Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken

Hoe plan je een wereldreis
Hoe plan je een wereldreis?
16 juli 2016
Voorbereiden wereldreis: praktische zaken ruim voor vertrek
Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ruim voor vertrek
23 juli 2016

Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken

Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken

Een eerste keer backpacken is wel even wat anders dan met je koffer richting een badplaats in het zuiden om 10 dagen te relaxen bij je resort. Je kiest voor een backpack om jezelf flexibeler te maken tijdens het reizen. Dat geeft je de mogelijkheid om niet op één plek te blijven en meer van een land te zien.

Een eerste keer backpacken is spannend, maar vooral erg leuk! Het is nieuw en deze alternatieve manier van reizen is dan ook even wennen. Daarom in deze blogpost alles wat je leert tijdens een eerste keer backpacken.

13 keer wat je leert tijdens een eerste keer backpacken

#1 Je hebt minder spullen nodig dan je denkt
Je investeert in een goede backpack en propt deze helemaal vol met van alles je denkt nodig te hebben tijdens je reis. Gewoon omdat het past. Tijdens een eerste keer backpacken neemt vrijwel iedereen te veel spullen mee. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt en laat ook de spullen achterwege die makkelijk op je bestemming te verkrijgen zijn.

#2 Minder kilo’s op je rug had fijn geweest
Leuk dat backpacken, maar met een backpack van 15 kilo is de pret snel voorbij. Reis lichtgewicht door punt #1 toe te passen, maar ook door lichtgewicht spullen aan te schaffen of alleen de lichtgewicht spullen uit je kast mee te nemen. Een spijkerbroek is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een stoffen broek en je All Stars zijn zwaarder dan lichte sport Nikes.

#3 Het lukt niet om alles te zien
Je hebt van te voren een complete route uitgestippeld met alle highlights en andere bezienswaardigheden op je lijstje. Tijdens een eerste keer backpacken loopt je reis niet altijd zoals gepland. Het vervoer zit tegen, er blijkt een nationale feestdag gaande te zijn of je bent een dagje niet zo lekker. Het kan allemaal en dat is helemaal niet erg. Accepteer dat er een grote kans is dat je niet alles kunt zien wat je van te voren had gedacht. Dan ga je toch gewoon een keertje terug!

#4 Alles plannen hoeft niet
Dat je als backpacker op de bonnefooi moet reizen is natuurlijk onzin. Dat doen veel backpackers, maar is niet per se de definitie van een backpacker. Je reist met je bagage op je rug waardoor je flexibel bent en in de gelegenheid bent om op doorreis te gaan. Niets meer, niets minder. Toch is het goed om niet alles te plannen. Om dezelfde reden als bij punt #3, maar ook omdat het soms gewoon erg leuk is om de weg kwijt te raken en de mooiste plekken tegen te komen.

#5 Je bent bijna nooit alleen
Als je voor de eerste keer alleen gaat backpacken zul je zien dat je bijna nooit alleen bent. Een beetje afhankelijk van welk continent en/of land je kiest is het wel, maar bijna overal ga je wel andere backpackers tegenkomen. Geen zin om een avondje alleen te zijn? Download wat handige apps zoals Backpackr en nodig andere reizigers in de buurt uit om een drankje te drinken.

#6 Het reistempo had wat lager gemogen
Tijdens je eerste keer backpacken wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien in een zo kort mogelijke tijd. Toch is het fijner om wat te skippen waardoor het reistempo wat relaxer kan. Alles zien is leuk, maar een stuk minder fijn als je er haastig naar toe moet en je er als een vermoeide zombie bijloopt.

#7 Je reisgids is geen bijbel
De Lonely Planets kunnen bijna door als reisbijbel, maar een reisgids blijft maar een reisgids gebaseerd op de ervaring van de schrijver en wellicht met wat verouderde informatie met de tijd. Haal praktische informatie uit je reisgids, maar ga vooral af op de ervaringen van andere backpackers die ergens recent zijn geweest. Die tips zijn het meest betrouwbaar en waardevol.

#8 Overal wonen vriendelijke mensen
Vertel je omgeving dat je eerste keer backpacken naar een land met een minder goed imago gaat en je hebt de poppen aan het dansen. Het is gevaarlijk, de mensen zitten allemaal aan de drugs of noem de reacties maar op van deze wereldvreemde mensen. Tuurlijk zijn er veilige en minder veilige landen, maar je zult zien: overal wonen wel vriendelijke mensen die oprechte interesse hebben en je willen helpen. Dat beperkt zich echt niet alleen tot onze westerse wereld.

#9 Je wat verdiepen in de cultuur van je bestemming kan geen kwaad
Ga je naar Zuid-Amerika, blijkt er amper een local te zijn die fatsoenlijk Engels spreekt. En ga je naar zuidoost Azië, mag je geen Boeddhistische tempel binnen vanwege je short en hemd. Zo heeft elk land zijn eigen cultuur en regels. Een beetje verdiepen in de cultuur kan geen kwaad en zal al snel leiden tot begrip en wat aanpassingsvermogen.

Overigens ook handig om je te verdiepen in typische oplichtingspraktijken. Zo heb je een streepje voor op de geld wisseltruc, de zogenaamde kapotte meters van taxichauffeurs en de onderhandelingsmethodes in verschillende landen.

#10 Een flightbag en slotjes zijn toch wel verstandig
Bij een eerste keer backpacken vergeten sommige nog wel eens te investeren in een flightbag. Zonde, want de meeste backpacks hebben nogal wat touwtjes, lusjes etc. die overal achter kunnen blijven hangen met als gevolg een kapotte backpack op de bagageband van je eindbestemming. Daarnaast is het onverstandig omdat iedereen na het afgeven van je backpack er iets in kan stoppen of er juist iets uit kan halen. Een flightbag biedt een goede oplossing en een slotje maakt het geheel extra veilig.

#11 Had ik mijn reisdocumenten maar dubbel
Zul je net zien, heb je alle belangrijke reisdocumenten netjes bij elkaar in de tas gestopt, word deze even later gestolen. Weg spullen, maar erger nog, je belangrijke documenten zoals je ticket en paspoort zijn weg. Dit kan iedereen overkomen en juist daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Scan al je belangrijke documenten in en mail deze naar jezelf. Neem ook een aantal pasfoto’s mee die je het beste wat kunt verdelen over je handbagage en backpack. Nu kun je eenvoudig je reis vervolgen of terug naar huis gaan door een nooddocument aan te vragen. En dat is een stuk makkelijker als je je documenten in je mailbox hebt staan.

#12 Je gezondheid is belangrijk
Vaccinaties zijn duur als deze niet door je zorgverzekering worden vergoedt en dus laten sommige backpackers het maar voor wat het is. Meestal gaat het goed, maar er zijn genoeg verhalen van reizigers die wel dengue hebben opgelopen of bijvoorbeeld Hepatitis B na het zetten van tattoo. Je gezondheid is belangrijk en niet iets om ‘op te besparen’. Lees je in over de risico’s en neem in ieder geval de aanbevolen vaccinaties.

#13 Reisgadgets zijn handig
Zoals in punt #1 en #2 al werd besproken is lichtgewicht backpacken veel aangenamer. Dat betekent minder spullen en de spullen die je wel meeneemt zoveel mogelijk in een lichtgewicht variant. Speur het internet af voor handige reisgadgets en combineer zo wat benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een alles-in-1 wereldstekker, een e-reader in plaats van losse boeken en Lonely Planets en een hamam doek die voldoet als handdoek en strandlaken.

Bekijk hier nog meer handige reisgadgets

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

7 Comments

  1. Marushi schreef:

    Wat een super handige tips heb je gegeven! Het lijkt me heel leuk om ooit nog eens te gaan backpacken. -x-

  2. Sabine schreef:

    Heel herkenbaar! :D Dit soort dingen leerde ik ook de eerste keer.

  3. Evey schreef:

    Helemaal mee eens! Altijd wel lastig om anderen duidelijk te maken, heb jij dat ook?

  4. De meeste dingen zijn heel herkenbaar! Alleen hadden wij zoiets van we kunnen best wat meer doen in de tijd, wij hadden dus alles even iets te ruim gepland, waardoor we tijd over hadden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *