Oud Dubai Al Bastakiya
Multicultureel Dubai
18 april 2017
ICT op reis: Werken in de cloud
ICT op reis: Werken in de cloud
24 april 2017

Route zuidereiland Nieuw-Zeeland

Roys Peak

Nieuw-Zeeland wordt door veel reizigers bestempeld als het mooiste land ter wereld. Hoewel ik nog heel wat landen te bezoeken heb, kan ik de uitspraak tot nu toe alleen maar beamen. In het meest geïsoleerde land ter wereld komen alle natuurverschijnselen samen en dat levert indrukwekkende landschappen op. Qua natuurlijk schoon heeft het zuidereiland hierin een dikke voorsprong op het noordereiland.

Een route op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland van vier weken is goed te doen. Korter kan ook, maar weet dat haasten en highlights overslaan dan onoverkoombaar is. En dat is zonde na een meer dan een 24urige vlucht vanuit Nederland. En laten we eerlijk zijn, hoe groot is de kans dat je er ooit weer komt? Precies… Neem de tijd om dit unieke land te ontdekken en je zal er geen moment spijt van hebben.

De ideale route voor het zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Die lees je hier.

Route zuidereiland Nieuw-Zeeland

Vliegen op Christchurch, de grootste stad op het zuidereiland, is de meest logische keuze. Wellicht kom je vanaf het noordereiland, dan pak je de route andersom.

 1. Christchurch

Hoewel veel reizigers hun route op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland beginnen op het vliegveld van Christchurch, wordt de stad zelf vaak overgeslagen. De stad die inmiddels meer bekend staat om de vele aardbevingen verdiend een kort bezoek. De stad heeft een verhaal en leeft volop ondanks de heftige aardbevingen en de gevolgen die het met zich mee heeft gebracht.

Bezoek o.a.: RE:START, kathedraal van Christchurch, het grote schaakbord op het plein, botanische tuinen en het Quake City museum. 

Kathedraal Christchurch

Na Christchurch kun je ook eerst iets noordelijker reizen richting Kaikura, dé plek om walvissen en dolfijnen in het wilde te spotten.

 1. Tekapo

Onderweg vanuit de auto zie je de Zuidelijke Alpen in de verte al opdoemen. Hiertussen ligt het turquoise gekleurde meer Lake Tekapo. Zeker wanneer het meer op kleurt door de zon kun je deze plek wel dagen blijven bewonderen. Bekijk de plek ook van bovenaf, vanaf het Mount John observatiedek, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de omgeving. Diezelfde plek is ’s avonds de perfecte plek om sterren, inclusief de Melkweg, te bewonderen.

Bezoek o.a.: Lake Tekapo, Mount John Observatiedek uitzichtpunt en neem deel aan een sterrentoer om meer te weten te komen over het daar gevestigde astronomiecentrum.

Lake Tekapo

 1. Mount Cook

De Mount Cook mag zich de hoogste berg van Nieuw-Zeeland noemen en is duidelijk te herkennen aan de besneeuwde bergtop die als een torentje boven de bergketen uitsteekt. Het Aoraki Mount Cook National Park leent zich uitstekend voor dag- en meerdaagse trekkingen voor wandelaars van alle niveaus. Een van de populairste dag wandelingen is de Hooker Valley Track die je langs gletsjers, besneeuwde bergtoppen, wankelende touwbruggen en een gletsjermeer met drijvende ijsschotsen brengt. Met als beloning natuurlijk het uitzicht op de Mount Cook zelf.

Bezoek o.a.: Aoraki Mount Cook National Park en wandel de Hooker Valley Track.

Mueller Lake Mount Cook

Hooker Lake

 1. Oamaru

Het stadje staat bekend om het spotten van pinguïns, zowel de blauwe pinguïn als de zeldzame geeloogpinguïn. Beiden komen op deze plek voor en een kleine zoektocht kan al succes voor beide soorten opleveren. Neem plaats op de speciaal aangelegde tribune of ga zelf op pad en spot ze in het wild.

Bezoek o.a: Steampunk HQ en spot de pinguïn in de haven van Oamaru of bij Bushy Beach. 

 1. Moeraki Boulders

De Moeraki Boulders trekken veel bekijks. Deze grote en bijna perfect ronde stenen liggen verspreidt over het strand waar vele toeristen een poging wagen tot het schieten van grappige plaatjes. Even verderop bij Shag Point kun je deze stenen ook bekijken zonder toeristen en als extra krijg je een mooi stukje kust met vriendelijke zeehonden erbij. Rij richting Shag Point en neem de houten trap naar beneden naast huisnummer 183.

Bezoek o.a.: Moeraki Boulders en Shag Point.

Moeraki Boulders

 1. Otago Peninsula

Dit schiereiland kent vele mooie uitzichten en staat bekend vanwege de enige broedende kolonie Koningsalbatrossen ter wereld en tevens opnieuw om pinguïns te spotten. Beiden spot je op het noordelijkste puntje, maar Otago Peninsula is meer dan dat.

Bezoek o.a.: een van de eerste Maori nederzettingen Atakou, rijdt de highcliff road voor prachtige uitzichten en bezoek het noordelijkste puntje voor het spotten van de Koningsalbatros en de blauwe pinguïn op Pilots Beach.

Highcliff road Otago Peninsula

 1. The Catlins

Het meest zuidelijke deel van het zuidereiland vormen de Catlins. Dit natuurgebied is groot en rijk aan wandeltochten, uitkijkpunten en watervallen.

Bezoek o.a.: Nuggetpoint met de oudste vuurtoren van Nieuw-Zeeland, de Cathedral Cave en het meest zuidelijke puntje Slope Point.

Nuggetpoint the catlins

 1. Te Anau

Te Anau wordt gezien als dé wandelstad van Nieuw-Zeeland. Hier starten onder andere de bekende meerdaagse wandelroutes de Kepler- en Milford Track. Verder is Te Anau een goede uitvalsbasis richting de vaartochten tussen de fjorden.

Bezoek o.a.: Kepler Track, Milford Sound Track, Doubtful Sound en Milford Sound.

Milford Sound Nieuw-Zeeland

 1. Queenstown

Voor de afwisseling is een stad tussen al dat natuurschoon ook wel eens fijn. Queenstown is daar de perfecte plek voor. Het kleine centrum is erg sfeervol en op de berg kunnen adrenalinejunkies hun hart ophalen.

Bezoek o.a.: het sfeervolle stadje, Ferg Burger, Frisbee golf in Queenstown Gardens en duik in de extreme sporten op de berg via de Gondola.

Queenstown Nieuw-Zeeland

 1. Paradise

Het plaatsje Paradise doet zijn naam meer dan eer aan. Een fantastische mooie autorit, slechts 45 minuten vanaf Queenstown, brengt je naar het paradijs van Lord of the Rings. Hier zijn namelijk delen van de film opgenomen en al onderweg begrijp je meteen waarom. Het is hier stil en prachtig! Kijk rond en maak een wandeling door het paradijs.

Bezoek o.a.: Paradise & Glenorcy

Paradise Nieuw-Zeeland

 1. Wanaka

Lake Wanaka is prachtig en op en rondom het water zijn er tal van activiteiten te doen. Waaronder veel wandelingen en watersportactviteiten.

Bezoek o.a.: #thatwanakatree, boottochtje over het meer, zelf leren vliegen op het vliegveld van Wanaka en wandel richting Roys Peak. 

#thatwanakatree

Roys Peak

 1. Fox- & Franz Josef Gletsjer

De Fox- en Franz Josef gletsjer zijn de twee meest bekende gletsjers van Nieuw-Zeeland. Hoewel ze de afgelopen tientallen jaren behoorlijk in formaat zijn afgenomen, zijn de gletsjers een mooie tussenstop langs de westkust en een uitdaging voor avonturiers.

Bezoek o.a.: Fox Gletsjer, Frans Josef Gletsjer, helikoptervlucht + gletsjer hike. 

Fox gletsjer

 1. Goudmijnen in Ross, Hokitika, Greymouth en Charleston

Rond 1850 was goud winnen in deze dorpjes booming business. Tegenwoordig zijn het niet meer dan kleinschalige dorpjes op weg richting het Abel Tasman Park. De reistijden aan de westkant zijn lang vanwege de hoogteverschillen en vele haarspeldbochten. Maak dan ook zeker even een tussenstop in een of meer van deze dorpjes om meer te weten te komen over de goudmijnen.

Bezoek o.a.: Blue Spur Bush Walk, Point Elizabeth Walk, Ross Water Race Walkway, Tunnel Terrace Walk & de Historic Gold Mine.

 1. Punakaiki

Tussen de goudmijnen door is er nog een korte stop aan de westkust die de moeite waard is. In Punakaiki liggen de Pancake Rocks, waar gesteente in pannenkoeken laagjes hoge kliffen vormen.

Bezoek o.a.: Pancake Rocks, Punakaiki Cavern & Truman Walk.

Pancake Rocks Nieuw-Zeeland

 1. Abel Tasman / Golden Bay

Het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland is het decor van goudgele zandstranden, dichtbegroeide bossen, kletterende watervallen en diepe grotten die omringd zijn door de aangrenzende oceaan. ’s Zomers dé plek voor wandelingen, kajakken en andere outdoor activiteiten. Vergeet ook het ten noorden gelegen Golden Bay niet met Maori springs, grotten en ook goudgele zandstranden.

Bezoek o.a.: Abel Tasman Coast Track, Sandfly Beach, Inland Track, Harwood’s Hole & Te Waikoropupu Springs.

En wanneer vertrek jij naar Nieuw-Zeeland? ;)

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

8 Comments

 1. Yvonne schreef:

  Tijdens onze lange reis van 18 maanden zouden we ook naar Nieuw-Zeeland, de natuur daar lijkt me echt indrukwekkend. Uiteindelijk kwam het er niet van, want we bleven te lang hangen in Azië, maar ooit wil ik hier heel graag voor minimaal een maand zelf gaan rondkijken. Lijkt me fantastisch en als ik deze foto’s zie wordt ik helemaal enthousiast!

  • Shamira schreef:

   Zeker doen! Het is tot nu toe absoluut het mooiste land wat ik ooit gezien heb. Het heeft alles wat betreft natuur: bergen, gletsjers, vulkanen, heuvels, turquoise gekleurde meren en op het zuidereiland kun je ontzettend goed de sterrenhemel met het blote oog bekijken. Echt super mooi!

 2. Wat een geweldige foto’s zeg! Mag ik ook? Wij willen na onze studie lang reizen (als in minimaal een jaar, enkeltje Azië en vanaf daar zien we wel), als het budget het toe laat wil ik dan ook sowieso naar Nieuw-Zeeland, wat ziet dit er mooi uit zeg! En leuke route :)

 3. Bianca schreef:

  Leuke post, en een feest van herkenning! Wij hebben eerst het Noordereiland gezien en kwamen toen naar het Zuidereiland, wat we nóg mooier vonden! Mijn favorieten waren tekapo en kaikoura! Prachtige herinneringen :)

 4. Annemarie schreef:

  Wij hebben afgelopen zomer (daar winter) zo ongeveer hetzelfde rondje gedaan, maar dan omgekeerd. Het is zo’n mooi land! Leuk om jouw blog te lezen en je foto’s te zien. Veel herkenning ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *