Als je zelf een bus gaat ombouwen naar camper moet deze voldoen aan een aantal eisen en wetgeving. Wanneer een voertuig een ander doel heeft gekregen (zoals een bus die is omgebouwd naar camper) is het verplicht om de registratie daarvan aan te passen bij de RDW. In het geval van een bestelbus moet deze worden omgekeurd naar een kampeerauto. Deze kampeerregistratie biedt overigens vooral voordelen, want als je ook aan de gestelde camper bouw eisen en wetgeving van de Belastingdienst voldoet kom je in aanmerking voor het voordelige wegenbelasting voor kampeerauto’s: het bijzonder tarief of ook wel kwarttarief genoemd.
Camper keuring RDW
Als eerste moet de bestelbus worden omgekeurd naar kampeerauto bij de RDW (keuring ‘wijziging aan het voertuig), dat kan op verschillende locaties door heel Nederland. Tijdens de keuring wordt gekeken of de inrichting voldoet aan de gestelde eisen en wetgeving van een kampeerauto en wordt het gewicht opnieuw bepaald. Dat gewicht komt op de nieuwe kentekencard te staan en wordt gebruikt om later het nieuwe wegenbelastingtarief te bepalen. Je doet er dus goed aan om alleen met een basisinrichting naar de RDW te gaan om het gewicht zo laag mogelijk te houden.
Inrichtingeisen en wetgeving camper bouwen keuring RDW
- In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn (de tafel mag verwijderbaar zijn)
- Er moet een bed aanwezig zijn, eventueel te maken met behulp van de zitplaatsen
- Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn
- Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen
- Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd
Wegenbelasting camper (kwarttarief)
Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief van de wegenbelasting gelden aanvullende inrichtingseisen voor het bouwen van een camper. Deze zijn strenger dan bij de RDW, dat is om te voorkomen dat bedrijfsbussen een losse kampeerinrichting maken en zo onterecht gebruik kunnen maken van het voordelige wegenbelastingtarief voor kampeerauto’s. Verder moet de ruimte achter de bestuurder- en bijrijdersstoel groot genoeg zijn voor een basis kampeerinrichting. Dat betekent minimaal een rechthoekige ruimte van 200 cm lang, 90 cm breed en 170 cm hoog.
Inrichtingseisen en wetgeving camper bouwen Belastingdienst
- Minimaal twee vaste zitplaatsen (dit mogen ook draaibare voorstoelen zijn)
- Een vaste tafel die zo bevestigd mag zijn dat deze te verwijderen is
- Minimaal twee vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
- Een vast keukenblok (min. 60 cm hoog) voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met spoelbak, kraan en afvoer
- Een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik binnen
- Slaapplaatsen voor minimaal twee personen. Dit mogen slaapplaatsen zijn die je met behulp van de zitplaatsen maakt (bestuurder- en bijrijdersstoel uitgezonderd). Bij een 1 tweepersoonsslaapplaats moet het bed minimaal 180 cm lang en 110 cm breed zijn en bij twee of meer afzonderlijke slaapplaatsen moeten minstens twee daarvan minimaal 180 cm lang en 60 cm breed zijn.
Tip: Het aanvragen van het kwarttarief kan door dit formulier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. Vergeet geen foto’s en eventuele toelichting bij te voegen als bewijs dat je voldoet aan de gestelde eisen.
BPM berekenen camper
De meeste zelfbouwers kopen een tweedehands bestelbus en bouwen deze om naar camper. Omdat deze bussen door de vorige eigenaar vaak zakelijk zijn gebruikt en bij verkoop dus overgaan op een particulier, moet er nog btw en bpm afgedragen worden. De btw is 21% en wordt direct afgedragen bij de koop van het voertuig. BPM staat voor ‘belasting personenauto’s en motorrijwielen’ waar ook kampeerauto’s onder vallen. Voor het afdragen van de bpm heb je een berekening bpm-formulier (hier te downloaden) en een aangifte bpm-formulier nodig (ontvang je van de RWD tijdens de keuring).
Voor het voertuig moet je eerst het bruto bpm-bedrag bepalen door een vast percentage van 37,7% te nemen van de catalogusprijs (verkoopprijs zonder btw en bpm inclusief de waarde van opties en accessoires) + €237 vermeerdering voor dieselvoertuigen of €1283 vermindering voor benzinevoertuigen. Dit bruto bpm-bedrag mag worden afgeschreven met een kortingspercentage uit de forfaitaire afschrijvingstabel. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Hoe ouder het voertuig, des te meer korting afgeschreven mag worden en je minder bpm hoeft af te dragen. Campers van 17,5 jaar of ouder zijn geen bpm verschuldigd.
Tip: voeg het bereken formulier samen met het aangifte formulier en stuur deze op naar de Belastingdienst.
Wil je ook zelf een camper bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? Bestel dan onze E-book Bundel Camper Bouwen.