Ben je op zoek naar ultieme vrijheid en wil je daarvoor graag je eigen camper bouwen? Maar houdt het prijskaartje voor je eigen huisje op wielen je tegen? Gelukkig is het met voldoende kennis, goed gereedschap en een beetje creativiteit ook met een beperkt budget goed mogelijk om zelf een camper te bouwen. In deze blog delen we onze 5 beste tips!
Het zelf bouwen van een camper zorgt ervoor dat je een huisje op wielen kan maken die helemaal voldoet aan je eigen eisen en wensen. Echter kan zo’n camper bouw project ook een prijzige aangelegenheid zijn. Een bus, alle bouwmaterialen en het omkeuren kosten natuurlijk ook best wat geld. Maar met de juiste kennis, goede tools en een beetje creativiteit is het ook mogelijk om een camper te bouwen met een beperkt budget. In deze blog delen we onze 5 beste tips.
5 camper bouw tips voor een beperkt budget
Er wordt vaak gezegd dat je een zelfbouw camper zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wilt. In grote lijnen is dat ook zeker zo, maar ook alleen de basis kost bij elkaar toch nog best wat geld. Denk aan de aanschaf van een bestelbus die je wilt ombouwen, alle bouwmaterialen voor het maken van de inrichting, de elektra om off-grid te kunnen kamperen en het omkeuren van de bestelbus naar camper. Zelf een camper bouwen is dan ook meestal niet heel goedkoop, maar met een paar goede tips kun je ook met een beperkt budget jouw eigen huisje op wielen bouwen.
#1 Kies de juiste bus
Een groot deel van het budget wordt gelijk al aan het begin van het project uitgegeven: namelijk aan de aanschaf van een bus. Zo’n bestelbus als basis voor jouw camper heb je al vanaf een paar duizend euro, maar investeer liever wel in een goede basis. Denk aan een jonger bouwjaar, niet te veel km op de teller, een nette onderhoudsgeschiedenis, een betrouwbaar motorblok en een bus die is voorzien van bepaalde opties zoals airco. In de toekomst is het voertuig namelijk nauwelijks nog te upgraden, terwijl dit wel kan met het interieur. Investeer dus bij voorkeur in een goede basis. Dat gezegd hebbende kun je wel kijken naar de goedkopere merken bussen. Zo zijn Mercedes en Volkswagen bussen vaak een stuk duurder dan bijvoorbeeld Fiat, Peugeot of Citroën. Je zou dus prima een goedkoper merk bus kunnen kopen, terwijl je bijvoorbeeld wel kijkt naar eentje met de sterke Iveco motor. Zo heb je toch een sterk motorblok, maar wel een goedkopere bus. Verder (naast goed onderhoud etc. natuurlijk) kun je ook kijken naar een bus die in de basis al voldoet aan de eisen van de RDW en de Belastingdienst voor het goedkopere wegenbelasting. Dit geldt voor de afmetingen van onder andere het bed en de verdere leefruimte, maar bijvoorbeeld ook de stahoogte. Een (slaap)hefdak plaatsen is namelijk erg prijzig, zeker als je voor kwaliteit kiest en je het moet uitbesteden.
Lees hier meer over het kiezen van de juiste bestelbus
#2 Maak een goed plan
Voordat je uit enthousiasme direct gaat beginnen met klussen, is het verstandig om eerst een plan te maken. Tijdens het zelf bouwen van een camper, vaak door gebrek aan ervaring, maken veel mensen toch best wat fouten die ze op een later moment dan weer moeten aanpassen. Denk aan een bed dat niet voldoet aan de afmetingen van de RDW en Belastingdienst, een keuken die veel minder diep is waardoor de koelkast niet goed past of een elektra set-up die eigenlijk te klein is om er off-grid mee te kamperen. Dat later aanpassen, vervangen of uitbreiden kost altijd meer geld dan wanneer je het in één keer goed had gedaan. Weet overigens dat een zelfbouw camper eigenlijk nooit echt af is (er kan altijd wel weer wat beter en mooier), maar het is zonde om grote fouten te maken die je onnodig extra geld kosten. Denk daarom goed na over wat je nodig hebt en wat je wensen zijn. Maak daarna een lijst met benodigdheden, een tekening van de indeling en meet regelmatig of alles uitkomt en goed past.
Misschien heb je nog wat aan onze zelfbouw camper onderdelen lijst
#3 Gebruik tweedehands materialen
Nieuwe materialen zijn logischerwijs duurder dan tweedehands materialen, terwijl er vaak heel veel spullen en bouwmaterialen zijn die opnieuw gebruikt kunnen worden of over zijn van een ander project. Zo is in ons camperbusje het houten frame van de keuken en bankjes afkomstig van overgebleven materialen uit een ander project, net als de isolatie, het tafelblad en onze lithium accu die tweedehands is. Duik daarom je schuur in om te zoeken naar materialen zoals hout en vraag ook familie en vrienden of zij wellicht nog iets hebben liggen wat je kan gebruiken en gratis of voor een kleine vergoeding mag overnemen. Verder zijn kringloopwinkels en platforms zoals Marktplaats en zelfbouw camper facebook groepen natuurlijk ook perfect voor het vinden van tweedehands materialen. Extra voordeel: door vaker te kiezen voor tweedehands materialen ben je ook nog eens duurzaam bezig!
#4 Doe het zelf
Het zelf bouwen van een camper is niet alleen leuke uitdaging, maar bespaart natuurlijk ook een hoop kosten. Nu was je dat zelf bouwen misschien al wel deels van plan, maar probeer ook echt alleen de onderdelen uit te besteden die je echt niet zelf kan of waar vakmanschap belangrijk is, zoals bijvoorbeeld het installeren van een veilige elektra set-up. Voor de rest kun je vaak echt meer dan je zelf denkt. Zeker met alle informatie die tegenwoordig online te vinden is. Er staan echt talloze blogs en video’s online met praktische informatie en tips over het zelf bouwen van een camper. Ook zijn er camper bouw e-books verkrijgbaar – zoals ons eigen e-book camper bouwen – die je voor weinig geld koopt, maar die je wel een hoop geld kunnen besparen door alle handige informatie die erin staat (die vaak veel verder gaat dan de blogs die je online kan vinden).
Voor het bouwen van je camper heb je overigens ook aardig wat gereedschap nodig. Denk aan standaard gereedschap zoals een accuboormachine, maar ook een cirkelzaag, kabelperstang, doppensleutelset, decoupeerzaag en een heteluchtpistool komen bijvoorbeeld goed van pas. Ben je verder nooit zo’n doe-het-zelver en ben je ook niet van plan om verder actief te gaan klussen (aan je camper of in huis), dan kan het veel geld besparen als je gereedschap huurt of zelfs ergens gratis kan lenen in plaats van alles te kopen. Gereedschap huren kan onder andere bij bouwmarkten zoals de Hornbach, maar neem ook eens een kijkje bij Peerby. Dit is een platform waarbij je spullen, waaronder gereedschap, kan huren bij mensen die bij jou in de buurt wonen. Dat is wel zo makkelijk, maar ook duurzaam en natuurlijk goedkoop.
#5 Kies voor minimalistisch
Houd de indeling van het interieur van je camper eenvoudig en focus op essentiële functies, tenzij je iets écht heel graag nu per se wilt hebben (bijvoorbeeld off-grid kamperen, dan kun je beter gelijk in een goede elektra set-up investeren dan later). Het bouwen en installeren ervan maakt het alleen maar extra ingewikkeld en dat is vaak geen goed teken voor het budget. En dat terwijl het in de toekomst, als je weer wat geld hebt gespaard, vaak relatief eenvoudig is om het interieur te upgraden of extra luxe functies toe te voegen of aan te passen. Kies dus voor een simpel bed, keukenblok en opbergruimte en kijk later als je meer budget hebt naar de mogelijkheden om dit te upgraden.
Vergeet verder niet te genieten van het hele camper bouw proces. Want hoewel het zelf bouwen van een camper ook een flinke uitdaging kan zijn, is het vooral ook heel erg leuk om te doen! Bovendien kun je daarna hartstikke trots zijn op het eindresultaat, ook wanneer je dit hebt gedaan met een beperkt budget. Jouw huisje op wielen heb je dan tenslotte zelf gebouwd en helemaal naar eigen wens in kunnen richten.