Roadtrip door Europa tips

Javea Spanje
Reisvideo: Jàvea – Spanje
19 november 2015

Roadtrip door Europa tips

Roadtrip Europa tips

Nergens in de wereld vind je zoveel diversiteit aan landen als in Europa. En het mooie is dat je vrijwel nergens een grote oceaan hoeft over te steken. Een roadtrip door Europa leent zich dan ook uitstekend om in relatief korte periode veel verschillende landen en culturen te leren kennen en ervaren. Veel landen betekent ook veel regels en dus kun je wel wat tips gebruiken voor je roadtrip door Europa van start kan gaan.

In deze blog roadtrip door Europa tips over tankstations, tolwegen, boetes en verkeersregels.

Tankstations in Europa

Het voordeel van een roadtrip in Europa is dat je in de meeste gevallen goedkoper kunt tanken dan in ons kleine maar dure Nederland. Waar je wel even op moet letten zijn de verschillende benamingen voor de brandstof die men in het buitenland gebruikt.

Hoe heten de brandstoffen Euro 95, Euro 98, Diesel & LPG in het buitenland

Euro 95     Euro 98 Diesel LPG
Duitsland Superbezin/Super 95 Superplus 98 Diesel LPG/Autogas
Frankrijk Sans Plomb 95 Super Sans Plomb 98 Gazole/Diesel GPL
Zwitserland Super Super Plus Diesel LPG/GPL
Italië Bezina Senza Piombo/Verde Bezina Super Senza Piombo/Verde Plus Gasolio/ (Carburante) Diesel GPL
Spanje Gasolina Sin Plomo 95 Gasolina Sin Plomo 98 Gasoléo/ (Aceite) Diesel GPL/Gasauto
Engeland Premium Unleaded Super Plus/ Super Unleaded Diesel
Tsjechië Natural 95 Natural 98 Nafta/Mazot/Diesel LPG
Kroatië (Euro)Super 95 (Euro) Super Plus 98 Dizel/(Euro)Diesel LPG
Denemarken Blyfri 95 Blyfri 98 Diesel LPG
Hongarije Szuper 95 Szuper 98 /98 Oktan Diesel/Dizel  –
Oostenrijk Super (bleifrei) Super Plus Diesel LPG

Voor meer landen kun je terecht op de website van de ANWB. Klik op het betreffende land en selecteer het kopje onderweg.

LPG in het buitenland
Wanneer je op LPG rijdt, zorg dan altijd voor wat benzine in de tank om een volgend tankstation te kunnen halen. LPG is in het buitenland niet altijd even goed te verkrijgen.

Schaf ook diverse LPG verloopnippels aan, anders kun je überhaupt geen LPG tanken in het buitenland. Je hebt o.a. de algemene Europa nippel, Italië nippel en Spanje nippel.

Let op: wanneer je een LPG auto rijdt moet je ook rekening houden met de regels omtrent het rijden en parkeren in tunnels en parkeergarages. Een LPG auto is niet overal toegestaan zoals in Nederland.

Vignet en tol in Europa

In sommige landen ben je verplicht om een autovignet aan te schaffen en/of moet je tol betalen. Waaronder bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje & Zwitserland. Tol betalen kan ter plekke of via een abonnement en is vaak alleen het geval op specifieke wegen zoals een snelweg.

Een vignet moet je op de voorruit van de auto plakken en geldt als een vorm van wegenbelasting. De aanschaf verschilt per land en kan via de ANWB, online of aan de grenspost van het betreffende land.

Een compleet overzicht van eventuele tol of een vignet kun je hier vinden. Klik op het betreffende land en ga naar het kopje onderweg om te controleren of een vignet verplicht is, hoe deze aan te schaffen en of en waar er tol betaald moet worden.

Boetes in Europa

Sinds november 2013 hebben alle lidstaten in de EU de verplichting om na een verkeersovertreding burgergegevens uit te wisselen. Verkeersovertreders, ook als buitenlander, worden gewoon beboet.

Ontvang je een bekeuring van een land buiten de EU, dan ben je in eerste instantie niet verplicht om deze te betalen. Echter kan het wel zo zijn dat je naam wordt geregistreerd en je alsnog mag betalen indien je opnieuw het betreffende land wilt binnenkomen.

Verkeersregels in Europa

Veel verschillende landen betekent ook veel verschillende verkeersregels. Neem om te beginnen altijd wat belangrijke documenten mee. Waaronder een geldig rijbewijs, een groene kaart van je autoverzekering en als aanvulling een Europees aanrijdingsformulier. Dat laatste komt goed van pas als je ter plaatse in een ander EU-land aangifte wilt doen.

De regels op de weg en maximumsnelheden willen nogal eens verschillen per land. Het is te veel om hier op te noemen, maar ik vond een handige infographic op het internet. Ga je op roadtrip door Europa? Neem dan bovenstaande en onderstaande tips mee tijdens je reis om problemen te voorkomen.

Roadtrip Europa tips
Infographic Verkeersregels door Beslist.nl

Heb jij al eens een roadtrip door Europa gemaakt?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *