Rondreis route Zweden

Spice Souk Dubai
Authentiek Dubai
6 maart 2017
Skyline van Singapore
#1 Wereldreisdagboek 2017
12 maart 2017

Rondreis route Zweden

Sontbrug Zweden

Een rondreis door het Scandinavische Zweden geeft het oog een diversiteit aan uitzichten. Het zuiden wordt gekenmerkt door de grootste steden van het land inclusief de drukte die daarbij hoort en in het noorden word je beloond met kilometers aan eenzame wegen waarbij je wordt omringd door ongerepte naaldbossen. Maar laat je niet verleiden tot een powernap, want voor je het weet doorkruist een eland de route en moet volop de rem ingetrapt worden.

Rondreis route Zweden

Via Duitsland en Denemarken, bijvoorbeeld met tussenstops in Hamburg en Kopenhagen, ben je vanaf Utrecht in ongeveer 9 uur autorijden in Zweden.

Hoofdstad Stockholm
De indrukwekkende 16 kilometer lange Sontburg brengt je vanaf Denemarken over de grens op Zweedse bodem. Daarna volgt een zes uur lange autorit richting de hoofdstad Stockholm. Door de vele wateren en de maar liefst 24.000 eilandjes wordt de stad ook wel het Venetië van het noorden genoemd.

Bezoek o.a.: Vasa museum, district Gamla Stan & langste kunstgalerij ter wereld

Metrostations Stockholm

Hoge kusten gebied
Aan de westkust van de Botanische Golf ligt het Hoge Kusten gebied. Dit gebied van 142.500 hectare groot wordt gezien als de grootste landverhoging ter wereld als gevolg van het verdwijnen van het ijs uit de ijstijd.

In de ijstijd lag in dit gebied maar liefst 3 kilometer dik ijs. Daardoor zakte de grond de oceaan in, maar door het gesmolten ijs zo’n 9600 jaar geleden veert het land langzaam weer omhoog. Tot nu toe is dat ongeveer 285 meter en daar komt elk jaar nog eens 8 mm bij.

Bezoek o.a.: Nationaal park Skuleskogen

Hoge Kusten gebied

Universiteitsstad Umeå
Vervolg je weg richting het noorden naar de stad Umeå. Na Stockholm valt het veranderlijke landschap al snel op. Het aantal autobanen vermindert, het verkeer is rustiger en het uitzicht oogt groener. De universiteitsstad Umeå mocht zich in 2014 de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. De stad is het best te verkennen per fiets en ’s avonds de dag afsluiten moet geen probleem zijn met het grote aanbod aan restaurants, clubs en kroegen.

Bezoek o.a.: Västerbotten museum, Umedalen Beeldenpark & Beeldmuseum

Luleå vroeger en nu
Luleå grenst aan de Botnische Golf en staat bekend vanwege zijn grootste havenoverslagplaats van Zweden. Vooral ijzererts wordt gewonnen in de noordelijke streken en via de haven doorgevoerd naar andere plaatsen. Omdat ook hier de landsverhoging doorzet vind je in de omgeving diverse natuur- en wandelgebieden en de oude dorpskern, het vroegere Luleå.

Bezoek o.a.: diverse wandelgebieden & Gammelstad

De laatste wildernis van Europa
Onderweg doorkruis je de poolcirkel en maken de nieuwe lease Volvo’s op de weg plaats voor de oude beestjes van het Zweedse automerk. Na een paar uur over de eenzame asfaltweg kom je terecht in het noordelijkste deel van Scandinavië, Lapland. Met het stadje Kiruna als uitvalsbasis stap je binnen no time de ongerepte Zweedse natuur in. Maak een dagtocht, beklim de hoogste berg van Zweden of maak een avontuurlijke meerdaagse wandeltocht over het beroemde Koningspad en zet je tentje op in de laatste wildernis van Europa.

Bezoek o.a.: Kebnekaisse, Koningspad & Kiruna en omgeving

 Koningspad Zweden

Natuurlijke stroomversnelling
Na het noorden wijken we weer iets af naar het oosten. In het Storforsen natuurreservaat ligt de natuurlijke stroomversnelling Storforsen met een hoogte van 82 meter over een lengte van 5 kilometer. Daarmee is het de hoogste vrij stromende waterval van Europa. Het water stroomt hier gemiddeld met 250 m3 per seconde naar beneden en in de zomer kan dit zelfs oplopen tot bijna 900 m3 per seconde.

Outdoor Åre
Åre staat vooral bekend als wintersportbestemming, maar de zomers doen niet veel onder. Zo zijn er veel outdoor activiteiten zoals paddleboarding, hiken, paardrijden, raften en fietsen. Het downhill mountainbike park Åre Downhill Park behoort zelfs tot de beste vier van de wereld.

Bezoek o.a.: Åre Downhill Park, Chocoladefabriek & Tännforsen, de grootste waterval van Zweden

Provincie Dalarna
Weer iets meer in de bewoonde wereld in het midden van Zweden ligt de provincie Dalarna. Tijdens de rondreis komen er heel wat typische rode Zweedse huisjes voorbij zoeven. De kleur komt uit de op de UNESCO geplaatste kopermijn gelegen in het plaatsje Falun.

Bezoek o.a.: kopermijn Falun, beroemdste langlaufrace plaats in Mora & Nusnäs waar het Dalarna paardje op traditionele wijze wordt gemaakt.

Karlstad
Zweden is bij uitstek een land van de outdoor activiteiten. Het actieve buitenleven mag dan ook niet ontbreken in het toeristische Värmlands, met als hoofdstad Karlstad. De stad ligt aan het Värnermeer en is daarmee de uitvalsbasis voor allerlei wateractiviteiten zoals kanoën, vlotvaren en vissen.

Een na grootste stad van Zweden
Het complete rondje door Zweden is bijna gemaakt. Helemaal in het zuidwesten alweer ligt de een na grootste stad van Zweden, Göteborg. De stad doet niet onder voor een échte stedentrip en is geliefd bij zowel de Zweden als toeristen.

Bezoek o.a.: archipel, boulevard Avenyn, botanische tuin & vele musea (waaronder Volvo museum)

De groene stad
Net als de inwoners kun je de meest zuidelijke stad van Zweden, Malmö, het best verkennen per fiets. De stad kent een diversiteit aan natuur en cultuur en biedt uitzicht op de Sontbrug waar je aan het begin van je reis Zweden op binnen bent gekomen.

Bezoek o.a.: Kungsparken, Malmöhus Slott, St. Perti kerk & strand/park met uitzicht op de Sontbrug.

Sontbrug Zweden

Afhankelijk van je planning, bijvoorbeeld vanwege meerdaagse wandeltochten, dien je minimaal een maand voor deze route uit te trekken. Je reist dan wel relatief snel door het Zweedse rijk. Twee weken extra zal de reis minder gehaast maken en brengt je in de gelegenheid om overal even te blijven.

Op zoek naar meer inspiratie voor Zweden. Lees dan verder

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Marcella schreef:

    Wij gaan eind augustus/begin september in een week tijd de regio Dalarna ontdekken (vanuit Göteborg). Mijn eerste kennismaking met Zweden, dus ik ben er heel benieuwd naar!

    • Shamira schreef:

      Gaaf! Ik vooral het noorden erg mooi, maar ook midden- en zuid Zweden waren heel gaaf. Eigenlijk is heel Zweden gewoon heel gaaf ;=)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *