënt met de XG is zo klein (<0,035W en <0,033W) dat dit verwaarloosbaar is. Kies daarom voor de XG variant als dat kan. Maar welke dikte Armaflex gebruik je dan? Indien mogelijk kun je kiezen voor de dikste variant, want die isoleert logischerwijs het beste. De meeste kiezen voor 19 mm Armaflex XG voor grote oppervlakten zoals de vloer, het plafond en de wanden. Voor over de spanten en andere minder diepe/rechte oppervlakten kun je 6 mm Armaflex gebruiken (alleen in ACE variant verkrijgbaar). Deze variant is niet alleen dunner, maar ook buigzamer en daardoor makkelijker te verwerken.
– Bestel hier voordelig 19 mm Armaflex isolatie (indicatie: 3 tot 4 dozen voor een L2H2)
– Bestel hier voordelig 6 mm Armaflex isolatie (indicatie: 1 doos voor een L2H2)
Voordat je de vloer gaat isoleren kun je het best eerst een aantal houten balken tussen de ribbels op het metaal van de bus lijmen met Polymax. Daarmee voorkom je dat de balken in het metaal geschroefd moeten worden en er schroeven aan de onderkant van de bus uitsteken. Zorg ervoor dat de houten balken iets hoger uitkomen dan de 19 mm Armaflex die er later tussenkomt. Dan kan de definitieve vloer op de houten balken worden geschroefd zonder het isolatiemateriaal eronder te beschadigen. De wanden kun je isoleren met 19 mm Armaflex en over de spanten met 6 mm. Binnenin de spanten kun je het beste openlaten voor ventilatie. Ook het plafond isoleer je met 19 mm Armaflex en de spanten weer met 6 mm. Daarna kun je houten latten op de spanten schroeven met zelfborende schroeven (zelftappers), deze dienen als basis voor je plafond.
Armaflex isolatie tips
Reken tijdens het opmeten van de benodigde Armaflex altijd een paar cm extra. Daarmee kan het isolatiemateriaal onder compressie helemaal dekkend worden aangebracht. Het plakken van Armaflex doe je door eerst een rand te plakken en het papier aan de zelfklevende kant steeds met 10 tot 20 cm eraf te trekken. Zo kun je het materiaal recht blijven leggen en al gaande stevig aandrukken om de lijm te activeren. Trek het papier er dus niet in één keer af, maar plak steeds een klein stukje en verwijder het papier langzaam verder. Werk tijdens het isoleren altijd van de ene naar de andere kant of vanuit het midden naar buiten, zodat je plooien er netjes uit kan strijken. Let op: vergeet het metaal niet stof- en vetvrij te maken voor je begint met het isoleren van de camper, anders verliest de Armaflex deels zijn isolerende werking en kan de lijm niet goed hechten op het metaal. Het snijden van Armaflex kan het best gedaan worden met een scherp stanleymes om rafelende randen te voorkomen.
Wil je stap voor stap je eigen camper bouwen? Bestel dan ons E-book Camper Bouwen
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.
60 Comments
Hoe heten de bouten en moeren etc waarmee je het hout op het ijzer van de bus bevestigt, wat heb je daar voor nodig – of kan je lukraak in het ijzer boren?
Ik zou het gewoon kitten. Gewicht van de vloer houdt het op zijn plek.
De wanden zaten al geschroeft met zelftappers, dat gaat prima en wat er af kwam had ook al niet last van roest. Op de vloer zijn eerst balken gelijmd (polymax gebruikt) in de lengte richting, daarna 9 of 12mm multiplex, afhankelijk van de hoeveelheid balken en dus te overbruggen ruimte.
Bedankt voor de nuttige info! Wij hebben net een Ford Transit gekocht dus we kunnen aan de isolatie beginnen!
Wat is juist het verschil tussen Xtreme en XPS/EPS als isolatie voor de campervan?
XPS/EPS is in plaatvorm lastig te verwerken in een auto/bus, Xtrem lijkt prima brandbaar te zijn en is niet altijd zelfklevend verkrijgbaar waardoor je met lijm aan de slag moet. Om die reden hebben wij gekozen voor Armaflex, zelfklevend en zolang je de ondergrond schoonmaakt en goed ontvet komt het echt niet meer los, ook niet als het warm is buiten. Qua isolatiewaarde ligt het allemaal dicht bij elkaar en gaat het afhangen van de toegepaste dikte en variant.
He Niels, Heb je de vloer en het plafond ook met ontdreuningsplaten geplakt en hoeveel rollen heb je gekocht?
He Pim, op de vloer en het plafond hebben we geen ontdreuningsplaten geplakt. Ik kan me niet helemaal herinneren waarom niet, maar voor mijn gevoel heeft het op de vloer niet zo’n grote impact omdat dat metaal wat vormvaster is, hetzelfde geldt voor het plafond dat door de ribben veel steviger is dan bijvoorbeeld de grote vlakken aan de zijkant. Ik kan me voorstellen dat je het plafond wel doet, de vloer zou ik persoonlijk niet doen.
We hebben 2 rollen aangeschaft, maar uiteindelijk heb ik er 1 gebruikt, dat was een rol van 0,4x5m (2m2).
Wat een fijne duidelijke uitleg!
Hoe zit het met een camper met hefdak? Kun je dan op dezelfde manier de wanden en vloer isoleren?
Fijn om te horen! De vloer en wanden kun je inderdaad op dezelfde manier isoleren bij een camper met hefdak. Je zou de isolatie vanaf de wanden zelfs door kunnen laten lopen op het plafond tot de rand van het hefdak, maar dat hangt ook een beetje af van de afwerking van het hefdak zelf.
Hoi, complimenten voor jullie website! Erg informatief! Vraagje: hoe hebben jullie de houten aftimmering/plaat bij de schuifdeur verwijderd (ivm plaatsen schuifraam). Die van ons is erg vastgelijmd/gekit…
Dankjewel! De houten plaat op de onderste helft van de schuifdeur zat bij ons geschroefd, dus die was makkelijk los te krijgen.
Hee Niels, sterk staaltje informatie, ziet er strak uit zo. Ik ben benieuwd hoe de isolatie nu is. Zijn jullie nog steeds tevreden over jullie keus?
Ik ben benieuwd of je ook rekening hebt genomen met VOC’s. Heeft dat je keuze beïnvloed om bepaalde dingen zoals lijm, verf, olie, isolatie wel of niet te gebruiken?
Ik kan het niet laten om een kleine verbetering op je tekst voor te stellen. Steenwol en glaswol (en andere minerale wol) nemen geen vocht op. Het vocht condenseert op de koudste plek in de isolatie (bij het staal) en blijft daar, moet roest als gevolg. Schapenwol neemt het vocht echter op en geeft het weer af aan de ruimte althans, dat is de theorie. In de praktijk hoor ik er goede verhalen over.
Hey Johan, dankjewel, we zijn nog altijd erg tevreden met de isolatie zoals we die gedaan hebben, ook nu bij onze 2e camper. We hebben niet tot nauwelijks echt rekening gehouden met VOC’s, hooguit in de keuze voor verf. Bedankt voor je inzicht in de verbetering mbt steen/glaswol en schapenwol!
Hoi effe een vraagje hebben Julie de houten latten voor het bevestigen van het plafond eerst gemonteerd en den de armaflex erond geplakt of eerst armaflex en dan met zelftappers er door gevezen tegen de armaflex? Dank bij voorbaat :)
Grts nick
Hoi Nick, we hebben inderdaad eerst Armaflex over het plafond en de spanten geplakt voordat we de latten hebben bevestigd met zelftappers :-) Gr. Shamira
Toffe tips! Maar heeft iemand een idee van het gewicht van armaflex?
Net mee begonnen Een rol van 19mm dik 6m2 Zelf klevend weegt ongeveer 5.5 kilo
hey, welk hout en welke dikte heb je over de vloer heen gelegd? ik ga dezelfde setup maken en was aan het denken aan 15mm berken multiplex.
Hoi Tieske, wij hebben dit keer voor 12 mm multiplex gekozen. Als er voldoende balken op de vloer liggen is dat stevig genoeg, maar anders is 15 mm ook zeker prima.
Ik heb een VW Caddy gekocht die ik wil gaan gebruiken als campertje.
Ik wil de wanden gaan bekleden met vilt/tapijt. Isoleert dat ook al iets of moet ik er echt eerst Armaflex onder doen?
De vloer heeft een bodemplaat en een tapijt. Hier ook nog armaflex op doen?
Vilt of tapijt dempt misschien wel wat geluid, maar het heeft geen isolerende werking en heeft volgens mij ook geen afgesloten celstructuur zoals Armaflex die wel heeft. Voor het isoleren is dan ook wel het advies om Armaflex te gebruiken, maar mocht je op zoek zijn naar een iets goedkoper alternatief dan voldoet K-flex ook (is er alleen in 19 mm). Beide opties vind je in onze shop.
Ik wil een Fiat Ducato isoleren, Op de vloer ligt echter een plaat Betonflex gelijmd. Een hels karwij om die eruit te halen. En als ik op de Betonflex nog een isolatievloer leg verlies ik teveel aan hoogte. Zou het voldoende zijn als ik alleen de wanden en het plafond isoleer? Of heeft vloerisolatie echt een grote meerwaarde?
Hoi Dick, als het lukt zou ik toch proberen om de betonplex eruit te halen (ook omdat het heel zwaar is). Dan kun je de vloer controleren op roest en dit behandelen, en daarna isoleren. Isoleren helpt ook voor de temperatuurregulatie, maar wel minder dan bij de wanden en het plafond het geval is. Kou komt namelijk van onderaf en warme lucht stijgt. Zelfs met een kachel en goede isolatie blijft een vloer daardoor altijd wel wat koud aanvoelen. Een kleedje erop leggen of werken met vloerverwarming als je aan de walstroom hangt is dan een goede oplossing.
Wij hebben net de vloer verwijderd en er zit denk altijd wel een beetje roest onder. Was een nare klus, maar met z’n tweeen was het in een ochtend gedaan. (En wij zijn nog niet handig met klussen) Op YouTube stond een filmpje en dat hebben we gevolgd. Dus flauwe punt zagen aan een aantal lange latten en die als wiggen onder de vloer slaan. Op een gegeven moment wordt de spanning op de kit te groot en schiet het los.
Dag Jan, wij hebben hetzelde probleem. Ik kan echter geen filmpje vinden om de plaat te verwijderen. Kan je ons een link geven? Bedankt!
Hallo, ik heb een vraag: is het nuttig/noodzakelijk om op de zijwanden van een bus ontdreuningsplaten aan te brengen als ze toch helemaal beplakt worden met 19 mm armaflex. Er staat vanalles over geschreven op het net, maar ik kom er niet echt uit. Hebben jullie het verlossende antwoord? bedankt alvast, Henk
Hallo Henk,
Noodzakelijk is het sowieso niet. Wij hebben het wel gedaan, ook omdat je het niet achteraf als nog kan doen. Mijn vermoeden is dat door het beplakken van de zijwand met (19mm) Armaflex je in sommige gevallen al voldoende gewicht toevoegt om het echte dreunen (resoneren) weg te halen. Dat zie/hoor ik ook terug in de filmpjes op Youtube over dit onderwerp. Of alleen Armaflex voldoende is hangt af van het oppervlakte metaal, dikte metaal, hoe de wind er langs gaat tijdens het rijden, trillingen in het chassis door het rijden (banden/aandrijflijn/motor).. Wil je het goed doen en het zekere voor het onzekere nemen, dan is het beplakken met ontdreuning een kleine investering die het naar mijn mening waard is. Zoek je wat meer de grens op in het ombouwen dan zou je het ook kunnen laten en eventuele gevolgen accepteren.
Hallo!
Ik wil mijn Armaflex bestellen maar ben nog niet uit aan de dikte.
Voor de spanten bestel ik 6mm maar voor de rest twijfelen we tussen 13 of 19.
Waarom kies jij voor 19? Zou 13 ook voldoende zijn? (En zo een minieme plaatswinst aan alle kanten ;) )
Groetjes
Matthijs
Hallo Matthijs!
Of het voldoende is hangt natuurlijk helemaal van de toepassing en verwachting af. 13mm kan zeker voldoende zijn, maar 19mm isoleert natuurlijk beter. Om condensvorming te voorkomen op metaal is 6mm vaak al voldoende, om echt isolerend te werken gebruik ik het liefst zo dik mogelijk natuurlijk. In de uitsparingen van ramen en daaronder kun je makkelijk 19mm kwijt en is het ook nog redelijk flexibel/buigzaam, hoe dikker je gaat hoe stugger het is natuurlijk, de 19mm lijkt daar een mooie balans in te zijn voor busjes.
Groeten, Niels
Werkt Armaflex 19mm op de vloer ook geluidsdempend?
Groetjes
Jeffry
Hallo Jeffry,
Armaflex werkt ook geluidsdempend, hoe dikker hoe beter natuurlijk. Er zijn natuurlijk materialen die echt gemaakt zijn om geluid te absorberen, maar die werken nauwelijks isolerend. Omdat je via de vloer veel geluid van de banden (rolgeluid) krijgt helpt het aanzienlijk de hoeveelheid geluid in de cabine tijdens het rijden te verminderen. Vergeet ook met name de wielkasten en de stoelbak/onderbak waar de stoel op staat niet, daar komt ook veel geluid (en kou) vandaan.
Groeten,
Niels
Heee! Super bedankt voor al jullie handige tips! Heel fijn:)
Ik heb een vraagje; ik heb op de bodem van mijn auto (Vw t5) 22mm hoge latjes geplaatst. Hiertussen wil ik armaflex 19mm gaan plaatsen.
Ik dacht dat die 3mm hoogteverschil prima zou zijn, maar heb daarmee geen rekening gehouden met de ‘ribbels’ die in de bodem zitten.
Weten jullie of het een probleem is als de houten vloerplaat ‘contact’ maakt met de armaflex en deze dus iets samenperst?
Ik hoor graag van jullie!:)
Hi Ludo, super fijn om te horen dat je veel aan onze tips hebt! :-) Het hoeft op zich geen probleem te zijn als de vloer iets tegen de Armaflex drukt (op de spanten plakken immers ook veel mensen 6 mm om er vervolgens direct een plaat hout of houten schrootjes tegenaan te monteren), maar zorg er wel voor dat de isolatie eronder niet kapot wordt gedrukt. Dat zou zonde zijn natuurlijk :-)
Hoi!
Goede site zeg. Complimenten. Ik heb een Ford Transit bestelwagen gekocht en ga deze ombouwen tot minicamper, alleen een bed dus.
Omdat de lengte van de laadbak maar 160 is komt er een uitklapbaar stuk aan het bed en ga ik slapen met open achterklep met een bustent er omheen (ook voor extra ruimte).
Op mijn vloer ligt rubber, dit leek me met een kleed er overheen voldoende. De muren en het plafond zou ik wel enigzins willen isoleren; ik dacht aan de grote vlakken met Armaflex en dan iets van dun triplex er overheen als afwerking? Ben onervaren dus als het een stom idee is hoor k het graag :-)
Hoi Inge, dankjewel! Altijd leuk om te horen dat onze website en informatie gewaardeerd wordt :-) Een stom idee is het zeker niet. Normaal zou ik de vloer ook proberen te isoleren, maar vooral ook vanwege de condens. Omdat je gaat slapen met de achterklep open met een bustent eromheen verwacht ik echter dat er voldoende ventilatie zal zijn. Wij hebben voor afwerking bij onze vorige bus gekozen voor 4 mm populieren multiplex. Je zou eventueel ook 6 mm kunnen pakken als je iets meer stevigheid wilt. Populieren is wat lichter van gewicht. Afwerken kan daarna met bijvoorbeeld verf, kurk of naaldvilt. Wat je wilt :-)
heey, ik heb net een peugeot boxer gekocht en ben isolatiemogelijkheden aan het opzoeken.
Ik merk toch dat de R waarde van Celotex 7.20 is vergeleken met 4.1 voor Armaflex (25mm dik) plus dat de meesten 50mm Celotex gebruiken wat een R waarde van 14.4 oplevert tegenover de 3.1 van de 19mm Armaflex en het is nog eens goedkoper.
Nu vraag ik me af waarom velen dan Armaflex kiezen? Is dit gewoon omdat het iets makkelijker aan te brengen is?
Het enige die moeilijk is, is om dde kleine gaten op te vullen hoe hebben jullie dat gedaan met armaflex? vanbinnenin gekleefd of gewoon aan de buitenkant erop?
Hey Thomas, er zijn inderdaad isolatiematerialen die een hogere isolatiewaarde hebben dan Armaflex. Het voordeel van Armaflex is dat het makkelijk aan te brengen is, maar door de zelfklevende kant en een gesloten celstructuur blijft er ook geen ruimte over voor lucht en daarmee vocht/condens. Het gaat dus niet alleen om de isolatiewaarde, maar zeker ook om condens op het metaal van de bus tegen te gaan. Moeilijk bereikbare oppervlakten hebben we zoveel mogelijk geïsoleerd en anders aan de voorkant het dichtplakken waardoor je een soort dampscherm effect krijgt. Kokers kun je beter wel openlaten voor ventilatie.
Hoi,
Ik ben ook een Ford Transit aan het ombouwen tot minicamper. Ik wil deze ook rioleren met Armaflex.
De delen die niet betimmerd worden wil ik beplakken met strechvild. Kan ik dit rechtstreeks met spuitlijm op de Armaflex plakken?
Hallo Hans,
We hebben er zelf geen ervaring mee maar ik lees online veel positieve ervaringen met het rechtstreeks beplakken van Armaflex met vilt, dat lijkt dus te kunnen. Hou er wel rekening mee dat het vilt weinig bescherming biedt aan de Armaflex en het plaatwerk er achter. Op plekken waar je gemakkelijk tegenaan stoot zou je kunnen overwegen er een plaat tussen te plaatsen.
Groeten, Niels
Hoi,
Super dat jullie al deze nuttige tips delen =)
Ik ben, net zoals enkele mensen hierboven, niet zeker over hoe ik bepaalde delen kan isoleren. Met name het deel naast de achterdeuren waar de bedrading van de lichten zit. Hoe hebben jullie dat opgelost ?
Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Hoi Edith, fijn om te horen dat je wat hebt aan onze tips :-) Wat betreft je vraag over het deel naast de achterdeuren: hier hebben we alleen isolatie overheen geplakt (net als de spanten) en dus niet erin. Binnenin kun je beter openlaten voor ventilatie.
Dank je voor je snelle reactie! Top! Ik heb net mijn bestelling geplaatst, ben benieuwd!
Hallo Shamira,
Wat een super duidelijk gids! Hartelijk dank hiervoor.
Ik heb ook jullie e-book gekocht en dit is een enorme hulp bij de uitbouw.
Ik hoor steeds spaanplaten terugkomen als goede oplossing om de Armaflex en het koetswerk te beschermen.
Hoe zijn jullie hier te werk gegaan? Ook eerst balkjes op de spanten vastgezet met zelftappers en nadien de plaat hierop vastgeschroefd of hebben jullie de plaat rechtstreeks aan het koetswerk (spanten of dubbele plaat) bevestigd met zelftappers?
Alvast hartelijk dank!
Hallo Cédric,
Bedankt voor het aanschaffen en leuk om te horen dat je er veel aan hebt!
Of spaanplaat een goed idee is betwijfel ik, het neemt gemakkelijk vocht op en wordt dan zacht. Ik denk dat de meeste mensen kiezen voor (populieren) multiplex, dat is licht van gewicht en kan beter tegen vocht. Dit kun je daarna bijvoorbeeld verven of bekleden met vilt. Een andere optie is bijvoorbeeld vuren schrootjes. Wij hebben rechtstreeks zelftappers/zelfborende schroeven gebruikt op de spanten. Monteer je eerst balkjes dan zul je de afweging moeten maken of je niet teveel inlevert op de ruimte binnen.
Succes!
Hoi!
Wij hebben ook een bus aangeschaft en gaan beginnen met de eerste stappen waaronder het isoleren. Nav jullie artikel vroeg ik mij af of jullie geen balken op de zijwanden hebben bevestigd? Ik zie dit bij andere zelfbouwcampers namelijk wel. Is er een reden waarom jullie dit niet hebben gedaan? Indien jullie dit wel hebben gedaan, hebben jullie deze dan ook geboord of geplakt?
Mijn tweede vraag is betreft de elektriciteit: klopt het dat jullie deze na het isoleren pas hebben aangebracht? Bij veel campers zie ik dat ze de draden alvast door de spanten heentrekken. Hoe hebben jullie dit gedaan? Letterlijk op het isolatiemateriaal?
Tenslotte zie ik dat jullie op de zijwanden een aantal stukken open hebben gelaten. Is hier een reden voor of hebben jullie hier later alsnog isolatiemateriaal over geplakt?
Alvast heel erg bedankt!
Hoi Heidi, leuk dat jullie ook een bus gaan ombouwen naar camper! Wij hebben bij onze huidige bus geen balken op de zijwaden bevestigd omdat we houten schrootjes hebben geplaatst en deze direct op de wanden konden schroeven. Balken zijn vooral van toepassing als je daarna bijvoorbeeld een dunne houten plaat er tegenaan wilt schroeven en deze wilt verven of bekleden. Wat betreft de elektriciteit hebben we er inderdaad voor gekozen om dit na de isolatie te doen. Alle kabels kunnen ook prima netjes weggewerkt worden in een beschermslang op de vloer achter de keuken en bankjes. Zo heb je nergens de elektra in het zicht, maar kun je als er iets is wel overal nog goed bij. Dat wordt lastiger hoe meer je achter de wanden of isolatie gaat aanbrengen. De isolatie op de zijwanden zijn overigens helemaal dicht. Ik heb iets eerder de foto genomen waardoor het inderdaad lijkt alsof we een stukje open hebben gelaten, maar dit is niet het geval :-)
Op de plaatsen waar je ontdreuningsplaat gebruikt, moet daar dan ook nog armaflex overheen?
Hoi Marion, ontdreuning wordt voor een andere toepassing gebruikt dan Armaflex en heeft geen isolerende werking. Je kunt daarom beter ook over de ontdreuning Armaflex plakken.
Hej hej,
Super bedankt voor jullie tips!
Wij zelf zijn nog maar in het begin van het verbouwen en op dit moment ben ik me dan ook aan het inlezen over het ‘isoleren van de bestelwagen’.
Op de foto’s zie ik dat jullie op het plafond ook de spanten/ribbels hebben geïsoleerd en dan de houten balken hebben gemonteerd. Op de vloer hebben jullie echter de houten balken rechtstreeks op het metaal gekleefd. Is er hiertoe een reden?
Wij denken er nl aan om heel de vloer (dus incl. de ribbels) met armaflex te isoleren en dan op de met armflex beklede ribbels de houten balken te kleven. Of is dit een stom idee?
En dan nog een bijkomend vraagje: zou het mogelijk zijn om de hele vloer (dus wederom incl de ribbels) met 19mm te bekleden, of is dit te dik en daarom niet buigzaam genoeg?
Alvast super bedankt voor jullie tijd. Ik kan al niet wachten de andere onderwerpen op jullie site te lezen.
Groetjes,
Nikita
Hi Nikita, leuk om te horen dat je wat aan onze tips hebt :-) In alle gevallen is het beter om de isolatie direct op het metaal te plakken en daarna eventuele houten balkjes/latjes/schrootjes op de spanten of ribbels te schroeven. Echter is het niet mogelijk om de balken op de vloer te schroeven, omdat de schroef dan aan de onderkant van de bus komt uit te steken. Dit is bij het plafond niet het geval en daarom kun je op het plafond wel eerst isoleren en daarna houten balkjes schroeven en op de vloer niet. Op de vloer kun je daarom beter de balkjes tussen de ribbels lijmen met Polymax. Tussen de balkjes kun je dan 19 mm Armaflex gebruiken en over de houten balkjes kun je eventueel 6 mm Armaflex plakken als je wilt. De balkjes op de Armaflex plakken zou ik niet doen, waarschijnlijk plakt dat niet goed genoeg en het is niet stevig.
Hoi! Wat een duidelijke uitleg. We willen graag op het plafond van onze mercedes 508 een spanplafond van vinyl direct op het isolatiemateriaal bevestigen. Dit hebben we in een andere bus gezien, waardoor de bus toch weer enkele centimeters hoger wordt (en voor ons stahoogte wordt). Heeft iemand hier ervaring mee?
Zoiets: https://www.bootvloeren.nl/product/zachte-wand-en-plafond-bekleding/
Hoiii,
ik ben bezig om een goede isolatie uit te zoeken voor de vloer. Ik wil vooral naar Noorwegen gaan enzv…
Armaflex heeft een Rd-waarde van 0.51 en een PIR plaat een waarde van 0.91 en is goedkoper. Als je de isolatie goed afsluit dan komt er ook geen vochtige warme lucht in contact met het koude metaal. Wat is de reden voor de keuze van Armaflex? want ik weet nog niet zo goed wat ik moet gaan kiezen…
Groetjes
Hoi Olivier, de reden voor Armaflex is omdat de isolatie een gesloten celstructuur heeft en je direct op het metaal van de bus kan plannen. Daardoor blijft er geen ruimte of voor lucht en vocht. PIR heeft inderdaad een betere isolatiewaarde, maar is veel lastiger te verwerken en in een bus ook eigenlijk niet dampdicht te krijgen. Je krijgt dan toch condens op het metaal en dat is juist wat je niet wil. Wij reizen zelf ook graag naar Scandinavië en een goede kachel (en kleedje op de vloer) is belangrijker dan isolatie. Isolatie houdt de warmte beter vast, maar om het warm te krijgen zul je immers wel eerst warmte moeten toevoegen.
Hoi rebels,
Ook van hieruit blij met jullie overzichtelijke info!
Heb de bovenste comments gelezen om jullie geen extra werk te bezorgen …. maar hebben jullie ook de (bodem/andere delen van de) bestuurscabine geïsoleerd met Armaflex (19 mm/6mm?)? -> Ik ben in twijfel omdat we 1. geen ervaring hebben lol .. en 2. ik rollen dien te bestellen ;)
We zullen de ‘laadruimte’ en bestuurscabine (deels) open hebben, en het zou zonde zijn mocht de bestuurscabine zich gedragen als een mega koudebrug ! :p
Alvast bedankt!
Caro
Hey Caro,
Goed om te horen dat je blij bent met de info! We hebben zoveel mogelijk zichtbaar metaal geisoleerd met Armaflex, bijvoorbeeld dus ook de onderbakken van de stoelen. Wat we niet gedaan hebben zijn bijvoorbeeld de randen van de deuren langs de ramen, maar dat zou ook erg onpraktisch worden. We hebben dan bijvoorbeeld weer wel de bekleding/hemel van de cabine er uit gehad, geisoleerd en terug gezet. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het type bus wat er mogelijk is. Je vermoeden dat de cabine zich anders gedraagt als een koudebrug klopt helemaal, de onderbakken alleen al hadden bij ons een behoorlijke invloed. Let wel op dat armaflex van zichzelf niet goed bestand is tegen bijvoorbeeld schoenen, bekleed je de onderbakken dan zou ik je aanraden om bijvoorbeeld vilt over de armaflex aan te brengen zodat het niet beschadigd.
De Armaflex kun je hier en hier bestellen, daarmee help je ons ook weer een beetje!
Succes!
Hoii,
Even een vraagje is armaflex als isolatie goed genoeg? Ik wil namelijk graag naar noorwegen maar ik twijfel aan de isolatie waarde van armaflex in vergelijking tot isolatie platen…
Hoi, wij hebben in onze tweedehands camperbus (fiat ducato 2012; in 2017 omgebouwd naar camperbus) lekkage bij het dakraam, en hebben nu de plafondplaten verwijderd. Zodra de lekkage is verholpen, wil ik het plafond opnieuw isoleren (met Armaflex?) en daarna afwerken door met latjes te betimmeren. Kan ik voor de isolatie Armaflex gebruiken (dus alleen voor het plafond), zonder dat de wanden en de vloer met Armaflex is gedaan? IK lees regelmatig hoe belangrijk het is dat al het staal bedekt is om koude bruggen en vochtcondens (dus roest) te voorkomen…bij de wanden is steenwol gebruikt en wat pur, voor zover ik kan zien. GEen idee wat er op de vloer is gebruikt. Ik wil niet de wanden en vloer demonteren, want daar zit al een hele inbouw tegenaan of op getimmerd.
Hoi Cathaline, bedankt voor je bericht. Heel begrijpelijk dat je niet alles wil demonteren, maar als je goed wil isoleren is het eigenlijk wel nodig om het helemaal te doen. Als er ook PUR is gebruikt is het misschien sowieso een goed idee om te kijken hoe dat is gedaan. Van PURschuim wordt al snel te veel gebruikt en doordat het gaat uitzetten loop je het risico dat het plaatmateriaal van je bus kapot wordt gedrukt.
Ik heb een vraag. Weten jullie misschien hoe ik de testanten van de armaflex er weer af kan krijgen. We hebben de deuren van de bus hiermee geïsoleerd en gaan het nu beplakken met vilt maar nu wordt het te dik en sluiten de deuren niet meer goed. Nu heb ik stukken armaflex verwijderen maar er zitten nu nog resten lijm en armafex op de deuren. Hoe krijg ik dat eraf?
Hallo Jet, dat is balen en weer een extra klus om de resten te verwijderen. Wat je kunt proberen is of de lijm zachter wordt als je deze verwarmt en je het hierna met een zachte/kunststof krabber kunt verwijderen, let op dat je het niet te heet stookt en de lak beschadigt. Een andere optie die ik zou proberen zou met wasbenzine zijn, even laten intrekken en mogelijk is het dan zacht geworden en krab je het zo weg. Een caramelschijf zou ook een oplossing kunnen zijn en daarnaast is er ook ‘ArmaFlex Cleaner’ die je kunt proberen. Het is een beetje zoeken naar de beste oplossing, dit is ook afhankelijk van de ondergrond.