Waarom een wereldreis een rijke ervaring is

Zonsondergang Uluru
Door het lege binnenland van Australië
8 augustus 2017
Paradise Nieuw-Zeeland
Verklaar de liefde met een huis in het paradijs van Nieuw-Zeeland
18 augustus 2017

Waarom een wereldreis een rijke ervaring is

Iedereen die mij al wat langer kent weet dat een wereldreis al een tijdje op mijn bucketlist stond. Toen ik mijn omgeving vertelde dat het dan eindelijk ook echt ging gebeuren, reageerde iedereen dan ook super enthousiast. Het eerste wat mijn vader zei: ‘Je moeder en ik hebben het altijd al gezegd. Zodra ze haar koffers kan pakken trekt ze de wijde wereld in. Gelijk heb je, geniet!’. Mooi toch!

En nu die wereldreis dan eindelijk van mijn bucketlist is afgevinkt, kan ik ook oprecht zeggen dat het een ontzettend rijke en leerzame ervaring is geweest.

#1 Eigen leven en zelfontwikkeling
Meestal is het onbewust, maar thuis worden we toch een beetje geleefd. Door druk vanuit de maatschappij, de media of familie en vrienden die iets vinden van de keuzes die je maakt. Op wereldreis valt die druk bijna geheel weg. De enige met wie je écht rekening hoeft te houden is jezelf en een eventuele reispartner.

Het duurt even, maar langzaam maar zeker ontwikkel je de meest vrije mindset die je maar kan wensen. Je leert jezelf kennen en weet wat je wil, en er is niets of iemand die daarin bewust of onbewust kan sturen. Het is zelfontwikkeling in zijn puurste vorm. Daardoor ga je keuzes maken vanuit je eigen gevoel en dat kan toch alleen maar de juiste zijn, nietwaar?

Bij thuiskomt zal je echter al snel merken dat die druk vanuit de maatschappij, media en omgeving is gebleven. Daar is weinig veranderd. Laat je niet gek maken door mensen die vinden dat je weer fulltime aan het werk moet, weer in de realiteit moet komen of andere dingen waar je anders over bent gaan denken. Doe wat je leuk vindt en waar je je goed bij voelt!

#2 Waarderen wat je hebt
Dromen zijn er om na te jagen en ik vind het dan ook onzin om te zeggen dat je tevreden moet zijn met wat je hebt. Zonder doelen lijkt het leven immers al voltooid en het zou zonde zijn om er niet meer uit te halen nu je er toch bent. Echter kun je de uitspraak natuurlijk op meerdere manieren opvatten. Reizen zorgt er namelijk ook voor dat je waardeert wat je hebt.

Zo hebben we het in Nederland allemaal best goed geregeld. We hebben o.a. kwalitatief goede zorg en er zijn financiële potjes voor werklozen, zieken en ouderen. Soms is het wat duur of krijg je niet helemaal de hulp die je misschien zou willen, maar er zijn maar weinig landen in de wereld waar het zo goed is geregeld als in Nederland en dat mogen we soms best een beetje meer waarderen. Want hoewel wij er verder ook maar weinig aan kunnen doen, hebben we toch maar het geluk dat we hier zijn geboren en niet elders.

Dat besef komt op reis vanzelf. Zelfs als je naar landen gaat waar ze het ook redelijk ‘goed’ hebben. Daar hoef je echt niet voor naar een derdewereldland.

#3 Waardering voor elkaar
Op reis kom je in aanraking met andere mensen en culturen. Niet alles is even leuk, je hebt nu eenmaal meer met het een dan met het ander. Toch is het goed om met de verschillen in aanraking te komen en zo meer begrip te ontwikkelen voor je medemens en de wereld.

Zo vond ik de Australiërs ontzettend vriendelijk en sociaal, terwijl we in Nederland veelal op onszelf zijn en er soms niet eens een goedemorgen vanaf kan. In Dubai zag ik hoe een echte multiculturele samenleving eruitziet. Van Pakistanen tot Engelsen en van Indiërs tot Chinezen. Van hoofddoeken tot Indische gewaden en van T-shirts tot keppeltjes. Ik heb van alles voorbij zien komen en iedereen leeft zonder gedoe samen. En dat terwijl in Nederland zoveel mensen zeggen dat zoveel culturen niet samengaan. Wel dus.

Reizen brengt je naar andere bestemmingen en bijzondere plekken. Hoe langer de reis, des te groter de kans om in aanraking te komen met de gevolgen van klimaatverandering. Het laatste wat ik ga doen is hier een hypocriet verhaal over ophangen, want als iets niet goed is voor het milieu dan is het wel reizen.

Maar… we kunnen allemaal ons steentje bijdragen en daar mogen we, of moeten we zelfs meer voor doen dan nu het geval is. De aarde is immers niet herstellende, maar gaat nog steeds achteruit. Voor iedereen die niet reist is het dan weer hypocriet om het probleem alleen maar over te laten aan de transportsector, waaronder reizigers. Gelukkig is de transportsector volop in ontwikkeling om steeds schoner en duurzamer te worden. Andere belangrijke problemen, zoals de vleesindustrie of ontbossing, worden maar weinig genoemd terwijl daar nog veel winst te behalen is.

In Nederland merken we er misschien nog niet zoveel van, maar op reis lijkt klimaatverandering soms dichterbij dan ooit. Het verbleekte koraal bij het Great Barrier Reef, de smeltende gletsjers in Nieuw-Zeeland en hittegolven in Europa die steeds dichterbij lijken te komen zijn voorbeelden.

Fox gletsjer
Onderweg naar de Fox gletsjer zie je bordjes langs de weg voorbij komen die aangeven hoe ver de gletsjer een x aantal jaar geleden nog lag. Dat is zeker kilometers verder dan nu nog maar het geval is…

In aanraking komen met anderen landen, mensen en culturen levert wederzijds begrip en respect op. Waardering voor elkaar en de wereld, en dat is in deze tijd een groot goed.

#4 Minder materialistisch
Reizen maakt je minder materialistisch. Simpelweg omdat je er onderweg achter komt dat ervaringen belangrijker zijn dan spullen. Tijdens onze reis van vijf maanden leefde ik uit een backpack van slechts 8,5 kilo. Wat handige reisspullen en een paar setjes kleding waren genoeg.

Gelukkig was ik voor onze wereldreis al niet zo materialistisch ingesteld. Ik hoefde geen dikke auto voor de deur, had geen kinderwens, stelde onze wens voor een nieuwe keuken uit (deze ziet er niet uit, maar hij doet het) en kleding shoppen doe ik eerder iedere drie maanden dan iedere week.

Daarom kon ik goed sparen, ondanks ik geen vetpot verdien. Na de wereldreis is dat materialistische alleen nog maar verder afgenomen. Ik spaar voor datgeen waarvan ik me bewust ben het nodig te hebben of dat ik er ook na lange periode nog blij mee ben, en anders koop ik het niet. Op het moment ben ik zelfs het huis verder aan het opruimen omdat er genoeg spullen liggen die niet nodig zijn.

Het voordeel is dat er mogelijkheden ontstaan waarbij je minder kan werken en meer vrije tijd hebt voor leuke dingen of dat je juist meer geld over houdt voor spullen die je écht nodig hebt of leuke ervaringen zoals een lange reis.

Conclusie
Ik weet het. De clichés vliegen je om de oren. Maar deze toch ook nuchtere Utrechter kan niet anders zeggen dan dat ze echt waar zijn.

Maar niet iedereen vindt reizen even leuk en niet iedereen wil of kan lang van huis weg zijn. Doe dan ook vooral wat je zelf wil. Niets moet, alles mag.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *