Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ruim voor vertrek

Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken
Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken
21 juli 2016
Voorbereiden wereldreis: praktische zaken vlak voor vertrek
Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ‘vlak’ voor vertrek
2 augustus 2016

Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ruim voor vertrek

Voorbereiden wereldreis: praktische zaken ruim voor vertrek

Voorbereiding wereldreis: praktische zaken ruim voor vertrek

Het plannen van je wereldreis is een deel van de voorpret, maar er moeten ook wat praktische zaken geregeld worden. Misschien wat minder leuk, maar noodzakelijk is het wel. Want hoe zit het bijvoorbeeld met bepaalde ziektes op reis? Wie regelt je praktische zaken thuis? En welke documenten heb je nodig? Veel vragen die de praktische kant van je wereldreis op orde moet brengen. Zie het als een handige checklist voor je wereldreis.

Checklist wereldreis

#1 Vliegticket
Tijdens het plannen van je wereldreis heb je als het goed is een periode bedacht waarin je gaat vertrekken. Hoe vroeger je een vliegticket boekt, des te goedkoper je uit bent. Drie maanden van te voren is een goed uitgangspunt om je ticket te boeken.

Kijk bijvoorbeeld eens bij Skyscanner.nl en neem ook tussenstops of vliegen vanaf een vliegveld in één van onze buurlanden mee tijdens je zoektocht. Dat kan nog wel eens wat geld besparen. Hou ook je vertrekdatum flexibel. Zo is vliegen op maanden en in het weekend vrij prijzig en zijn de dinsdag en woensdag de goedkoopste dagen van de week.

#2 Vaccinaties
In bepaalde werelddelen of landen loop je meer risico om een bepaalde ziekte op te lopen. Maak een afspraak bij de GGD om je te laten adviseren. Neem je reisplannen mee en vertel welke landen je van plan bent om te bezoeken, eventueel zelfs welke delen van het land of de activiteiten die je wilt doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een jungletrekking of werken met dieren. Malaria en Rabiës kunnen dan ziektes zijn waar je eventueel voorzorgsmaatregelingen moet treffen.

Sommige vaccinaties moeten ruim van te voren worden gehaald en andere bestaan uit een reeks prikken. Ga hier daarom ruim voor vertrek al mee aan de slag.

#3 Visum
Een visum kan nogal wat regelwerk zijn. Gelukkig mogen wij Nederlanders bij veel landen zonder al te veel gedoe naar binnen of voldoet het invullen van een simpel immigratieformuliertje in het vliegtuig. Dat geldt natuurlijk niet voor elk land en een visum regelen kan wel eens behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Zoek daarom op tijd uit voor welke landen je een visum nodig hebt en hoelang deze geldig is. Informeer hoe je aan het visum kan komen en regel het van te voren zodat je niet zonder komt te zitten en je het land niet in mag.

#4 Abonnementen opzeggen
Mocht je echt voor langere periode op reis gaan dan loont het om abonnementsvormen op te zeggen om geld te besparen. Omdat je meestal vast zit aan een opzegtermijn is het verstandig om hier ruim voor vertrek al naar te kijken. Dat scheelt je tijdens het reizen wat vaste lasten thuis.

#5 Documenten controleren op geldigheid
Is je paspoort nog geldig? Je rijbewijs? Wellicht een internationaal rijbewijs wat je nog hebt liggen? Enzovoorts. Loop al je documenten na of ze tijdens je wereldreis nog geldig zijn en hou rekening met de regels van een land. In een aantal gevallen moet je paspoort bijvoorbeeld nog 6 maanden geldig zijn wanneer je het land verlaat. Goed om na te gaan dus.

Dit hoef je niet maanden van te voren te regelen, maar hou wel rekening met de tijd die je kwijt bent aan het verlengen van documenten, aanvragen van nieuwe documenten en de tijd die je moet wachten tot je documenten weer opgehaald kunnen worden.

#6 Medicijnen
Wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt is het goed om even met je huisarts te bespreken dat je voor langere periode op reis gaat. Wanneer moet je uiterlijk je medicijnen aanvragen? Hoeveel heb je nodig? Mag ik het zomaar meenemen naar een ander land of heb ik een medicijnpaspoort of zelfs een doktersverklaring nodig?

Lees je ook in over de regels wat betreft medicijnen in het buitenland die niet overal gebruikelijk zijn. Zo is het vrij eenvoudig om een slaappilletje of kalmeringspilletje aan te vragen voor je vliegtuigangst, maar zijn deze vorm van medicijnen bijvoorbeeld verboden in een deel van Azië. Even inlezen dus.

#7 Iemand machtigen om je praktische zaken thuis te regelen
Leuk dat je op reis gaat, maar bankzaken, de belasting en eventueel je huis gaan gewoon door. Daarom is het aan te raden iemand van het thuisfront te machtigen om dit soort zaken tijdens je reis te kunnen regelen. Je doet er verstandig aan om ruim voor vertrek bij diverse instanties te informeren wat hierin de mogelijkheden zijn en welke stappen je moet ondernemen.

#8 Budget
Niet geheel onbelangrijk is dat je vlak voor vertrek het budget bij elkaar hebt gesprokkeld wat je nodig denkt te hebben. Wel zo handig om dan ruim voor vertrek alvast te beginnen met sparen. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan sparen voor een wereldreis

Heb je jouw wereldreis nog niet gepland en heb je ook geen idee waar je moet beginnen? Lees dan hoe plan je een wereldreis. Kun je weer een stapje verder met de voorbereiding van je wereldreis, lees dan voorbereiding wereldreis: praktische zaken vlak voor vertrek.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *