In dit artikel gaan we het hebben over urineren en een ontlastende verklaring afleggen in de camper. Kortom, we gaan het hebben over poepen en plassen. Het wordt dus een verhaal waar een luchtje aan zit, maar ik beloof dat het een net stuk zal worden. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je zelf een composttoilet voor in de camper maakt.
We gaan het dus niet echt veel over poep en plas hebben, maar ook in de camper moeten we nu eenmaal ergens onze behoeften lozen. Voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijk alternatief voor het chemische toilet, kan kiezen voor een composttoilet in de camper. De toiletten gebruiken geen chemische chemicaliën en er is geen water nodig om te spoelen. Dat maakt een composttoilet (of eigenlijk droogtoilet) niet alleen milieuvriendelijk, maar ook perfect voor in campers, boten en tiny-houses
Een composttoilet is een droogtoilet die onze uitwerpselen ‘droog’ verzameld zodat het later door middel van biologische processen op een composthoop gaat composteren. Het organische materiaal (lees: poep en plas) wordt tijdens dit proces afgebroken door schimmels en bacteriën. Afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur en vocht duurt het enkele maanden tot twee jaar tot het hele hoopje volledig is gecomposteerd. De compost die na dit proces overblijft kan worden gebruikt om planten, bomen en andere gewassen mee te bemesten. Je uitwerpselen krijgen via zo’n composttoilet in de camper dus een tweede leven en dat is natuurlijke hartstikke milieuvriendelijk. Vooral ook omdat er bij een composttoilet geen water nodig is, terwijl we thuis zo’n 35 liter schoon water per persoon per dag door het toilet spoelen.
Waar je bij een composttoilet in de camper wel even op moet letten is de urine. Het gele goedje bevat bijna dezelfde voedingsstoffen als kunstmest en daar gaan allerlei planten en gewassen best wel lekker op. Met de jaarlijkse urine van één persoon kan zelfs 250 kilo aan graan of rijst verbouwd worden. Hoe tof is dat! Echter wordt de urine bij composttoiletten vaak gescheiden van de ontlasting met behulp van een separator. Dat is omdat urine ook ammoniak bevat en juist dat zorgt in combinatie met ontlasting voor onaangename geurtjes in de ruimte. Ook kun je de urine niet altijd samen met de ontlasting op dezelfde composthoop gooien als je er eetbare gewassen mee wil bemesten. Dit is het geval wanneer je medicatie of de pil gebruikt. De hormonen die daarin zitten scheiden zich af en komen zo bij besproeiing van eetbare gewassen in het voedsel terecht. Dat wil je natuurlijk niet.
Maar hoe leeg je een composttoilet in de camper? Je hebt immers geen vaste plek om de compost eerst te laten composteren om daarna je eigen (moes)tuin ermee te bemesten. Met behulp van de separator kun je de urine opvangen in een simpele jerrycan en de ontlasting in een emmer met biologisch afbreekbare zak, waar je na elk toiletbezoek wat houtzaagsel (te koop bij dierenspeciaalzaak of supermarkt op de dierenafdeling) in gooit. Dat onttrekt extra vocht om nare geurtjes te voorkomen en zorgt ervoor dat je de boel een beetje kan afdekken. Beide uitwerpselen dienen prima als compostmateriaal en kun je dus legen in de natuur, al is het natuurlijk wel zo netjes om dit niet te doen op plekken waar ook anderen komen (en begraaf het). Het duurt namelijk wel even voordat alles is gecomposteerd. Anders leeg je de inhoud bij voorkeur bij het GFT afval en anders kun je de compostzak weggooien in een hondenpoep afvalbak of bij het restafval.
Nu je weet wat een composttoilet is en hoe het werkt is het tijd om zelf zo’n ding te maken voor in de camper. Er zijn ook kant-en-klare composttoiletten voor in de camper te koop, maar het zelf maken is goedkoper en makkelijker omdat je zelf de maten van de kist kan bepalen. Het kan wel handig zijn om een separator aan te schaffen, daarna is het zelf bouwen van een composttoilet voor in de camper echt appeltje eitje. Wij hebben gekozen voor de Privy 500 van Ecosave. Dit is een separator met urinescheider die gelijk al is voorzien van een passende kunststof zitting met deksel. Verder heb je alleen wat hout, schroeven, twee scharnieren, een emmer en een jerrycan nodig. Heb je nog het een en ander liggen in de schuur? Dan kun je net als wij een camper composttoilet maken voor minder dan €100!
Het composttoilet begint bij het maken van een kist. Bepaal aan de hand van de emmer, jerrycan en de plek in de camper waar het toilet moet komen de afmetingen van de kist. Maak de kist vervolgens iets breder zodat je binnen wat ruimte kan maken voor het opbergen van het houtzaagsel. De kist maak je vervolgens van 12 mm dikke multiplex plankjes die je met schroeven aan elkaar vastzet. De deksel laat je nog even los zodat je het gat kan uitzagen voor de separator. De Privy 500 wordt geleverd in een kartonnen doos waar de fabrikant een handige mal in heeft gemaakt die je kan gebruiken voor het aftekenen. Check wel even goed wat de voor- en achterkant is en teken aan de binnenkant van de mal af. Plaats de mal zoveel mogelijk naar één kant, zodat je naast het toilet een bak kan maken voor het houtzaagsel.
Na het uitzagen van het gat kun je de deksel met behulp van twee scharnieren vastzetten aan de kist. Let ook hier weer goed op wat de voor- en achterkant is zodat je de deksel niet verkeerd om bevestigd. Daarna kan de separator op de deksel worden geschroefd met daarop de kunststof zitting. Naar wens kun je er eventueel nog een zelf gekozen toiletbril op bevestigen, maar Ecosave verkoopt ook dezelfde set + toiletbril + 12 Volt ventilator (Privy 501) als je dat handiger vindt. Plaats de emmer met biologisch afbreekbare zak achter in de kist en de jerrycan onder de urinescheider van de separator en klaar ben je. Zet de emmer en de jerrycan in de kist wel even klem zodat het geheel niet gaat schuiven tijdens het rijden en zorg dat je de jerrycan dicht kan draaien met een dop. Het composttoilet kun je vervolgens in de camper plaatsen, bijvoorbeeld door deze onder het bed te schuiven of door deze weg te werken in een kastje.
Dit artikel bevat een gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.
14 Comments
Interessant artikel, bedankt voor het delen!
Draaien jullie de dop op de jerrycan wanneer het toilet niet in gebruik is, of is de opmerking over de dop alleen voor bij het wegbrengen van de inhoud?
En wat doen jullie met de slang van de separator tijdens het legen? Dat lijkt me snel vies worden.
We hebben geen slang om dezelfde reden, maar het geheel zo gemaakt dat de tuit van de separator precies in de jerrycan valt. Dan sluit alles netjes op elkaar aan zonder dat de boel vies wordt. De dop draaien we er inderdaad op als het toilet niet in gebruik is, vooral tijdens het rijden. Je wilt niet dat door alle bewegingen de inhoud uit de jerrycan klotst :-)
Grappig maar moet je nu elke keer als je gebruik maakt van het toilet de deksel/dop er af halen en na de boodschap er weer op zetten?
Alleen de dop van de jerrycan en alleen als we weer gaan rijden draaien we de dop erop. Je kan er ook voor kiezen om een afvoerslang van de separator door de dop naar de jerrycan te laten lopen zodat je het geheel kan laten zitten, maar wij vonden dat minder hygiënisch omdat de slang dan in de jerrycan hangt.
Hi Shamira, mooie oplossing. Halen jullie het toilet uit de lade of zijn de uitschuifgeleiders (ben het goede woord even kwijt) zo sterk ze niet doorbuigen of bij de bevesting losraken?
Hi Joop, we hebben voor de zekerheid twee kleine wieltjes onder de voorzijde bevestigd. Dan rolt het toilet ook makkelijker en heb je gelijk extra ondersteuning op vloer.
Spreekt me erg aan, dit milieuvriendelijk toilet!
Op het moment dat je dunne ontlasting hebt, spettert dat misschien naast de emmer in de bak denk ik hé.
Hoi Mieke,
De praktische problemen moeten ook zeker besproken worden! ;) De emmer hebben we iets verhoogd gemonteerd zodat de bovenkant van de emmer vrijwel tegen de bovenkant van de bak aansluit, zou je dat niet doen dan kan er inderdaad teveel ruimte komen waardoor de bak vies zou kunnen worden als je aan de diarree bent. Dit geldt natuurlijk ook voor de urinescheider, daar wil je ook niet teveel ruimte onder zodat je zeker weet dat het in de jerrycan belandt (eventueel via een slang).
Ecosave vertelde me dat deze piepschuim wc-bril en deksel regelmatig vervangen moet worden omdat de bolletjes piepschuim loslaten. Hebben jullie die ervaring ook?
Bevalt het houtzaagsel goed? Ik lees dat je ook kattenbakkorrels kunt gebruiken, of kakpoeder van trenntolino.de.
Ik weet niet wat er wordt verstaan onder regelmatig, maar wij hebben ‘m nu anderhalf jaar en hebben die ervaring nog niet dat de bolletjes van het piepschuim loslaten. Over het houtzaagsel zijn we tevreden, maar we zijn nog wel verschillende soorten aan het uitproberen om te kijken welke we het fijnste vinden. We gebruiken nu bijvoorbeeld hennepvezel, maar ook kokosvezel wordt door sommigen gebruikt. Kattenbakkorrels zou in theorie ook kunnen, maar ik ben nog niemand tegengekomen die dat ook echt gebruikt voor een composttoilet.
Mooie oplossing! Even benieuwd welk formaat jerrycan jullie er in hebben kunnen zetten?
Dankjewel! Wij hebben een 10L jerrycan met DIN 96 dop gebruikt.
Bij bezoek aan berghutten met composttoiletten kom je bijna kotsend van de stank van het toilet af. Bij vrienden met een tiny house met een composttoilet met gescheiden urineafvoer zit er dan ook een kleine ventilator bij voor de afzuiging van nare luchtjes. Hoe voorkomen jullie geur overlast?
Wij hebben geen ventilator en daardoor is het toilet niet helemaal geurvrij, tenminste alleen als de deksel eraf is/bril omhoog is. Verder is het een gesloten systeem en ruik je het niet. We zijn wel nog verschillende soorten zaagsel aan het uitproberen om te kijken welke het beste werkt en in de jerrycan met urine kun je af en toe een scheutje natuurazijn gooien om de geur wat te neutraliseren als je wil. Maar stinken doet het bij ons niet. Regelmatig legen en schoonmaken helpt natuurlijk ook :-) Ik denk dat dat ook het probleem is bij composttoiletten in sommige berghutten, die worden veel minder vaak geleegd en schoongemaakt waardoor deze niet geurvrij zijn.