Voorbereiding voor je meerdaagse wandeltocht in het buitenland

Reisdagboek december 2016
#3 Reisdagboek december 2016
3 januari 2017
Grote Knip Curaçao
Authentiek Curaçao, bestaat dat nog?
22 januari 2017

Voorbereiding voor je meerdaagse wandeltocht in het buitenland

Koningspad Zweden

Reizen, wandelen en avontuur. Liefhebbers van reizen en wandelen hebben een meerdaagse wandeltocht vaak hoog op de bucketlist staan. En dat is een goede combinatie, want wereldwijd zijn er talloze meerdaagse wandeltochten te maken door prachtig gebied.

Ook de minder ervaren wandelaar heeft nog weleens plannen voor een meerdaagse wandeltocht in het buitenland. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat gaat hier zeker op.

Waar je dan op moet letten? Nou, hierop.

Begin met een plan

Cliché, maar een plan voor een meerdaagse wandeltocht in het buitenland gaat iets verder alleen de bestemming uitkiezen.

Denk ook aan de periode wanneer je wilt gaan, welke afstand je wilt lopen en hoelang je daarvoor nodig hebt, en wat je allemaal mee moet nemen voor onderweg.

Waar?
Waar je maar wilt. Wereldwijd zijn er genoeg prachtige plekken om meerdaagse wandeltocht te verwezenlijken. Om je toch wat inspiratie te geven, hieronder een lijstje met bekende wandelgebieden in Europa:

 • Koningspad in Lapland
 • Dingle Way in Ierland
 • West Highland Way in Schotland
 • Laugavegur Trail in IJsland
 • Dolomieten in Italië
 • Pieterpad in Nederland
 • Tiroler Adlerweg in Oostenrijk

Kies niet voor de meest spectaculaire tocht als je hier 6 weken voor nodig hebt en je nog geen ervaring hebt met eerdere meerdaagse wandeltochten. Weeg je ervaring daarom mee als belangrijke factor binnen je keuze.

Wanneer?
Natuurlijk in de periode waarin het weer een beetje meezit, maar hou bijvoorbeeld ook rekening met de openingstijden van eventueel aanwezige hutten op de route. Zeker wanneer je weinig ervaring hebt zijn die hutten fijn voor extra bevoorrading en noodsituaties.

Vergeet ook je wandelconditie niet. Voor een meerdaagse wandeltocht moet je trainen en dat is niet hetzelfde als een paar keer per week peentjes zweten tijdens het fitnessuurtje in de sportschool. Heb je nog geen goede wandelconditie? Calculeer minimaal een aantal weken wandeltraining in voor je op pad gaat.

Tip uit eigen ervaring: train ook met bepakking op de rug. Een stukje wandelen kunnen we allemaal en met een beetje training en goede schoenen hou je dat steeds langer vol, maar wanneer je ineens 10 tot 15 kilo op je rug moet meesjouwen wordt het ineens een ander verhaal. Trainen met bepakking dus!

Welke afstand en hoelang ga je?
Is het hele wandelgebied te doen in die paar dagen of zal je een deel moeten uitkiezen om te gaan lopen? Kies een afstand die bij je ervaring past en maak een schatting voor de tijd die je kwijt bent op basis van ondergrond, weersomstandigheden, hoogteverschillen en de bepakking op je rug.

Wat allemaal meenemen voor onderweg?
Dat is per meerdaagse wandeltocht natuurlijk verschillend. Ga je kamperen onderweg of slaap je in aanwezige hutten op de route? Loop je tijdens warm of koud weer? Is er een kans op heftige en langdurende regenbuien? En ga zo maar door. Allemaal omstandigheden die de inhoud van je tas anders kunnen maken.

Stel jezelf daarom een aantal belangrijke vragen om tot de ultieme paklijst te komen:

1 Ga je kamperen? Investeer dan in een lichtgewicht, winddicht en waterdicht slaapmatje, slaapzak en tent.

2 Slaap je in de hutten? Informeer over de openingstijden en reserveer een plekje indien mogelijk. Toch lullig als je de tent hebt thuisgelaten en de hut bij aankomst vol blijkt te zitten.

3 Warm of koud weer? Pas je kleding daarop aan en investeer zo slim mogelijk. Bijvoorbeeld een speciale afristbroek, lichte wollen kleding bij koud weer en dunne katoenen T-shirtjes bij warm weer.

4 Last van regenbuien onderweg? Niets is zo vervelend als doorweekt je wandeltocht moeten voortzetten en in de koudere gebieden kan het nog gevaarlijk zijn ook. Een investering in een waterdichte jas en broek is dan ook geen overbodige luxe.

5 Hoeveel voorraad voedsel? Koolhydraatrijk voedsel belangrijk om je energieniveau op peil te houden. Goede en houdbare producten zijn bijvoorbeeld pasta, rijst en noten, maar je hebt ook kant en klaar adventure food in de daarvoor bestemde outdoor speciaalzaken.

Aanvullende handige tips

 • Investeer in een backpack waarbij de ruglengte, schouder- en heupbanden goed aansluiten op je lichaam. Dat scheelt een zere rug en schouders.

Tip uit eigen ervaring: Pas de backpack echt goed inclusief gewicht en laat je adviseren door een specialist. Ik mocht mijn meerdaagse tocht in Zweden afbreken door pijn in mijn schouders, waardoor het gewicht van de tas niet meer te (ver)dragen was. Later bleek de backpack qua ruglengte en inhoud wel goed te zijn, maar sloten de schouder- en heupbanden niet goed aan omdat de backpack te groot voor mij bleek te zijn.

 • Investeer in goede wandelschoenen, sokken en vergeet geen blarenpleisters mee te nemen.
 • Neem niet meer dan maximaal 15 kilo mee. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
 • Schaf al je materiaal lichtgewicht aan. Zo kun je alles meenemen wat je nodig hebt en kun je toch meerdere kilo’s gewicht besparen.
 • Neem een GPS ontvanger mee om te weten waar je precies bent en hoelang je nog moet.
 • Train van te voren. Zoals eerder aangegeven is drie keer in de week fitnessen in de sportschool iets anders dan veel en lange afstanden lopen.

Als laatste tip is het toch echt verstandig om je te verdiepen in het wandelgebied waar je een meerdaagse wandeltocht wilt gaan maken. Zo kun je informatie inwinnen over bijvoorbeeld het verkrijgen van schoon drinkwater, toegestane kampeerplekken, dieren in de omgeving, aanwezige hutten, bereikbaarheid etc.

Meld je aan bij speciale hike forums en informeer bij de ervaren wandelaars. Uiteindelijk kunnen zij je de meest handige en betrouwbare informatie verschaffen.

Welke meerdaagse wandeltocht in het buitenland staat bij jou nog op je lijstje?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *