Hoe leuk het ombouwen van een camper ook is, wie slim is doet er goed aan om eerst te beginnen met de isolatie. Een (bestel)bus bestaat namelijk alleen uit metaal en een paar ramen, perfecte geleiders voor kou en warmte. Zonder isolatie blijft het geheel gevoelig voor temperaturen van buitenaf, maar door condens is er ook een grotere kans op roestvorming. Er zijn dus meer goede redenen om een camper te isoleren:
- Om binnen de temperatuur te reguleren
- Om schimmel- en roestvorming te voorkomen
- Om geluidsoverlast van buiten en door trillingen te beperken
Camper isoleren: stappenplan
Een buscamper isoleren doe je om de temperatuur binnen te reguleren, roestvorming te voorkomen en om geluidsoverlast door trillingen te beperken. Maar voor het isoleren zijn er eerst nog een paar andere zaken om rekening mee te houden. Zo heb je met een tekening van de inrichting meer zicht op waar bijvoorbeeld de watertoevoer, de dakventilatie en de zonnepanelen moeten komen. Daarmee kunnen alvast voorbereidingen getroffen worden met het boren van de gaten, dat logischerwijs makkelijker gaat als er nog geen isolatie is aangebracht. Verder is het goed om alle roestplekken aan te pakken en het metaal helemaal stof- en vetvrij te maken.
– Lees hier meer over het behandelen van kleine roestplekken op de camper
#1 Camper isoleren tegen trillingen en geluid
De grote metalen oppervlakten van een bus veroorzaken veel geluid door trillingen. Dit is vooral hoorbaar achterin en het geluid wordt erger naarmate de snelheid tijdens het rijden toeneemt. Zeker voor campers die geen tussenschot hebben maakt dat in de cabine best wat herrie. Voor je begint met het echte werk is het daarom nog het overwegen waard om de buscamper te isoleren tegen geluid door trillingen. Dit kan eenvoudig door een paar ontdreuningsplaten op het metaal te plakken. Maar wat zijn ontdreuningsplaten? Dit zijn platen die bestaan uit een laag bitumen die het metaal verzwaren waardoor het minder snel gaat resoneren. De galmende geluiden vanuit het metaal worden daarmee direct geminimaliseerd en dat verschil is gelijk hoorbaar. Veel ontdreuningsplaten zijn trouwens niet nodig, want het metaal hoeft niet volledig bedekt te zijn en de vormvaste metalen delen zoals de vloer kunnen worden overgeslagen. Je kunt het verschil horen door op het metaal te kloppen, mét ontdreuningsplaten is er minder galm en klinkt het doffer.
– Bestel hier voordelig een rol ontdreuning (indicatie: 1 rol voor een L2H2)
#2 Camper isoleren tegen buitentemperaturen en condens
De meest belangrijke redenen om een buscamper goed te isoleren is om de temperatuur binnen te reguleren en om condens tegen te gaan. Thermisch isoleren wordt gedaan om warmte en kou buiten of binnen de camper te houden. Zo wil je tijdens de wintermaanden de kou zoveel mogelijk buitenshuis houden en de warmte die wordt toegevoegd door bijvoorbeeld een kachel juist binnen. Tijdens de zomermaanden wil je hetzelfde effect, maar dan andersom om de warmte buiten en de kou die wordt toegevoegd door bijvoorbeeld een airco juist binnen te houden. Daarnaast is het isoleren van een camper belangrijk om condens tegen te gaan. Na een nacht slapen of wanneer het buiten regent en je binnen met de deuren/ramen dicht zit ontstaat er condens op het koude metaal. Op de lange termijn zorgt dit voor schimmel- en roestvorming.
– Lees hier meer over het installeren van een dieselkachel
Wat is de beste isolatie voor een camper?
Veel zelfbouwers kiezen voor glas-, steen- of schapenwol als isolatiemateriaal. Deze vorm van isolatie wordt veel in de bouw gebruikt en is goedkoop verkrijgbaar. Wij adviseren echter om geen van deze materialen te kiezen omdat ze vocht opnemen en ruimte overlaten tussen het metaal van de bus en de isolatie. Wanneer de metalen oppervlakten van een camper namelijk nog koud zijn en er warmere lucht met een hoge luchtvochtigheid langs stoomt leidt dit tot condens. Wanneer condens niet weg kan ventileren, bijvoorbeeld omdat er isolatie wol en betimmering voor zit, blijft het zitten en ontstaat er schimmel en roest. Goed ventileren kan achter de wanden niet en precies daarom is het goed om een isolatiemateriaal te kiezen dat direct op het metaal van de bus geplakt kan worden en een gesloten celstructuur heeft.
Ons advies is daarom om voor Armaflex te kiezen. Deze vorm van isolatie kan direct op het metaal van de bus geplakt worden en heeft een gesloten celstructuur. Daardoor blijft er geen ruimte over voor vochtige lucht tussen het metaal van de bus en de isolatie en dat voorkomt condens. Ook is het goedkoper en minder brandbaar dan het vergelijkbare X-trem. Armaflex is verkrijgbaar in de varianten AF, XG en ACE. De AF variant heeft de beste kwaliteit en is daardoor ook wat duurder, maar het verschil in warmtegeleidingscoëfficiënt met de XG is zo klein (<0,035W en <0,033W) dat dit verwaarloosbaar is. Kies daarom voor de XG variant als dat kan. Maar welke dikte Armaflex gebruik je dan? Indien mogelijk kun je kiezen voor de dikste variant, want die isoleert logischerwijs het beste. De meeste kiezen voor 19 mm Armaflex XG voor grote oppervlakten zoals de vloer, het plafond en de wanden. Voor over de spanten en andere minder diepe/rechte oppervlakten kun je 6 mm Armaflex gebruiken (alleen in ACE variant verkrijgbaar). Deze variant is niet alleen dunner, maar ook buigzamer en daardoor makkelijker te verwerken.
– Bestel hier voordelig 19 mm Armaflex isolatie (indicatie: 3 tot 4 dozen voor een L2H2)
– Bestel hier voordelig 6 mm Armaflex isolatie (indicatie: 1 doos voor een L2H2)
Hoe isoleer ik mijn camper? (vloer, wanden en plafond)
Voordat je de vloer gaat isoleren kun je het best eerst een aantal houten balken tussen de ribbels op het metaal van de bus lijmen met Polymax. Daarmee voorkom je dat de balken in het metaal geschroefd moeten worden en er schroeven aan de onderkant van de bus uitsteken. Zorg ervoor dat de houten balken iets hoger uitkomen dan de 19 mm Armaflex die er later tussenkomt. Dan kan de definitieve vloer op de houten balken worden geschroefd zonder het isolatiemateriaal eronder te beschadigen. De wanden kun je isoleren met 19 mm Armaflex en over de spanten met 6 mm. Binnenin de spanten kun je het beste openlaten voor ventilatie. Ook het plafond isoleer je met 19 mm Armaflex en de spanten weer met 6 mm. Daarna kun je houten latten op de spanten schroeven met zelfborende schroeven (zelftappers), deze dienen als basis voor je plafond.
Armaflex isolatie tips
Reken tijdens het opmeten van de benodigde Armaflex altijd een paar cm extra. Daarmee kan het isolatiemateriaal onder compressie helemaal dekkend worden aangebracht. Het plakken van Armaflex doe je door eerst een rand te plakken en het papier aan de zelfklevende kant steeds met 10 tot 20 cm eraf te trekken. Zo kun je het materiaal recht blijven leggen en al gaande stevig aandrukken om de lijm te activeren. Trek het papier er dus niet in één keer af, maar plak steeds een klein stukje en verwijder het papier langzaam verder. Werk tijdens het isoleren altijd van de ene naar de andere kant of vanuit het midden naar buiten, zodat je plooien er netjes uit kan strijken. Let op: vergeet het metaal niet stof- en vetvrij te maken voor je begint met het isoleren van de camper, anders verliest de Armaflex deels zijn isolerende werking en kan de lijm niet goed hechten op het metaal. Het snijden van Armaflex kan het best gedaan worden met een scherp stanleymes om rafelende randen te voorkomen.
Wil je stap voor stap je eigen camper bouwen? Bestel dan ons E-book Camper Bouwen
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.