Zet jij je camper in de stalling voor de winter maanden of omdat je de komende tijd niet op pad gaat met de camper? Of gaat je boot tijdens de koude maanden op de kant of van de walstroom af? In alle gevallen is het goed om zorgvuldig om te gaan met de accu’s om er zo zeker van te zijn dat je komend seizoen niet moet beginnen met de aanschaf van een nieuwe accu. Het op de juiste manier wegzetten van de accu als deze lange tijd niet gebruikt gaat worden is niet ingewikkeld, met de juiste kennis en aandacht kan je accu daardoor aanzienlijk langer meegaan.
Camperstalling: wat te doen met een loodaccu?
Met een loodaccu bedoelen we alle type accu’s die gebaseerd zijn op de loodzwavelzuuraccu-techniek. Hieronder valt de startaccu van het voertuig zelf, maar ook de tractie-, gel- en AGM-accu voor het gebruik in de camper. Voor al deze type loodaccu’s geldt dat je ze het beste volledig opgeladen (100%) kan wegzetten bij een temperatuur die minimaal boven de 0°C is, met een voorkeur tussen de 15°C en 25°C. Kou zorgt er namelijk voor dat de accu sneller leegraakt. Stal de camper daarom bij voorkeur ergens binnen i.p.v. op een buitenterrein, of indien mogelijk in een geïsoleerde of verwarmde binnenruimte. Verder goed om rekening mee te houden is dat een loodaccu door zelfontlading vanzelf langzaam leegraakt. Wanneer je de accu dan te lang laat staan zonder deze tussendoor op te laden zal deze helemaal leeg raken waardoor de accu beschadigd of zelfs helemaal kapot gaat. Tijdens een reis kan de accu dan minder of geen stroom meer vasthouden waardoor deze het niet meer doet of sneller leeg is dan je eigenlijk had verwacht. Om dit te voorkomen kun je het beste elke 2-3 maanden een acculader aansluiten om zo de accu weer volledig op te laden. Heb je zonnepanelen geïnstalleerd en heb je tijdens de stalling zonlicht dan kun je ervoor kiezen deze ingeschakeld te laten (hou er rekening mee dat in sommige gevallen de stalling eist dat de accu losgekoppeld wordt waardoor opladen in de stalling niet mogelijk is). De zelfontlading van loodaccu’s is wel zo klein, dat een zonnepaneel dit doorgaans prima kan opvangen. Let er wel op dat er geen andere apparatuur (ook geen omvormer bijvoorbeeld) per ongeluk aan blijft staan, waardoor de accu veel sneller leegraakt. Een goede oplossing hiervoor is het installeren van een hoofdschakelaar in je elektra installatie. Hiermee kun je alle aangesloten apparatuur in één keer uitschakelen. Een andere oplossing is door simpelweg de accu-polen van de accu af te halen zodat je zeker weet dat er niks aangesloten is (bescherm de accupolen dan altijd tegen kortsluiting door er doppen/kappen op te plaatsen). Je kan er dan ook voor kiezen om de accu mee naar huis te nemen en deze thuis te bewaren. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur goed is en dat je de mogelijkheid hebt om de accu tussendoor op te laden wanneer het jou uitkomt.
Camperstalling: wat te doen met een lithium accu?
Onder de lithium accu’s zijn net als bij de loodaccu’s een aantal verschillende varianten, maar in een camper zie je vrijwel uitsluitend LiFePO4 lithium accu’s. Heb je in de camper een LiFePO4 accu, dan kun je deze het beste bewaren bij een accucapaciteit van 60-70%. Voor een lithium accu is de volledig opgeladen toestand namelijk ‘stressvol’, wanneer je dit lange tijd doet zal deze sneller versleten zijn. De meeste lithium accu fabrikanten raden daarom een lagere maximale laadspanning aan, door een lagere maximale laadspanning wordt de accu bewust al nooit tot 100% opgeladen. Maar hoewel een lithium accu met een mindere capaciteit sneller leeg zal zijn, is het voor de levensduur van de accu toch aan te raden om deze deels ontladen in de winterstalling te zetten. Een groot voordeel van een lithium accu is namelijk dat deze nauwelijks last heeft van zelfontlading. Hierdoor is het in principe niet nodig om de accu tussendoor op te laden. Let er wel ook bij deze accu op dat er geen apparatuur per ongeluk aan blijft staan die de accu ontlaadt. Een goede oplossing hiervoor is het installeren van een hoofdschakelaar in je elektra installatie. Hiermee kun je alle aangesloten apparatuur in één keer uitschakelen. Een andere oplossing is door simpelweg de accu-polen van de accu af te halen zodat je zeker weet dat er niks aangesloten is (bescherm de accupolen dan altijd tegen kortsluiting door er doppen/kappen op te plaatsen). Je kan er dan ook voor kiezen om de lithium accu mee naar huis te nemen en deze thuis te bewaren. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur goed is en dat je de mogelijkheid hebt om de accu tussendoor op te laden tot de ideale ‘bewaar’ capaciteit mocht dat toch nodig zijn.
Wat te doen als de camper accu leeg is?
Heb je toch een lege accu op het moment dat je de camper in het voorjaar weer uit de staling haalt? Dan kan het zijn dat er toch een sluipverbruiker aan heeft gestaan (een kleine indicatie LED kan er al voor zorgen dat de accu na een aantal maanden toch leeg is), de accu al beschadigd was toen deze met de camper in de stalling werd gezet (een slechte/versleten accu heeft ook een hogere zelfontlading) of dat het heel erg/te koud is geweest waardoor de accu sneller leeg is geraakt. Als de accu niet te diep ontladen is kun je proberen deze weer op te laden met een goede acculader. Dit kan best even duren. Laat na het volledig opladen de accu zo’n 48 uur staan en meet dan de accuspanning nog eens. Blijft de accuspanning op zo’n 12,5 Volt, dan is de accu waarschijnlijk nog goed. Zakt de accuspanning echter weer (ver) naar beneden, dan is de accu waarschijnlijk defect en zul je deze moeten vervangen. Maakt de accu tijdens het opladen borrelden/sissende geluiden en wordt deze (erg) warm? De accu is dan sowieso defect. Stop dan direct met opladen en vervang de accu. Is ook de startaccu van je camper leeg geraakt en start de motor niet meer? Dan kun je ook deze weer opladen met een acculader. Een andere optie is om gebruik te maken van startkabels en een andere auto. Een veel gemakkelijkere en veiligere optie is het gebruiken van een startbooster of jumpstarter. Dit is een klein apparaat met een ingebouwde (lithium) accu die zo sterk is dat het je camper of auto gemakkelijk kan starten. De startboosters van Noco zijn populair en bewezen goede jumpstarters.