Op vakantie met de camper of als digital nomad locatie-onafhankelijk werken vanuit je eigen kantoor op wielen is natuurlijk fantastisch. Tot je ineens terugkomt bij de camper na een middagje weg en de boel is opengebroken of zelfs de camper helemaal weg is. Binnen blijkt al snel dat je dure camera en laptop is gestolen. Balen! Gelukkig hebben we allemaal een goede verzekering afgesloten – toch?! – maar liever voorkomen we het natuurlijk. Maar hoe beveilig je een camper tegen ongenodigde gasten?
Wij wonen, werken en reizen een paar maanden per jaar in ons busje die we zelf hebben omgebouwd naar camper. Het voelt echt als ons huisje- en kantoor op wielen en we zijn er dan ook erg zuinig op. Maar of je nu net als wij reizen en werken combineert of gewoon lekker met de camper op vakantie bent, niemand zit te wachten op diefstal van zijn camper of een inbraak waarbij allerlei spullen uit de camper worden gestolen. Zeker niet als het gaat om dure spullen zoals een laptop of camera, of erger nog: spullen met emotionele waarde die niet zomaar te vervangen zijn. Gelukkig is zoiets ons nog niet overkomen (..klopt af..) en hebben we een goede camper-, reis- én apparatuur verzekering, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Want via via en online blijkt dat camper inbraak en diefstal helaas nog best vaak voor komen. Daarom delen we onze beste tips voor het beveiligen van je camper tegen inbraak en diefstal.
Horrorverhalen
Maar laten we om te beginnen wel realistisch blijven en laat je niet gek maken door horrorverhalen van anderen. Van die verhalen waarbij dieven gas in je camperbusje laten lopen om vervolgens de camper helemaal leeg te trekken terwijl jij rustig ligt te slapen. Dat klinkt natuurlijk verschrikkelijk, maar weet dat dit over het algemeen echt broodje aap verhalen zijn die alleen maar gedeeld worden om je bang te maken. Maar dat campers een populair doelwit zijn voor ruitentikkers, boefjes en andere struikrovers moge duidelijk zijn. Mensen laten al snel hun laptop, camera en andere dure gadgets in de camper liggen wanneer ze op pad gaan voor een dagje strand of een kop koffie op het terras. Dat weten die kl**tzakken maar al te goed en bij terugkomst gebeurt het dan ook regelmatig dat iemand ineens een deel van zijn inboedel kwijt is. Domme pech zou je zeggen en dat is natuurlijk ook zo, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om zo’n horrorverhaal niet ook jouw nachtmerrie te laten worden.
Diefstal camper voorkomen
Onze eerste tip is gelijk ook onze beste tip, namelijk: begin met het beveiligen van de camper zelf. Want echt super handig zo’n geheim vakje om kostbare spullen in op te bergen, maar als de camper zelf wordt meegenomen heb je er natuurlijk helemaal niets aan. Voorkomen dat de camper wordt gestolen is dan ook een goed begin. Dat kan o.a. met anti-diefstal producten zoals wielklemmen, stuursloten en koppelsloten. Dat is goedkoop, maar ervaren boefjes schijnen die dingen binnen no time los te kunnen breken. Wat ons betreft is er maar één echt goede manier om te voorkomen dat je camperbus wordt gestolen: een Bearlock. Een Bearlock is een mechanisch versnellingsbakslot dat volledig geïntegreerd met de bestaande techniek van het voertuig wordt ingebouwd. Door de transmissie in de “R” stand bij handgeschakelde voertuigen of de “P” stand bij automaten wordt het mechanische versnellingsbakslot ingeschakeld. Dieven kunnen zonder de Bearlock sleutel de versnellingspook dan met geen mogelijkheid in een andere versnelling zetten en wegrijden. Ideaal, want de enige mogelijkheid die dan nog overblijft is de camperbus op een trailer of takelwagen zetten. Dat zou pas echt vette pech zijn, maar die kans is natuurlijk wel veel minder groot. Ook steeds meer verzekeraars eisen een originele Bearlock installatie of geven korting als je er eentje hebt.
*Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar een Bearlock is vanwege het mechanische versnellingslot wel erg veilig. Wij zijn in ieder geval nog niemand tegen gekomen of hebben online van niemand gelezen dat er een camper met Bearlock is gestolen.
Inbraak camper voorkomen
Bij anti-diefstal en inbraak maatregelen is het belangrijk dat je vanaf buiten niet al te veel opvalt. Een busje dat vol zit met wielklemmen, stuursloten en andere opvallendheden heeft duidelijk iets te verbergen. Daarom doe je er goed aan om zoveel mogelijk subtiele maatregelen te treffen die vooral pas zichtbaar worden als brutale diefjes bij de camper in de buurt staan en het duidelijk op jouw camper gemunt hebben. Een Bearlock is daar een goed voorbeeld van – want zichtbaar als je door het raam naar binnen kijkt – maar er zijn nog veel meer niet of minder opvallende opties. Hieronder delen we een paar tips. Dit doe ik overigens niet om boefjes wijzer te maken dan ze al zijn, maar juist om anderen te wijzen op populaire inbraak tactieken. Zoek maar eens op internet en social media, daar kom je vaak dezelfde soorten inbraken tegen. Door die aan te pakken kun je de kans op inbraak al voor een groot deel voorkomen. 100% waterdicht wordt het echter nooit. Als een dief écht wil, zal het altijd wel lukken om in te breken en eventueel zelfs om de camper mee te nemen. Het gaat er vooral om dat je het dieven zo moeilijk mogelijk maakt zodat jouw camper niet interessant is en ze afhaken. Maar maak het jezelf ook niet te ingewikkeld. Je de hele tijd druk maken over diefstal en inbraak is natuurlijk ook niet goed. Je bent tenslotte op reis, geniet ervan!
Deurbeveiliging camper
Dieven willen vooral snel en onopvallend hun slag slaan. Herrie maken doen ze het liefst zo min mogelijk en daarom hebben ze eigenlijk twee hele duidelijke voorkeuren om in te breken. De eerste is het raam van een portier/autodeur intikken zodat ze daarna met de hand vanuit binnen de deur open kunnen doen. Dit kost sommige dieven maar een paar seconden. Om die reden wil je vooral hier extra deurbeveiliging toevoegen als de inbreker in de buurt van jouw camper komt. Daardoor wordt namelijk al snel duidelijk dat-ie er nog niet is als alleen het raampje wordt ingetikt. Het maakt de inbraak een stuk ingewikkelder als er extra sloten op het portier zit of vertraagd het dusdanig dat het vaak voldoende afschrikt. Die extra beveiliging kan door extra sloten te installeren op beide autodeuren. Kies bij voorkeur voor een inbouwslot die je vanaf buitenaf op slot moet doen. Deze kunnen niet zomaar gesloopt worden en vallen vanaf een afstandje niet zo op. Pas als de inbreker dicht bij de camper komt wordt duidelijk dat er een extra slot op de autodeur zit. Een L4V deadlock is een mooi voorbeeld van zo’n inbouwslot, maar andere en goedkopere oplossingen zijn er ook. Zo kun je bijvoorbeeld ook beide autodeuren aan de binnenkant tegenover elkaar vastzetten of eentje tegenover de schuifdeur. Beide deuren kunnen dan vanaf buiten niet opengetrokken worden. Je zal echter altijd via één deur naar buiten moeten en van de buitenkant op slot moeten doen. Zorg dan dat je daar extra beveiliging op hebt.
Armaplate of op maat gemaakte roestvrijstalen deurhendel plaat
Een andere populaire tactiek is om de deurhendel eraf te slaan en met een schroevendraaier het standaard slot te forceren. Een ingetikte ruit kun je wel vervangen, maar deze inbraak tactiek zorgt wel voor veel schade. Extra sloten op de deur, zoals in de vorige tip genoemd, waarbij het sleutelgat zichtbaar is aan de buitenkant zodra iemand bij de camper komt is dan een goede oplossing. Zoals gezegd wordt dan duidelijk dat de dief een extra handeling moet uitvoeren om binnen te komen en vaak schrikt dat voldoende af. Een andere en goedkopere beveiliging die vooral geschikt is op deuren waar geen ramen in zitten is een Armaplate of een op maat gemaakte roestvrijstalen plaat. Het omsluit de deurhendel en het slot volledig door middel van een roestvrijstalen plaat die wordt verbonden aan zo’n zelfde plaatje aan de binnenkant. De Armaplate valt niet zo op, maar eenmaal bij de camper wordt wel duidelijk dat het slot forceren met een schroevendraaier geen optie is.
Faraday Kooi Hoesje
De laatste populaire diefstal en inbraaktechniek is het scannen op een radiografisch signaal van een autosleutel. Dit signaal kunnen inbrekers vervolgens klonen of versterken. Met een ander apparaat geven ze het signaal weer door aan de camper waardoor de deuren openen. Het systeem blijkt bij veel merken eenvoudig te kraken en dat maakt het de laatste jaren een populaire inbraak en diefstal techniek. Om het radiografische signaal te blokkeren kun je de autosleutels bewaren in een speciaal Faraday Kooi Hoesje, maar een koekblik zou ook moeten werken. Deze techniek is voornamelijk van toepassing op de nieuwe ‘keyless entry’ systemen waarbij de aanwezigheid van de sleutel genoeg is om de deuren te kunnen ontgrendelen en de auto te starten. Dit type sleutel zendt continu een signaal van aanwezigheid uit en kan eenvoudig versterkt worden. Is je camper uitgerust met dit systeem en staat deze in de buurt van je huis geparkeerd, dan kan een dief het signaal bij de voordeur versterken zodat het tot de camper reikt.
Anti-inbraak folie en ruiten laten graveren
De drie populairste inbraaktechnieken staan hierboven en als je die weet te beveiligen of zoveel mogelijk weet te vertragen verklein je de kans op inbraak echt al aanzienlijk. Wil je meer, dan zou je ook nog kunnen kijken naar anti-inbraak folie voor op de ramen. Dit is doorzichtige en daardoor onherkenbare folie die ervoor zorgt dat het glas van het raam beter aan elkaar blijft plakken. Het voorkomt geen inbraak, maar een (zij)raam zomaar even intikken gaat niet meer. Een dief of inbreker zal het hele raam uit het rubber moeten duwen en dat is lastiger dan je denkt. Over ramen gesproken, overweeg om het kenteken in de voorruit van je camper te graveren. Zo’n grote ruit is vrij prijzig om te vervangen en dat maakt je camper minder aantrekkelijk om te stelen.
GPS Tracker voor je camper
Een GPS tracker is een navigatieapparaat dat satellietnavigatie gebruikt om de beweging van bijvoorbeeld een voertuig te volgen en zijn locatie te bepalen. Hierdoor weet je altijd waar je camper zich bevindt. Het voordeel is dat een GPS tracker niet veel geld hoeft te kosten en het vrij makkelijk zelf te installeren is. Een GPS Tracker is vrij klein en daardoor ook makkelijk te installeren op een plek waar die niet opvalt. Een nadeel is wel dat je meestal een simkaart nodig hebt (al kost het héél weinig data) en dieven nog weleens gebruik maken van apparatuur die het GPS signaal blokkeren.
Alarmsystemen
Indien je camper niet standaard over een alarmsysteem beschikt kun je een alarmsysteem laten inbouwen. Alarmsystemen worden ingedeeld in verschillende beveiligingsklassen, van een dubbele startonderbreking tot een alarmsysteem waarbij de knipperlichten aanspringen en het alarm begint te loeien tot voertuigvolgsystemen die gekoppeld zijn aan een particuliere alarmcentrale die rechtstreeks in contact staat met de politie. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd voor een alarmsysteem met het CCV-keurmerk kiest. Dit keurmerk garandeert de kwaliteit van de ingebouwde beveiliging.
Creatieve camper beveiliging
Beveiliging zoals een Bearlock en Deadlock verkleint de kans op diefstal en inbraak, maar zelf bedachte creatieve oplossingen zijn soms minstens net zo goed. Juist omdat voor de dief niet zomaar te achterhalen is wat en hoe je iets hebt beveiligd. Allerlei trucjes aan de binnenkant met geheime vakken, zelf gemaakte sloten, dingen vastzetten, blokkeren of tegenover elkaar vastzetten is van de buitenkant tenslotte niet altijd te zien. Op YouTube vind je een hoop creatieve camper beveiliging ideeën, maar misschien heb je zelf ook wel goede ideeën. Wees je er wel van bewust dat dit soort oplossingen mogelijk diefstal en inbraak voorkomen, maar niet per se de schade die daar soms mee gemoeid gaat. Beveiliging moet van ver weg liever niet te veel opvallen, maar als er vanaf de buitenkant helemaal niets zichtbaar is loop je wel het risico op een kapot slot, schade aan de carrosserie of een ingetikte ruit.
*Bij nood is het belangrijk dat je de camper snel kan verlaten of dat je snel weg kan rijden als er iets aan de hand is. Deuren blokkeren, de bestuurdersstoel omdraaien of sloten rondom het stuur of de pedalen is daardoor niet aan te raden!
Extra tips camper diefstal en inbraak voorkomen
Dan nog een paar laatste extra tips om camper diefstal en inbraak te voorkomen:
- Sluit altijd alle ramen en deuren als je weg gaat
- Laat (waardevolle) spullen nooit in het zicht liggen of neem het mee als je weggaat
- Bewaar waardevolle spullen die je wel achterlaat in een kluis of geheim vak
- Leg wat cash geld en een oude telefoon in een lade om inbrekers het gevoel te geven dat ze iets hebben en ze snel weggaan
- Laat een lichtje branden zodat het lijkt alsof iemand binnen is
- Overnacht nooit langs de snelweg of andere voor je gevoel onveilige plekken waar je alleen staat
- Zorg voor een goede camperverzekering
De meeste diefstallen en inbraken kun je dus voorkomen met een Bearlock, inbouwsloten op de deuren en eventueel een Armaplate om overige deuren te beschermen tegen het forceren van het slot. Beveilig wat jij prettig vindt en laat sowieso geen kostbare spullen in het zicht of überhaupt in de camper liggen. Maak het voor jezelf in ieder geval niet te ingewikkeld. Omdat het niet nodig is om je constant druk te hoeven maken over diefstal of inbraak, maar ook omdat een bus vol sloten en creatieve trucjes ook jou extra werk bezorgen om weg te komen. Kost dat te veel tijd, dan is de kans groot dat je het steeds vaker laat voor wat het is en dan heeft het natuurlijk geen zin meer.
Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer