Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ‘vlak’ voor vertrek

Voorbereiden wereldreis: praktische zaken ruim voor vertrek
Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ruim voor vertrek
23 juli 2016
Wat is een backpacker
De stereotype backpacker
5 augustus 2016

Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ‘vlak’ voor vertrek

Voorbereiden wereldreis: praktische zaken vlak voor vertrek

Wereldreis: praktische zaken vlak voor vertrek

Het plannen van je wereldreis is een deel van de voorpret, maar er moeten ook wat praktische zaken geregeld worden. Misschien wat minder leuk, maar noodzakelijk is het wel. Want heb je alle benodigde spullen aangeschaft? Ben je wel verzekerd op reis? En heb je je bankzaken wel in orde? Veel vragen die de praktische kant van je wereldreis op orde moet brengen.

#1 Backpack en andere benodigdheden
Maak een lijstje met alle spullen die je nodig hebt op reis. Denk bijvoorbeeld aan een powerbank, lakenzak en natuurlijk een backpack. Bespaar vooral niet op dat laatste. Een goede backpack is zijn investering meer dan waard. Het is tenslotte de tas waar je de hele reis uit moet leven.

Bekijk hier meer handige reisgadgets

#2 Reisverzekering
Een reisverzekering is een must. Want wat als je spullen worden gestolen of je medische zorg nodig hebt? Belangrijke zaken waar je even het een en ander voor moet regelen. Vergelijk wat reisverzekeringen, maar informeer ook bij de ervaren reiziger. Let ook goed op de voorwaarde van de verzekeraar want die verschillen nogal.

Wil je bijvoorbeeld duiken of extreme sporten uitoefenen tijdens je reis? Let er dan op dat je deze meeverzekert. Deze dien je vaak apart aan te vinken.

Ook heel belangrijk is om te kijken naar de maximale periode dat je verzekering geldig is. Veel verzekeraars kun je wegstrepen omdat ze je niet langer verzekeren dan 180 dagen achter elkaar op reis. Dat is dus wel even een dingetje als je langer dan een half jaar op reis gaat. Even goed zoeken dus!

#3 Bankzaken
Regel voor vertrek ook even je bankzaken zodat je daar op reis geen omkijken meer naar hebt.

  • Zet pinnen buiten Europa aan en breng de bank op de hoogte van je reis om een blokkade te voorkomen.
  • Koppel je rekening aan de bank app op je telefoon zodat je betalingen met je telefoon kan doen indien bijvoorbeeld je pinpas kwijt of gestolen is.
  • Stel limieten in voor dag opnames/betalingen met pinpas, app & draadloos betalen.
  • Koppel je spaarrekening aan je betaalrekening zodat je via internetbankieren makkelijk geld kan overmaken.
  • Boek het grootste bedrag van je budget op je spaarrekening zodat je bij oplichting hooguit alleen het bedrag op je betaalrekening kwijt bent.

#4 Medicijnen
Heb je specifieke medicatie, dan is het verstandig om ruim voor vertrek al met je huisarts te overleggen. Zie ook punt #6 in Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ruim voor vertrek.

Andere medicatie zoals pijnstillers, reistabletten, maar ook wellicht een mini EHBO kit kun je prima vlak voor vertrek aanschaffen. Let wel op de regels omtrent medicijnen van je bestemming. Voornamelijk zwaardere pijnstillers, slaappillen en kalmeringsmiddelen die je wilt innemen voor bijvoorbeeld vliegtuigangst kunnen verboden zijn.

#5 Laatste medische controles
Afhankelijk van de duur van je reis is een laatste medische controle misschien een goed idee. Een rondje tandarts bijvoorbeeld, een rondje huisarts om wat checks te doen en misschien zelfs het volgen van een basis EHBO cursus. Gewoon voor de zekerheid.

Ben je nog niet zover, maar heb je wel plannen om op wereldreis te gaan? Lees dan hoe plan je een wereldreis.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Over een paar weken vertrek ik voor 5 mnd. Ik ben nog lang niet klaar met al deze voorbereidingen :)
    Handig lijstje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *