Tijdens het bouwen van een camper is het gebruik van de juiste kit om iets vast te zetten essentieel. Je wilt tenslotte niet dat je dakraam gaat lekken of dat je zonnepaneel op het dak losraakt tijdens het rijden. Er zijn echter verschillende soorten kits op de markt met elk zijn eigen toepassing. In deze blog deel ik daarom meer over de verschillende soorten kit, waar je welke kit voor gebruikt in de camper en wat verder belangrijk is om op te letten.
Welke kit gebruik je voor in de camper?
Bij het bouwen van een camper kom je al snel in aanraking met verschillende soorten kit. De keuze is wat dat betreft ook reuze en dat zorgt er helaas ook regelmatig voor dat mensen de verkeerde kit gebruiken. En dat er online ook van alles wordt geroepen helpt dan natuurlijk ook niet. Zo wordt Sikaflex veel genoemd en heb je misschien weleens een topic voorbij zien komen over iets met butylkit en polymeerkit. Hieronder daarom een opsomming van de meest gebruikte kits in campers en waar ze voor dienen.
Butylkit: flexibele en waterdichte afdichter
Butylkit staat bekend om zijn kleverige en elastische structuur. Het hard nooit volledig uit, wat betekent dat het flexibel en kleverig blijft. Dit zorgt ervoor dat bewegingen opgevangen kunnen worden zonder dat de kit scheurt. Bovendien is de kit makkelijk te verwijderen. Dit maakt Butylkit ideaal voor toepassingen waar waterdichtheid en flexibiliteit belangrijk zijn. Zo is deze kit ideaal voor het afdichten van bijvoorbeeld dakramen. Belangrijk om te weten is dat de kit dus alleen afdicht en niet lijmt. Deze kit gebruik je daarom alleen i.c.m. een adapter of frame (zoals van een dakluik of raam) dat met klemmen of schroeven vastgezet wordt aan de carrosserie of gelijmd wordt met polymeerkit.
Belangrijke punten m.b.t butylkit:
- Butylkit is een afdichter die zorgt voor waterdichtheid en flexibiliteit
- Butylkit is dus geen lijm en dien je daarom alleen te gebruiken i.c.m. polymeerkit of onderdelen die vastgeschroefd worden
- Geschikt voor toepassingen die later opnieuw moeten worden afgedicht of vervangen
- Doordat de kit kleverig blijft kan het vuil en stof aantrekken, waardoor het vies wordt
Bekende butylkitten zijn o.a. Sika Lastomer 710 en Dekaseal 8936
Polymeerkit: sterke lijm en veelzijdig
Polymeerkit combineert de eigenschap van een sterke lijm en een flexibele afdichter. De kit is daardoor ideaal voor het stevig vastlijmen van camper onderdelen als dakluiken en ramen, maar bijvoorbeeld ook voor het vernieuwen van oude kitranden als afdichting. Polymeerkit is echter minder flexibel dan butylkit en is daarom minder makkelijk te verwijderen.
Belangrijke punten m.b.t polymeerkit:
- Polymeerkit is een veelzijdige en sterke lijm, geschikt voor veel toepassingen
- Polymeerkit is ook een afdichter, maar is wel minder flexibel dan butylkit
- Gebruik je de kit buiten? Zorg er dan voor dat de kit UV bestendig is
- Controleer of je eerst een activator en/of primer moet gebruiken
- De kit is eenmaal uitgehard lastig om te verwijderen
Sika
Sika of Sikaflex is een naam die veel wordt genoemd in de wereld van campers bouwen. Sika is echter een merk en niet een specifieke kit. Zo heeft Sika zowel butylkits als polymeerkits te koop, met daarin nog verschillende kits afhankelijk van de toepassing of het oppervlak. Sika staat echter wel bekend als een goed merk, heeft een groot aanbod, is goed verkrijgbaar en heeft per kit een handig overzicht met daarin informatie als verwerkingstemperatuur, verwerkingsmethode etc. Sika kan dus een goede keuze zijn als je graag zelf aan de slag wilt, maar wel zeker wil weten wat je precies waarvoor nodig hebt. Maar er zijn ook andere goede merken. Denk aan Bostik en Den Braven.
Voorbereiding kitten camper onderdelen
Het succes van je kitwerk hangt naast de keuze voor een specifieke kit grotendeels af van de voorbereiding. Zo vereisen verschillende ondergronden mogelijk een andere aanpak en is het belangrijk dat je het oppervlak (en het te monteren onderdeel) goed schoonmaakt, ontvet en eventueel lichtjes opschuurt voor een betere hechting. Doe je dit niet of onvoldoende, dan kan het onderdeel loskomen, ondanks je alle vervolgstappen wel goed hebt gedaan. De kit moet namelijk wel goed kunnen hechten. Let verder ook op andere omstandigheden die invloed kunnen hebben, zoals verwerkingstemperatuur. Zo wordt bij veel kits geadviseerd om het alleen te gebruiken bij temperaturen boven de 5 graden. Controleer daarom altijd de product sheet om te checken waar de kit voor is, of je een primer of activator nodig hebt en wat de verwerkingsmethode is.
Primer en Activator
Of je een primer en/of activator nodig hebt hangt af van de toepassing en welke kit je daarvoor gebruikt. Sommige kits hechten prima zonder primer of activator, maar voor kritische toepassingen (zoals het verlijmen van ramen, zonnepanelen en hefdaken), wordt meestal een primer en/of activator geadviseerd om de hechting te verbeteren en langdurige betrouwbaarheid te waarborgen. Een activator gebruik je voor het reinigen en voorbereiden van gladde of niet-poreuze oppervlakken zoals glas en gelakte materialen. De activator reinigt dus en activeert het oppervlak voor de hechting van de kit die je daarna wilt gebruiken. Een primer biedt extra hechting voor de lijmkit, vooral aan te raden op moeilijke oppervlakken en voor kritische toepassingen. Kortom: een activator reinigt en activeert het oppervlak, terwijl een primer extra hechting biedt voor de lijmkit die daarna wordt gebruikt om een onderdeel vast te zetten. Afhankelijk van het oppervlak, de toepassing en de kit die je gebruikt heb je geen van beide nodig, alleen één van de twee of juist allebei.
- Geen van beide: voor minder kritische toepassingen met gebruik van MS-polymeerkiten
- Alleen de activator: voor lichte toepassingen of oppervlakken die al goed hechten, zoals schoon glas of gelakte metalen
- Alleen de primer: voor poreuze of moeilijke oppervlakken waar extra hechting en langdurige betrouwbaarheid belangrijk is
- Beide: bij kritische toepassingen zoals glas-in-glas of kunststof-op-metaal verbindingen (zoals camperramen en hefdaken) gebruik je vaak eerst een activator en daarna een primer
Tips m.b.t. voorbereiding kitten camper onderdelen:
- Maak zowel het oppervlak als het te monteren onderdeel schoon en vetvrij (bijv. met isopropanol)
- Schuur beide oppervlakken indien nodig licht op voor een betere hechting (en reinig daarna opnieuw)
- Breng een activator en/of primer aan zoals aanbevolen, op zowel het oppervlak als het te monteren onderdeel (bijv. dak en onderkant montagesteunen van zonnepanelen)
Bekende primers en activators zijn o.a. Sika Aktivator-205 (activator), Sika 206 G+P (UV-bestendige primer voor glas, kunststof en metaal) en Sika 207 (niet UV-bestendige primer voor kunststoffen en gelakte materialen die afgedekt worden i.v.m. zonlicht).
Welke kit voor het lijmen van vloer camper?
Bij zelfbouw campers wordt meestal van multiplex of een soortgelijke houtsoort een vloer gemaakt. De bodemplaat van veel zelfbouw campers (die vaak worden gebouwd op basis van een bestelbus) bestaat echter uit metalen ribbels en is dus niet vlak. Om de vloer strak te leggen worden er daarom houten balken tussen de ribbels gelijmd, zodat de multiplex vloer daar bovenop geschroefd kan worden. Het lijmen van deze balken kan je doen met een polymeerkit als Polymax High Tack Express. Deze lijm is super sterk, makkelijk aan te brengen met een kitspuit en bereikt zijn eindsterkte al na 4 uur droogtijd.
Welke kit voor lijmen dakraam camper?
Voor dakluiken, dakramen en ventilators zoals de Maxxfan kun je een polymeerkit gebruiken of deze gebruiken in combinatie met een butylkit. Houd er bij de montage rekening mee dat de butylkit alleen een afdichter is en geen lijm. Gebruik dus nooit alleen butylkit. De kans is dan vrij groot dat het dakluik of -raam loslaat en je deze onderweg verliest. Lijm de adapter of het frame dus altijd met een polymeerkit en gebruik eventueel de butylkit als afdichter tussen de adapter of het frame en het dakraam wat je daarna vastzet met klemmen of schroeven. Houd er verder rekening mee, zowel bij de keuze voor een polymeerkit als eventueel een butylkit, dat deze UV-bestendig is als de lijm niet afgedekt wordt.
NOTE* Gebruik je alleen polymeerkit? Dan kun je het gemonteerde dakraam daarna rondom afkitten om het waterdicht te maken. Gebruik een beetje afwasmiddel om de kit netjes met je vinger langs de randen te kitten. Eenmaal opgedroogd is overtollige kit namelijk niet zo makkelijk meer weg te krijgen. Doe het dus gelijk goed als je een strakke kitrand om het dakraam wilt hebben.
NOTE* Gebruik je polymeerkit i.c.m. butylkit? Gebruik de butylkit dan als afdichter tussen de adapter of het frame, waarna je vervolgens het raam met schroeven of klemmen vastzet. Wees hierbij niet te zuinig met de kit. Als je namelijk te weinig gebruikt krijg je lekkage en kan je alles opnieuw doen, terwijl het geen probleem is als je te veel kit gebruikt. De butylkit mag er dus best tussenuit komen zodra je het raam vastzet. Overtollige kit kan je de volgende dag weghalen door een bolletje kit te maken en hiermee de overtollige kit op te deppen.
Bekende kits voor een dakraam zijn o.a. Sika Lastomer 710 (butylkit), Dekaseal 8936 (butylkit), Sikaflex 252 (MS-polymeerkit) en Sikaflex 521 UV (MS-polymeerkit).
Welke kit voor lijmen raam camper?
Voor het monteren van een raam in de camper, bijvoorbeeld in de schuifdeur of achterdeur, is de te gebruiken kit afhankelijk van het raam dat je wilt plaatsen. Voor het plaatsen van een glasraam, waarbij glas direct op de metalen carrosserie van je camper komt, gebruik je een polyurethaan ruitenkit. Afhankelijk van welke polyurethaan kit je kiest, moet je ook een UV bestendige primer gebruiken. Veel speciale camperramen, zoals een klap- of schuifraam, zijn daarentegen vaak voorzien van een frame. Het frame komt dan aan de binnenzijde van de carrosserie en het raamdeel aan de buitenkant, die je vervolgens tegen elkaar aan klemt en kan vastschroeven. De kit is dan vooral om ertussen te doen zodat het raam waterdicht is. Voor deze optie kan je net als bij het dakraam butylkit gebruiken, maar het is ook prima om alleen een polymeerkit te gebruiken.
Bekende polyrethaan kitten voor het monteren van glasruiten zijn o.a. Sikaflex 221 en Teroson 9100.
Bekende kits voor een camper raam zijn o.a. Sika Lastomer 710 (butylkit), Dekaseal 8936 (butylkit), Sikaflex 252 (MS-polymeerkit) en Sikaflex 521 UV (MS-polymeerkit).
Welke kit voor lijmen zonnepanelen op camper?
Standaard camper zonnepanelen kan je vastschroeven, waarbij je tussen het dak en de montagehoeksteunen of spoiler een kit gebruikt. Als je schroeft, kan je zowel butylkit als polymeerkit gebruiken. Wil je het zonnepaneel alleen lijmen? Gebruik dan altijd polymeerkit. Een veel gebruikt kit is Sikaflex 252 in combinatie met een primer, zoals Sika 206 G+P of Sika 207. Een zonnepaneel vangt net als een dakluik veel rijwind. Gebruik daarom altijd een primer, zeker als je besluit om het zonnepaneel alleen te lijmen en niet vast te schroeven.
Conclusie
De twee meest gebruikte kits in campers zijn dus de polymeerkit en de butylkit, met als grote verschil dat de butylkit een afdichter is en de polymeerkit een lijm. De butylkit gebruik je om delen af te dichten die eventueel in de toekomst weer los geschroefd moeten worden. De polymeerkit gebruik je om onderdelen vast te lijmen en delen af te kitten die niet vast geschroefd hoeven te worden of kunnen worden. Afhankelijk van de toepassing gebruik je dus alleen de polymeerkit, butylkit of een combinatie van beide kits. Wil je vooral zekerheid? Dan is het geen probleem om voor alles een polymeerkit te gebruiken (behalve voor het plaatsen van glasruiten uiteraard). Houd er dan wel rekening mee dat je de kit gelijk goed aanbrengt en rondom netjes afdicht. Eenmaal uitgehard is de kit namelijk niet zo makkelijk te verwijderen. Dus als een onderdeel toch lekt of je hebt de kitrand niet zo netjes afgewerkt, dan kan het een hele klus zijn om alles weer opnieuw te doen. Vergeet verder niet om eventueel ook activator en/of primer te gebruiken als dat aanbevolen wordt i.v.m. het oppervlak, de kit en toepassing.