Het opladen van de camper huishoudaccu kan op drie manieren en afhankelijk van welke manier je kiest heb je een aparte acculader nodig. Het opladen van de camper accu kan via de stroomvoorziening op de camping, de zonnepanelen op het dak en tijdens het rijden via de dynamo van het voertuig. Over zonnepanelen voor de camper schreef ik eerder al een uitgebreid artikel, maar ook het opladen van de camper accu tijdens het rijden is een interessante toevoeging.
De keuze voor een camper maken de meeste mensen omdat ze met enige regelmaat op pad willen en daarbij hun huisje op wielen mee willen nemen. Daardoor blijven ze nooit echt lang op dezelfde plek. Het voordeel van zo regelmatig onderweg zijn is dat je tijdens het rijden de camper accu kan opladen via de dynamo van het voertuig. Zeker als je regelmatig op pad gaat en best wat kilometers maakt kun je daarmee makkelijk de huishoudaccu weer helemaal vol krijgen. Als je daar rekening mee houdt, heb je een minder grote accucapaciteit nodig dan je in eerste instantie misschien in gedachte had.
Camper accu opladen via dynamo
Het opladen van een camper accu tijdens het rijden kan via de dynamo. Door het draaien van de motor tijdens het rijden wekt de dynamo een laadspanning op die ervoor zorgt dat de startaccu van het voertuig stroom gaat opslaan, oftewel gaat opladen. Door een tweede accu – de camper huishoudaccu – aan dat systeem te koppelen gaat ook deze accu opladen via de dynamo. Voor het opladen van de camper accu tijdens het rijden heb je geen aparte acculader nodig. De startaccu van het voertuig draait namelijk op een vergelijkbare spanning als de huishoudaccu.
Scheidingsrelais camper
De camper accu opladen tijdens het rijden is dus super handig, maar als je een tweede accu rechtstreeks aan de dynamo koppelt wordt zowel de camper accu als de startaccu leeg getrokken wanneer je niet rijdt. Om dit te voorkomen moet er een scheidingsrelais geplaatst worden. Een scheidingsrelais meet de spanning vanaf de dynamo en kan zo bepalen of de motor draait en er een laadspanning wordt opgewekt. Wanneer de spanning hoog genoeg is (hoger dan 13 Volt) sluit het scheidingsrelais en wordt de tweede accu aan de dynamo gekoppeld. De camper accu wordt dan opgeladen tijdens het rijden. Daalt de spanning weer, doordat de motor is uitgeschakeld, dan opent het scheidingsrelais en worden de accu’s ontkoppeld van elkaar. De startaccu kan dan niet meer leeg getrokken worden door elektrische verbruikers in de camper, zoals de koelkast en verlichting bijvoorbeeld.
Bestel hier een scheidingsrelais
DC/DC Omvormer
Sommige Euro 5 / 6 bussen hebben een intelligente dynamo. Deze dynamo schakelt uit als de startaccu voldoende is opgeladen of als er niet zoveel stroom wordt gevraagd en schakelt in als er niet zoveel wordt geleverd, bijvoorbeeld tijdens het remmen waarbij de startaccu ineens zeer kort en krachtig wordt opgeladen. Zo’n ‘slimme’ dynamo is minder belastend voor de motor en daardoor zuiniger, maar kan door het korte in- en uitschakelen zeer hoge spanningen opwekken. Om die reden is een intelligente dynamo niet zomaar te koppelen aan de camper accu via een gewoon scheidingsrelais. Er loopt immers een wisselende en soms zeer hoge spanning door het systeem en het is gevaarlijk om een camper accu op deze manier op te laden. In plaats van een gewoon scheidingsrelais heb je daarom een speciale DC/DC Omvormer nodig. Zo’n omvormer werkt hetzelfde als een scheidingsrelais, alleen kun je instellen dat de wisselende spanning wordt omgezet in een stabiele spanning voor de camper accu zodat je deze tijdens het rijden veilig kan opladen.
Tip: om te controleren of jouw voertuig een intelligente dynamo heeft kun je de spanning (voltage) meten door een multimeter op de accu te plaatsen als de motor draait. Als deze de hele tijd stabiel rond de 13,7V is, dan is het waarschijnlijk een gewone dynamo. Als de spanning sterk wisselt, bijvoorbeeld een tijdje 13,2V tot 14,5V en dan ineens terug naar 12,6V (dynamo uit), dan is het voertuig voorzien van een intelligente dynamo.
Wanneer je een lithium LiFe4Po accu hebt moet je sowieso een DC/DC Omvormer gebruiken om de accu op te kunnen laden tijdens het rijden, ook als je geen Euro 5 / 6 bus hebt. Een lithium accu heeft namelijk minder last van interne weerstand naar mate deze verder wordt opgeladen en daardoor zijn ze een stuk efficiënter met laden dan een loodaccu (zoals een AGM accu). Door het snelle laden kan er wel zoveel stroom gevraagd worden dat de dynamo te warm wordt en doorbrandt. Met een DC/DC Omvormer kun je dit limiteren zodat er een maximale en stabiele spanning wordt doorgegeven waarmee de lithium accu veilig tijdens het rijden kan worden opgeladen.