De beste apps voor op reis
De 12 beste apps voor op reis
24 mei 2017
Glog Barn
#7 Wereldreisdagboek 2017
30 mei 2017

Hoe duur is Nieuw-Zeeland?

Hoe duur is Nieuw-Zeeland?

Hoe duur is Nieuw-Zeeland?

Voor een reis naar Nieuw-Zeeland ben je meer dan 24 uur onderweg, maar ook de westerse cultuur en de dure importkosten vanwege de geïsoleerde locatie maken het land minder geschikt voor de budget reiziger. Nieuw-Zeeland is echter prachtig en is het absoluut waard om een eigen spaarvarkentje voor neer te zetten.

#thatwanakatree

Kosten backpacken Nieuw-Zeeland

De kosten voor backpacken in Nieuw-Zeeland liggen hoger dan in veel andere landen, maar toch is het ook met een beperkt dagbudget mogelijk om hier te reizen. De grote diversiteit aan landschappen is gratis te bezichtigen en het land is uitermate geschikt om te kamperen. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om Nieuw-Zeeland met een beperkt dagbudget te bereizen. Ik deel ze met je.

Vliegtickets
Meer dan 24 uur vliegen is niet goedkoop, maar met concurrerende maatschappijen en een steeds groter aanbod met vluchten naar Nieuw-Zeeland ligt een relatief betaalbaar vliegticket voor het oprapen. In de praktijk blijkt zo vroeg mogelijk boeken het voordeligst te zijn, maar ook de boekingsdatum en datum van vertrek kunnen sterke invloed hebben op de prijs. Zo zijn vliegtickets van ruim €1000 tot €1500 heel normaal, maar zijn er ook vliegtickets te vinden voor zo’n €750.

Ook een goedkoop vliegticket scoren? Lees dan deze tips.

Vervoer
Nieuw-Zeeland is uitermate geschikt voor een rondreis. Dit kan met eigen vervoer, maar liften of met een georganiseerde bus is ook een optie. Ook hier schreef ik eerder al een uitgebreide blog over. Liften is verre weg het goedkoopst, maar misschien ook wel het minst flexibel. Indien het budget het toelaat of je met meerdere personen reist is mijn advies dan ook om te kiezen voor een goedkope self contained camper. Je hebt wat comfort, bent niet afhankelijk van anderen en je kan zonder problemen op alle gratis kampeerplekken in Nieuw-Zeeland overnachten.

Camping Lake Pukaki

Accommodatie
Kies voor kamperen en zoals in het vorige punt al naar voren kwam doe je er goed aan te kiezen voor een self contained camper. Een sleeping car is bijvoorbeeld veel goedkoper, maar tegenwoordig is het op veel plekken niet meer toegestaan om met een non self containd voertuig op gratis plekken te overnachten. Er wordt streng op gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Dit komt omdat zowel locals als toeristen hun afval in de natuur gooien en de afwas in de schone meren doen. Dat probleem is met een self contained campertje verholpen, plus je hebt meer comfort.

Tip: gebruik de app Campermate voor het zoeken van campings.

Zoek reisbuddy’s
Er zijn meer reizigers die een beperkt dagbudget voor Nieuw-Zeeland hebben. Reis je alleen, dan is een campertje huren een dure uitgave. Met een aantal extra reisbuddy’s kunnen de kosten gedeeld worden. Dat geldt zowel voor de huur als voor de brandstof. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en hoe meer budgetvriendelijk).

Tip: andere reizende Nederlanders in Nieuw-Zeeland vind je via de Facebookgroep Dutchies in Nieuw-Zeeland.

Boodschappen
De boodschappen zijn duur in Nieuw-Zeeland. Hoewel er nationaal natuurlijk ook genoeg geproduceerd wordt, moeten er ook veel producten geïmporteerd worden. En dat laatste is een duur grapje omdat alles over zee moet komen. Bepaalde producten (vooral vers) zoals vlees en fruit zijn daardoor erg prijzig. De goedkoopste boodschappen haal je bij de Pack’nSave, waar je tevens met regelmaat een kortingscode op de kassabon krijgt voor brandstof.

Tip: hoe lekker een koud biertje soms ook is, beperk het kopen van alcohol. Het is ongelofelijk duur. Wil je toch betaalbaar een drankje drinken, maak dan gebruik van de happy hours die bijna elk restaurant en café wel heeft.

Brandstof
Gelukkig zijn er ook nog dingen die wel goedkoper zijn dan in Nederland. Brandstof bijvoorbeeld. Maar kijk goed waar de tank wordt volgegooid, want de prijzen zijn erg locatieafhankelijk. Zo kost een liter brandstof in grote of afgelegen plaatsen zoals Te Anau, Queenstown, Wellington en Auckland de hoofdprijs, terwijl kleine onbekende plekken (zeker onbemande pompen) tot soms wel ruim een derde goedkoper zijn!

Activiteiten
De natuur in Nieuw-Zeeland is gratis te bewonderen en het zijn dan ook voornamelijk het vervoer, accommodatie en de activiteiten die het kostenplaatje doen stijgen. Ben je al zeker van een aantal activiteiten die je wil doen? Overweeg dan om een van de vele boekingskantoortjes in te lopen voor een pakketprijs. Het is een commerciële bedoeling, maar je haalt er wel degelijk voordeel uit.

Paragliden Queenstown

Internet
Even de mail checken, contacten met het thuisfront en wat informatie voor onderweg opzoeken. Internet is handig, maar als het ergens aan de prijs is, dan is het wel in Oceanië. Zoek bij voorkeur een horecagelegenheid of accommodatie met internet op. Vaak krijg je maar beperkte data, maar dat is meer dan voldoende om even wat op te zoeken.

Of koop een simkaartje met wat data. Kies in dat geval voor de provider Spark. Het bereik is goed en in veel plaatsen staat een telefooncel waar je elke dag 1 GB gratis data krijgt. Het is zelfs mogelijk om het eerst een week uit te proberen. Dat scheelt weer een week aan kosten voor internet!


Dagbudget Nieuw-Zeeland 
Op de vraag hoe duur is Nieuw-Zeeland moet gezegd worden dat de kosten hoger liggen dan veel budget backpackers zijn gewend, maar wie creatief is kan net zoveel waarde halen uit zijn reis als wie flink wat geld neerlegt voor een georganiseerde trip.

Wij reisden met een dagbudget van €62 per persoon door Nieuw-Zeeland en dan hebben we voor ons gevoel toch wel het maximale uit onze reis gehaald. Dit bedrag is behalve de vliegtickets namelijk inclusief alles. Camperhuur, campings, boodschappen, brandstof, ferry overtocht, musea, kleine uitstapjes, af en toe uiteten/drinken, data en prijzige activiteiten zoals paragliden in Queenstown, vliegen in Wanaka en tours voor Hobbiton, een Maori Village en een sterrentour bij het observatorium in Tekapo.

Oh ja, en een parkeerboete van €134…

Zonder écht super zuinig te doen hebben we relatief comfortabel en vrij door Nieuw-Zeeland gereisd waarbij we veel hebben gezien en hebben gedaan, inclusief bovenstaande dure activiteiten en tours. Dat kan jij dus ook :-)

Hoe duur is Nieuw-Zeeland volgens jou en wat was jouw dagbudget?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Handig om te lezen. Wij gaan over twee weken voor twee maanden naar Nieuw-Zeeland en hopen dat wij het gaan redden met 70 / 75€ per dag. Goed om te zien dat dit mogelijk is. Wij gaan vooral kamperen en zelf koken, wat hopelijk wat in de kosten scheelt. Maar we willen wel gewoon doen wat we willen en geen dingen overslaan die we echt willen vanwege het geld, dat lijkt me zo zonde!

    • Shamira schreef:

      Per persoon of met zijn tweeën? Dat laatste zal wel lastig worden als je geen dingen wilt overslaan. Wij vonden dat ook zonde, vanwege de verre locatie kom je immers niet zo snel meer terug daar. Dan kun je maar beter het maximale eruit halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *