Hoe plan je een wereldreis?

Wat te doen op het eiland Curaçao?
10 x zien en doen op Curaçao
25 juni 2016
Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken
Wat je leert tijdens een eerste keer backpacken
21 juli 2016

Hoe plan je een wereldreis?

Hoe plan je een wereldreis

Een wereldreis is niet zomaar iets. Of je nu zes maanden, een jaar of zelfs nog langer gaat, het is wel even een dingetje. Voorbereiden is daarom noodzaak, maar is ook al een deel van de voorpret!

Hoe plan je een wereldreis?

Beginnen doe je altijd met een plan. Waar wil je heen? Is er een logische route van te maken? Hoelang ga je weg? En wat moet het hele gebeuren gaan kosten? Veel vragen die je een hoop duidelijkheid kunnen verschaffen.

#1 Welke landen staan op het lijstje?
Laten we beginnen bij het begin. Welke landen zijn een must voor je om te bezoeken en welke landen staan op het wensenlijstje, maar kun je als het niet uitkomt wel wegstrepen?

Schrijf ze op en zet de landen die bij elkaar in de buurt liggen zoveel mogelijk bij elkaar.

#2 Hoeveel tijd heb je nodig per land?
Een vraag die voor iedereen verschillend is, maar waar wel goede gemiddelden van bekend zijn. Lees je in op het internet en via boeken/reisgidsen, maar vraag het vooral aan de ervaren reizigers. Zij weten het beste hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt per land.

#3 Bepaal een logische route
Maak een route van alle landen die je op je lijstje hebt gezet. Is dat goed te doen of ga je kris kras over de wereld heen? Schrap de landen die echt niet kunnen binnen je route en duik het internet op voor extra informatie. Hoe zit het bijvoorbeeld met vliegroutes en OV mogelijkheden om van de ene naar de andere bestemming te komen.

Dit hoef je echt nog niet helemaal uit te pluizen, maar het is goed om te weten wat de mogelijkheden zijn zodat je kan bepalen of extra tijd voor het reizen incalculeren nodig is.

#4 Wanneer ga je?
Als het goed is weet je na het beantwoorden van de eerste drie vragen hoelang je wereldreis moet gaan duren. Maar wanneer ga je? Hou rekening met een goede voorbereiding. Niet alleen voor het plan, maar ook voor allerlei praktische zaken.

Vergeet ook niet rekening te houden met belangrijke data, je werk en het klimaat op je bestemming. Welke periode is dan voor jou het beste om te gaan?

#5 Budget bepalen
Begin met uit te zoeken wat het dagelijkse budget is van elk land op je lijstje. Informeer op het internet en in reisgidsen, maar vraag het ook hier weer aan de ervaren reizigers.

Goed om rekening mee te houden:

  • Wat kosten gemiddeld de vliegtickets die je nodig hebt?
  • Reis je op de bestemming liever met bijv. een huurauto of het OV?
  • Slaap je liever in een hostel of een hotel?
  • Ga je voor georganiseerde tours of onderneem je activiteiten op eigen houtje?
  • Nog speciale wensen? Denk aan halen duikbrevet, taalcursus etc.

Vergeet geen extra geld te reserveren voor onverwachte kosten zoals koerswisselingen, doktersbezoeken, gestolen spullen, alternatief reisvervoer etc.

Ben je benieuwd hoe je jouw wereldreis budget zo snel mogelijk bij elkaar spaart? Neem dan hier een kijkje. Hoe plan je verder een wereldreis? Het vervolg met de praktische zaken ruim voor vertrek lees je hier.

Heb jij nog tips voor hoe plan je een wereldreis?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *