Om alle elektra in een camper op een logische en veilige manier aan te sluiten is het aan te raden om te beginnen met het maken van een camper elektra schema. Hiermee maak je een overzicht van alle elektrische apparatuur die je in de camper gaat gebruiken en hoe je deze met elkaar gaat verbinden.
In de basis is het vooral om op een overzichtelijke manier je eigen systeem te ontwerpen en dit te kunnen controleren. Op het gebied van elektra worden namelijk al snel fouten gemaakt en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan kortsluiting of brand door het gebruik van te dunne kabels bijvoorbeeld. Heb je enige kennis, maar ben je nog niet zeker van je zaak? Dan is een camper elektra schema ook handig om voor te leggen aan anderen om te controleren of je iets vergeten bent in je ontwerp.
Bewaar het camper elektra schema ook nadat je alle elektra hebt ingebouwd. Mogelijk doen er zich in de toekomst situaties voor waardoor je weer inzicht wilt hebben in hoe je het ook alweer hebt gebouwd. Zo doet er zich mogelijk een keer een storing voor, gaat er apparatuur kapot die vervangen moet worden of wil je door andere wensen het systeem verder uitbreiden. Tegen die tijd ben je misschien allang weer vergeten hoe alles ook alweer in elkaar zit en met het schema weet je dan zo weer waar je moet zijn en welke aanpassingen je mogelijk moet maken. Zo’n camper elektra schema is daarom om meerdere redenen handig om te maken en te bewaren.
Elementen camper elektra schema
In een camper elektra schema zet je de basis van alle elektra, maar let op dat je er niet te veel in verwerkt. In welk kastje je welke apparatuur plaatst is bijvoorbeeld niet zo relevant. Je wil namelijk alleen in het schema verwerken wat er tijdens het bouwen (en daarna) er toe doet om snel te begrijpen hoe jouw elektrasysteem ook alweer in elkaar zit. Daarbij wil je zoveel mogelijk informatie op een efficiënte manier verwerken. In een camper elektra schema verwerk je daarom eigenlijk alleen alle elektrische apparaten, zekeringen en kabels. Hiermee bepaal je wat waar precies moet komen en zorg je ervoor dat alles op een logische en veilige manier met elkaar verbonden wordt.
Elektrische apparatuur
In een camper elektra schema verwerk je alle elektrische apparaten die je in de camper wil gebruiken. Denk aan de huishoudaccu, maar ook aan de omvormer, een acculader, de zonnepanelen en ook alle elektrische apparatuur die je daarop wil aansluiten zoals de koelkast, verlichting en een ventilator bijvoorbeeld.
Zekeringen
Een zekering beschermt de kabels en aangesloten apparatuur tegen schade. In de zekering zit een speciaal smeltdraad verwerkt die doorbrandt als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat of als er door overbelasting te veel stroom door het systeem loopt. Door het smelten van de zekering wordt de stroomkring onderbroken en voorkom je dat er schade ontstaat aan de rest van je systeem. Een zekering plaats je in principe altijd tussen de huishoudaccu of accuschakelaar en voor de bekabeling van elk apparaat dat daarop wordt aangesloten. Zo kan het ene apparaat geen schade toebrengen aan het andere. De zekering waarde wordt bepaald door het maximale vermogen (Ampère) van wat het apparaat gaat verbruiken. Het aantal Ampère is niet altijd beschikbaar, rond het getal dan af naar boven en kies de eerst volgende beschikbare zekering.
Tip: Bij de zekeringen kun je eventueel direct aangeven welke zekering (Ampère) er gebruikt moet worden.
Kabels
Om alle elektrische apparatuur met elkaar te verbinden maak je gebruik van een rode en zwarte draad om het verschil tussen + en – duidelijk aan te geven. In een 12 Volt (DC) systeem in een camper gebruik je de kleur rood voor + en de kleur zwart voor –. Voor het 230 Volt (AC) systeem dat je gebruikt om apparatuur (zoals bijvoorbeeld het opladen van je laptop) via de omvormer te gebruiken heb je een Fase/Nul/Aarde draad nodig. In het camper elektra schema dat je onderaan dit artikel gratis kunt downloaden hebben we deze de kleur blauw gegeven.
Tip: Bij de kabels kun je eventueel direct aangeven welke kabeldikte er gebruikt gaat worden. In de basis kun je uitgaan van 5 Ampère per 1 mm², maar online zijn er ook handige tools beschikbaar waarmee je preciezer kunt berekenen welke kabeldiktes je nodig hebt.
Omvormer en 230 Volt
Een camper elektra schema met een omvormer, acculader en de rest van het 230 Volt (AC) systeem vraagt om wat extra aandacht. Doordat er veel stroom door dit systeem loopt en deze voor een dodelijke spanning kan zorgen is het zeer verstandig om extra beveiliging toe te voegen. Plaats daarom tussen de aansluiting van de camping/walstroom en de omvormer altijd een zekeringautomaat en na de omvormer een aardlekautomaat. Deze voorkomt dat er bij kortsluiting stroom via jouw lichaam wegstroomt door de stroomtoevoer direct te onderbreken. Check ook even de handleiding van de omvormer om te bepalen hoe je om moet gaan met de aarde.
Camper elektra schema maken
Waar en hoe je het daadwerkelijke camper elektra schema gaat maken is van ondergeschikt belang vergeleken met het maken van het schema zelf. Als je bijvoorbeeld niet handig bent met computers is het ook prima om het schema op papier te tekenen. Gaat je voorkeur uit naar het maken van een digitaal schema, dan kan dit al met een simpel tekenprogramma zoals Paint. De gevorderden onder ons kunnen gebruik maken van programma’s zoals Microsoft Visio, Lucidchart of het gratis draw.io. Allen prima software (online en offline) waarbij je in de bibliotheek aanwezige symbolen of eigen afbeeldingen kunt gebruiken.
Bij het maken van een camper elektra schema is het slim om de volgorde van de stroom te volgen. Je begint dan met het plaatsen van de huishoudaccu en werkt vanaf daar alle elektra verder uit. De meest gehanteerde methode is om dit vervolgens van links naar rechts te tekenen of verticaal van beneden naar boven. Welke methode je kiest hangt af van je eigen voorkeur, net zoals of je liever afbeeldingen van de fabrikant gebruikt of liever een simpel vierkantje tekent en daarin aangeeft om welk apparaat het gaat. Het gaat tenslotte om het overzicht en niet om hoe mooi of professioneel het eruitziet.
Gratis camper elektra schema
Om het je gemakkelijk te maken hebben we drie verschillende camper elektra schema’s ontworpen inclusief handige inkooplijst die je helemaal gratis kunt downloaden. We hebben een basis elektra schema gericht op wie vooral op campings aan de paal staat, een camper elektra schema voor de gemiddelde camperaar die regelmatig ook een paar dagen vrij wil staan van stroom en een elektra schema gericht op een lithium set-up.
Wil je meer weten over stroom in de camper en de camper elektra schema’s? Bestel dan ons E-book Camper Elektra