Tips om het noorderlicht te spotten

Altijd en overal online met een mifi-router
ICT op reis: overal en altijd online met een mifi-router
20 december 2016
Onderaan bucketlist 2016
Onderaan mijn reis bucketlist 2016
26 december 2016

Tips om het noorderlicht te spotten

Wanneer de meeste kans op het noorderlicht

Het bewonderen van het noorderlicht staat bij veel mensen op de bucketlist. Echter is een reisje naar het hoge noorden geen garantie voor succes. Daarom in deze blog tips om het noorderlicht te spotten.

Wat is het noorderlicht?

We kennen allemaal dat groene dansende spektakel in de lucht, beter bekend als het noorderlicht. De aanleiding van dat groene licht is de zonnewind. De zonnewind wordt veroorzaakt door de zon die elektrisch geladen deeltjes continu de atmosfeer in slingert. Een deel van die geladen deeltjes botst met zuurstofatomen en stikstofmoleculen die zich bevinden binnen onze atmosfeer, met als effect het groene dansende spektakel.

Het noorderlicht noemen we ook wel het poollicht of aurora borealis.

Waar de meeste kans op noorderlicht?

Het noorderlicht is voornamelijk te bewonderen tussen de 70ste en 80ste breedtegraad. Dankzij geomagnetische storingen is het mogelijk om het dansende groen ook in Nederland te aanschouwen. De kansen zijn klein en als het noorderlicht al waar te nemen is, is dat vaak alleen mogelijk d.m.v. een camera met lange sluitertijd.

De meeste kans op het spotten van het noorderlicht maak je daarom in het hoge noorden. Hoe noordelijker je gaat, des te groter de kans dat je zoektocht wordt beloond. Lapland is daarom één van de beste toegankelijke locaties om op zoek te gaan naar het noorderlicht. Lapland beslaat de noordelijkste delen van Noorwegen, Zweden en Finland.

Wanneer de meeste kans op noorderlicht?

Het moge geen verassing zijn dat het noorderlicht alleen te aanschouwen is wanneer het buiten donker is. Je kansen zijn het grootst in het noorden van Scandinavië en daarvoor zal je toch écht in de winter die kant op moeten. In de zomermaanden wordt het hier namelijk amper donker en zijn je kansen op het noorderlicht nihil.

Hartje winter dus. De meeste kans om het noorderlicht te spotten is tussen de maanden november en februari.

Zodra het donker is, is het mogelijk om het noorderlicht te spotten, ongeacht het tijdstip. De meeste kans op het noorderlicht heb je wanneer de maan zich ingetogen of niet toont. Dan oogt de lucht namelijk bijna zwart, wat de groene gloed alleen maar ten goede komt.

Rekening houden met…

In februari een weekje naar het hoge noorden van Noorwegen is nog geen garantie voor succes. Helaas… De kans is echter wel groot, zeker wanneer je besluit een week of langer te gaan. Hou echter wel rekening met je verblijfkeuze. Een grote stad is misschien wel gezellig, maar door alle kunstmatige belichting in gebouwen, op straat en door auto’s wordt de luchtkwaliteit verstoord en nemen de kansen op het spotten van het noorderlicht af. Een glimp vang je ongetwijfeld nog wel op, maar de omstandigheden maken het spektakel absoluut minder intens.

En die intensiteit is zeker iets om rekening mee te houden. Je verwachtingen liggen ongetwijfeld erg hoog. Op het internet vind je ontelbare prachtige foto’s van dit natuurspektakel. Let wel, allemaal gemaakt met een lichtgevoelige camera met een lange sluitertijd. In het echt is het noorderlicht over het algemeen een stuk minder intens te zien zoals op de vele foto’s. En dat is precies de reden om te kiezen voor een locatie waarbij je zo min mogelijk last hebt van ‘luchtvervuiling’.

Praktische informatie Lapland (winter)

Neem op locatie ook even de tijd om te wennen aan het donker. Zoals gezegd is het noorderlicht minder intens dan je veelal op de foto’s ziet. Het licht kan zelfs zo zacht zijn dat je het noorderlicht mist terwijl deze wel aanwezig is. Kleed je warm aan en neem even de tijd om je ogen te laten wennen aan het donker wanneer je naar buiten gaat. Het zou net het verschil kunnen maken.

Heb jij al eens het noorderlicht mogen spotten?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Jenny - IkReis schreef:

    In de kerstvakantie ben ik naar Finland geweest, ik zag maar liefst drie keer het noorderlicht. Ik ben helemaal happy ?

    Nu druk met het uitzoeken van foto’s en timelapses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *