De autobanden markt is heel uitgebreid. Er bestaan speciale zomer- en winterbanden, maar ook all season banden en banden speciaal ontworpen voor ruiger terrein zoals all terrain banden en mud terrain banden. Voor ieder wat wils. Wij hebben voor onze camper gekozen voor nieuwe all terrain banden van BF Goodrich. Maar waar zijn ze precies voor en is zo’n ruige band ook geschikt voor jouw camper?
All terrain banden zijn – zoals de naam al zegt – autobanden die geschikt zijn voor alle terreinen. Het rubber en profiel zijn zo ontworpen dat ze voertuigen meer grip moeten geven wanneer ze bijvoorbeeld offroad gaan. Dat hoeft niet per se een 4×4 weg te zijn. Ook op nat gras, grindwegen, bospaden en andere onverharde wegen die toegankelijk zijn met een 2WD biedt een all terrain band meer grip. Zo’n band is dus de juiste keuze voor wie naast asfalt ook met enige regelmaat offroad rijdt.
Doel van de autoband
Net als op onze vorige bus hebben we ook nu weer voor all terrain banden van het merk BF Goodrich gekozen. Het ziet er stoer uit en daarom krijgen we veel reacties van mensen die ook zo’n band willen en meer willen weten over welk merk, het formaat en hoe de gebruikerservaring is wat betreft geluid en verbruik. Mede met dit artikel willen we meer informatie geven, want soms lijkt het uiterlijk van de band het doel een beetje voorbij te gaan. Bij het kiezen van de juiste autobanden is tenslotte het belangrijkste om te bepalen voor welk doel je de band gaat gebruiken. Als je alleen op asfalt rijdt of sporadisch een keer op een redelijk begaanbaar bospaadje voldoet een ‘gewone’ band over het algemeen ook prima.
Want zo’n all terrain band ziet er zeker tof uit, maar het is ook zonde om ervoor te kiezen als je ze toch niet of nauwelijks gaat gebruiken. De banden zijn over het algemeen namelijk duurder in aanschaf (4 banden + reserveband + eventueel andere velgen nodig) en gericht op 50% asfalt en 50% offroad. Ook rijden ze wat minder zuinig (energielabel F), al vinden wij dat zelf in de praktijk wel meevallen en zijn er andere factoren die daar meer invloed op hebben (lees hier verderop meer over). Rij je wel regelmatig een stuk offroad op bospaden, nat gras en wegen vol zand, keien en kuilen? Dan zijn all terrain banden de perfecte schoenen voor jouw camper! Hieronder vertellen we meer over onze gebruikerservaring met all terrain banden en waar je op moet letten bij aanschaf, zoals formaat en draagvermogen.
All terrain band voor de camper
Bij het kiezen van de juiste all terrain banden voor jouw camper is vooral het formaat en het draagvermogen belangrijk. Als je regelmatig een stukje offroad gaat is het tenslotte niet de bedoeling dat door het oneffen terrein de band tegen de randen van de wielkast aanloopt. Ook moet je er rekening mee houden dat je met een camper meer gewicht meeneemt dan de doorsnee auto met zo’n band doet. Zorg er dus voor dat het draagvermogen van de band voldoet aan de gewichtseisen van de voor- en achteras van jouw camper. Deze informatie vind je op het kentekencard van het voertuig.
Voor onze Mercedes Sprinter camper hebben we gekozen voor de BF Goodrich 245/70/16 113S. Het eerste getal staat voor de breedte van de band, het tweede getal voor de hoogte en het derde getal voor de inchmaat van de band. De laatste letter is de snelheidsindex en geeft de maximale snelheid (180 km/u) per band aan (niet zo interessant voor campers). Het getal voor de letter S geeft het draagvermogen weer. Dit is voor campers het meest belangrijk om op te letten. Het getal 113 heeft een maximum draagvermogen van 1150 kg per band. Check dus even het draagvermogen per as op je kentekencard (en deel door twee banden), maar waarschijnlijk voldoet deze voor elke buscamper met een maximum gewicht van 3500 kg.
Deze all terrain banden zijn waarschijnlijk voor veel buscampers de beste maat. Niet alleen omdat deze maat mooi staat en niet aanloopt in de wielkast, maar ook omdat het formaat nauwelijks afwijkt van de kilometerteller. Veel mensen kiezen namelijk voor de 245/75/16, maar die loopt bij volledig insturen tegen de wielkast aan én wijkt 8% af van de kilometerteller. Met 100 km/u op de teller rijd je dus eigenlijk 108 km/u. Op de GPS wordt dit verschil iets teruggebracht omdat snelheidsmeters in auto’s standaard zo’n 5% te veel aangeven, maar dan nog rijd je al snel op de grens van een bekeuring. Met een 245/70/16 heb je dat probleem niet en kom je vrijwel precies goed uit met de GPS, waardoor je op de teller altijd rijdt binnen wat mag. Wel zo prettig!
Heb je toch een hoger draagvermogen nodig? Kies dan voor de BF Goodrich 255/65/17 114S. Daarmee heb je een maximaal draagvermogen van 1180 kg per band zonder dat de band te groot wordt en de kilometerteller niet te veel afwijkt (6% i.p.v. van 8%). Heb je een buscamper met een lager maximaal draagvermogen, dan kun je uiteraard kiezen voor een kleinere maat.
Gebruikerservaring BF Goodrich TA/KO2
Wij hebben voor de tweede keer voor all terrain banden van het merk BF Goodrich gekozen omdat we daar goede ervaringen mee hebben. De banden hebben een goede prijskwaliteitverhouding en zijn bovendien voorzien van een sneeuwvlok symbool, waardoor de banden officieel ook voldoen aan de eisen van een winterband (ook in het buitenland). De banden kunnen daardoor als een all terrain/all season band het hele jaar door onder de camper blijven zitten. Ze kosten dus weliswaar wat meer in aanschaf, maar het bespaart wel de jaarlijkse winterbandwissel als je ook tijdens de winter met de camper op pad gaat. Wij gebruiken deze band voornamelijk voor asfaltwegen, maar rijden regelmatig ook over bospaadjes, gravelroads, op delen van het strand die ook toegankelijk zijn voor 2WD voertuigen en in de sneeuw. Zo zijn wij met de banden al meerdere keren in de winter naar het hoge noorden in Scandinavië geweest waarbij we over heel wat sneeuw- en ijswegen hebben gereden. In de sneeuw presteert de band super goed en daarom zijn we blij dat de band ook prima voldoet als winterband. Op ijs daarentegen doen deze banden het wel wat minder, maar dat geldt eigenlijk voor bijna elke winterband. Daarom rijden ze in het hoge noorden ook veel vaker op spijkerbanden in plaats van alleen een winterband.
Maar nadelen zijn er ook. Zo hebben deze banden op sommige camperbussen de neiging om te gaan cuppen waardoor met name de buitenrand van de band onregelmatig slijt. Op den duur zorgt dit voor meer rolgeluid of zelfs trillingen. Om dit voorkomen is het daarom aan te raden om de camper regelmatig goed te laten uitlijnen en de bandenspanning te controleren zodat deze niet te laag is. Wat ook helpt is om (bijvoorbeeld bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt) de voor- en achterbanden met elkaar om te wisselen. Het zijn namelijk vooral de niet aangedreven banden die sneller slijten. Verder zorgt het grove profiel van een all terrain band voor wat meer brandstofverbruik en rolgeluid, maar persoonlijk vinden we dit verwaarloosbaar. De cabine in veel (bus)campers is namelijk niet altijd even goed geïsoleerd waardoor met name rijden op de snelweg sowieso veel herrie veroorzaakt. Het ontdreunen en/of isoleren van de cabine heeft waarschijnlijk dan ook meer effect dan de keuze voor een ‘gewone’ autoband. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het brandstofverbruik. Het verbruik is met een all terrain band hoger, maar er zijn genoeg andere factoren die veel meer invloed hebben op hoe zuinig je rijdt. Denk aan de snelheid waarmee je rijdt, jouw persoonlijke rijstijl en hoeveel spullen je meeneemt en daarmee het totale gewicht van het voertuig.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.