Gekke gewoontes Thailand
Gekke gewoontes in Thailand en wat vinden zij van ons?
2 mei 2016
Koh Tao & Koh Nang Yuan
Snorkelparadijs Koh Tao in Thailand
15 mei 2016

Sparen voor een wereldreis

Sparen voor een wereldreis

Het lijkt een onmogelijke opgave, maar sparen voor een wereldreis kan soms sneller gaan dan je denkt. En weet je wat het mooie is? Hoe snel dat gaat ligt helemaal aan jezelf. Dus waar wacht je nog op? Sparen die keiharde euro’s! ;=) Geen excuses meer, maar prioriteiten stellen.

Begin met een plan

Zonder plan heb je ook geen idee wat je bij elkaar moet sparen voor een wereldreis. En al die blogs over kostenplaatjes zijn ook behoorlijk vaag. Dat ligt namelijk vooral aan jouw wensenlijstje. Begin dus met een plan en krijg inzicht:

 1. Welke landen wil je bezoeken en welke zijn optioneel?
  Iedereen heeft wel een bucketlist als het gaat over welke landen je nog wel eens zou willen bezoeken. Schrijf ze op. Een wereldreis hoeft niet te betekenen dat je alle landen of elk continent gezien hoeft te hebben. Het gaat niet om zoveel mogelijk gezien te hebben, maar om wat jij wilt zien.
 2. Hoelang heb je voor elk land nodig?
  Lees je in en informeer bij anderen om een idee te krijgen hoeveel weken per land genoeg is. Op basis van de eerste twee vragen weet je dus hoelang je wereldreis moet gaan duren!
 3. Wanneer ga je en welke route is logisch om te volgen?
  Kies een vertrekperiode en bedenk een logische route zodat je de vliegtickets kan gaan boeken. Des te eerder je boekt, des te meer knaken je bespaart. Een vastgelegde route klinkt misschien niet zo avontuurlijk, maar handig en fijn voor je portemonnee is het wel! Je kan dan namelijk kiezen voor een wereldticket die je bij verschillende organisaties kunt aanschaffen.
 4. Hoe luxe moet je reis worden?
  Reis je met een huurauto of ga je met het OV? Slaap je in een hotel of in een hostel? Heb je liever een eigen kamer of voldoet een slaapzaal? Ga je voor georganiseerde tours of onderneem je activiteiten op eigen houtje? Voor alles valt wat te zeggen, maar je ziet, je kan het zo duur en luxe maken als je zelf wilt. Hoe luxer, des te langer je mag gaan sparen en de wereldreis moet wachten.Wanneer je kiest voor de budget optie hoeft dat overigens niet te betekenen dat je de hele reis op een slaapzaal mag vertoeven. Een keer een lekker hotel doet vrijwel elke backpacker wel eens als je zo’n lange tijd op pad bent. En niet elk land kost natuurlijk even veel, dat scheelt ook! Maak wel een keuze in het algemeen, dan kun je later een goede inschatting maken van de kosten.
 5. Dagelijkse budget per land
  Het is even een uitzoek werkje, maar het levert je een hoop waardevolle informatie op. Zoek voor elk land uit wat het dagelijkse budget is wat je ongeveer nodig hebt op basis van je keuze bij vraag 4. Google naar relevante blogs en stel vragen op social media en aan anderen die je voor zijn gegaan.
 6. Paklijst en andere benodigdheden voor vertrek
  Maak een lijstje van alles wat je nodig hebt voor vertrek. Denk aan je uitrusting zoals een backpack, handige tools, camera/pc apparatuur, wandelschoenen, lakenzak etc. Vergeet ook geen zaken zoals visa, inentingen etc.
 7. Reserveer extra geld
  Spaar extra geld voor een wereldreis voor onverwachte kosten. Denk aan doktersbezoeken, gestolen spullen, vroegtijdige terugkeer etc.

Het klinkt als een hele opgave, maar je zult zien dat dit eigenlijk al een deel van de voorpret is. En het belangrijkste, je weet hoelang je weg wilt blijven en je weet exact wat je moet gaan sparen voor een wereldreis. Je hebt een concreet doel!

Besparen voor een wereldreis

Besef dat veel uitgaven een wens zijn, geen must. Zo overleggen wij thuis altijd de grotere uitgaven en proberen we ook de uitgaven te verspreiden op basis van relevantie. Wat kost het? Hebben we het echt nodig? En wat willen we dan als eerste? Als je er net iets meer over nadenkt dan besef je dat veel van dat soort uitgaven alleen maar wensen zijn om het comfort niveau in welke vorm dan ook te vergroten. Zodra je dat beseft ga je beter nadenken over uitgaven en besluit je om dat ene wat dure product uit te stellen naar een ander moment om het aan te schaffen. Vervolgens schaf je het niet eens meer aan omdat je het eigenlijk helemaal niet nodig blijkt te hebben of komt het op een later moment en spreid je dus de grote uitgaven.

Behalve je vaste lasten zijn alle overige uitgaven een wens, geen must. In Nederland zijn we zo gewend aan comfort dat de nieuwste iPhone, het beginnen aan kinderen of elke week shoppen normaal is geworden. Het blijven wensen en het is helemaal prima om die ook in te willigen, maar als je meer wensen hebt, zoals een wereldreis, dan komt er een punt dat je keuzes moet gaan maken. Besparen doe je dan zo:

#1 Bespaar op uitjes
Een bioscoopje, lekker uit eten gaan en met vrienden op het terras zitten. Ontzettend gezellig allemaal, maar bij elkaar opgeteld kan het maandelijks behoorlijk in de kosten lopen. Kies liever voor de net zo leuke alternatieven! Haal wat lekkers en plof op de bank voor een goede film, koop wat koude biertjes om met je vrienden wat te drinken in het park in plaats van het terras en ga thuis eens lekker kokkerellen in plaats van een tafel reserveren in dat dure restaurant.

#2 Zeg abonnementen op
Abonnementen op tijdschriften, extra tv kanalen en de sportschool kun je beter opzeggen. Scheelt weer wat tientjes in de maand. Ga lekker buiten sporten, het is gratis en gezond! De tijd die je normaal besteedt aan het lezen van je favo tijdschrift of het kijken naar je favo sportkanaal kun je nu beter besteden aan het plannen van je wereldreis ;=)

Vergeet ook niet naar het abonnement van je mobiel te kijken. Misschien kan het goedkoper of kan het zelfs tijdelijk worden stopgezet tijdens je wereldreis.

#3 Bespaar op boodschappen
Na de kosten van een woning is dit voor veel mensen de daarop volgende grootste kostenpost. Een paar honderd euro per maand gaat er wel doorheen. Eet wat vaker bij vrienden en familie om te besparen op eten, maar je kan ook al ontzettend veel besparen op je boodschappen zelf.

Kies voor de goedkopere supermarkten in plaats van de dure Albert Heijn en kies eventueel voor huismerken in plaats van de duurdere A merken. Klinkt misschien wat suf, maar je portemonnee wordt er heel blij van. Echter de grootste besparing behaal je door op één dag voor de hele week boodschappen te halen. Omdat je veel moet halen gaan we met lijstjes werken en lijstjes zorgen er dan weer voor dat we alleen halen wat we echt nodig hebben.

#4 Vergelijk je verzekeringen
Vergelijk elk jaar je zorg-, auto- en huisverzekeringen en vergeet ook zeker je energiemaatschappij niet! Het is even zoeken en vergelijken, maar het loont zeker en bespaart je tot wel honderden euro’s. Kijk naar wat je nodig hebt en welke aanbieder de goedkoopste is, maar kijk ook zeker naar de inhoud van je verzekering. Is bijvoorbeeld je auto nog wel een allrisk verzekering waard?

#5 Stop met kopen
Nogal voor de hand liggend, maar het kopen van kleding, gadgets, sigaretten, schoenen etc. zijn ook opnieuw weer allemaal wensen, geen must. En dat terwijl het zoveel kan opleveren wat betreft het sparen voor een wereldreis. Neem dat pakje sigaretten per dag wat veel mensen op roken. Die kosten zo’n €5 en levert je dus jaarlijks een besparing van ruim €1800! op wanneer je er mee stopt. Daar kun je dus al 2 maanden mee door zuidoost Azië reizen en bijna alles doen wat je reishartje begeert.

En je kledingkast puilt waarschijnlijk uit van de kleding, voor je schoenen heb je eigenlijk een extra kast nodig, zoveel zijn het er en je mobieltje is vast niet kapot waardoor deze aan vervanging toe is. Vervang deze wensen tijdelijk voor de wens van een wereldreis en je spaarport is weer helemaal in de running.

#6 Ga zuinig om met energie

 • Draai je verwarming lager of uit als je niet thuis bent of wanneer je gaat slapen
 • Kleed je aan naar het klimaat in plaats van je verwarming loeiheet te zetten in de winter
 • Was kleding alleen als je een volle trommel hebt en was deze op een lage temperatuur
 • Gebruik de droger alleen voor beddengoed en handdoeken
 • Ga zuinig om met elektra, laat bijvoorbeeld niet onnodig lampen en de tv aanstaan

Klinkt ook weer wat suf, maar wij krijgen er in ieder geval elk jaar geld door terug van de energiemaatschappij.

Extra sparen door geld te verdienen voor een wereldreis

We hebben het tot nu alleen nog gehad over hoe je geld over kan houden zodat je meer kan sparen voor een wereldreis dan je voorheen deed. Buiten het besparen kun je natuurlijk ook sparen voor een wereldreis door extra geld te verdienen.

#1 Fulltime werken
Nogal voor de hand liggend, maar als je een parttime baan hebt mis je nu eenmaal een hoop extra inkomsten. Zoek dus naar een fulltime baan of zoek er nog een parttime baan bij.

#2 Marktplaats
Verzamelen kunnen we als de beste. Boeken, kleding en allerlei andere spullen die we niet meer gebruiken en op zolder belanden. Weg ermee. Zet het op Marktplaats en verkopen die handel.

#3 Extra zakcentje
Als je fulltime werkt heb je er misschien niet zo’n zin in, maar doelloos op de bank hangen kan misschien ook een avondje vervangen worden voor iets productievers. Tijd dus om een extra zakcentje te verdienen. Ben je goed in Engels of een ander vak? Geef bijles aan basis- of middelbare school leerlingen. Heeft een familielid, vriend of kennis kleine kids? Verdien wat bij als oppasser.

#4 Geld vragen voor je verjaardag
Ben je nog niet jarig geweest? Dat komt mooi uit. Nodig alle leuke familie en vrienden uit en vraag maar om één ding, geld. Geen cadeaus, maar keiharde euro’s voor jouw wereldreis. Vertel ze van te voren over je plannen. Niet iedereen vindt het leuk om geld als cadeau te geven, maar dat wordt een ander verhaal als jij ze vertelt waarvoor het is.

#5 Open een spaarrekening
Waarschijnlijk heb je deze al, maar check wel nog even of je een gunstige rente hebt vergeleken met andere banken. Laat ook alleen op je betaalrekening staan wat je nodig hebt en stort de rest regelrecht naar je spaarrekening om een paar extra knaken te sparen.

Besparen of verdienen tijdens je wereldreis

Alsof bovenstaande nog niet genoeg is, kun je ook nog tijdens je wereldreis besparen en zelfs wat extra geld verdienen.

#1 Werken tijdens je reis
Het klinkt niet zo aantrekkelijk, maar je kan reizen en werken prima combineren zolang je maar een goede balans houdt. Je bent wel op reis natuurlijk, dus vergeet vooral niet te genieten.

Maar werken kan ook heel leuk en leerzaam zijn en zelfs een onderdeel van je reis uitmaken. In Australië zijn er veel mogelijkheden om op de boerderij te werken. Je verdient er niets mee, maar krijgt vaak als ruil een gratis overnachting en eten. En zo zijn er wereldwijd meer van dit soort mogelijkheden. Taalles geven op school of werken in de horeca bijvoorbeeld.

#2 Bespaar op thuis of verhuur thuis
Mocht je er voor kiezen om je huis aan te houden wanneer je weg gaat dan moet je deze vaste lasten niet vergeten in te calculeren binnen je budget. Vergeet ook niet om wat zaken te regelen zodat je heel wat onnodige kosten bespaart tijdens je wereldreis. Zeg bijvoorbeeld tv en internet op.

Wil je het beter aanpakken, verhuur dan je huis of studentenkamer aan een ander. Dat scheelt je niet alleen de huur, maar ook de vaste lasten die er aan verbonden zijn! Zoek wel even uit wat wel en niet is toegestaan omtrent het verhuren van je woning. Dan doe je het in ieder geval netjes volgens de regeltjes. Is het toegestaan, kijk dan eens bij Airbnb of Marktplaats.

#3 Laat je sponsoren
Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar heb je bijvoorbeeld een blog waar je alles bij gaat houden of heb je veel vrienden en volgers op social media? Dan kun je eens informeren over sponsormogelijkheden. Dit is meestal niet in de vorm van geld, maar in de vorm van een product, een backpack bijvoorbeeld. Het product krijg je gratis of tegen een fikse korting in ruil voor wat productpromotie.

Wat kost een jaar op wereldreis?

Dat is lastig te zeggen. In een jaar kan je niet alles zien, maar wel alle continenten een bezoekje brengen. Een deel van Azië is mega goedkoop, terwijl bijvoorbeeld Australië relatief prijzig is. Daarnaast is het ook vooral afhankelijk van je reisstijl.

Als je het voorgaande wereldreizigers vraagt kom je bedragen tussen de €10.000 en €25.000 tegen op basis van een jaar reizen inclusief alles op de kosten voor vertrek (aanschaf spullen) na. Een behoorlijk verschil dat puur gebaseerd is op de luxe van je reisstijl en welke landen je bezoekt. Voor €25.000 moet je wel even sparen, maar €10.000 moet goed te doen zijn en is wellicht vergelijkbaar of zelfs goedkoper dan je in Nederland uitgeeft.

Go for it! Wat voor soort wereldreis staat er op jouw bucketlist?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *